„Forum Könyvkiadó” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
jegyzetek szakasz
Filozofus0 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
2. sor: 2. sor:


== Története ==
== Története ==
A Forum Könyvkiadó [[1957]]. február 8-án alakult meg azzal az elsődleges céllal, hogy szépirodalmi és tudományos munkákat, valamint idegen nyelvű kötetek magyar nyelvű fordítását jelentesse meg.<ref>{{Cite web|url=http://www.forumliber.rs/|title=A kiadóról - Forum Könyvkiadó|accessdate=2017-06-18|work=Forum Könyvkiadó|language=hu-HU}}</ref> Kisvártatva a jugoszláviai magyar irodalom legjelentősebb intézményévé nőtte ki magát.  
A Forum Könyvkiadó [[1957]]. február 8-án alakult meg azzal az elsődleges céllal, hogy szépirodalmi és tudományos munkákat, valamint idegen nyelvű kötetek magyar nyelvű fordítását jelentesse meg.<ref>{{Cite web|url=http://www.forumliber.rs/|title=A kiadóról - Forum Könyvkiadó|accessdate=2017-06-18|work=Forum Könyvkiadó|language=hu-HU}}</ref> Kisvártatva a jugoszláviai magyar irodalom legjelentősebb intézményévé nőtte ki magát. <blockquote>„A Forum Könyvkiadó elmúlt huszonöt esztendeje a jugoszláviai magyar irodalom és művelődés negyed évszázadával forrt össze. Nem lehet irodalmunk és művelődésünk történetéről érdemben szólni anélkül, hogy a Forum Könyvkiadó irodalmi szerepét és jelentőségét ne érintenénk… Irodalomtörténeti értékű és jelentőségű szerepről beszélünk: irodalmunk alakulástörténetére kiható, karakterét alapvetően befolyásoló, az írói pályákat mintegy megszabó volt, s létezését ma is ez jellemzi a munkájával, tevékenységével összekapcsolódott anyagi és szellemi tőke és szervezettség révén…” ([[Bori Imre]] a Forum 25. évfordulója kapcsán elmondott beszédében.)</blockquote>


== Jegyzetek ==
== Jegyzetek ==

A lap 2017. június 19., 10:01-kori változata

A Forum Könyvkiadó (Forum Könyvkiadó Intézet) a vajdasági magyarság legjelentősebb könyv- és folyóiratkiadással foglalkozó intézménye. Az 1957-ben alapított kiadó székhelye Újvidék. A Forum Könyvkiadó a fennállása során több mint 2250 címszóval gazdagította a magyar nyelvű könyvkiadást, s olyan rangos folyóiratok jelennek meg általa, mint az 1934-ben alapított Híd folyóirat és a társadalomtudományokkal foglalkozó Létünk.

Története

A Forum Könyvkiadó 1957. február 8-án alakult meg azzal az elsődleges céllal, hogy szépirodalmi és tudományos munkákat, valamint idegen nyelvű kötetek magyar nyelvű fordítását jelentesse meg.[1] Kisvártatva a jugoszláviai magyar irodalom legjelentősebb intézményévé nőtte ki magát.

„A Forum Könyvkiadó elmúlt huszonöt esztendeje a jugoszláviai magyar irodalom és művelődés negyed évszázadával forrt össze. Nem lehet irodalmunk és művelődésünk történetéről érdemben szólni anélkül, hogy a Forum Könyvkiadó irodalmi szerepét és jelentőségét ne érintenénk… Irodalomtörténeti értékű és jelentőségű szerepről beszélünk: irodalmunk alakulástörténetére kiható, karakterét alapvetően befolyásoló, az írói pályákat mintegy megszabó volt, s létezését ma is ez jellemzi a munkájával, tevékenységével összekapcsolódott anyagi és szellemi tőke és szervezettség révén…” (Bori Imre a Forum 25. évfordulója kapcsán elmondott beszédében.)

Jegyzetek

  1. A kiadóról - Forum Könyvkiadó (hu-HU nyelven). Forum Könyvkiadó. (Hozzáférés: 2017. június 18.)