„Lukácsi Katalin” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „{{Személy infobox |típus= |név= Lukácsi Katalin |kép= |képméret = |képaláírás = |születési dátum= 1987 |születési hely= |halál dátuma=…”
(Nincs különbség)

A lap 2017. július 29., 22:47-kori változata

Lukácsi Katalin
SzületettLukácsi Katalin
1987
Jászberény
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásatörténész, katolikus hitoktató, zsidó közösségszervező, egyetemi kutató, politikus
IskoláiELTE BTK
Politikai pályafutása
PártMDF (2010), Fidesz-KDNP (2010-2017), független (2017-)
Választókerület1990-2014 között fennállt Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2. sz. választókerület

SablonWikidataSegítség

Lukácsi Katalin (1987-) magyar közéleti szereplő, aki azzal vált országosan ismertté, hogy kilépett a KDNP-ből a lex CEU-ügy miatt.

Élete

Lukácsi Katalin 1987-ben született, Jászjákóhalmán töltötte gyermekkorát. Szülei baloldali beállítottságú és ateista emberek, az MSZP tagjai[1]. Lukácsi okleveles katolikus hitoktató, okleveles történész és okleveles zsidó közösségszervező. Jelenleg az ELTE Bölcsészettudományi Karán a Történelemtudományok Doktori Iskolájának doktorandusz hallgatója és kutató.

Politikai pályafutása

Lukácsi Katalin a politikába 2010-ben kapcsolódott be, amikor az MDF országgyűlési képviselő-jelöltje volt Herényi Károly felkérésére az akkori Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2. sz. egyéni választókerületben, amelynek Jászapáti volt a székhelye[2][3]. Emellett a párt Jász-Nagykun-Szolnok megyei listáján[4] is szerepelt, a lista nyolcadik helyén.[5] A választáson a szavazatok 2,68 százalékával, a választókerület 514 lakosának támogatásával a negyedik helyen végzett[6] 2010. őszén a Fidesz színeiben indult a 2010-es önkormányzati választáson Jászjákóhalmán. Saját elmondása szerint, helyi szinten mindenki ismert mindenkit, és az országos trendek megfordulása (ld. a Fidesz-KDNP kormányra kerülése, az MDF kiesése az Országgyűlésből) miatt lett fideszes jelölt, ám a pártba nem lépett be. 2010 végén lett a KDNP tagja, amelybe katolikus vallása és kereszténydemokrata világnézete miatt lépett be. A KDNP-ben elsősorban rendezvényszervezéssel foglalkozott, így többek között az IKSZ Holokauszt Emlékév programsorozatának megszervezésében is nagy részt vállalt, de az ő ötlete alapján valósult meg egy beszélgetőest Röhrig Géza és Sajgó Szabolcs, majd Erdő Péter és Köves Slomó között. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségben is betöltött különböző tisztségeket, a VII. kerületi alapszervezet elnöke, az egyházügyi munkacsoport vezetője, és a Barankovics Alapítvány projektmenedzsere is volt.

Az országos politikában

A köztudatba akkor robbant be, amikor bejelentette kilépését a KDNP-ből. Nem értett egyet azzal, hogy a kormánypártok szembehelyezkedtek |Ferenc pápával, de a Népszabadság-ügy és a CEU-ügy vezetett el ahhoz, hogy 2017. áprilisában kilépjen pártjából és a kereszténydemokrata politizálást függetlenként folytassa. Azóta számtalan cikk, interjú, kritizáló és dicsérő írás jelent meg róla. Az is nagy port kavart, amikor 2017. július 8-án részt vett a Prideon.[7]

Források