„Dunai Regatta” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
WLinda88 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
WLinda88 (vitalap | szerkesztései)
178. sor: 178. sor:
* [[Szegedi Tudományegyetem]]
* [[Szegedi Tudományegyetem]]
* [[Testnevelési Egyetem]]
* [[Testnevelési Egyetem]]
* Állatorvosi Egyetem
* Állatorvostudományi Egyetem
* [[Miskolci Egyetem]]
* [[Miskolci Egyetem]]
* [[Pallasz Athéné Egyetem]]
* [[Pallasz Athéné Egyetem]]


 A 2017-es Dunai Regatta amatőr sárkányhajós döntőjének győztese a '''Testnevelési Egyetem''' lett, míg a második helyet a '''Pécsi Tudományegyetem''', a harmadik helyet pedig a '''Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem''' szerezte meg. A profi evezős döntő győztese a '''győri Széchenyi István Egyetem''' lett, amely csapat mögött a '''hannoveri Egyetem''' és a '''Budapesti Corvinus Egyetem''' végzett.
 A 2017-es Dunai Regatta amatőr sárkányhajós döntőjének győztese a '''Testnevelési Egyetem''' lett, míg a második helyet a '''Pécsi Tudományegyetem''', a harmadik helyet pedig a '''Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem''' szerezte meg. A profi evezős döntő győztese a '''győri Széchenyi István Egyetem''' lett, amely csapat mögött a '''hannoveri Egyetem''' és a '''Budapesti Corvinus Egyetem''' végzett.
2017-ben strandröplabda, freestyle foci OB, cross challenge bajnokságon mérkőzhettek meg a fiatalok, míg az extrém sportokat a Gravity Academy képviselte. Ez alkalommal is volt '''Sound of the University''' zenei tehetségkutató verseny, a győztes egyetemi zenekar a '''Fék Alatt''' zenekar lett, akik a STRAND fesztiválon is felléptek. A 28.000 fős fesztivál Budapest szívében igazán remek indítása volt a fesztiválszezonnak az [[Anna and the Barbies]], az [[Ocho Macho]], és a Mary Popkids zenekarok fellépéseivel. A [[Freestyle foci|Freestyle Foci]] Országos Bajnokság először valósult meg a Dunai Regattán. Az ország 16 legjobb freestylere versengett a bajnoki címért. A Cross Challenge Bajnokság szintén ebben az évben valósult meg először, nemenként két kategóriában: Cross Challenge Basic és Pro. Strandröplabdában vegyes csapatok mérték össze a tudásukat, első helyezést a BME ért el.
2017-ben strandröplabda, freestyle foci OB, cross challenge bajnokságon mérkőzhettek meg a fiatalok, míg az extrém sportokat a Gravity Academy képviselte. Ez alkalommal is volt '''Sound of the University''' zenei tehetségkutató verseny, a győztes egyetemi zenekar a '''Fák Alatt''' zenekar lett, akik a STRAND fesztiválon is felléptek. A 28.000 fős fesztivál Budapest szívében igazán remek indítása volt a fesztiválszezonnak az [[Anna and the Barbies]], az [[Ocho Macho]], és a Mary Popkids zenekarok fellépéseivel. A [[Freestyle foci|Freestyle Foci]] Országos Bajnokság először valósult meg a Dunai Regattán. Az ország 16 legjobb freestylere versengett a bajnoki címért. A Cross Challenge Bajnokság szintén ebben az évben először került megrendezésre a rakparton, nemenként két kategóriában: Cross Challenge Basic és Pro. Strandröplabdában vegyes csapatok mérték össze a tudásukat, első helyezést a BME ért el.


Az eseményre készült egy szabadon használható skate park is, ahol a gördülősek tudtak trükköket eltanulni. A 2017-es Dunai Regatta kiemelt résztvevője Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség elnöke, az NVESZ főtitkára és a MEFS elnöke volt.  
Az eseményre készült egy szabadon használható skate park is, ahol a gördülősek tudtak trükköket eltanulni. A 2017-es Dunai Regatta kiemelt résztvevője a (IDBF) elnöke, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) főtitkára és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke volt.  


