„Michael Caine” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Ferslaci (vitalap | szerkesztései)
Ferslaci (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
54. sor: 54. sor:
| [[Film címe|'''Film címe''']]
| [[Film címe|'''Film címe''']]
| '''Szerepnév'''
| '''Szerepnév'''
| [[Magyar hangja|'''Magyar hangja''']]<ref>{{Cite web|url=http://iszdb.hu/?szemely=7049&lap=munkassag|title=Michael Caine - munkásság - ISzDb|accessdate=2017-07-06|work=iszdb.hu|language=hu}}</ref>
| [[Magyar hangja|'''Magyar hangja''']]
|-
|-
| [[2016]]
| [[2016]]

A lap 2017. július 6., 20:15-kori változata

Sir Michael Caine
A bécsi Nemzetközi Filmfesztiválon, 2012-ben
A bécsi Nemzetközi Filmfesztiválon, 2012-ben
Életrajzi adatok
Születési névMaurice Joseph Micklewhite, Jr.
Született1933. március 14. (91 éves)
London, Anglia
HázastársaPatricia Haines (19551958)
Shakira Baksh (1973–)
Pályafutása
IskoláiHackney Downs School
Aktív évek1950
Díjai
Oscar-díjLegjobb férfi mellékszereplő
2000 Árvák hercege
Legjobb férfi mellékszereplő
1987 Hannah és nővérei
Golden GlobeLegjobb férfi színész (komédia vagy musical)
1999 Little Voice
Legjobb férfi főszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm)
1990 Hasfelmetsző Jack
Legjobb férfi színész (komédia vagy musical)
1984 Rita többet akar: szebb dalt énekelni
BAFTA-díjLegjobb férfi főszereplő
1984: Rita többet akar: szebb dalt énekelni
További díjak

Sir Michael Caine weboldala
Sir Michael Caine IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Sir Michael Caine témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sir Michael Caine (eredetileg Maurice Joseph Micklewhite, London, 1933. március 14. – ) angol színész, aki pályafutása alatt már több mint száz filmben szerepelt. Kétszer tüntették ki Oscar-díjjal, először Woody Allen Hannah és nővérei (1986), majd Lasse Hallström Árvák hercege (1999) című filmekben nyújtott alakításáért. 1964-ben a Zulu című nagyjátékfilmben debütált a mozivásznon és azóta számos nagy sikerű alakítás fűződik a nevéhez. Művészi érdemeinek elismeréseként 2000-ben II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte.

Élete

A kezdetek

Caine már tizenöt éves korában abbahagyta az iskolát és előbb különböző fizikai munkákkal kereste a kenyerét, majd beállt katonának. Jó ideig szolgált a brit hadseregben, még Koreában is harcolt. Miután leszerelt, visszatért Angliába és gyerekkori nagy álmát akarta valóra váltani; hogy színész legyen. Színházban kezdett el dolgozni, ahol kisebb szerepekkel indult és szép fokozatosan haladt előre a ranglétrán. Hamar felismerte, hogy eredeti nevével, a Michael Joseph Micklewhite Jr.-ral nem lehet sikeres színészi pályát befutni, így felvette a Michael Caine művésznevet a nagy sikerű Zendülés a Caine hadihajón (The Caine Mutiny) című film kapcsán.

