„Nemere István” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Központozási hibák. Szócikk bővítése. Külső hivatkozás hozzáadása/eltávolítása.
a stílus
1. sor: 1. sor:
{{Író infobox
{{Író infobox
|név= Nemere István
|név= Nemere István
|kép= Nemere-Istvan.JPG
|kép= Nemere-Istvan.JPG
|képméret=260px
|képméret=260px
30. sor: 30. sor:
}}
}}


'''Nemere István''' ([[Pécs]], [[1944]]. [[november 8.]] –) író, műfordító. Rendkívül termékeny író, 2012-ig közel 600 könyve jelent meg magyar nyelven, ez egyébként magyar rekord. Műveinek eladási példányszámai megközelítették a tizenegymilliót. Főleg sci-fi könyvei és a [[paranormális]] jelenségekkel foglalkozó művei tették ismertté, de több más műfajban is publikál. Számos nyelven adták ki műveit, köztük [[Újperzsa nyelv|perzsa]] és [[Eszperantó nyelv|eszperantó]] nyelven is. Az [[1990-es évek]]ben kétszer egymásután megválasztották a [[Nemzetközi PEN Club]] [[Eszperantó nyelv|eszperantó]] csoportja elnökének, aminek alapján a [[Svéd Királyi Tudományos Akadémia|Svéd Akadémiánál]] javaslatot tehet valakinek [[irodalmi Nobel-díj]]ra való jelölésére. A [[Magyar Írószövetség]]be viszont nem vették fel. Bevallása szerint tartózkodik az élvezeti szerektől (kávé, alkohol, dohányzás és egyéb drogok) és munkamániás. Megrögzött optimista és a politikát kerülő ember.
'''Nemere István''' ([[Pécs]], [[1944]]. [[november 8.]] –) író, műfordító. Rendkívül termékeny író, 2012-ig közel 600 könyve jelent meg magyar nyelven, mely magyar rekordnak számít. Műveinek eladási példányszámai megközelítik a tizenegymilliót. Főleg [[sci-fi]] könyvei és [[paranormális]] jelenségekkel foglalkozó művei tették ismertté, de több más műfajban is publikál. Számos nyelven adták ki műveit, köztük [[Újperzsa nyelv|perzsául]] és [[Eszperantó nyelv|eszperantóul]] is. Az [[1990-es évek]]ben kétszer egymásután megválasztották a [[Nemzetközi PEN Club]] eszperantó csoportja elnökének, aminek alapján a [[Svéd Királyi Tudományos Akadémia|Svéd Akadémiánál]] javaslatot tehet valakinek [[irodalmi Nobel-díj]]ra való jelölésére. A [[Magyar Írószövetség]]be viszont nem vették fel. Bevallása szerint tartózkodik az élvezeti szerektől (kávé, alkohol, dohányzás és egyéb drogok) és munkamániás. Megrögzött optimista és a politikát kerülő ember.


== Élete ==
== Élete ==
=== Szülei és családi háttere ===
=== Szülei és családi háttere ===
Nemere István [[1944]]. [[november 8.|november 8-án]] született [[Pécs]]ett. Szülei Veszprém és Somogy megyei falvakban éltek, és apja ott vállalt körzeti orvosi munkát, anyja pedig a háztartást vezette. Eredeti családneve ''Niedermayer''. Apja szemészorvos volt, nehéz sorsú családból származott, ezért a családban csak az ő taníttatását tudták fizetni. Nemere Istvánt apja csak születése után két évvel láthatta először, miután hazatért a [[hadifogság]]ból. Anyja vagyonos családból származott, és a társadalmi, illetve korkülönbség miatt a család ellenezte a házasságot, amelyet azonban végül mégis megkötöttek. Az államosítás idején anyai ági rokonai elveszítették vagyonukat, és a kommunista rendszerben megtűrt személyek lettek. Nagyszülei [[Tihany]]ba költöztek.
Eredeti családneve ''Niedermayer''. Szülei Veszprém és Somogy megyei falvakban éltek; apja körzeti orvosi munkát vállalt, anyja pedig a háztartást vezette. Szemészorvos apja nehéz sorsú családból származott, ezért a családban csak az ő taníttatását tudták fizetni. Nemere Istvánt apja csak születése után két évvel láthatta először, miután hazatért a [[hadifogság]]ból. Anyja vagyonos családból származott, és a társadalmi, illetve korkülönbség miatt a család ellenezte a házasságot, amelyet azonban végül mégis megkötöttek. Az államosítás idején anyai ági rokonai elveszítették vagyonukat, és a kommunista rendszerben megtűrt személyek lettek. Nagyszülei [[Tihany]]ba költöztek.