'''Fellépők voltakː''' [[Hősök (együttes)|Hősök]], [[ByeAlex]] és a Slepp
'''Fellépők:''' [[Anna and the Barbies]], [[Ocho Macho]], Mary Popkids, [[ByeAlex]] és a Slepp, Soul Surge, [[Hősök (együttes)|Hősök]]

'''DJ-k:''' Metzker Viktória, Drop the Cheese, JumoDaddy & McKemon


'''DJ-k:''' Metzker Viktória, Drop the Cheese, JumoDaddy & McKemon    
==Források==
==Források==
*http://www.dunairegatta.hu/hu/
*http://www.dunairegatta.hu/hu/

A lap 2018. január 10., 11:32-kori változata

Dunai Regatta
(2013-)
Adatok
HelyszínekMűegyetem Rakpart (Budapest rendező városban)
Honlaphttp://www.dunairegatta.hu/hu
Dunai Regatta logója

A Dunai Regatta Magyarország legnagyobb, egyetemek közötti sport, zenei és kulturális fesztiválja, amely nemzetközi evezős és sárkányhajós versenyek köré épül. A résztvevő magyar egyetemek évről évre bővülő repertoárja mellett minden évben különböző külföldi vendégegyetemek állnak rajthoz, hogy a sportszerűség jegyében összemérjék erejüket, a Regatta azonban több mint sportverseny.

SPORT–HAGYOMÁNY–ÉLMÉNY hármas jelszavával olyan közösségteremtő rendezvény kíván lenni, ami a magyar és külföldi egyetemeknek egyszerre ad lehetőséget a versengésre és a csapatépítésre. A Dunai Regatta a vízi versenyek mellett saját zenei tehetségkutató versenyt is meghirdet: a Sound of the University keretében egyetemi bandák kapnak kitörési lehetőséget. A Műegyetem rakparton megvalósuló rendezvény ezenkívül színes és látványos sportos és kulturális programokkal kívánja szórakoztatni a szurkolókat és az érdeklődőket egyaránt.

A Dunai Regatta története

A Dunai Regatta célvonalát a folyó két oldalán a Budapesti Corvinus Egyetem, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Lágymányosi campusa szegélyezi.

Az Antall József Tudásközpont szervezésében megvalósuló Dunai Regatta története 2013-ban kezdődött. A rendezvény alapötlete a Tudásközpont igazgatójától, Antall Pétertől származik, aki a következőképpen fogalmazta meg a Dunai Regatta születésének körülményeit:

„A Regatta ihletadója maga a Duna volt: a 2010-ben megalakult Tudásközpont első irodájának a Corvinus egyetem adott otthont, ahonnan remek kilátás nyílt a folyóra. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy a Duna két partján egymással szüntelenül farkasszemet néző egyetemeket a folyó nemcsak elválasztja, de össze is kötheti. Ezt a gondolatot akartunk összekötni a hagyományteremtéssel, a fiatalok sportolásra ösztönzésével és a Duna sokszínű felhasználására való figyelemfelhívással; így született meg a Dunai Regatta, amely mára már hagyománnyá és az év sportfesztiváljává nőtte ki magát.”

A Dunai Regatta célkitűzései

A Dunai Regatta fontos célja az egyetemi összetartozás erősítése, az ország pozitív imázsának építése, a sport és a sportos életmód fontosságának hangsúlyozása és a Duna sokszínű felhasználására való figyelemfelhívás. Mindez egy hatalmas tavaszi rendezvény keretein belül valósul meg, ami egyszerre folyóparti fesztivál, nemzetközi sportesemény és egyetemi, szurkolói életérzés.

Versenyzők

A versenyzők minden évben Budapest szívében, a Duna leglátványosabb fővárosi szakaszán, a Parlamenttől, illetve a Vigadótól a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi épületéig tartó szakaszon hajóznak végig. A Dunai Regatta vízi futamainak indulói nyolcas evezős és sárkányhajós csapatokban mérik össze tudásukat. Az evezős nyolcasokban profi egyetemista versenyzők csapnak össze, míg a sárkányhajós futamban lelkes, vállalkozó szellemű amatőr egyetemisták mérkőznek meg. Az ő felkészülésüket a megmérettetés előtt többhetes edzés segíti. Mivel a Regatta számára fontos az ország pozitív imázsának építése, a hazai csapatok mellett évről évre neves külföldi vendégegyetemek csapatai is rajthoz állnak.