1960-as évek

Az ötvenes évek végén és a hatvanas évek elején tucatnyi tévésorozatban tűnt fel, majd a kiugrást a Zulu (1964) című, a brit katonák hősiességét a zulu háborúban feldolgozó filmeposz jelentette számára. Az 1964-es Az Ipcress-ügyirat című filmért pályafutása első BAFTA-díj jelölését érdemelte ki. 1966-ban megkapta élete első főszerepét, amiben olyan szívtiprót alakított, aki alkalmi partnerét véletlenül teherbe ejti, s ezért elhagyja. Az Alfie című filmért rögtön Oscar-díjra is jelölték és még ugyanebben az esztendőben, A gyalogáldozat című filmmel az musical műfajában is kipróbálhatta magát. Jutalma Golden Globe-díj jelölés volt. Másodjára bújt Harry Palmer ügynök szerepébe az 1966-os, Temetés Berlinben című krimiben. Érdekesség, hogy ezt a karaktert egészen a kilencvenes évek közepéig jó néhányszor játssza még el. 1969-ben Az olasz meló (The Italian Job) című akcióvígjátékban szintén főszerepet játszott, de feltűnt az Angliai csata (Battle of Britain) című háborús filmben, olyan sztárgárdával, mint Laurence Olivier, Christopher Plummer vagy Susannah York. A '60-as évek végén a Michael Caine már jól csengő névnek számított a szigetországban, de tengerentúli bemutatkozására még várnia kellett.

1970-es évek

A hetvenes éveket egy-két névtelen szerep után az Öld meg Cartert! (Get Carter) című akciófilmmel nyitotta Caine, s ennek már a producere is volt. 1972-ben szintén Laurence Olivier mellett játszott a Mesterdetektívben (Sleuth). Másodszorra is Oscarra jelölték, majd 1975-ben jött a nagy sikerű Aki király akart lenni (The Man Who Would Be King), Sean Connery oldalán. Egy évvel később ismét sikerfilmben szerepelt, A sas leszállt (The Eagle Has Landed) című háborús darabban, Robert Duvall és Donald Sutherland partnereként. Ez a szerep nagy ismertséget hozott a számára. 1977-ben újra háborús filmben vállalt feladatot, A híd túl messze van-ban (A Bridge Too Far). Ebben a kor férfisztárjainak gyakorlatilag mindegyike látható, ebből kifolyólag a siker sem maradt el. 1978-ban szerepet kapott Richard Chamberlain, Olivia de Havilland és Henry Fonda mellett a Rajzásban (The Swarm), de a film a nagy nevek ellenére az év egyik legnagyobb bukása lett. Egy évre rá ismét egy katasztrófafilmben tűnik fel, A Poszeidon kalandban, de ez az alkotás sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

1980-as évek

A nyolcvanas éveket két nagyot bukott darabbal nyitotta; a Gyilkossághoz öltözve és a Rémségek szigete című filmekben Caine alulmúlta önmagát, csak Arany Málna díj jelölésekre futotta neki. 1981-ben Sylvester Stallone, Max von Sydow és Pelé partnere volt a Menekülés a győzelembe című amerikai háborús drámában. Az 1984-es év nagy szakmai elismerést hozott Caine számára, ui. a Rita többet akar – Szebb dalt énekelni (Educating Rita) című keserédes komédiában nyújtott alakításáért Golden Globe- és BAFTA-díjat kapott. Az Oscarra is nagy eséllyel pályázott, ám végül lemaradt róla. 1987-ben végül azt is megkapta, a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, Woody Allen filmjében, a Hannah és nővéreiben (Hannah and Her Sisters) nyújtott emlékezetes alakításáért. Legnagyobb filmes baklövését 1987-ben követte el, amikor is nevét adta a Cápa 4 (Jaws: The Revenge) című horrorhoz, ami a filmtörténelem egyik legnagyobb fiaskója lett. Egy évvel később azonban sokat javított színészi renoméján, mert olyan hitelesen játszott a Hasfelmetsző Jack (Jack the Ripper) című angol tévéfilmben, hogy jutalma újabb Golden Globe-szobor lett. Mi több, az évtized végén még egyszer jelölték a díjra, A Riviéra vadorzói (1989) című komédiában nyújtott játékáért.

