„Ko Phangan” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
19. sor: 19. sor:
A thai királyok egyik kedvelt helye volt. [[Chulalongkorn]] (vagy más néven V. Rama, 1853-1910) például 14-szer látogatta meg Ko Pha-Ngant uralkodása alatt.
A thai királyok egyik kedvelt helye volt. [[Chulalongkorn]] (vagy más néven V. Rama, 1853-1910) például 14-szer látogatta meg Ko Pha-Ngant uralkodása alatt.


Ko Samuin 1977-ben egy bronz dobot találtak a Dongson kultúra idejéből (Kr. e. 500-100), amely azt bizonyítja, hogy a szigetcsoporton már több, mint kétezer évvel ezelőtt is léteztek települések. Egyes történészek és régészek szerint Ko Pha-Ngan első lakosai a [[tengeri cigányok]] voltak ([[pigmeusok]], [[semungok]], [[protomalájok]]), akik a [[Maláj-félsziget]]ről érkeztek hajóval. Ők mozlim hitre tértek, de ma már kevés a mozlim lakos.
Ko Samuin 1977-ben egy bronz dobot találtak a Dongson kultúra idejéből (Kr. e. 500-100), amely azt bizonyítja, hogy a szigetcsoporton már több, mint kétezer évvel ezelőtt is léteztek települések. Egyes történészek és régészek szerint Ko Pha-Ngan első lakosai a [[tengeri cigányok]] voltak ([[pigmeusok]], [[semungok]], [[protomalájok]]), akik a [[Maláj-félsziget]]ről érkeztek hajóval. Ők muszlim hitre tértek, de ma már kevés a muszlim lakos.


Az elmúlt évszázadban a szigetek népessége folyamatosan nőtt. Kezdetben a tengerből és a földből, [[kókusz]] ültetvényekből éltek. Később az [[ón]] bányászata is a helyi gazdaság részévé vált, az 1970-es években azonban ez az iparág megroggyant és végül meg is szűnt. az ezt követő évtized már a turizmusról szólt. Ma a sziget elsősorban ebből él, bár a halászat és a kókusztermelés szintén fontos.
Az elmúlt évszázadban a szigetek népessége folyamatosan nőtt. Kezdetben a tengerből és a földből, [[kókusz]] ültetvényekből éltek. Később az [[ón]] bányászata is a helyi gazdaság részévé vált, az 1970-es években azonban ez az iparág megroggyant és végül meg is szűnt. az ezt követő évtized már a turizmusról szólt. Ma a sziget elsősorban ebből él, bár a halászat és a kókusztermelés szintén fontos.

A lap 2017. november 1., 04:32-kori változata

Ko Phangan
OrszágThaiföld
Népesség
Teljes népesség13 700 fő (2012)
Terület125 km²
Hosszúság18,6 km
Szélesség12 km
Tengerszint feletti magasság630 m
Elhelyezkedése
Ko Phangan (Thaiföld)
Ko Phangan
Ko Phangan
Pozíció Thaiföld térképén
é. sz. 9° 44′ 24″, k. h. 100° 01′ 48″Koordináták: é. sz. 9° 44′ 24″, k. h. 100° 01′ 48″
A Wikimédia Commons tartalmaz Ko Phangan témájú médiaállományokat.
Napkelte, Thong Nai Pan

Ko Pha-Ngan vagy egyéb átírásokban Ko Pha Ngan, vagy Koh Phangan (thaiul: เกาะพะงัน, Thai Királyi Általános Átírási Rendszer: Ko Pha-ngan), sziget a Thai-öbölben, Délkelet-Thaiföldön, Surat Thani tartományban.

A Samui-szigetek része. Két testvérszigete van: a nagyobb Ko Samui délre és a kisebb Ko Tao északra.

Földrajz

  • Becsült kerülete: 40 km ( mintegy 10 órás gyaloglás).
  • A szárazföldtől: mintegy 55 km
  • Ko Samuitól: mintegy 15 km
  • Ko Taotól: mintegy 35 km
  • Fő települése: Thong Sala
  • Legmagasabb pontja: Khao Ra, 630 m

Története

Nevében benne van a déli nyelvjárásban "homokpad" jelentésű "ngan" szó, mert a partjainál sok a homokpad.

A thai királyok egyik kedvelt helye volt. Chulalongkorn (vagy más néven V. Rama, 1853-1910) például 14-szer látogatta meg Ko Pha-Ngant uralkodása alatt.

Ko Samuin 1977-ben egy bronz dobot találtak a Dongson kultúra idejéből (Kr. e. 500-100), amely azt bizonyítja, hogy a szigetcsoporton már több, mint kétezer évvel ezelőtt is léteztek települések. Egyes történészek és régészek szerint Ko Pha-Ngan első lakosai a tengeri cigányok voltak (pigmeusok, semungok, protomalájok), akik a Maláj-félszigetről érkeztek hajóval. Ők muszlim hitre tértek, de ma már kevés a muszlim lakos.