Rakparti programok

A 2016-os Dunai Regattán strandröplabdán kívül többek között streetballban és korfballban is megmérkőzhettek a diákok.

A Dunai Regatta helyszíne hagyományosan a Műegyetem főépülete előtti budai rakpartszakasz. A Regatta napjára mind a felső, mind pedig az alsó rakpart fesztiválhelyszínné alakul és egész napra megtelik színes sportos, zenés és kulturális programokkal, este pedig koncertekkel. A Dunai Regatta hivatalos moderátora Gundel Takács Gábor.

Az egész napos rendezvénynek fontos részét képezik a különböző látványos és különleges sportolási lehetőségek: minden évben többféle csapatsport-bajnokság várja a résztvevőket, emellett extrémsport-bemutatók és kevésbé ismert sportágak kipróbálására is lehetőség nyílik. Az alsó rakparton a szurkolásé a főszerep: ott bárki, aki egyetemének vagy barátainak szeretne szurkolni, megtalálhatja a társaságát. A futamok alatt vezérszurkoló, cheerleader- és cheerdancer-csapatok és egyetemi szurkolóbázisok töltik meg a partot, ami estére fröccs-terasszá alakul. A kulturális programok kedvelőit változatos aktivitások, kerekasztal-beszélgetések és a Regatta partnereinek játékai, aktivitásai várják. A fesztivál-hangulatra vágyóknak kora estétől a Dunai Regatta két helyszínen, a nagyszínpadon és a kisszínpadon kínál szórakozási lehetőséget: hagyományosan fellép a Sound of the University adott évi győztese, majd nagykoncertek felelnek a hangulatért.

Sound of the University

A Dunai Regatta este fesztivállá alakul: a nagyszínpadon a Sound of the University győztese mellett minden évben más együttesek felelnek a hangulatért.

A Sound of the University – Legyél Te az egyetemed hangja! elnevezésű zenei tehetségkutató verseny a 2014-es Dunai Regatta újítása, melyre egyetemi zenekarok nevezhetnek. A szervezők évről évre fiatal, kreatív, egyéni hangokat keresnek, olyan egyetemista bandákat, akik nemcsak átérzik a Regatta-életérzést, de hűen át is tudják adni azt. A többfordulós versenyben a 10 legjobb banda a Social Színpadon kap lehetőséget az online szavazatok gyűjtésére, ahonnan a közönségkedvenc mellett négy másik zenekart szakmai zsűri juttat tovább. Az 5 legjobb banda rövid werkfilmekben mutatkozik be és hangolja a közönséget a döntőre, az első helyezett pedig fellép a Dunai Regatta nagyszínpadán. Az első Sound of the University győztese a Magidom volt, míg 2015-ben a Twentees, 2016-ban pedig a METEO bizonyult a legjobbnak. Az első három évben a Regatta nagyszínpadán került sor a Sound of the University döntőjére, 2016-os újításként viszont a tehetségkutató döntője nem a rendezvény napján, hanem egy héttel előtte, április 29-én, pénteken a Warm Up bulin valósult meg.

Dunai Regatta évről évre

2013

A Dunai Regatta egyetemek közötti nemzetközi evezős és sárkányhajós verseny hagyománya 2013-ban kezdődött. A május 9-i első Regattán a Duna-menti egyetemeknek jutott a főszerep: 6 magyar és 2 külföldi egyetem mérkőzött meg egymással evezős és sárkányhajós futamokban. A két külföldi meghívott egyetemi csapat az első évben Bécsből és Linzből érkezett. Az első Regatta kifejezetten az egyetemi összetartozás erősítését célozta meg, amelyhez a Duna fővárosi szakaszán egymással szemben elterülő patinás egyetemek látványa adta az ötletet. A maihoz hasonló verseny korábban a Duna-parti Egyetemek Regattája volt, ennek hagyományát viszi tovább az Dunai Regatta.