1990-es évek

A kilencvenes éveket Caine egy vígjátékkal, a Telitalálattal (Bullseye) kezdte, Roger Moore társaként. 1993-ban ismét csorbát szenvedett karrierje, hiszen szerepelt a Steven Seagal által rendezett Lángoló jég című akciófilmben, amely a következő évben hatalmasat bukott. 1995-ben az Éjféli ügynök (Midnight in St. Petersburg) című kémfilmben bukkant fel, utoljára öltve magára az általa évtizedek óta játszott Harry Palmer karakterét. Két évvel később Jack Nicholson oldalán játszott A nyakék nyomában (Blood and Wine) című fekete komédiában. A film ugyan nem hozta el a várt sikert, Caine-t azonban díjjal jutalmazták a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon. 1997-ben előbb a Mandeláról készült tévéfilmben szerepelt, mint F.W. de Klerk, majd egy szintén televíziós filmben a Nemo kapitány és a vízalatti városban a címszereplőt keltette életre. 1998-ban a Little Voiceban nyújtott alakításáért megkapta pályafutása eddigi utolsó Golden Globe-díját, de a BAFTA-díjra is nevezték. 1999-ben Lasse Hallström szerepet osztott rá az Árvák hercege (The Cider House Rules) című filmdrámában, amelyben szülészorvost formált meg nagy sikerrel, ismét nagy szakmai elismerést aratva; teljesítményét - immár másodjára - Oscar-díjjal jutalmazták.

2000-es évek

2003-ban ismét nagyon közel volt az Oscarhoz, de csak a jelölésig jutott A csendes amerikai (The Quiet American) Graham Greene-adaptációnak köszönhetően. 2005-ben Christopher Nolan rendezővel dolgozott együtt Batman: Kezdődikben (Batman Begins), majd egy évvel később szintén Nolan osztott rá fontos feladatot A tökéletes trükkben (The Prestige), Christian Bale és Hugh Jackman társaként. 2007-ben Jude Law partnere volt a Mesterdetektív újrafeldolgozásában, de Kenneth Branagh rendezése nem tudta megközelíteni az eredeti, '72-es film sikerét. 2008-ban újra Alfred Pennyworth-öt alakította az óriási sikerű Batman folytatásban, A sötét lovagban.

2010-es évek

2010-ben Christopher Nolan sci-fi thrillerjében, az Eredetben tűnt fel. 2012-ben ismét ő játszotta Alfred Pennyworth- öt a szintén Christopher Nolan által rendezett Batman-trilógia befejező darabjában, A sötét lovag - Felemelkedésben, és a Csillagok között-ből is ismerhetjük "Dr.Brand"-ként.

Születési nevét 2016-ban az okmányellenőrzéseknél adódó félreértéseket elkerülendő, hivatalosan is Michael Caine-re változtatta.[4]

Filmjei

Év Film címe Szerepnév Magyar hangja[5]
2016 Szemfényvesztők 2. Arthur Tressler Ujréti László
2014 Kingsman: A titkos szolgálat Arthur Fodor Tamás
2014 Csillagok között Dr. Brand Fülöp Zsigmond
2013 Szemfényvesztők Arthur Tressler Fülöp Zsigmond
2013 Mr. Morgan utolsó szerelme Matthew Morgan
2012 A sötét lovag – Felemelkedés Alfred Pennyworth Fülöp Zsigmond
2010 Eredet Miles Fülöp Zsigmond
2009 Harry Brown Harry Brown Fülöp Zsigmond
2008 A sötét lovag Alfred Pennyworth Fülöp Zsigmond
2007 Mesterdetektív Andrew Wyke Fülöp Zsigmond
2007 Trükkös gyémántrablás Mr. Hobbs takarító Szersén Gyula
2006 A tökéletes trükk Cutter Fülöp Zsigmond
2006 Az ember gyermeke Jasper Fülöp Zsigmond
2005 Az időjós Robert Spritzel Fülöp Zsigmond
2005 Földre szállt boszorkány Nigel Bigelow Fülöp Zsigmond
2005 Batman: Kezdődik! Alfred Pennyworth Fülöp Zsigmond
2004 A kanyaron túl Henry Lair
2003 Az ítélet Pierre Brossard Bitskey Tibor
2003 Leharcolt oroszlánok Garth Fülöp Zsigmond
2003 A nagy alakítás Anthony O'Malley Ujréti László
2002 Futóhomok Jake Mellows
2002 A csendes amerikai Thomas Fowler Bitskey Tibor
2002 Austin Powers - Aranyszerszám Nigel Powers Fülöp Zsigmond
2001 Végakarat Jack Ujréti László
2000 Beépített szépség Victor Melling Fülöp Zsigmond
2000 Get Carter Cliff Brumby Kertész Péter 1. magyar változat