=== Korai és iskolás évek ===
=== Korai és iskolás évek ===
Nemere visszaemlékezései szerint szerette a falusi életmódot. Saját kérésére óvodába nem járt. Az iskolát nem szerette, és szenvedéssel élte meg azt az időszakot. Nehezen viselte a tanintézet rendszerét és a tanórák többségét. Csupán az irodalom- és földrajzórákat kedvelte. Már tizenévesen alkotott olyan írásokat, amik felkeltették tanárai figyelmét. A középiskolát a [[veszprém]]i [[Lovassy László Gimnázium]]ban végezte, de itt is nehézségei voltak a tantárgyak többségével. Negyedikben három tantárgyból is megbukott, ezért később pótérettségit kellett tennie. Rossz magaviselete miatt az iskola nem javasolta, hogy tovább tanuljon, így filmrendezői ambícióit kénytelen volt elvetni. A gimnáziumi évek alatt sajátította el az [[Eszperantó nyelv|eszperantó]] nyelvet.
Nemere visszaemlékezései szerint szerette a falusi életmódot. Az iskolát viszont szenvedésként élte meg; nehezen viselte a tanintézet rendszerét és a tanórák többségét, csupán az irodalom- és földrajzórákat kedvelte. Már tizenévesen alkotott olyan írásokat, amik felkeltették tanárai figyelmét. A középiskolát a [[veszprém]]i [[Lovassy László Gimnázium]]ban végezte, de itt is nehézségei voltak a tantárgyak többségével. Negyedikben három tantárgyból is megbukott, ezért később pótérettségit kellett tennie. Rossz magaviselete miatt az iskola nem javasolta, hogy tovább tanuljon, így filmrendezői ambícióit kénytelen volt elvetni. A gimnáziumi évek alatt sajátította el az [[Eszperantó nyelv|eszperantó]] nyelvet.


=== Menekülés a munkába ===
=== Menekülés a munkába ===
[[1963]]-tól, az érettségi megszerzése után munkába állt, miután sikertelenül próbálkozott azzal, hogy felvegyék a tanárképző főiskolára. Kezdetben gépgyári munkásként, majd erdészetben és könyvesboltban dolgozott. Budapesten töltötte le katonai szolgálatát. Ezután az Állami Térképészeti Hivatalnál dolgozott, majd boncsegéd lett, és [[boncolás]]okon is részt vett. Rövid ideig statisztaként dolgozott a Hunnia Filmgyárban.
1963-tól, az [[érettségi]] megszerzése után munkába állt, miután sikertelenül próbálkozott azzal, hogy felvegyék a tanárképző főiskolára. Kezdetben gépgyári munkásként, majd erdészetben és könyvesboltban dolgozott. Budapesten töltötte le katonai szolgálatát. Ezután az Állami Térképészeti Hivatalnál dolgozott, majd boncsegéd lett, és [[boncolás]]okon is részt vett. Rövid ideig statisztaként dolgozott a Hunnia Filmgyárban.