Résztvevő egyetemek

A 2013-as Dunai Regatta profi evezős futamának győztese a győri Széchenyi István Egyetem lett.

2014

A Dunai Regatta 2014-ben május 1-jén családi programokkal kiegészülve tavaszi majális formát öltött. Az evezős és sárkányhajós futamokban 8 magyar és 3 külföldi csapat képviseltette magát, hogy a V4-es országok európai uniós csatlakozásának 10. évfordulóját a Visegrádi Négyek egyetemi csapatai közösen ünnepelhessék meg. A Csehországból, Lengyelországból és Szlovákiából érkező diákokkal együtt sárkányhajósként, nyolcas evezősként, illetve zenészként közel 350 egyetemista mérkőzött meg egymással a Dunán és a Duna-parton. A látványos vízi sportesemények mellett egész nap változatos programok szórakoztatták a szurkolókat és a nézőket: az egyetemek cheerleader-csapatai táncbemutatókkal, míg a MEEX színpad családi programokkal színesítette a kínálatot. A közel 13 000 érdeklődő megkóstolhatta a különleges dunai regattás kék fagylaltot, az ENSZ My World kampányával tehetett az élhetőbb jövőért, a BKV különhajójáról pedig a vízről biztathatta kedvenc csapatát. A Sound of the University, a Dunai Regatta saját zenei tehetségkutatója szintén ebben az évben debütált. Az esemény házigazdája délelőtt Fluor Tomi, délután Gundel Takács Gábor volt, este pedig a The Biebers és a Cloud9+ adott koncertet. A 2014-es Dunai Regatta fővédnökei Anna Komorowska, Lengyelország köztársasági elnökének felesége és Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége voltak.

Résztvevő egyetemek

A 2014-es Dunai Regatta amatőr sárkányhajós futamának győztese a Szegedi Tudományegyetem lett, míg a profi evezős nyolcas futamban a győri Széchenyi István Egyetem végzett az első helyen.

2015

A vízi futamok utolsó hajrája a Szabadság híd vonalában kezdődik, a Műegyetem rakparton összegyűlt közönség is innen élvezheti szabad szemmel a látványt.

A Dunai Regatta 2015-ben április 25-én kifejezetten az egyetemistákat megcélozva az év egyetemek közötti sportfesztiválja formában valósult meg. A 2015-ös Regattán az amerikai Harvard és a Princeton egyetem evezős nyolcasai bocsátották vízre hajóikat a Dunán, hogy megmérkőzzenek a magyar egyetemistákkal. Ebben az évben már 12 magyar csapat képviseltette magát a vízi futamokban, a Duna-partot pedig több mint 20 000 szurkoló töltötte meg. Napközben a Sound of the University döntőjétől volt hangos a rakpart, majd a cheerleader-csapatok látványos táncbemutatóval, a japándobosok pedig hangzatos előadással lelkesítették a közönséget. Az alsó rakpartot az egyetemek szurkolóbázisai töltötték meg, míg az olyan különleges sportos vagy bulis programoknak, mint a monocikli, a triál és a parkour bemutató, a slackline, a streetball és a beerpong-bajnokság a felső rakpart szolgáltatta a helyszínt. Este az Intim Torna Illegál és Sena zenélt, majd a Drop the Cheese és Dj WhiteBoy felelt a hangulatért hajnalig. A Regatta házigazdája 2015-ben is Gundel Takács Gábor volt. A 2015-es Dunai Regatta fővédnöke Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete volt.

Résztvevő egyetemek

A 2015-os Dunai Regatta amatőr sárkányhajós döntőjének győztese a Széchenyi István Egyetem lett, míg a második helyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a harmadik helyet pedig a Testnevelési Egyetem szerezte meg. A profi evezős döntő győztese Harvard University lett, akik mögött a győri Széchenyi István Egyetem és a Princeton University végzett.

2016

Míg a felső rakparton a bajnokságok és a zenei programok kapnak helyet, az alsó rakpartot minden évben a résztvevő egyetemek szurkolótáborai foglalják el.

