„Osztrák Néppárt” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
39. sor: 39. sor:
Az '''Osztrák Néppárt''' ([[Német nyelv|németül]] Österreichische Volkspartei, ÖVP) osztrák kereszténydemokrata, konzervatív párt.
Az '''Osztrák Néppárt''' ([[Német nyelv|németül]] Österreichische Volkspartei, ÖVP) osztrák kereszténydemokrata, konzervatív párt.


Az [[Ausztria Szociáldemokrata Pártja]]val (SPÖ) együtt hagyományosan [[Ausztria]] két fő pártjának egyike. Az SPÖ jelenleg (2017) az ÖVP-vel együtt kormányoz, vezetője, [[Sebastian Kurz]], Ausztria külügyminisztere.
Az [[Ausztria Szociáldemokrata Pártja]]val (SPÖ) együtt hagyományosan [[Ausztria]] két fő pártjának egyike. Az SPÖ jelenleg (2017) az ÖVP-vel együtt kormányoz, vezetője, [[Sebastian Kurz]], Ausztria külügyminisztere. A párt [[2017]]. [[május 24.]]-e óta használja a jelenlegi [[türkiz]] színű logót, ezzel megszüntetve a párt addigi hivatalos fekete színű logójával.<ref>{{cite web |url=http://www.nachrichten.at/nachrichten/politik/innenpolitik/OEVP-Tuerkis-ist-das-neue-Schwarz;art385,2577047 |title=ÖVP: Türkis ist das neue Schwarz |accessdate=2017-11-03 |format= |work=}}</ref>


== Ideológiája ==
== Ideológiája ==

A lap 2017. november 3., 21:51-kori változata

Osztrák Néppárt

Az új Néppárt
Az új Néppárt
Adatok
ElnökKarl Nehammer

Alapítva1945. április 17.
SzékházBécs, Lichtenfelsgasse 7
Tagok száma700 000 (2015)

Ideológia
Politikai elhelyezkedésKereszténydemokrácia
Konzervativizmus
Gazdasági liberalizmus
Parlamenti jelenlétNemzeti Tanács:
51 / 183
Szövetségi Tanács:
22 / 61
Európai Parlamentben:
5 / 18
Európai pártEurópai Néppárt
EP-frakcióEurópai Néppárt
Hivatalos színeifekete, türkiz
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Osztrák Néppárt témájú médiaállományokat.

Az Osztrák Néppárt (németül Österreichische Volkspartei, ÖVP) osztrák kereszténydemokrata, konzervatív párt.

Az Ausztria Szociáldemokrata Pártjaval (SPÖ) együtt hagyományosan Ausztria két fő pártjának egyike. Az SPÖ jelenleg (2017) az ÖVP-vel együtt kormányoz, vezetője, Sebastian Kurz, Ausztria külügyminisztere. A párt 2017. május 24.-e óta használja a jelenlegi türkiz színű logót, ezzel megszüntetve a párt addigi hivatalos fekete színű logójával.[1]

Ideológiája

A párt 1945-ben alakult meg Bécsben a Schottenstift bencés apátságban. A párt saját magát polgári néppártként jellemezte, amely magába foglalja a keresztényszocialista, konzervatív és liberális erőket. Egyértelműen elhatárolták magukat az elődjüktől, az Osztrák Keresztényszocialista Párttól, hiszen a néppárt kiállt a parlamenti demokrácia és az osztrák nép. Igen fontos kapcsolatot ápolt a párt az Osztrák katolikus egyházzal.

Befolyása

A párt fellegvárának hagyományosan Ausztria nyugati tartományai számítanak. Négy tartományban (Felső-Ausztriában, Alsó-Ausztriában, Tirolban és Vorarlbergben)[2] 1945 óta mindig ők adják a tartományi kormányzót (Landeshauptmann) ezenkívül Burgenlandban 1945-1964 között, Karintiában 1991-1999 között, Salzburg tartományban 1945-2004 között és 2013 óta ismét valamint Stájerországban 1945-2005 között és 2015 óta ismét kormányoznak.

A párt szavazótábora hagyományosan a vállalkozókból, hivatali alkalmazottakból, földművesekből és a vezető beosztásban dolgozó alkalmazottakból tevődik össze, a nemzetiségek közül a párt katolikus volta miatt a burgenlandi horvátok között is népszerű.[3] A párt társadalomban való befolyása a szervezeti egységeiben a "szövetségek"-ben (Bund) jelenik meg , mint az Osztrák Munkavállalók Szövetsége (ÖAAB)[4] szakszervezet, Osztrák Gazdasági Szövetség (ÖWB) gazdasági szervezet, Osztrák Parasztszövetség (ÖBB) , a Fiatal Néppárt (JVP), az Osztrák Női Mozgalom (ÖFB) és az Osztrák Idősek Szövetsége (ÖSB).

A párt katolikus szervezetei a Mittelschüler-Kartell-Verband, ami a katolikus diákszervezeteket foglalja magában emellett a párthoz köthető az Österreichischer Cartellverband (ÖCV) ami a katolikus hallgatói szervezeteket foglalja magába.[5]

Logói

További információk

Kapcsolódó szócikkek

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Österreichische Volkspartei című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

  1. ÖVP: Türkis ist das neue Schwarz. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
  2. Ergebnisse der Landtagswahlen seit 1945. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
  3. Kurzer Abriß der Geschichte der kroatischen Volksgruppe in Österreich. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
  4. ÖAAB rechnet nicht mit fixem ÖVP-Mandat in Tirol. (Hozzáférés: 2017. november 3.)
  5. ÖVP und CV: Geschichte einer Verflechtung. (Hozzáférés: 2017. november 3.)