=== Lengyelország és házasság ===
=== Lengyelország és házasság ===
[[1964]] nyarán egy fiatal lengyel tanárnőnek és barátainak tolmácsolt eszperantó nyelven. A hölggyel közelebb kerültek egymáshoz, ezért elhatározza, hogy [[Lengyelország]]ba látogat. 1966-ban feleségül is vette korábban megismert lengyel barátnőjét. 1967-ben megszületett lánya, Kinga. Öt és fél évig dolgozott a [[toruń]]i Kopernikusz Egyetem könyvtárában, de kezdetben szegényes lengyel [[Szókincs|szókinccsel]] kellett boldogulnia. Munkája mellett diplomáciai tolmácsként dolgozott, és megismerkedett az angol, német, francia, olasz, spanyol, orosz, szlovák és ukrán nyelv alapjaival is. Előadásokat tartott Magyarországról a lengyel érdeklődőknek.
1964 nyarán egy fiatal lengyel tanárnőnek és barátainak tolmácsolt eszperantó nyelven. A hölggyel közelebb kerültek egymáshoz, ezért elhatározta, hogy [[Lengyelország]]ba látogat. 1966-ban feleségül is vette korábban megismert lengyel barátnőjét. 1967-ben megszületett lánya, Kinga. Öt és fél évig dolgozott a [[toruń]]i Kopernikusz Egyetem könyvtárában, de kezdetben szegényes lengyel [[Szókincs|szókinccsel]] kellett boldogulnia. Munkája mellett diplomáciai tolmácsként dolgozott, és megismerkedett az angol, német, francia, olasz, spanyol, orosz, szlovák és ukrán nyelv alapjaival is. Előadásokat tartott Magyarországról a lengyel érdeklődőknek.


Házassága válással végződött. Három évig albérletben lakott. Ekkor készítette első fordításait és novelláit, amiket Magyarországra küldött és magyar újságokban publikált.
Házassága válással végződött. Három évig albérletben lakott. Ekkor készítette első fordításait és novelláit, amiket Magyarországra küldött és magyar újságokban publikált.


[[1970]]-ben megpróbált nyugatra [[disszidál]]ni, de a varsói repülőtéren feltartóztatták.
1970-ben megpróbált nyugatra [[Disszidálás|disszidál]]ni, de a varsói repülőtéren feltartóztatták.
Új párt talált, aki zongoristaként dolgozott. Titokban könyvet írt [[Jurij Alekszejevics Gagarin|Gagarin]]ról, akiről úgy tartotta, hogy sosem járt a világűrben. [[1972]] januárjában lecsapott rá az '''SB''' ''(Służba Bezpieczeństwa; „Biztonsági Szolgálat”'' - a lengyel politikai titkosrendőrség), és közel 4000 oldalnyi magyar írást foglaltak le nála. Egy héttel később összeházasodott párjával.
Új párt talált, aki zongoristaként dolgozott. Titokban könyvet írt [[Jurij Alekszejevics Gagarin|Gagarin]]ról, akiről úgy tartotta, hogy sosem járt a világűrben. 1972 januárjában lecsapott rá az '''SB''' ''(Służba Bezpieczeństwa; „Biztonsági Szolgálat”'' a lengyel politikai titkosrendőrség), és közel 4000 oldalnyi magyar írást foglaltak le nála. Egy héttel később összeházasodott párjával.


