„Hödr” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
aNincs szerkesztési összefoglaló
a Pegy22 átnevezte a(z) Hodr lapot a következő névre: Hödr: talán ez az újabban elfogadott név
(Nincs különbség)

A lap 2017. szeptember 17., 14:12-kori változata

Loki rászedi Hodrt, hogy lelője Baldrt

Hodr (Hödr, Höder, ó-norvég Hǫðr), a tél és a sötétség istene a skandináv mitológiában, Odin és Frigg fia, Baldr ikertestvére. Nevének jelentése „háború”. Több féltestvére van, többek között Thor, Vidar és Váli.

Hodr nagyon erős, szép és érzékeny, de vak. Könnyen befolyásolható, s amíg Baldr befolyása alatt volt, őt is mindenki kedvelte. De amikor Loki és Gullveig (Angrboda) társaságába kerül, sok olyan dolgot tesz, amit később keserűen megbán. Nem utolsósorban azt, amikor Loki ráveszi, hogy lője a fagyöngy nyílvesszőt ("Misteltein") Baldrra, ami annak halálát okozza. Frigg ugyanis megesketett minden élőlényt, hogy sohasem bántják Baldrt, kivéve a fagyöngyöt, amit túl fiatalnak tartott a fogadalomra. Így aztán a fagyöngy volt az egyetlen, ami ártani tudott az amúgy halhatatlan Baldrnak.

Az Edda így ír róla:

Ennek hajtása
- volt bármi zsenge -
veszélyes nyíl lett,
Hödr röpítette.
Baldr fivére,
hamar születvén,
Ódin egy-éjt élt fia,
harcba szökkent.

Annak ellenére, hogy Loki volt az, aki becsapta Hodrt Odin mégis halállal büntette. Odin és az óriásnő Rindr nemzette Válit, aki egy nap alatt felnőtt és megölte Hodrt. Hödr befolyásolni tudta mások érzelmeit. Énekével, amit lanton kísér, örömöt, bánatot, együttérzést és gyűlöletet tud kiváltani. Kiemelkedett a sportban is, a legjobbak között volt ökölvívásban és úszásban, valamint a különböző fegyverek forgatásában. Úgy tartották, óvatos legyen az ember Hodr megidézésével, mivel most már nem osztogatja vakon a támogatását. Az alvilágban (Helheim) a testvérek kibékülnek és a Ragnarök után visszatérnek az istenek új otthonába.

Idézet az Eddából:

Vetetlen földek
fordulnak termőre,
a rossz jóra válik,
Baldr visszatér.
Hödr és Baldr lakja majd
Hropt győzelmi lakát,
gyilkolás-istene szentélyét.
- Mit tudtok még?

Források

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Höder című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Höðr című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.