„Tarzan (film)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Sanc2 (vitalap | szerkesztései)
Helytelen az állítás ami törlésre került.
93. sor: 93. sor:


== Szereplők ==
== Szereplők ==
{| class=toccolours cellspacing="0" cellpadding="3" border="1" style="border-collapse:collapse; font-size:100%;" width="0%"
{| class=toccolours cellspacing="0" cellpadding="3" border="1" style="border-collapse:collapse; font-size:95%;" width="0%"
|-bgcolor="#CCCCCC"
|-bgcolor="#CCCCCC"
! Szereplők !! Eredeti hang !! Magyar hang !! Leírás
!width="16%"| Szereplők !!width="10%"| Eredeti hang !!width="12%"| Magyar hang !! Leírás
|-
|-
| '''Tarzan''' || [[Tony Goldwyn]] || [[Reisenbüchler Sándor (színművész)|Reisenbüchler Sándor]] || A majomember, aki Afrikában él, a film főhőse.
| '''Tarzan''' || [[Tony Goldwyn]] || [[Reisenbüchler Sándor (színművész)|Reisenbüchler Sándor]] || A majomember, aki Afrikában él, a film főhőse.
129. sor: 129. sor:


== Betétdalok ==
== Betétdalok ==
{| class=toccolours cellspacing="0" cellpadding="3" border="1" style="border-collapse:collapse; font-size:100%;" width="0%"
{| class=toccolours cellspacing="0" cellpadding="3" border="1" style="border-collapse:collapse; font-size:95%;" width="0%"
|-bgcolor="#CCCCCC"
|-bgcolor="#CCCCCC"
!colspan="2"| Magyar !!colspan="2"| Angol
!colspan="2"| Magyar !!colspan="2"| Angol

A lap 2017. október 1., 19:09-kori változata

Tarzan
1999-es amerikai animációs film

Rendező
ProducerChris Buck
Vezető producerChristopher Chase
AlapműTarzan, a dzsungel fia
Műfajdráma, kaland, romantikus, vígjáték
Forgatókönyvíró
  • Tab Murphy
  • Bob Tzudiker
  • Noni White
Hang
ZenePhil Collins
VágóGregory Perler
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő88 perc
Költségvetés150 000 000 USD
Képarány1,66:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Eredeti magyar adóRTL Klub, TV2
Korhatár
  • USA G
  • Magyarország Korhatár nélkül megtekinthető
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
171 091 819
USD
Világszerte
448 191 819
USD
Kronológia
KövetkezőTarzan 2.
Kapcsolódó filmTarzan és Jane
Kapcsolódó műsorTarzan legendája
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Tarzan témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tarzan 1999-ben bemutatott egész estés amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely a Walt Disney 37. Disney-filmje. A rajzfilm alapművét Edgar Rice Burroughs Tarzan, a majomember című kötete adta. A forgatókönyvet Tab Murphy, Bob Tzudiker és Noni White írta, Chris Buck és Kevin Lima rendezte, a zenéjét Phil Collins szerezte, a producere Chris Buck volt. A Walt Disney Pictures és a Walt Disney Feature Animation készítette, a Buena Vista Pictures forgalmazta. Noha a film 1999 júniusában jelent meg, még 2000-ben is javában vetítették a világ több mozijában; a vetítések során több bevételt hozott, mint a Disney előző két produkciója, a Mulan és a Herkules. A film költségvetése összesen 150 000 000 amerikai dollár, ami meghaladja a korábbi listavezetőt, a Pocahontast. A Tarzan volt az utolsó film, amely az úgynevezett Disney-reneszánszhoz tartozott, így a film bizonyos értelemben egy korszak végét jelentette. Amerikában 1999. június 18-án, Magyarországon november 25-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény

Az 1880-as évek közepén valahol Afrika elhagyatott vizein egy hajó kigyullad. Az utolsó pillanatban megmenekül egy férfi, egy nő és a gyermekük. Egy csónaknak nevezett lélekvesztő segítségével partot érnek. Egy hatalmas, sziklán magasodó és a tenger fölé nyúló fára építenek egy faházat. Azonban a dzsungel veszélyes, és ez hamar meg is mutatja magát: a rettegett leopárd, Sabor, egy viharos délután betör a fakuckóba, és megöli a szülőket. A kisgyermek magára maradt egy kiságyban; őt a leopárd nem bántotta. A közelben tanyázik egy gorillacsapat. A leopárd már itt is megmutatta erejét: a vezér hím fiát elragadta játék közben; nem lehetett megmenteni. Ezt követően a csapat odébbáll. A vonulás közben a vezérhím (Kerchak) párja (Kala) egy sírást vél hallani. Gyorsan elkezdi követni a hangot, majd megtalálja a faházat és benne a kisbabát. Amikor kiveszi a kiságyból, megjelenik Sabor, és támadásra készül. Kala megragadja a gyermeket, és gyorsan eliszkol onnan; a leopárd üldözőbe veszi őket, ám belegabalyodik egy tartókötélbe, így nem jut messzire. Kala visszatér a csapatba az új "szerzeménnyel". Párja Kerchak tiltakozása és vívódása ellenére elhatározza, hogy sajátjaként neveli fel, és a Tarzan nevet adja neki.

