„Vasember 3.” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Danut1999 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Danut1999 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
87. sor: 87. sor:
[[Kategória:Amerikai képregényekből adaptált filmek]]
[[Kategória:Amerikai képregényekből adaptált filmek]]
[[Kategória:Marvel-moziuniverzum]]
[[Kategória:Marvel-moziuniverzum]]
[[Kategória:Amerikai akciófilmek]]
[[Kategória:Amerikai tudományos-fantasztikus filmek‎]]
[[Kategória:Amerikai filmvígjátékok]]
[[Kategória:Vasember]]
[[Kategória:Vasember]]
[[Kategória:IMAX-filmek]]
[[Kategória:IMAX-filmek]]

A lap 2017. december 28., 20:02-kori változata

Vasember 3.
(Iron Man 3)
2013-as amerikai 3D-s film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
RendezőShane Black
ProducerKevin Feige
Vezető producer
AlapműVasember (Stan Lee, Larry Lieber, Don Heck, Jack Kirby)
Műfaj
ForgatókönyvíróDrew Pearce
Shane Black
FőszerepbenRobert Downey Jr.
Gwyneth Paltrow
Don Cheadle
Guy Pearce
Rebecca Hall
Stephanie Szostak
James Badge Dale
Jon Favreau
Ben Kingsley
ZeneBrian Tyler
OperatőrJohn Toll
VágóJeffrey Ford
Peter S. Elliot
JelmeztervezőLouise Frogley
Gyártás
GyártóMarvel Studios
DMG Entertainment
Ország USA
Nyelvangol
magyar szinkron
Forgatási helyszín
Játékidő130 perc
Költségvetés200 millió amerikai dollár
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Walt Disney Studios
HUN Fórum Hungary
BemutatóUK 2013. április 26.
USA 2013. május 3.
HUN 2013. április 25.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
BevételUSA 409 013 994 dollár
1 215 439 994 dollár
Kronológia
ElőzőVasember 2.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Vasember 3. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Vasember 3. (eredeti cím: Iron Man 3) 2013-ban bemutatott amerikai szuperhős mozifilm a Stan Lee által alkotott Vasember főszereplésével. A Jon Favreau által rendezett 2008-as A Vasember és a 2010-es Vasember 2. után a harmadik részt már Shane Black rendezi. Bemutatójának időpontja 2013. május 3., a produkciót 3D-ben is elkészítették.[1] Magyarországon 2013. április 25-én volt a premierje.

Cselekmény

1999 szilvesztere, Bern, Svájc. Tony Stark épp végzett az előadásával, de annyira részeg, hogy csak a gyönyörű feltalálóra, Maya Hansenre szeretne a továbbiakban mély benyomást tenni - nem kíváncsi sem Jinsenre, a gulmirai tudósra, sem pedig Aldrich Killian-re, aki együtt akar dolgozni a csodagyerekkel. Maya akkoriban egy olyan szeren dolgozott, amely képes regenerálni az élő szöveteket - de a sikeres regenerálás után az anyagok mindig túlhevültek és felrobbantak. Tony Stark felír valamit egy poháralátétre, ami közelebb viszi Mayát a megoldáshoz, de az ő megoldása sem tökéletes.

Napjainkban Amerikát terrorcselekmények rázzák meg. Az öngyilkos robbantásokat egy rejtélyes terrorista, a „Mandarin” vállalja magára, aki élő egyenes adásban akarja megleckéztetni az amerikai elnököt. Eközben Tony Starkot a Bosszúállók között eltöltött időszak gyötri; folyamatos rémálmai és időnként pánikrohamai vannak, amit azzal kompenzál, hogy éjjel-nappal a páncéljai fejlesztésével foglalkozik, valamint a Stark Industries-nál felbukkan az AIM nevű cég vezetője, Aldrich Killian, aki korábban Tonyhoz hasonlóan Pepper Potts kezére pályázott.

Happy Hogan, Tony Stark korábbi testőre, a Stark Industries biztonsági vezetője felettébb gyanúsnak találja Killian embereit, azonban mielőtt célhoz érne, egy ember szó szerint felrobban, és Happy kórházba kerül.

A kórház előtt várakozó újságírók kérdései miatt Tony ideges lesz, és miután nyilvánosan párbajra hívja a Mandarint, és megadja neki a malibui lakása címét, elviharzik a helyről. Másnap megkeresi őt Maya Hansen, de mielőtt elmondhatná, miért jött, rakétatámadás éri Stark házát. Ezek után Tony Stark minden eddiginél nehezebb helyzetbe kerül: egy isten háta mögött helyre kerül, a páncélja az energiaveszteség miatt nem megbízható, a barátnőjét elrabolták, őt magát pedig mindenki halottnak hiszi. Ráadásul amellett, hogy szembe kell néznie a múltjával - mind a Vasember-időszak kihatásaival, mind a korábbi vétkei következményeivel - az ellenfelei minden eddiginél sebezhetetlenebb és könyörtelenebb katonák, akik egyszerre akarják gyakorolni a terror, az amerikai elnök és a Vasember hatalmát... az utolsó nagy csatában egy kérdés maradt: vajon mire megy egy rendkívül tehetséges kölyökkel és barátjával, a Vashazafi James Rhodes ezredessel az oldalán a világ valaha látott legzseniálisabb és egyben legveszélyesebb terroristái ellen a Vasember?

Szereplők

Megjelenés

A Vasember 3. című filmet világszerte a Walt Disney Studios Motion Pictures, kivéve Kínát, ahol a DMG Entertainment mutatja be, valamint Németországot és Ausztriát, ahol a Tele München Group.[2]

Fájl:Vasember 3 teaser.jpg
A film teaserposztere

Marketing

2012 júliusában a San Diego Comic-Con International rendezvényen egy új Vasember-páncélt mutattak be a filmből az előző két Vasember-filmben és a Bosszúállókban látott másik hét páncél mellett.[3] Egy beszélgetés keretében Shane Black, Robert Downey Jr., Don Cheadle, Jon Favreau és Kevin Feige beszélgetett a film forgatásáról és több percnyi részletet mutattak be a filmből.[4]

Források

  1. 'Ant Man' Set for November 6, 2015; 'Iron Man 3' and 'Thor: The Dark World' Confirmed for 3D; Disney Announces More Release Dates and Changes. Collider, 2012. október 15. (Hozzáférés: 2012. november 8.)
  2. The Walt Disney Company Chin via Business Wire (April 16, 2012). "Marvel’s 'Iron Man 3' to Be Co-Produced in China". Sajtóközlemény. Elérés: April 16, 2012.
  3. Perry, Spencer: Comic-Con: See the All New Iron Man 3 Armor!. Superherohype.com, 2012. július 14. [2012. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 11.)
  4. Marvel At Comic-Con: Robert Downey Jr., Kevin Feige, Shane Black, Jon Favreau, Don Cheadle, Edgar Wright. Deadline.com, 2012. július 14. [2012. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 11.)

További információk