=== Újra Magyarországon – az írói karrier ===
=== Újra Magyarországon – az írói karrier ===
A lengyel politikai hatóság folyamatosan vizsgálódott utána, de korábbi diplomácia kapcsolatainak köszönhetően a letartóztatást elkerülte. Végül még [[1972]]-ben visszaszökött Magyarországra. Természetesen a magyar politikai titkos rendőrség is megfigyelés alatt tartotta, és közel 13 évig feljegyzések készültek róla (bár erről Nemere akkor még nem tudott), de szabad mozgásában nem akadályozták. Írásaiban parapszichológiai témákat feszeget, de a közlésre kiszemelt média vegyes lelkesedéssel fogadta műveit.
A lengyel politikai hatóság folyamatosan vizsgálódott utána, de korábbi diplomácia kapcsolatainak köszönhetően a letartóztatást elkerülte. Végül még 1972-ben visszaszökött Magyarországra. Természetesen a magyar politikai titkosrendőrség is megfigyelés alatt tartotta, közel 13 évig feljegyzések készültek róla (bár erről Nemere akkor még nem tudott), de szabad mozgásában nem akadályozták. Írásaiban parapszichológiai témákat feszegetett, de a közlésre kiszemelt média vegyes lelkesedéssel fogadta műveit.


1972 őszén [[Esztergom]]ban telepedett le, és beiratkozott az [[Eötvös Loránd Tudományegyetem|ELTE]] könyvtár szakára. [[1975]]-ben diplomázott. 1972-1979 között másodállásban mint mentőápoló, könyvtáros és biztosítási ügynök dolgozott, majd [[1980]]-tól szabadúszó és főállású író lett.
1972 őszén [[Esztergom]]ban telepedett le, és beiratkozott az [[Eötvös Loránd Tudományegyetem|ELTE]] könyvtár szakára. 1975-ben diplomázott. 1972–1979 között másodállásban mint mentőápoló, könyvtáros és biztosítási ügynök dolgozott, majd 1980-tól szabadúszó és főállású író lett.
Az 1970-es években sikerült több újságnál is megjelentetni írásait. Első könyve (''A rémület irányítószáma'' - [[Bűnügyi regény (irodalmi műfaj)|krimi]]regény) [[1974]]-ben jelent meg, amelyet egyre több követett. Kezdetben saját nevén publikált ifjúsági írásokat, de azután főleg tudományos-fantasztikus regényeket írt. Ezenkívül publikál még krimiket, kaland- és később társadalomlélektani regényeket is. [[1981]] óta már nem volt év, amikor ne jelentek volna meg Nemere-könyvek. A rejtélyes jelenségekkel, a történelem titkaival és az emberi képességekkel kapcsolatos [[paratudomány]]os könyvei ellentmondásos visszhangra találtak, de ismertté tették a nevét. Később egyre gyakrabban írt írói álnév alatt a sok kiadás miatt, néha női néven is. Napjainkban főleg történelmi témájú könyveket publikál, nem szokványos módon. Néhány évig egy tévécsatornánál interjú műsort vezetett. [[2010]]-ben 411 ezer Nemere-kötet kelt el [[Magyarország]]on, [[2011]]-ben pedig 380 ezer könyvét adták el. [http://www.soulofthecity.hu/index.php/szubjektiv/szubjektiv/337-jotekony-celbol-arverezik-el-nemere-szeket]
Az 1970-es években sikerült több újságnál is megjelentetni írásait. Első könyve (''A rémület irányítószáma'' - [[Bűnügyi regény (irodalmi műfaj)|krimi]]regény) 1974-ben jelent meg, amelyet egyre több követett. Kezdetben saját nevén publikált ifjúsági írásokat, de azután főleg tudományos-fantasztikus regényeket írt. Ezenkívül publikált még krimiket, kaland- és később társadalomlélektani regényeket is. 1981 óta már nem volt év, amikor ne jelentek volna meg Nemere-könyvek. A rejtélyes jelenségekkel, a történelem titkaival és az emberi képességekkel kapcsolatos paratudományos könyvei ellentmondásos visszhangra találtak, de ismertté tették a nevét. Később egyre gyakrabban írt írói álnév alatt, néha női néven is. Napjainkban főleg történelmi témájú könyveket publikál, nem szokványos módon. Néhány évig egy tévécsatornánál interjú műsort vezetett. 2010-ben 411 ezer Nemere-kötet kelt el [[Magyarország]]on, 2011-ben pedig 380 ezer könyvét adták el.


