„Címzett ismeretlen (film, 1935)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
B.Zsoltbot (vitalap | szerkesztései)
a filmlinkek hozzáadása AWB
83. sor: 83. sor:
==Forrás==
==Forrás==
* Címzett ismeretlen. Jupiter Film Kft. DVD ([http://www.cylex-tudakozo.hu/ceg-info/jupiter-film-kereskedelmi-%C3%A9s-szolg%C3%A1ltat%C3%B3-kft--414475.html])
* Címzett ismeretlen. Jupiter Film Kft. DVD ([http://www.cylex-tudakozo.hu/ceg-info/jupiter-film-kereskedelmi-%C3%A9s-szolg%C3%A1ltat%C3%B3-kft--414475.html])

* {{cite web|title=Címzett ismeretlen|url=http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=31841&i_city_id=3372&i_county_id=-1}}
* {{cite web|title=Címzett ismeretlen|url=http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=31841&i_city_id=3372&i_county_id=-1}}

==További információk==
{{filmlinkek}}


{{portál|Filmművészet}}
{{portál|Filmművészet}}

A lap 2017. október 28., 17:19-kori változata

Címzett ismeretlen
1935-ös magyar film

Kabos Gyula különféle kunsztokat mutat be biciklin
Kabos Gyula különféle kunsztokat mutat be biciklin
RendezőGaál Béla
AlapműBús-Fekete László vígjátéka
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróBús-Fekete László
Székely István
FőszerepbenÁgay Irén
Ráday Imre
Kabos Gyula
ZeneFényes Szabolcs
OperatőrHeinrich Balasch
VágóSzilas József
HangmérnökLohr Ferenc
DíszlettervezőVincze Márton
GyártásvezetőHorovitz Richard
Gyártás
GyártóMűvész Film
Hunvideo Co
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő82 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Hunnia Filmstúdió
BemutatóMagyarország 1935. december 21.
Eredeti magyar adóMTV/M1
M2
Duna TV
Filmmúzeum
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Címzett ismeretlen témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Címzett ismeretlen egy 1935-ben bemutatott fekete-fehér, romantikus magyar filmvígjáték Ágay Irén, Ráday Imre és Kabos Gyula főszereplésével.

Történet

Alább a cselekmény részletei következnek!

Teri, a szépséges árva lány a balatonföldvári postán kap állást. A vonaton együtt utazik a szintén árva, német Tónival, aki törve beszéli a magyart és az ottani hotelban lett londíner.

Egy nap egy gazdag aranyifjú, Pali téved be a postára. Nagyon megtetszik neki Teri, rögtön szerelmet vall neki írásban (mintha táviratot adna fel), de óvatos: eddigi barátnői csak a pénzéért szerették. Elhatározza, hogy titkárnak adja ki magát, aki a főnöke régi ruháit hordja, és gazdája autójával érkezett. Teri hisz neki, de még mindig nagynak gondolja a kettejük közti társadalmi különbségeket.

Teri már beleszeretett Paliba, amikor meglepő hírt hoz neki főnöke: egy Magyarországról elszármazott gazdag amerikai házaspár egy árva postáskisasszonyt akar örökbe fogadni. Teri szerelme tanácsát kéri, aki az ajánlat elfogadására biztatja őt. Teri elfogadja az ajánlatot, bár fáj elválnia Palitól.

Örökbefogadói elárulják neki, hogy férjhez akarják őt adni a gazdag Hugóhoz, akinek szódavízgyára van Újpesten. Teri nemet mond és Palihoz akar szökni, de egy levél várja szerelmétől, amiben közli vele, hogy elutazott és sohasem látja őt többet. Teri bánatában visszamegy a postára dolgozni.

Munkahelyén váratlanul felhívja őt Pali, aki Pestre csalja azzal, hogy munkaadója alkalmazná Terit. Teri kötélnek áll, és felutazik Pestre. Pali elviszi egy gyárhoz az autóján és Terinek nagyon tetszik a textilgyár, amiről Pali elmondja, hogy a gazdája a tulajdonos.

Egy villában találkozik örökbefogadó szüleivel és vőlegényével, mint alkalmazottakkal, és szerelmével, Palival, aki valójában a saját nemlétező „gazdája”. Az örökbefogadást is Pali gondolta ki azért, hogy lássa, Teri őt választja-e, a szegény titkárt és sofőrt, vagy a gazdag Hugót.

Mivel Teri visszament dolgozni, ezzel a szegény Palit választotta, és ezért a jómódú Palit kapta meg jutalmul.

Egy filozófiai gondolat is található a filmben, amiben a közismert „egy fecske nem csinál nyarat” szólást a kerékpár belső gumijára alkalmazza Stangl úr, kétféleképpen is. Eszerint vagy tényleg nem csinál nyarat, vagy éppen hogy jön utána a többi is - aszerint, hogy a tisztelt vevőnek mi a problémája.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők

Egyéb történések a filmben

  • Tóni egy jegyzetfüzetbe felírja azok nevét, akik valami rosszat cselekedtek, és később megbünteti őket. Például Stangl hamisan azt állítja, hogy sokat kellett várnia egy bélyegre, valójában pedig nem kért bélyeget, hanem próbált Terinek udvarolni. A postafőnök kisasszony fölöslegesen fegyelmezi Terit, ezért Tóni később a vízbe borítja őket egy hajóval, amikor Stangl és a postafőnök kisasszony együtt csónakáznak.
  • Stangl a történet során végig próbál Terinek udvarolni, de a lány udvariasan elutasítja. Stanglt azonban nem lehet lerázni, például amikor Teri és Tóni kettesben elmennek biciklizni, Stangl hozzájuk csapódik és együtt mennek ebédelni is egy halászcsárdába. Stangl hoppon marad, amikor elkezd a biciklijével trükköket bemutatni, közben Pali felveszi Terit és Tónit az autójába és visszaviszi őket a szállásukra.

Forrás

További információk