„Évszázadok listája” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Legobot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 35 interwiki link migrálva a Wikidata d:q27305 adatába
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
:''Ezen lapok tartalmazzák az évezredek és évszázadok történéseit. Az egyedi évszázadlapok tartalmazzák az évtizedeket és az éveket.'' <!--Lásd még a [[Történelmi idővonal]] lapot az események egy másfajta rendszerezéséhez.-->
:''Ez a lap tartalmazza az évezredek és az évszázadok listáját. Az évszázadok egyedi lapjai tartalmazzák az évtizedeket és az éveket.'' <!--Lásd még a [[Történelmi idővonal]] lapot az események egy másfajta rendszerezéséhez.-->


[[I. István magyar király|Szent István király]] vezette be [[Magyarország]]on a mai ismert [[Kereszténység|keresztény]] [[időszámítás]]unkat uralkodásának első éveiben. Most e szerint számoljuk az éveinket. Naptárunk a [[Dionysius Exiguus]] féle [[532]]. évben bevezetett időszámítást használja, amely a pontatlanságát kiküszöbölő [[Gergely-naptár]]ban vette fel legfrissebb formáját. Ezt az időszámítást először a [[kolostor]]okban vezették be, később elterjedt kb. az első évezred végére 2. évezred elejére az összes európai államban, országban. Előtte több más időszámítás is létezett, ezért az átszámításoknál néhány év időeltolódás lehetséges. Ez azonban nem befolyásolhat bennünket abban, hogy a mai használt időszámítás szerint számoljuk az időt. Egy-egy időszámítás nagyjából néhány ezer évet bírt ki.
[[Magyarország]]on [[I. István magyar király|Szent István király]] vezette be a ma ismert [[Kereszténység|keresztény]] [[kronológia|időszámítást]] uralkodásának első éveiben. Naptárunk a [[Dionysius Exiguus]] féle [[532]]. évben bevezetett időszámítást használja, amely a pontatlanságát kiküszöbölő [[Gergely-naptár]]ban vette fel legfrissebb formáját. Ezt az időszámítást először a [[kolostor]]okban vezették be, később elterjedt kb. az első évezred végére, 2. évezred elejére a legtöbb európai államban, országban.
Előtte több más időszámítás is létezett. Létezik még az iszlám, [[bahá’í]], zsidó és más időszámítás is napjainkban.
Létezik még az iszlám, [[bahá’í]], zsidó és más időszámítás is napjainkban.


Lásd még:
Lásd még:
8. sor: 9. sor:
* [[Julián naptár]]
* [[Julián naptár]]


== Lista ==
Régebbi időszakokhoz nézd meg [[a világegyetem története]], [[geológiai időszakok]], [[evolúciós időszakok]], [[pleisztocén]] és [[paleolitikum]] szócikkeket.


* '''[[i. e. 10. évezred]]'''
* '''[[i. e. 10. évezred]]'''

A lap 2017. november 12., 15:38-kori változata

Ez a lap tartalmazza az évezredek és az évszázadok listáját. Az évszázadok egyedi lapjai tartalmazzák az évtizedeket és az éveket.

Magyarországon Szent István király vezette be a ma ismert keresztény időszámítást uralkodásának első éveiben. Naptárunk a Dionysius Exiguus féle 532. évben bevezetett időszámítást használja, amely a pontatlanságát kiküszöbölő Gergely-naptárban vette fel legfrissebb formáját. Ezt az időszámítást először a kolostorokban vezették be, később elterjedt kb. az első évezred végére, 2. évezred elejére a legtöbb európai államban, országban.

Előtte több más időszámítás is létezett. Létezik még az iszlám, bahá’í, zsidó és más időszámítás is napjainkban.

Lásd még:

Lista

Évezredek Évszázadok
i. e. 4. évezred i. e. 40. sz. i. e. 39. sz. i. e. 38. sz. i. e. 37. sz. i. e. 36. sz. i. e. 35. sz. i. e. 34. sz. i. e. 33. sz. i. e. 32. sz. i. e. 31. sz.
i. e. 3. évezred i. e. 30. sz. i. e. 29. sz. i. e. 28. sz. i. e. 27. sz. i. e. 26. sz. i. e. 25. sz. i. e. 24. sz. i. e. 23. sz. i. e. 22. sz. i. e. 21. sz.
i. e. 2. évezred i. e. 20. sz. i. e. 19. sz. i. e. 18. sz. i. e. 17. sz. i. e. 16. sz. i. e. 15. sz. i. e. 14. sz. i. e. 13. sz. i. e. 12. sz. i. e. 11. sz.
i. e. 1. évezred i. e. 10. sz. i. e. 9. sz. i. e. 8. sz. i. e. 7. sz. i. e. 6. sz. i. e. 5. sz. i. e. 4. sz. i. e. 3. sz. i. e. 2. sz. i. e. 1. sz.
1. évezred 1. sz. 2. sz. 3. sz. 4. sz. 5. sz. 6. sz. 7. sz. 8. sz. 9. sz. 10. sz.
2. évezred 11. sz. 12. sz. 13. sz. 14. sz. 15. sz. 16. sz. 17. sz. 18. sz. 19. sz. 20. sz.
3. évezred 21. sz. 22. sz.