„Mesterséges szív” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
*/ nemzetközi katalógusok
→‎Fordítás: új szakasz
3. sor: 3. sor:
[[Fájl:Artificial-heart-london.JPG|right|thumb|120px|A [[London Science Museum]]ban vagyis ([[london]]i tudományos múzeumban) kiállított mesterséges szív]]
[[Fájl:Artificial-heart-london.JPG|right|thumb|120px|A [[London Science Museum]]ban vagyis ([[london]]i tudományos múzeumban) kiállított mesterséges szív]]


A '''mesterséges szív''' gondolata elsősorban onnan ered, hogy ennek alkalmazása esetén a betegnek nem kell várnia arra, hogy egy halottól származó, alkalmas (vagyis még viszonylag életképes) szív álljon rendelkezésre, mert egy mesterséges szív alkalmazása esetén maga a szív várhat raktározva, steril állapotban az igénylő betegre . Másodsorban az is, hogy ilyen szív alkalmazásakor nincs szükség [[Immunológia|immun-szuppresszióra]].
A '''mesterséges szív''' gondolata elsősorban onnan ered, hogy ennek alkalmazása esetén a betegnek nem kell várnia arra, hogy egy halottól származó, alkalmas (vagyis még viszonylag életképes) szív álljon rendelkezésre, mert egy mesterséges szív alkalmazása esetén maga a szív várhat raktározva, steril állapotban az igénylő betegre. Másodsorban az is, hogy ilyen szív alkalmazásakor nincs szükség [[Immunológia|immun-szuppresszióra]].


== Kívánalmak ==
== Kívánalmak ==
18. sor: 18. sor:


== Leírás és eddigi eredmények ==
== Leírás és eddigi eredmények ==
{{lektor}} {{nincsforrás}} <ref>Az idézett forrás [[1977]]ből ered</ref> Az eddig készített mesterséges szíveket merev kagylóba helyezett puha [[Szilasztikus]] ([[angol nyelv|angolból]] ''Silicon plastic'', vagyis [[Műanyag|szilikon]] [[műanyag]]) gumiból, vagy [[Műanyag|poliuretánból]] készült kamrákból állították össze.
{{lektor}} {{nincsforrás}} <ref>Az idézett forrás [[1977]]-ből ered</ref> Az eddig készített mesterséges szíveket merev kagylóba helyezett puha [[Szilasztikus]] ([[angol nyelv|angolból]] ''Silicon plastic'', vagyis [[Műanyag|szilikon]] [[műanyag]]) gumiból, vagy [[Műanyag|poliuretánból]] készült kamrákból állították össze.


A szív működtetésére az energiaforrás általában elektromos (villany elem) az erőátvitel a merev kagyló és a puha kamra'' közötti térbe belenyomott és kiszívott levegővel vagy más gázzal történhet.
A szív működtetésére az energiaforrás általában elektromos (villany elem) az erőátvitel a merev kagyló és a puha kamra'' közötti térbe belenyomott és kiszívott levegővel vagy más gázzal történhet.
36. sor: 36. sor:
== Hivatkozások, megjegyzések ==
== Hivatkozások, megjegyzések ==
{{források}}
{{források}}

== Fordítás ==
* * {{fordítás|it|Ospedale Pediatrico Bambino Gesù}}


== Források ==
== Források ==
* Sebészeti műtéttan (1977), szerkesztő: Littmann Imre
* Sebészeti műtéttan (1977), szerkesztő: Littmann Imre
* {{fordítás|it|Ospedale Pediatrico Bambino Gesù}}
* [http://www.ospedalebambinogesu.it/Portale2008/Default.aspx?IdOwner=1 A Gyermek-Jézus gyermek-kórház honlapja] {{it}}
* [http://www.ospedalebambinogesu.it/Portale2008/Default.aspx?IdOwner=1 A Gyermek-Jézus gyermek-kórház honlapja] {{it}}
{{Nemzetközi katalógusok}}
{{Nemzetközi katalógusok}}

