„Bentosz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
8. sor: 8. sor:
== További információk ==
== További információk ==
* http://www.agraroldal.hu/bentosz-kifejezes.html
* http://www.agraroldal.hu/bentosz-kifejezes.html
* ''A helyhez kötött életü növények és állatok alkotják a mozdulatlan (sessilis) benthost, az ide-oda csúszó-mászó állatok pedig a mozgékony (vagilis) benthost. A benthos ellentéte a plankton.'' (1911 RévaiNagyLex.)
* ''[a tengeri] élettájékokon élő állatoknak azt a sokaságát, amely csak a fenékhez kötve él, benthosznak szokás nevezni'' (1925 RévaiNagyLex.)
* ''Tágabb értelemben a bentoszhoz sorolják minden vízbe került tárgy élőlények alkotta bevonatát is'' (1994 MagyarNagyLex.)


== Kapcsolódó szócikkek ==
== Kapcsolódó szócikkek ==

A lap 2017. december 6., 10:25-kori változata

A bentosz vízfenéken (aljzat) található élőlények, és élőlénytársulások összessége, a vízfenék és az üledék élővilága, a benton vízfenéken települt része.

Forrás

További információk

  • http://www.agraroldal.hu/bentosz-kifejezes.html
  • A helyhez kötött életü növények és állatok alkotják a mozdulatlan (sessilis) benthost, az ide-oda csúszó-mászó állatok pedig a mozgékony (vagilis) benthost. A benthos ellentéte a plankton. (1911 RévaiNagyLex.)
  • [a tengeri] élettájékokon élő állatoknak azt a sokaságát, amely csak a fenékhez kötve él, benthosznak szokás nevezni (1925 RévaiNagyLex.)
  • Tágabb értelemben a bentoszhoz sorolják minden vízbe került tárgy élőlények alkotta bevonatát is (1994 MagyarNagyLex.)

Kapcsolódó szócikkek