A Dunai Regatta 2016. május 7-én ismét az év sportfesztiváljaként valósult meg, hogy egy tavaszi szombaton egy egész napos zenés, sportos, kulturális program kavalkád keretében szórakoztassa az egyetemista közönséget. Ebben az évben már 15 magyar egyetemi csapat képviseltette magát a hangos, színes, látványos sárkányhajós futamban, míg a profi evezős nyolcasok magyar indulói az evezős világ legnagyobbjaival csaptak össze, hiszen az Oxford és a Cambridge érkezett hazánkba. Idén többek között strandröplabda-, streetball- és teqball-bajnokságon, a kocsmajátékok kedvelői pedig beerpong-bajnokságon mérkőzhetnek meg, míg az extrém sportok legjei a Lords of Gravity személyében voltak jelen.

Ez alkalommal is volt Sound of the University zenei tehetségkutató verseny, melynek döntőjére 2016-os újításként a Regatta előtt egy héttel a Warm Up buli keretében került sor. A győztes zenekar a METEO lett, akik a Dunai Regatta nagyszínpadán is felléptek. A nagykoncertekért a Magashegyi Underground és a Kelemen Kabátban felelt, de a nagyszínpad mellett a Funzine színpad is számos zenés programról gondoskodott. 2016 újítása volt még ezenkívül a slam poetry és a street food kínálat is.

A 2016-os Dunai Regatta fővédnöke Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete volt.

Résztvevő egyetemek

A 2016-os Dunai Regatta amatőr sárkányhajós döntőjének győztese a Testnevelési Egyetem lett, míg a második helyet a győri Széchenyi István Egyetem, a harmadik helyet pedig a Pécsi Tudományegyetem szerezte meg. A profi evezős döntő győztese a győri Széchenyi István Egyetem lett, amely csapat mögött a Cambridge és a Budapesti Corvinus Egyetem végzett, így az Oxford evezősei csak negyedikként érhettek célba.

2017

A Dunai Regatta 2017. május 6-án ismét az év sportfesztiváljaként valósult meg. 2017-ben tovább bővült az esemény, és immáron 18 magyar egyetemi csapat képviseltette magát a hangos, színes, látványos sárkányhajós futamban, míg a profi evezős nyolcasok magyar indulói a maastrichti, és a Hannoveri egyetem legjobbjaival csaptak össze.

Résztvevő magyar egyetemekː

 A 2017-es Dunai Regatta amatőr sárkányhajós döntőjének győztese a Testnevelési Egyetem lett, míg a második helyet a Pécsi Tudományegyetem, a harmadik helyet pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szerezte meg. A profi evezős döntő győztese a győri Széchenyi István Egyetem lett, amely csapat mögött a hannoveri Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem végzett. 2017-ben strandröplabda, freestyle foci OB, cross challenge bajnokságon mérkőzhettek meg a fiatalok, míg az extrém sportokat a Gravity Academy képviselte. Ez alkalommal is volt Sound of the University zenei tehetségkutató verseny, a győztes egyetemi zenekar a Fák Alatt zenekar lett, akik a STRAND fesztiválon is felléptek. A 28.000 fős fesztivál Budapest szívében igazán remek indítása volt a fesztiválszezonnak az Anna and the Barbies, az Ocho Macho, és a Mary Popkids zenekarok fellépéseivel. A Freestyle Foci Országos Bajnokság először valósult meg a Dunai Regattán. Az ország 16 legjobb freestylere versengett a bajnoki címért. A Cross Challenge Bajnokság szintén ebben az évben először került megrendezésre a rakparton, nemenként két kategóriában: Cross Challenge Basic és Pro. Strandröplabdában vegyes csapatok mérték össze a tudásukat, első helyezést a BME ért el.

Az eseményre készült egy szabadon használható skate park is, ahol a gördülősek tudtak trükköket eltanulni. A 2017-es Dunai Regatta kiemelt résztvevője a (IDBF) elnöke, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) főtitkára és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke volt.  

Fellépők: Anna and the Barbies, Ocho Macho, Mary Popkids, ByeAlex és a Slepp, Soul Surge, Hősök

DJ-k: Metzker Viktória, Drop the Cheese, JumoDaddy & McKemon    

Források

További információ