[[1992]]-ben újra megnősült, felesége [[Nemere Ilona]] újságíró és gasztronómiai szakíró.
1992-ben újra megnősült, felesége [[Nemere Ilona]] újságíró és gasztronómiai szakíró.


Jelenleg az [[Alföld]]ön egy tanyán él.
Jelenleg az [[Alföld]]ön egy tanyán él.


== Díjai ==
== Díjai ==
* 1982 A "Legjobb Európai Science-Fiction Író" cím - [[Európai Science-fiction Szövetség]]
* 1982 A "Legjobb Európai Science-Fiction Író" cím [[Európai Science-fiction Szövetség]]
* 1983 Az Év Könyve Jutalom - [[Svájc]]
* 1983 Az Év Könyve Jutalom [[Svájc]]
* 1985 Az Év Könyve Jutalom - [[Olaszország]]
* 1985 Az Év Könyve Jutalom [[Olaszország]]


== Művei ==
== Művei ==
A lengyel nyelvből számos könyvet fordított.
Újságcikkeket leszámítva 2011-ig 590 írása jelent meg, emellett számos könyvet fordított [[lengyel nyelv]]ből.


Az újságcikkeket leszámítva eddig 590 írása jelent meg (2011).
{{bővebben|Nemere István műveinek listája}}
{{bővebben|Nemere István műveinek listája}}


== Álnevei ==
== Álnevei ==
A neves író számos könyvet írt. A felét álnéven, mint más írók, például [[Mark Twain]] vagy [[Victor Hugo]]. Saját honlapján 46 álnevét tünteti fel (2017. júliusi elérés).<ref>{{cite web |url=http://nemere.hu/alneveim|title=Nemere István - Álneveim|publisher=nemere.hu|accessdate=2017-07-07}}</ref>
Könyvei felét álnéven írta; 2017-ben saját honlapján 46 álnevét tünteti fel.<ref>{{cite web |url=http://nemere.hu/alneveim|title=Nemere István - Álneveim|publisher=nemere.hu|accessdate=2017-07-07}}</ref> Ismertebb álnevei:
Ismertebb álnevei:
* Vanessa Wilmon
* Vanessa Wilmon
* Tihanyi István
* Tihanyi István

A lap 2017. augusztus 30., 12:18-kori változata

Nemere István
Nemere István az Ünnepi Könyvhéten. Budapest, 2010. június.
Nemere István az Ünnepi Könyvhéten.
Budapest, 2010. június.
Élete
Született1944. november 8. (79 éves)
Pécs
Nemzetiségmagyar magyar
SzüleiNemere Mária
Nemere Ferenc
HázastársaNemere Ilona
Pályafutása
Írói álneveStewart Harrington, Tihanyi István és számos egyéb
Jellemző műfaj(ok)Könnyű irodalom, műfordítás
Irodalmi irányzatsci-fi, fantasy, krimi, ezoterika
Első műveA rémület irányítószáma (1974)
KitüntetéseiEuropean Science Fiction Society Award (1983)
Nemere István weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemere István témájú médiaállományokat.

Nemere István (Pécs, 1944. november 8. –) író, műfordító. Rendkívül termékeny író, 2012-ig közel 600 könyve jelent meg magyar nyelven, mely magyar rekordnak számít. Műveinek eladási példányszámai megközelítik a tizenegymilliót. Főleg sci-fi könyvei és paranormális jelenségekkel foglalkozó művei tették ismertté, de több más műfajban is publikál. Számos nyelven adták ki műveit, köztük perzsául és eszperantóul is. Az 1990-es években kétszer egymásután megválasztották a Nemzetközi PEN Club eszperantó csoportja elnökének, aminek alapján a Svéd Akadémiánál javaslatot tehet valakinek irodalmi Nobel-díjra való jelölésére. A Magyar Írószövetségbe viszont nem vették fel. Bevallása szerint tartózkodik az élvezeti szerektől (kávé, alkohol, dohányzás és egyéb drogok) és munkamániás. Megrögzött optimista és a politikát kerülő ember.