A lap 2017. december 2., 11:05-kori változata

A SynCardia CardioWest ideiglenes teljes mesterséges szíve (angolul: Total Artificial Heart)
A London Science Museumban vagyis (londoni tudományos múzeumban) kiállított mesterséges szív

A mesterséges szív gondolata elsősorban onnan ered, hogy ennek alkalmazása esetén a betegnek nem kell várnia arra, hogy egy halottól származó, alkalmas (vagyis még viszonylag életképes) szív álljon rendelkezésre, mert egy mesterséges szív alkalmazása esetén maga a szív várhat raktározva, steril állapotban az igénylő betegre. Másodsorban az is, hogy ilyen szív alkalmazásakor nincs szükség immun-szuppresszióra.

Kívánalmak

[1]

A mesterséges szívtől a következő fontosabb feltételek teljesítését várják:

  • hatásos szívattyú-funkciót lásson el, vagyis elegendő legyen a vérellátás sebessége;
  • karbantartás és javítás nélkül hosszú ideig működőképes legyen;
  • minden anyag kifáradás okozta működési hibát és ez által okozott leállást elkerülje;
  • megbízható, kis ellenállású billentyűk legyenek beleépítve;
  • ne károsítsa a vérnek sem az alakelemeit, sem a plazma fehérjéit;
  • megfelelő energiaforrással rendelkezzék, teljesítmény minimum: kb.10 watt .

Leírás és eddigi eredmények

[2] Az eddig készített mesterséges szíveket merev kagylóba helyezett puha Szilasztikus (angolból Silicon plastic, vagyis szilikon műanyag) gumiból, vagy poliuretánból készült kamrákból állították össze.

A szív működtetésére az energiaforrás általában elektromos (villany elem) az erőátvitel a merev kagyló és a puha kamra közötti térbe belenyomott és kiszívott levegővel vagy más gázzal történhet.

Figyelembe kell venni a szív hatalmas energiahasználatát, ami évente 50 millió dobogást (összehúzódást és kitágulást) végezhet, ami számítás szerint nagyjából 5 millió mkp (méterkilopond) munkát jelent.[3]

Minthogy egy ilyen szerkezet hatásfoka nem több 10%-nál, ezért egy év alatt a mesterséges szívnek kb. 50 millió mkp az energia igénye.

A mesterséges szív kidolgozásában világviszonylatban nagy sikereket aratott De Bakey, aki külső energiaforrással borjúkat mesterséges szív segítségével heteken át sikeresen tartott életben.[forrás?]

Állandónak számított szív–implantátum egy fiatal beteg számára

A római Gyermek–Jézus Gyermekkórház (Ospedale Pediatrico Bambino Gesù) jelenti, hogy állandóra szánt szivet ültettek be egy tízórás műtéttel 2010. szeptember 8-án egy 15 éves fiú mellébe, akinek súlyos állapota nem engedte meg, hogy szervátadásra alkalmas szívre várjon. A készülék, ami egy öt centiméter hosszú hidraulikus módon működtetett szivattyú, az organikus szívtest bal pitvarába van beleépítve, ahol a leszálló aortához csatlakozik. A szív erőforrása egy övmagasságban hordozott villamos elem. A nagy lépés ebben a műtétben az, hogy egy ilyen mesterséges szívet, amit minden további beavatkozás nélkülileg az ifjú egész életére szánnak, ilyen fiatal betegnek még eddig soha sem adtak.

A cikk eredeti közleménye olvasható angolul is a kórház Internet lapján

Hivatkozások, megjegyzések

  1. Megjegyzés: A fejezet forrása egy 1977-ből származó könyv, ami nem jelenti azt, hogy nem egyezik meg a valósággal, de bizonytalansága miatt egyeztetni kell a tudomány jelenlegi állásával, hogy elérje a Wikipédia megkívánt színvonalát
  2. Az idézett forrás 1977-ből ered
  3. Van ilyen munka egység ?

Fordítás

  • * Ez a szócikk részben vagy egészben az Ospedale Pediatrico Bambino Gesù című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források