„Melanie Joy” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
37. sor: 37. sor:


==Aktivizmus==
==Aktivizmus==
2010-ben megalapította a [[nonprofit]] ''Carnism Awareness & Action Network (CAAN)'' – Karnizmus Tudatosság & Cselekvés Hálózat – nonprofit érdekképviseleti csoportot, ezt később átnevezte: ''Beyond Carnism'' - Karnizmuson Túl. Jelenleg a Beyond Carnism elnöke.
2010-ben megalapította a [[nonprofit]] ''Carnism Awareness & Action Network (CAAN)'' – Karnizmus Tudatosság & Cselekvés Hálózat – nonprofit érdekképviseleti csoportot, ezt később átnevezte: ''Beyond Carnism'' Karnizmuson Túl. Jelenleg a Beyond Carnism elnöke.
Alapítványa nyilvános beszélgetéseket, [[médiakampány]]okat, aktivista tréningeket szervez, oktatóvideókat készít elsősorban az [[Amerikai Egyesült Államok|Egyesült Államok]]ban és [[Németország]]ban. Igyekszik felhívni a figyelmet a karnizmusra és népszerűsíti a vegán szemléletet.
Alapítványa nyilvános beszélgetéseket, [[médiakampány]]okat, aktivista tréningeket szervez, oktatóvideókat készít elsősorban az [[Amerikai Egyesült Államok|Egyesült Államok]]ban és [[Németország]]ban. Igyekszik felhívni a figyelmet a karnizmusra és népszerűsíti a vegán szemléletet.



A lap 2017. december 12., 23:49-kori változata

Melanie Joy
Melanie Joy TEDx előadása a karnizmusról
Melanie Joy TEDx előadása a karnizmusról
Született1966szeptember 2. (57 éves)
Állampolgárságaamerikai
FoglalkozásaProfesszor, vegán aktivista
IskoláiHarvard Egyetem
KitüntetéseiAhimsa Award (2013)

A Wikimédia Commons tartalmaz Melanie Joy témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Melanie Joy (1966. szeptember 2.) amerikai szociálpszichológus és vegán aktivista, a karnizmus fogalom megalkotója. A Massachusetts Boston Egyetem pszichológia és szociológia professzora. Publikált könyvei: a Strategic Action for Animals és a Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows.

Előzmények

23 évesen a Harvard Egyetemen tanult, amikor kórházba került egy Campylobacterrel fertőzött hamburger miatt. Ennek következtében vegetáriánus, majd vegán étrendre váltott. Egy 2013-as interjúban elmagyarázta, hogy doktori kutatása kezdetben az erőszak és diszkrimináció pszichoszociológiájára összpontosított, de ez később eltolódott a húsevés pszichológiájának kérdésköre felé. Az interjúalanyok között az irracionális és inkonzisztens gondolkodás mintázatát érzékelte, amiből arra következtetett, hogy a hússal kapcsolatos attitűdök tükrözik a már megszerzett előítéleteket. Ez az elképzelés lett alapja sok későbbi munkájának.

A karnizmus elmélete

Joy 2001-ben, a Satya-ban publikált egy cikket a karnizmusról, ami kezdetben kevés figyelmet kapott. A karnizmus gondolata 2009-ben újra megjelenik Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows című könyvében. Az ötletei befolyásolták a későbbi tanulmányokat, amik húsparadoxon - az állatokkal szembeni általános hozzáállás nyilvánvaló következetlensége, hogy az emberek bizonyos állatok iránti szeretetüket fejezik ki, miközben más állatok húsát éppen eszik - és az ezzel járó kognitív disszonancia néven váltak ismertté.

Aktivizmus

2010-ben megalapította a nonprofit Carnism Awareness & Action Network (CAAN) – Karnizmus Tudatosság & Cselekvés Hálózat – nonprofit érdekképviseleti csoportot, ezt később átnevezte: Beyond Carnism – Karnizmuson Túl. Jelenleg a Beyond Carnism elnöke. Alapítványa nyilvános beszélgetéseket, médiakampányokat, aktivista tréningeket szervez, oktatóvideókat készít elsősorban az Egyesült Államokban és Németországban. Igyekszik felhívni a figyelmet a karnizmusra és népszerűsíti a vegán szemléletet.

Hivatkozások