Pár év múlva Kerchak még mindig nem hajlandó befogadni a kis jövevényt; ennek ellenére Tarzan hamar összebarátkozik Terkkel, a gorillával és Tantorral, a kissé félős elefánttal, akik aztán gyerekkori barátai lesznek. Különböző zűrös kalandokba keverednek együtt, és végül Tarzanból felnőtt lesz. Sabor egyszer csak rálel a gorillákra; Tarzan szembeszáll vele és győz. A nagy leopárd immáron halott. Ezt követően nem sokkal kutatók egy csoportja száll partra mindenféle vizsgálatokat végezve. A csapat tagja Jane is: egy fiatal lány, aki azonnal belelopja magát Tarzan szívébe. Egyszer Jane sétálni indul az erdőbe, majd letelepszik, és elkezd rajzolni egy kis páviánt. A majom a rajzot ellopja, de a lány utána ered, amíg szembe nem kerül a pávián falkával; menekülőre fogja, de főhősünk megmenti. Mivel Tarzan nem igen találkozott emberrel, ezért a saját módján megpróbál ismerkedni a lánnyal, s lenyűgözi, hogy egy hozzá hasonló lényre talált; egész jól eltöltik az időt egymással, majd Tarzan visszaviszi Jane-t a táborba.

Később Jane bemutatja újdonsült barátját a táborban: a tábor vezetőének (Jane apjának) nagyon tetszik, azonban a fővadásznak (Claytonnak) egy cseppet sem. Itt Tarzan megismerkedik az emberi világgal: az olvasással, a két lábon járással, az írással és még számos dologgal. Jane-nek és apjának azonban rövidesen vissza kell térnie Angliába, így Tarzan, hogy a lányt maradásra bírja, megmutatja nekik a gorillákat, melyeknek tanulmányozása miatt utazott a csoport eredetileg Afrikába. Ám Kerchak el akarja kergetni az embereket a körükből, így Tarzan, hogy megvédje Janet, rátámad a vezér hímre, amiért ő családja elárulásával vádolja. Ezt követően Kala elviszi Tarzant arra a helyre, ahol egykor megtalálta őt, és elárulja, hogy fogadott gyerek. Így Tarzan, magára öltve apja régi ruháját, a távozás mellett dönt, Jane-nel és a többiekkel felszáll az Angliába induló hajóra. Clayton azonban fogságba ejti őket, és barátaival elindul, hogy elkaphassa a gorillákat, amikért Angliában szép pénzt remél. Tarzant barátai, Terk és Tantor kiszabadítja, majd mindannyian elindulnak segíteni a gorillákon. Sikerül kiszabadítaniuk őket, Clayton arra készül, hogy lelője Tarzant, ám Kerchak megvédi őt saját testével, ami az életébe kerül. Tarzan ez követően szemtől-szembe megverekszik Claytonnal a fákon mászva, ám a vadász beleakad az indákba, amelyek végül megfojtják. A haldokló Kerchak utolsó erejével Tarzant fiának kiáltja ki, és arra kéri, hogy vigyázzon helyette a gorillákra. A film végén Jane és apja visszaindulnak Angliába, ám Jane nem tud elszakadni a fiútól, így végül mégis Tarzannal marad.

Eltérések a film és a könyv között

A könyvben Tarzan fő ellensége Kercsak, a vezérmajom. Ki nem állhatja Tarzant, csak Kala védi meg. Tarzan szüleit is ő ölte meg. Szabor a könyvben nem leopárd, hanem oroszlán, és nem lényeges szereplő. Végül Tarzan legyőzi Kercsakot. A könyvben Kala meghal, miután lelövi őt egy vadász. A szülők háza a tengerparton van, akik egy hajólázadás miatt kerültek oda. A fiatal Tarzan gyakran visszajár oda, és magától megtanul olvasni és sok más mindent. Első találkozása a fehér emberrel egy francia hadnagy, aki nagyon jó barátja lesz. Ő jön rá, hogy Tarzan valójában Lord Geystoke örököse. A filmmel ellentétben nem Jane marad Tarzannal, hanem Tarzan tér vissza Jane-nel a civilizációba, de végül mégsem lesznek egymáséi. Clayton, aki a könyvben nem vadász, hanem angol nemes, veszi feleségül Jane-t, így Tarzan ellenségévé válik, de Tarzan végül úgy dönt, nem áll Jane boldogsága útjába, és visszatér a dzsungelbe.

Szereplők

Szereplők Eredeti hang Magyar hang Leírás
Tarzan Tony Goldwyn Reisenbüchler Sándor A majomember, aki Afrikában él, a film főhőse.
Jane Porter Minnie Driver Kiss Eszter Az angol hölgy, Porter professzor lánya, akit Tarzan mentette meg a páviánoktól.
Clayton Brian Blessed Papp János A gonosz gorilla vadász.
Archimedes Q. Porter professzor Nigel Hawthorne Dobránszky Zoltán Az angol tudós, Jane Porter apja.
Kala Glenn Close Menszátor Magdolna Gorilla anyuka, aki örökbe fogadta Tarzant.
Kerchak Lance Henriksen Vass Gábor A gorillák vezére, Kala férje, aki konok, mert utálja az embereket.
Terk Rosie O'Donnell Kocsis Mariann A gorilla lány, Tarzan barátja.
Tantor Wayne Knight Kerekes József Az elefánt, Tarzan és a gorillák barátja.
Tarzan fiatalon Alex D. Linz Kováts Dániel A fiatalkorú majomember.
Terk fiatalon Rosie O'Donnell Csere Ágnes A fiatalkorú kis gorilla lány.
Tantor fiatalon Taylor Dempsey Baradlay Viktor A fiatalkorú kis elefánt.
Sabor Frank Welker (saját hangján) A vérszomjas leopárd, a gorillák ellensége.
Terk anyja TBA Illyés Mari mellékszereplők.
Tantor anyja TBA Halász Aranka mellékszereplők.

További magyar hangok: F. Nagy Erika, Fabó Györgyi, Holl János, Markovics Tamás, Minárovits Péter, Némedi Mari, Rékai Nándor, Rudas István, Szokol Péter, Tardy Balázs, Varga Tamás, Vizy György, Zágoni Zsolt

Betétdalok

Magyar Angol
Dal Előadó Dal Előadó
Két vágy Ákos Two Worlds Phil Collins
Szívem vigyázz rád Menszátor Magdolna
Ákos
You'll Be in My Heart Glenn Close
Phil Collins
Gyermekember Ákos Son of Man Phil Collins
Tábori muri (eredeti nyelven) Trashin' the Camp Rosie O'Donnell
Phil Collins
Idegen érzés Ákos Strangers Like Me Phil Collins
Két vágy (Finálé) Two Worlds (Finale)

Zene

A filmnek közel 10 betétdala van, melyek mindegyikét Phil Collins énekelte. Ezek közül 5 olyannyira jól sikerült, hogy az énekes még a mai napig is játssza koncertjein, illetve a rádiókban is hallhatóak. A betétdalok mindegyike 1999-ben jelent meg egy különálló lemezen.

A Tarzan volt az első Disney film, amelyben a dalok, nem egy bizonyos szereplő által hangzanak el, hanem egy külső énekes énekli. Épp ezért Phil Collinsnak nagy kihívást jelentett a dalok megírása, mert azoknak úgy kellett hatniuk, hogy kövessék a film ritmusát, és egy adott szereplő gondolatát is tükrözzék. Collins különböző változatokban énekelte a dalokat, a legtöbbször független énekesként halljuk őt, egy-egy számban azonban ő maga bújik a szereplő bőrébe (ilyen például a Stranfers Like Me, amely Tarzan érzéseit, gondolatait mondja el). A You'll Be in My Heart című számot, Collins elmondása szerint, a kislányának énekelt altatódal ihlette. A Son of Man című dalt, amely Tarzan felcseperedését mutatja be, a zeneszerző több mint egy hónapon keresztül írta.

Phil Collins nemcsak angolul, de franciául, spanyolul, olaszul és németül is felénekelte a dalokat a filmben, amelyhez hasonlót az énekes szintén nem csinált még a Tarzan munkálatai előtt.

A betétdalok mindegyikét Ákos énekelte magyarul.

A legismertebb betétdalok, zárójelben a magyar címekkel:

Díjak, jelölések

Feldolgozások

  • A filmnek készültek folytatásai: Tarzan legendája (2001), Tarzan és Jane (2002) valamint ''Tarzan 2.'' (2005). Ezek közül azonban már egyik sem került a mozik vásznára.
  • 2006. március 24. és 2007. július 8. között futott a Broadwayn az azonos nevet viselő musical. Az előadások mindegyike telt házas volt.
  • A film megjelent VHS-n és DVD-n egyaránt.

Források

További információk