„Münchhausen báró csodálatos kalandjai (rajzfilm)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
48. sor: 48. sor:
}}
}}


A '''''Münchhausen báró csodálatos kalandjai''''' (eredeti cím: ''Les fabuleuses aventures du légendaire Baron de Munchhausen'') [[1979 a filmművészetben|1979]]-ben bemutatott egész estés [[Francia filmművészet|francia]] [[rajzfilm]], amely [[Gottfried August Bürger]] ''[[Münchhausen báró kalandjai]]'' című [[regény]]e alapján készült. A forgatókönyvet France Image írta, a rajzfilm rendezője és producere [[Jean Image]] volt, a zenéjét [[Michel Legrand]] szerezte. A mozifilm a [[Films Jean Image]] gyártásában készült, a [[Shelltrie Distribution]] forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve [[kalandfilm]]. [[Franciaország]]ban 1979. október 24-én, [[Magyarország]]on 1981. március 19-én mutatták be a [[Filmszínház|mozikban]]. Új magyar szinkronnal 2010. április 25-én a [[Duna (televízióadó)|Duna TV]]-n vetítették le a [[televízió]]ban. Az animációs film folytatása ''[[A szeleniták titka, avagy utazás a Holdra]]'' című rajzfilm.
A '''''Münchhausen báró csodálatos kalandjai''''' (eredeti cím: ''Les fabuleuses aventures du légendaire Baron de Munchhausen'') [[1979 a filmművészetben|1979]]-ben bemutatott [[Francia filmművészet|francia]] [[rajzfilm]], amely [[Gottfried August Bürger]] ''[[Münchhausen báró kalandjai]]'' című [[regény]]éből készült. Az írója France Image, a rendezője és a producere [[Jean Image]], a zeneszerzője [[Michel Legrand]]. A mozifilm a [[Films Jean Image]] gyártásában készült, a [[Shelltrie Distribution]] forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve [[kalandfilm]]. [[Franciaország]]ban 1979. október 24-én, [[Magyarország]]on 1981. március 19-én mutatták be a [[Filmszínház|mozikban]]. Új magyar szinkronnal 2010. április 25-én a [[Duna (televízióadó)|Duna TV]]-n vetítették le a [[televízió]]ban. Az animációs film folytatása ''[[A szeleniták titka, avagy utazás a Holdra]]'' című rajzfilm.


== Cselekmény ==
== Cselekmény ==

A lap 2018. január 16., 14:53-kori változata

Münchhausen báró csodálatos kalandjai
(Les Fabuleuses Aventures du légendaire baron de Münchhausen)
1979-es francia animációs film
RendezőJean Image
ProducerJean Image
AlapműGottfried August Bürger: Münchhausen báró kalandjai
Műfajkaland, vígjáték, fantasy
Forgatókönyvíró
  • France Image
  • Jean Image
HangDominique Paturel
ZeneMichel Legrand
Operatőr
  • Serge Conchonnet
  • Michel Gantier
  • Philippe Struve
VágóPer Olaf Csongova
Gyártás
GyártóFilms Jean Image
Ország Franciaország
Nyelv
Játékidő74 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Franciaország Shelltrie Distribution
  • Magyarország MOKÉP (mozi, 1981)
Bemutató
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető (mozi, TV)
Kronológia
Kapcsolódó filmA szeleniták titka, avagy utazás a Holdra
További információk
SablonWikidataSegítség

A Münchhausen báró csodálatos kalandjai (eredeti cím: Les fabuleuses aventures du légendaire Baron de Munchhausen) 1979-ben bemutatott francia rajzfilm, amely Gottfried August Bürger Münchhausen báró kalandjai című regényéből készült. Az írója France Image, a rendezője és a producere Jean Image, a zeneszerzője Michel Legrand. A mozifilm a Films Jean Image gyártásában készült, a Shelltrie Distribution forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve kalandfilm. Franciaországban 1979. október 24-én, Magyarországon 1981. március 19-én mutatták be a mozikban. Új magyar szinkronnal 2010. április 25-én a Duna TV-n vetítették le a televízióban. Az animációs film folytatása A szeleniták titka, avagy utazás a Holdra című rajzfilm.

Cselekmény

Münchhausen báró a nagy mesélő és utazó. Egy érdekes kalandja, amikor vadkacsákra vadászott, közben magukkal rántották a kacsák a levegőbe és szájtátva elrepítették. Vacsoravendégei egy kicsit hitetlenkedve hallgatják a bárót. A királytól hamarosan megérkezik a futár és azt kéri, hogy a császárnak vigye el ajándékát. Münchhausen felül a lovára a kutyájával együtt és elindulnak Konstantinápolyba. Ahogy mendegélnek, útközben érdekes alakokkal találkoznak, akiket befogad szolgálatába. Ekkor pedig a báró még nem is tudja, hogy Nyakigláb, Herkules, Hurrikán, Nimród és Vájtfülű mennyire nagyon jó szolgálatokat tesznek neki, sok veszélyes kalandja során.

Szereplők

Szereplő Magyar hang Leírás
1. szinkron (1981) 2. szinkron (2010)
Münchhausen báró Rátonyi Róbert Szombathy Gyula Nagy mesélő és nagy utazó báró, a történet főhőse. (A szerepet eljátszott rajzfigura karaktere Hieronymus Carl Friedrich von Münchhausent ábrázolja, aki a valóságban is élt.)
Villám (1. szo.)
Nyakigláb (2. szo.)
Gyabronka József Rajkai Zoltán A kengyelfutó, aki nagyon gyorsan tud futni. A báró fogadta be utitársnak.
Herkules Vajda László Vass Gábor Bátor ember, aki nagyon erős és izmos. A báró fogadta be utitársnak. (A szerepet eljátszott rajzfigura karaktere egy mondabeli hőst ábrázol.)
Orkán (1. szo.)
Hurrikán (2. szo.)
Gálvölgyi János Hollósi Frigyes Jó nagy szelet tud fújni. A báró fogadta be utitársnak.
Nimród Helyey László Bardóczy Attila Jó látású vadász, aki szemlélő, és nagyon jó a látása. Távolról is jól meglát mindent. A báró fogadta be utitársnak. (A szerepet eljátszott rajzfigura karaktere egy mondabeli hőst ábrázol.)
Fül-Elek (1. szo.)
Vájt-fülű (2. szo.)
Márton András Vincze Gábor Péter Nagyon jó a hallása. Távolról meghallja a halk hangot is. A báró fogadta be utitársnak.
Pasa ? ?
Mamamouchy ? ?
Irina ? Mahó Andrea A hosszú szőke hajú hableány.
Jeremiás Szuhay Balázs Szokol Péter A báró hitszónokú kutyája.

Televíziós megjelenések

Az új magyar szinkronnal a televízióban vetítették le.

Duna TV

Források

További információk