Szersén Gyula 2. magyar változat

2000 Bokszkirály Billy "Shiner" Simpson
2000 Sade márki játékai Dr. Royer-Collar Fodor Tamás
1999 Árvák hercege Dr. Wilbur Larch Végvári Tamás
1999 Szellemtanya Max Gale Fülöp Zsigmond
1998 Little Voice Ray Say Ujréti László
1998 Mint az árnyék Haskell
1997 Nemo kapitány és a vízalatti város (TV film) Nemo kapitány Helyey László
1997 Mandella és de Klerk (TV film) F.W. de Klerk
1996 Éjféli ügynök Harry Palmer Ujréti László
1996 A nyakék nyomában Victor "Vic" Spansky Tordy Géza
1995 Pekingi kapcsolat Harry Palmer Ujréti László
1994 World War II: When Lions Roared (TV film) Joseph V. Stalin
1994 Lángoló jég Michael Jennings Fülöp Zsigmond
1992 Muppeték karácsonyi éneke Ebenezer Scrooge Barbinek Péter 1. magyar változat

Ujréti László 2. magyar változat

1992 Blue Ice Harry Anders Szersén Gyula
1992 Függöny fel Lloyd Fellowes Beregi Péter
1990 Telitalálat Sidney Lipton/Dr. Hicklar Sztankay István 1. magyar változat

Koroknay Géza 2. magyar változat

1990 Mr. Végzet Mike/Mr.Destiny Fülöp Zsigmond 1. magyar változat

Csankó Zoltán 2. magyar változat

1990 Abrakadabra Graham Marshall Fülöp Zsigmond
1990 Dr. Jekyll és Mr. Hyde (TV film) Dr.Henry Jekyll/Mr.Edward Hyde Ujréti László
1988 A Riviéra vadorzói Lawrence Jamieson Makay Sándor
1988 Sherlock és én Sherlock Holmes Fülöp Zsigmond 1. magyar változat

Sebestyén András 2. magyar változat

1988 Hasfelmetsző Jack (TV film) Frederick Abberline felügyelő Helyey László
1987 Add meg magad! Sean Stein Beregi Péter 1. magyar változat

Csernák János 2. magyar változat

1987 Cápa 4. - A cápa bosszúja Hoagie Newcombe Fülöp Zsigmond
1987 Titkos világ Frank Jones Fülöp Zsigmond
1987 A negyedik záradék John Preston Ujréti László
1986 Diplomás örömlány Lord Sam Bulbeck Sinkó László
1986 Mona Lisa Mortwell Fülöp Zsigmond 1. magyar változat

Ujréti László 2. magyar változat

1986 Édes szabadság Elliott James Szakácsi Sándor
1986 Hannah és nővérei Elliot Ujréti László
1985 A Holcroft szövetség Noel Holcroft Berzsenyi Zoltán 1. magyar változat

Barbinek Péter 2. magyar változat

Dörner György 3. magyar változat

1985 A víz mindent visz (Water) Governor Baxter Thwaites Bede Fazekas Szabolcs
1984 Riói románc Matthew Hollins Barbinek Péter 1. magyar változat

Balázsi Gyula 2. magyar változat

1983 Tiszteletbeli konzul Charley Fortnum konzul
1983 Rita többet akar: Szebb dalt énekelni Dr. Frank Bryant Fülöp Zsigmond 1. magyar változat

