„CDU/CSU” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új szócikk, az angol Wikipedia azonos cikkéből fordítva
 
a Kategória:Németország politikai élete
12. sor: 12. sor:
{{fordítás|en|CDU/CSU|oldid=800311073}}
{{fordítás|en|CDU/CSU|oldid=800311073}}


[[Kategória:Németország politikája]]
[[Kategória:Németország politikai élete]]

A lap 2017. szeptember 19., 13:09-kori változata

A CDU/SCU, vagy nem hivatalosan uniós pártok (németül Unionsparteien), vagy röviden unió a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) hagyományos stratégiai szövetsége.

A két kereszténydemokrata párt hagyományosan nem indít jelölteket egymással szemben, és közös frakcióval (CDU/CSU-Fraktion) rendelkezik a Bundestagban. Közös frakció a német szövetségi választási törvény szerint eleve csak akkor alakítható, ha a résztvevő pártok egyetlen német szövetségi államban sem versenyeznek egymással.[1] A CSU csak Bajorországban szerveződik és szerepel a választásokon, a CDU pedig a többi 15 szövetségi államban.[2]

A CDU és a CSU is tagja az Európai Néppártnak és a Nemzetközi Demokrata Uniónak (IDU), és közös ifjúsági szervezetük van, a Fiatal Unió (Junge Union Deutschlands). Aiz Európai Parlamentben mindkét párt képviselői a jobbközép Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) frakcióban foglalnak helyet.


Jegyzetek

  1. “Federal Electoral Law“ German Law Archive, accessed December 18, 2016
  2. “Christian Democrat Union/Christian Social Union“ Country Studies, Germany, accessed December 18, 2016

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a CDU/CSU című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.