„Tragikus nyitány” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a ISBN/PMID link(ek) sablonba burkolása MediaWiki RfC alapján
21. sor: 21. sor:


== A mű születése ==
== A mű születése ==
Brahms összesen két zenekari nyitányt írt, gyakorlatilag egy időben: a ''Tragikus nyitányt'' és az ''[[Akadémiai ünnepi nyitány]]t'' is 1880 nyarán, [[Bécs]]ben komponálta. A vidám diáknótákat és a ''[[Gaudeamus igitur|Gaudeamust]]'' feldolgozó ''Akadémiai ünnepi nyitány'' mellett egyszerűen szükségét érezte, hogy egy sötétebb hangvételű művet is írjon. „Az egyik sír, a másik nevet” – írta a két kompozíciót jellemezve. [[Max Kalbeck]], Brahms életrajzírója szerint a nyitány valójában egy tervezett Faust kísérőzenéhez készült, ami a [[Burgtheater]] számára készült volna.
Brahms összesen két zenekari nyitányt írt, gyakorlatilag egy időben. A ''Tragikus nyitányt'' és az ''[[Akadémiai ünnepi nyitány]]t'' is 1880 nyarán [[Bécs]]ben komponálta. A vidám diáknótákat és a ''[[Gaudeamus igitur|Gaudeamust]]'' feldolgozó ''Akadémiai ünnepi nyitány'' mellett egyszerűen szükségét érezte, hogy egy sötétebb hangvételű művet is írjon. „Az egyik sír, a másik nevet” – írta a két kompozíciót jellemezve. [[Max Kalbeck]], Brahms életrajzírója szerint a nyitány valójában egy tervezett Faust kísérőzenéhez készült, ami a [[Burgtheater]] számára készült volna.


A mű bemutatója megelőzte az ''Akadémiai ünnepi nyitányét'': 1880 decemberében volt Bécsben, a Bécsi Filharmonikusokat [[Richter János]] vezényelte.
A mű bemutatója megelőzte az ''Akadémiai ünnepi nyitányét'': 1880 decemberében volt Bécsben, a Bécsi Filharmonikusokat [[Richter János]] vezényelte.

A lap 2017. november 28., 18:21-kori változata

Tragikus nyitány (Tragische Ouvertüre)
koncertnyitány

ZeneszerzőJohannes Brahms
Opusszámop. 81.
Keletkezés1880
Ősbemutató1880. december 26., Bécs

Hangnemd-moll
Hangszereléspiccolo, két fuvola, két oboa, két klarinét, két fagott, négy kürt, két trombita, három harsona, tuba, üstdob, vonósok
Időtartam~13,5 perc
Tételek1

A Tragikus nyitány Johannes Brahms op. 81-es szimfonikus műve. 1880 nyarán írta, és a bemutatója még az év végén megtörtént.

A mű születése

Brahms összesen két zenekari nyitányt írt, gyakorlatilag egy időben. A Tragikus nyitányt és az Akadémiai ünnepi nyitányt is 1880 nyarán Bécsben komponálta. A vidám diáknótákat és a Gaudeamust feldolgozó Akadémiai ünnepi nyitány mellett egyszerűen szükségét érezte, hogy egy sötétebb hangvételű művet is írjon. „Az egyik sír, a másik nevet” – írta a két kompozíciót jellemezve. Max Kalbeck, Brahms életrajzírója szerint a nyitány valójában egy tervezett Faust kísérőzenéhez készült, ami a Burgtheater számára készült volna.

A mű bemutatója megelőzte az Akadémiai ünnepi nyitányét: 1880 decemberében volt Bécsben, a Bécsi Filharmonikusokat Richter János vezényelte.

A komponista a bemutató után, 1881-ben, Bad Ischlben átdolgozta művét.

A zene

A nyitány hangvétele komornak mondható, amit már a kezdet két súlyos ütése előre jelez. A mű a komponista általános kedélyvilágát jellemzi, amely stílusjegyek itt is és gyakorlatilag egész életművében megfigyelhetők: a tömör hangszerelés, a mélyvonósok kiemelt szerepe, a határozott komplementer ritmika és a visszafogott romantikus hangvétel. Szakértők egy része Brahms kompozíciójában bizonyos formai hasonlóságokat fedezett fel Ludwig van Beethoven Coriolan nyitányával.

Hangszerelés

A szimfónia előadói apparátusa: piccolo, két fuvola, két oboa, két klarinét, két fagott, négy kürt, két trombita, három harsona, tuba, üstdob és a vonós hangszerek.

Előadása – tempóválasztástól függően – mintegy 13 és fél percet vesz igénybe.

Hallgassuk meg!

Brahms: Tragikus nyitány

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tragic Overture című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

További információk

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap