„Zöldhalompuszta” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Cherybot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: Titulus kisbetűvel írandó, l. AkH. 153.
a szkíta aranyszarvas|
5. sor: 5. sor:


[[Borsod-Abaúj-Zemplén]] megyében, [[Mezőkeresztes]]től, 10 km-re található.
[[Borsod-Abaúj-Zemplén]] megyében, [[Mezőkeresztes]]től, 10 km-re található.
Zöldhalompuszta, [[1995]]. [[január 1]]-jéig Mezőkereszteshez tartozott, ekkor vált [[Csincse]] részévé. Az [[1920-as évek]]ben, a Kubik-család birtoka. Ezen a területen volt a család temetkezési helye. Itt találták egy új sír kiásásakor, az egyik legjelentősebb, [[szkíta]] leletet. Az ásatásokat [[1928]]-ban, dr. [[Fettich Nándor]] régész vezette. Zöldhalompuszta jelentőségét az adja, hogy, az itt talált [[Aranyszarvas]] is, bizonyítja, a szkíták hiedelem világa közel állt a [[sámánizmus]]hoz. A [[szarvas]] több sámánhitű nép hiedelem világának központi eleme, A területet később, kelták, az [[V. század]]ban [[jagizok]] és [[szarmaták]] lakták. Majd az évezred utolsó harmadában, megjelentek az avarok és [[hun]]ok.
Zöldhalompuszta, [[1995]]. [[január 1]]-jéig Mezőkereszteshez tartozott, ekkor vált [[Csincse]] részévé. Az [[1920-as évek]]ben, a Kubik-család birtoka. Ezen a területen volt a család temetkezési helye. Itt találták egy új sír kiásásakor, az egyik legjelentősebb, [[szkíta]] leletet. Az ásatásokat [[1928]]-ban, dr. [[Fettich Nándor]] régész vezette. Zöldhalompuszta jelentőségét az adja, hogy, az itt talált [[szkíta aranyszarvas|aranyszarvas]] is, bizonyítja, a szkíták hiedelem világa közel állt a [[sámánizmus]]hoz. A [[szarvas]] több sámánhitű nép hiedelem világának központi eleme, A területet később, kelták, az [[V. század]]ban [[jagizok]] és [[szarmaták]] lakták. Majd az évezred utolsó harmadában, megjelentek az avarok és [[hun]]ok.


==Lásd még==
==Lásd még==

A lap 2007. július 20., 15:03-kori változata

Zöldhalompuszta

Zöldhalompuszta

Helye

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Mezőkeresztestől, 10 km-re található. Zöldhalompuszta, 1995. január 1-jéig Mezőkereszteshez tartozott, ekkor vált Csincse részévé. Az 1920-as években, a Kubik-család birtoka. Ezen a területen volt a család temetkezési helye. Itt találták egy új sír kiásásakor, az egyik legjelentősebb, szkíta leletet. Az ásatásokat 1928-ban, dr. Fettich Nándor régész vezette. Zöldhalompuszta jelentőségét az adja, hogy, az itt talált aranyszarvas is, bizonyítja, a szkíták hiedelem világa közel állt a sámánizmushoz. A szarvas több sámánhitű nép hiedelem világának központi eleme, A területet később, kelták, az V. században jagizok és szarmaták lakták. Majd az évezred utolsó harmadában, megjelentek az avarok és hunok.

Lásd még

Forrás

Dr. Fettich Nándor, A zöldhalompusztai szkita lelet. Budapest, 1928.