Élete

Szülei és családi háttere

Eredeti családneve Niedermayer. Szülei Veszprém és Somogy megyei falvakban éltek; apja körzeti orvosi munkát vállalt, anyja pedig a háztartást vezette. Szemészorvos apja nehéz sorsú családból származott, ezért a családban csak az ő taníttatását tudták fizetni. Nemere Istvánt apja csak születése után két évvel láthatta először, miután hazatért a hadifogságból. Anyja vagyonos családból származott, és a társadalmi, illetve korkülönbség miatt a család ellenezte a házasságot, amelyet azonban végül mégis megkötöttek. Az államosítás idején anyai ági rokonai elveszítették vagyonukat, és a kommunista rendszerben megtűrt személyek lettek. Nagyszülei Tihanyba költöztek.

Korai és iskolás évek

Nemere visszaemlékezései szerint szerette a falusi életmódot. Az iskolát viszont szenvedésként élte meg; nehezen viselte a tanintézet rendszerét és a tanórák többségét, csupán az irodalom- és földrajzórákat kedvelte. Már tizenévesen alkotott olyan írásokat, amik felkeltették tanárai figyelmét. A középiskolát a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban végezte, de itt is nehézségei voltak a tantárgyak többségével. Negyedikben három tantárgyból is megbukott, ezért később pótérettségit kellett tennie. Rossz magaviselete miatt az iskola nem javasolta, hogy tovább tanuljon, így filmrendezői ambícióit kénytelen volt elvetni. A gimnáziumi évek alatt sajátította el az eszperantó nyelvet.

Menekülés a munkába

1963-tól, az érettségi megszerzése után munkába állt, miután sikertelenül próbálkozott azzal, hogy felvegyék a tanárképző főiskolára. Kezdetben gépgyári munkásként, majd erdészetben és könyvesboltban dolgozott. Budapesten töltötte le katonai szolgálatát. Ezután az Állami Térképészeti Hivatalnál dolgozott, majd boncsegéd lett, és boncolásokon is részt vett. Rövid ideig statisztaként dolgozott a Hunnia Filmgyárban.

Lengyelország és házasság

1964 nyarán egy fiatal lengyel tanárnőnek és barátainak tolmácsolt eszperantó nyelven. A hölggyel közelebb kerültek egymáshoz, ezért elhatározta, hogy Lengyelországba látogat. 1966-ban feleségül is vette korábban megismert lengyel barátnőjét. 1967-ben megszületett lánya, Kinga. Öt és fél évig dolgozott a toruńi Kopernikusz Egyetem könyvtárában, de kezdetben szegényes lengyel szókinccsel kellett boldogulnia. Munkája mellett diplomáciai tolmácsként dolgozott, és megismerkedett az angol, német, francia, olasz, spanyol, orosz, szlovák és ukrán nyelv alapjaival is. Előadásokat tartott Magyarországról a lengyel érdeklődőknek.

Házassága válással végződött. Három évig albérletben lakott. Ekkor készítette első fordításait és novelláit, amiket Magyarországra küldött és magyar újságokban publikált.

1970-ben megpróbált nyugatra disszidálni, de a varsói repülőtéren feltartóztatták.

Új párt talált, aki zongoristaként dolgozott. Titokban könyvet írt Gagarinról, akiről úgy tartotta, hogy sosem járt a világűrben. 1972 januárjában lecsapott rá az SB (Służba Bezpieczeństwa; „Biztonsági Szolgálat” – a lengyel politikai titkosrendőrség), és közel 4000 oldalnyi magyar írást foglaltak le nála. Egy héttel később összeházasodott párjával.