Barbinek Péter 2. magyar változat

1983 A hazárdőr Philip Kimberly/Sergej Kuzminsky Tordy Géza
1982 Halálcsapda Sidney Bruhl Fülöp Zsigmond
1981 Menekülés a győzelembe John Colby kapitány Balázsi Gyula 1. magyar változat

Helyey László 2. magyar változat

1981 A kéz Jonathan Lansdale Helyey László
1980 Rémségek szigete Blair Maynard Háda János
1980 Gyilkossághoz öltözve Dr. Robert Elliott Ujréti László 1. magyar változat és 2. magyar változat

Barbinek Péter 3. magyar változat

1979 A Poszeidon kaland Mike Turner kapitány Helyey László
1979 Ashanti Dr. David Linderby Ujréti László
1978 Kaliforniai lakosztály Sidney Cochran Márkus László
1978 Rajzás Dr. Bradford Crane Fülöp Zsigmond
1978 Az ezüst rejtélye Doc Fletcher
1977 A híd túl messze van John O.E. Vandeleur ezredes Tomanek Gábor 1. magyar változat

Sörös Sándor 2. magyar változat

Medgyesfalvy Sándor 3. magyar változat

1976 A sas leszállt Kurt Steiner százados Kozák András 1. magyar változat

Helyey László 2. magyar változat

1976 Harry és Walter New Yorkban Adam Worth Ujréti László
1975 Aki király akart lenni Peachy Carnehan Ujréti László
1975 Egy romantikus angol nő Lewis Fielding
1975 A Wilby összeesküvés Jim Keogh Kautzky Armand
1975 Peeper Leslie C. Tucker
1974 Marseille-i szerződés John Deray Fülöp Zsigmond
1974 The Black Windbill John Tarrant őrmester
1972 Mesterdetektív Milo Tindle Mécs Károly 1. magyar változat

Viczián Ottó 2. magyar változat

1972 Máltát látni és meghalni Mickey King
1972 X Y és Zee Robert Blakeley Stohl András
1971 Emberrablók Alan Breck
1971 Öld meg Cartert! Jack Carter Fülöp Zsigmond
1970 Az utolsó völgy a kapitány Sinkó László 1. magyar változat

Berzsenyi Zoltán 2. magyar változat

1970 Megsemmisítését elrendelem Tosh Hearne Kárpáti Tibor
1969 Angliai csata Canfield repülőőrnagy Sörös Sándor 1. magyar változat
1969 Az olasz meló Charlie Croker Kőszegi Ákos
1968 The Magus Nicholas Urfe
1968 Haláleset Henry Stuart Clarke
1968 Piszkos játék Douglas kapitány
1967 Egymilliárd dolláros agy Harry Palmer Ujréti László 1. magyar változat

Tarján Péter 2. magyar változat

1967 A nő hétszer sebhelyes idegen néma szerep, nem szólal meg
1967 Vihar délen Henry Warren Lőte Attila 1. magyar változat

Fülöp Zsigmond 2. magyar változat

1966 Temetés Berlinben Harry Palmer Kőszegi Ákos
1966 A gyalogáldozat Harry Tristan Dean Sinkovits-Vitay András
1966 Elcserélt küldemények (The Wrong Box) Michael Finsbury Ujréti László
1966 Alfie - Szívtelen szívtipró Alfie Elkins Rátóti Zoltán
1965 Az Ipcress-ügyirat Harry Palmer Ujréti László
1964 Zulu Gonville Bromhead hadnagy Király Attila
1958 The Two-Headed Spy Gestapo ügynök

Díjak és jelölések

Oscar-díj

Golden Globe-díj

BAFTA-díj

Emmy-díj

Európai Film-díj

San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál

Jegyzetek

Források

Commons:Category:Michael Caine
A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Caine témájú médiaállományokat.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Michael Caine című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Michael Caine a PORT.hu-n (magyarul)
  • Interjú a YouTube-on (angolul)