„Repülős Gizi” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a ISBN/PMID link(ek) sablonba burkolása MediaWiki RfC alapján
Címkék: Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
28. sor: 28. sor:
Rendezett családi körülmények között nőtt fel. Egy baleset következtében [[agyhártyagyulladás]]t kapott, szerinte ez volt az egyik kiváltó oka egy életen át tartó [[kleptománia|kleptomán]] hajlamának. Tanárképző főiskolát végzett irodalom és történelem szakon.
Rendezett családi körülmények között nőtt fel. Egy baleset következtében [[agyhártyagyulladás]]t kapott, szerinte ez volt az egyik kiváltó oka egy életen át tartó [[kleptománia|kleptomán]] hajlamának. Tanárképző főiskolát végzett irodalom és történelem szakon.


A „Repülős Gizi” ragadványnév abból ered, hogy az [[1950-es évek]] elején – amikor még Magyarország nagyvárosai között voltak belföldi repülőjáratok, reggel [[Budapest]]en felszállt egy gépre, néhány óra alatt [[Miskolc]]on, [[Debrecen]]ben, [[Pécs]]ett, [[Szeged]]en vagy [[Szombathely]]en lopott, és az esti járattal visszatért a [[főváros]]ba. A 2012. február 16-i a ''Fábry showban'' azt mondta, hogy mindez nem igaz.
A „Repülős Gizi” ragadványnév abból ered, hogy az [[1950-es évek]] elején – amikor még Magyarország nagyvárosai között voltak belföldi repülőjáratok, reggel [[Budapest]]en felszállt egy gépre, néhány óra alatt [[Miskolc]]on, [[Debrecen]]ben, [[Pécs]]en, [[Szeged]]en vagy [[Szombathely]]en lopott, és az esti járattal visszatért a [[főváros]]ba. A 2012. február 16-i a ''Fábry showban'' azt mondta, hogy mindez nem igaz.


[[Amszterdam]]ban, [[London]]ban is lopott. [[Párizs]]ban ugyanakkor [[magyar nóta|magyarnóta-énekesként]] futott be karriert.
[[Amszterdam]]ban, [[London]]ban is lopott. [[Párizs]]ban ugyanakkor [[magyar nóta|magyarnóta-énekesként]] futott be karriert.

A lap 2017. november 14., 22:13-kori változata

Kosztor Sándorné
(Bodnár Gizella)
Fájl:Repgiz.png
SzületettBodnár Gizella
1926. október 18.
Miskolc
Elhunyt2019. február 6. (92 évesen)[1]
Budapest
BeceneveRepülős Gizi
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Gyermekeihárom gyermek
Foglalkozása
  • tolvaj
  • bűnöző
SablonWikidataSegítség

Repülős Gizi (valódi neve: Kosztor Sándorné Bodnár Gizella, Miskolc, 1926. október 18.) gyakorlott besurranó tolvaj. Több mint fél évszázada ismert a rendőrök előtt. Több mint 20 alkalommal ítélte szabadságvesztésre a bíróság, összesen 40 évnyi börtönbüntetést kapott, amiből 17 évet leült. Legutóbb 2016 februárjában érték tetten Sukorón.[2] A Székesfehérvári Járásbíróság 20 nap elzárásra ítélte ezért.[3]

Élete

Rendezett családi körülmények között nőtt fel. Egy baleset következtében agyhártyagyulladást kapott, szerinte ez volt az egyik kiváltó oka egy életen át tartó kleptomán hajlamának. Tanárképző főiskolát végzett irodalom és történelem szakon.

A „Repülős Gizi” ragadványnév abból ered, hogy az 1950-es évek elején – amikor még Magyarország nagyvárosai között voltak belföldi repülőjáratok, reggel Budapesten felszállt egy gépre, néhány óra alatt Miskolcon, Debrecenben, Pécsen, Szegeden vagy Szombathelyen lopott, és az esti járattal visszatért a fővárosba. A 2012. február 16-i a Fábry showban azt mondta, hogy mindez nem igaz.

Amszterdamban, Londonban is lopott. Párizsban ugyanakkor magyarnóta-énekesként futott be karriert.

A sok börtönbüntetés után Budapestet megunva Komáromba költözött, bízva a nyugodtabb körülményekben. 2009 januárjában Komáromban egy családi házba akart betörni, de a ház tulajdonosa észrevette és azonnal riasztotta a rendőrséget. Ezután még többször próbálkozott lopással[4], még 2017-ben is besurranáson érték tetten, bár abból büntetőügye végül nem keletkezett,[5]

Nagyon kalandos életet élt, volt arra is példa, hogy egy kutya segített megtalálásában.[6] 2016-ig 19 alkalommal ítélték el, összesen mintegy 200 bűncselekmény miatt, amikért több mint 17 évet ült börtönben.[7]

2007-ben önéletrajzi regényt adott ki:

Temérdek cifra dolgot láttam, hallottam, amit mások észre sem vesznek, vagy ha igen, nem tudják végiggondolni, micsoda mit jelent. Mennyi a súlya. Nekem volt rá időm, hogy elmerengjek a világ bajain, csodáin, és bő 25 éve tervezem, hogy írok egy könyvet a tolvajlásról, a rabságról, hogy miként kalandozhatta át egy magamfajta asszony Európát…
– Bodnár Gizella

Művei

Irodalom

Jegyzetek

  1. 92 éves korában meghalt Repülős Gizi (magyar nyelven). Index.hu Zrt.. (Hozzáférés: 2019. február 6.)
  2. [/http://index.hu/belfold/2016/02/19/sukoroi_hazbol_probalt_lopni_repulos_giz/] – Index, 2016. február 19.
  3. [/http://444.hu/2016/03/04/repulos-gizi-20-nap-elzarast-kapott] - 444.hu, 2016. március 4.
  4. Szabadon távozhatott a rendőrségről Repülős Gizi – Origo, 2011. július 8.
  5. Rényi Pál Dániel: Most egy bánhidai házőrző csípte fülön a 91 éves Repülős Gizit. 444.hu, 2017. augusztus 15. (Hozzáférés: 2017. augusztus 15.)
  6. Kutya segített Repülős Gizi elfogásábanOrigo, 2006. november 23.
  7. Botos Tamás: Sokadszorra a bíróságon Repülős Gizi, aki most arra sem emlékezett, melyik ügy miatt idézték be. 444.hu, 2016. március 9. (Hozzáférés: 2017. augusztus 15.)

További információk