Újra Magyarországon – az írói karrier

A lengyel politikai hatóság folyamatosan vizsgálódott utána, de korábbi diplomácia kapcsolatainak köszönhetően a letartóztatást elkerülte. Végül még 1972-ben visszaszökött Magyarországra. Természetesen a magyar politikai titkosrendőrség is megfigyelés alatt tartotta, közel 13 évig feljegyzések készültek róla (bár erről Nemere akkor még nem tudott), de szabad mozgásában nem akadályozták. Írásaiban parapszichológiai témákat feszegetett, de a közlésre kiszemelt média vegyes lelkesedéssel fogadta műveit.

1972 őszén Esztergomban telepedett le, és beiratkozott az ELTE könyvtár szakára. 1975-ben diplomázott. 1972–1979 között másodállásban mint mentőápoló, könyvtáros és biztosítási ügynök dolgozott, majd 1980-tól szabadúszó és főállású író lett.

Az 1970-es években sikerült több újságnál is megjelentetni írásait. Első könyve (A rémület irányítószáma - krimiregény) 1974-ben jelent meg, amelyet egyre több követett. Kezdetben saját nevén publikált ifjúsági írásokat, de azután főleg tudományos-fantasztikus regényeket írt. Ezenkívül publikált még krimiket, kaland- és később társadalomlélektani regényeket is. 1981 óta már nem volt év, amikor ne jelentek volna meg Nemere-könyvek. A rejtélyes jelenségekkel, a történelem titkaival és az emberi képességekkel kapcsolatos paratudományos könyvei ellentmondásos visszhangra találtak, de ismertté tették a nevét. Később egyre gyakrabban írt írói álnév alatt, néha női néven is. Napjainkban főleg történelmi témájú könyveket publikál, nem szokványos módon. Néhány évig egy tévécsatornánál interjú műsort vezetett. 2010-ben 411 ezer Nemere-kötet kelt el Magyarországon, 2011-ben pedig 380 ezer könyvét adták el.

1992-ben újra megnősült, felesége Nemere Ilona újságíró és gasztronómiai szakíró.

Jelenleg az Alföldön egy tanyán él.

Díjai

Művei

Újságcikkeket leszámítva 2011-ig 590 írása jelent meg, emellett számos könyvet fordított lengyel nyelvből.

Álnevei

Könyvei felét álnéven írta; 2017-ben saját honlapján 46 álnevét tünteti fel.[1] Ismertebb álnevei:

  • Vanessa Wilmon
  • Tihanyi István
  • T. Moward
  • Stewart Harrington
  • Stuart Herrington
  • Stuart Harrington
  • Sir Steve Morton
  • Steve Repton
  • Steve Nording
  • Stefanie Nordking
  • Stefan Niemayer
  • S. Nording
  • Pjotr Sztyepanovics Alihanov
  • Oscar Welden
  • Melissa Moretti
  • Henry Hamilton
  • Neil Omar Watson

Álnéven írt művei

Henry Hamilton néven írta:

  • A második világháború titkai
  • Agyak harca
  • Ferenc József magánélete
  • Kínai kémek
  • Murphy mester törvényei a XXI. században
  • Mussolini élete
  • Rablott kincsek nyomában
  • Szudoplatov Sztálin bérgyilkosa
  • Támadás Amerika ellen
  • VIII. Henrik magánélete

Oscar Welden néven írta:

  • Báthory Erzsébet magánélete
  • Csaták könyve
  • Háremek titkai

S. Nording néven írta a Micimackós könyveit:

  • Dr. Micimackó
  • Micimackó a csillagász
  • Micimackó autója
  • Micimackó és Micimadár
  • Micimackó léghajón
  • Micimackó világgá megy

Stefan Niemayer néven a nácikról írt:

Steve Nordingként ismert főbb művei:

T. Moward álnéven írta:

  • Piszkos Fred unokája

Jegyzetek

  1. Nemere István - Álneveim. nemere.hu. (Hozzáférés: 2017. július 7.)

Források

További információk