Az elmúlt évszázadban a szigetek népessége folyamatosan nőtt. Kezdetben a tengerből és a földből, kókusz ültetvényekből éltek. Később az ón bányászata is a helyi gazdaság részévé vált, az 1970-es években azonban ez az iparág megroggyant és végül meg is szűnt. az ezt követő évtized már a turizmusról szólt. Ma a sziget elsősorban ebből él, bár a halászat és a kókusztermelés szintén fontos.

A sziget topográfiája miatt a népesség a partvonalon él. A belső hegyvidék erre alkalmatlan. A sziget több, mint fele nemzeti park: Ko Pha-Nganon több, mint 80 négyzetkilométernyi viszonylag érintetlen esőerdő van, változatos növény- és állatvilággal.

Spirituális helynek is tartják. A szigeten több buddhista templom található.

Közlekedési kapcsolatai

A sziget tengeri komppal elérhető, az 55 kilométerre lévő Surat Thani városból, vagy a 15 kilométerre fekvő Ko Samui szigetről.

A Kan Air regionális légitársaság 2002-ben építi terminálját a szigeten. A 32 hektáros terület megvásárlására mintegy 500 millió bahtot költött a cég. A terve egy napi ezer utas fogadására alkalmas repülőtér létrehozása, egy 1095 méter hosszú leszállópályával, amelyet turboprop gépek használhatnak, mint a cég ATR 72-600 gépei. A projekt költségeit eredetileg 900 millió bahtra tették, de ma már két milliárdra becslik. A költségek elszaladása mellett a környezeti hatásvizsgálat elkászítése is nehézségekbe ütközik. Eredetileg már 2014-ben meg akarták nyitni a repteret. A Kan Ir elnökének legutóbbi becslése 2017 vége.[1]

Közigazgatása

Ko Pha-Ngan együtt Ko Taóval alkotja a 148 négyzetkilométeres Ko Pha-Ngan kerületet (amphoe). Ez három alkerületre (tambon) oszlik.

Sorszáma. Neve Thai neve
1. Ko Pha-Ngan เกาะพะงัน
2. Ban Tai บ้านใต้
3. Ko Tao เกาะเต่า

A szigetet eredetileg Ko Samui kerületből igazgatták. Ko Pha-Ngan kiskerület ("királyi amphoe") 1970. október 1-jén jött létre, és akkor két tambonból állt: Ko Pha-Nganból és Ban Taiból.[2] 1977. április 12-én a teljes amphoe rangjára emelkedett. [3]

Ko Pha-Ngan ás Ban Tai tambon részei alkotják Ko Pa-Ngan városi önkormányzatot (thesaban tambon).

Turizmus

A Haad Rin-part teliholdpartijairól híres. A hátizsákos turisták népszerű célpontja.

Az utóbbi években igyekeztek a szigetet barátibbá tenni a családos látogatók számára. Növekedett a rendőri jelenlét. Nem szokatlan az útblokád, ahol átkutatják az utazót, és civilruhás rendőrők is járkálnak.

A teliholdparti

A teliholdparti havonta teliholdkor tartott tánczenei fesztivál a Haad Rin Nok parton. Főképp az elektronikus zenére épít, és mintegy harmincezer látogatót vonz havonta.[4] Hogy a közbeeső idő se menjen teljesen kárba, félholdpartikat is rendeznek a dzsungelben Ban Tainál. Tuk-tukkal, taxival vagy biciklivel közelíthető meg.

A kultúrában

Ko Pha-Ngan jelentős szerepet kapott Alex Garland 1996-ban megjelent, A part című regényében, amelyből az azonos című film készült 2000-ben, Leonardo DiCaprióval a főszerepben.

A szigetet említi a Klaxons nevű angol new rave zenekar Magick című dala is, bár inkább a regényre utalva.

Az Ace of Base "Vision in Blue" című dala (The Golden Ratio album) szintén említi a szigetet.

Ashley Wallbridge 2012-ben a "Kopanang" címet adta egy dalának, ami a Ko Pha-Ngan anglicizált változata.

Az Ozric Tentacles nevű brit pszichedelikus rock zenekarnak szintén volt egy Ko Pha Ngan című dala. (The Bits Between The Bits album.)

2016-ban az Infected Mushroom és a Hatikva 6 nevű izraeli zenekarok közösen adtak elő egy "Hotel Koh Phangan" című dalt.

Jegyzetek

  1. Koh Phangan airport developer seeks loans”, Bangkok Post, 2016. szeptember 5. (Hozzáférés ideje: 2016. szeptember 6.) 
  2. (1970. szeptember 24.) „{{{title}}}” (thai nyelven) (PDF). Royal Gazette 87 (90 ง), 2790. o.  
  3. (1977. április 12.) „{{{title}}}” (thai nyelven) (PDF). Royal Gazette 94 (31 ก), 326–330. o.  
  4. (2014. június 27.) „The Worst Party in Asia”. Slate. (Hozzáférés: 2015. január 16.)  

Külső hivatkozások

Commons:Category:Ko Pha Ngan
A Wikimédia Commons tartalmaz Ko Phangan témájú médiaállományokat.

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Ko Pha Ngan című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.