„Sailor fuku” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
11. sor: 11. sor:
Sailor fukuhoz nosztalgikus emlékek fűzik az egykori diákokat, gyakran a viszonylag gondtalan ifjúságra emlékezve. A Sailor Fuku utánzatok népszerű [[Halloween]]re vagy más mulatságra készített jelmezek, melyeket szinte minden áruházban és ruházati boltban árusítanak Japánban.
Sailor fukuhoz nosztalgikus emlékek fűzik az egykori diákokat, gyakran a viszonylag gondtalan ifjúságra emlékezve. A Sailor Fuku utánzatok népszerű [[Halloween]]re vagy más mulatságra készített jelmezek, melyeket szinte minden áruházban és ruházati boltban árusítanak Japánban.


Mivel az iskolai egyenruhák népszerű fétistárgyak Japánban, használt Sailor Fuku árusítása zúglétesítményekben [[burusera]] is folyik. Ezen létesítmények működése a japán törvénymódosítás hatására megnehezült.
Mivel az iskolai egyenruhák népszerű fétistárgyak Japánban, használt Sailor Fuku árusítása zuglétesítményekben [[burusera]] is folyik. Ezen létesítmények működése a japán törvénymódosítás hatására megnehezült.


Az egyenruha bizonyos fiatalokban a beolvasztás, alkalmazkodtatás szimbolumát jelenti és saját egyéniségük bizonyítéka gyanánt a lázadó diákok változtattak a ruha megjelenésén. Ilyen változtatás pl. a szoknya hosszának növelése, illetve kurtítása, az ingujjak felgyűrése, a szalag levétele, toldások és jelvények elhelyezése a galléron. Az 1990-es évektől kezdődően élénk színű Sailor Fuku variációk is megjelentek a japán aranyifjúság és [[bószódzuku]] bandák köreiben.
Az egyenruha bizonyos fiatalokban a beolvasztás, alkalmazkodtatás szimbólumát jelenti és saját egyéniségük bizonyítéka gyanánt a lázadó diákok változtattak a ruha megjelenésén. Ilyen változtatás pl. a szoknya hosszának növelése, illetve kurtítása, az ingujjak felgyűrése, a szalag levétele, toldások és jelvények elhelyezése a galléron. Az 1990-es évektől kezdődően élénk színű Sailor Fuku variációk is megjelentek a japán aranyifjúság és [[bószódzuku]] bandák köreiben.


Sailor Fuku, más iskolai egyenruhákhoz hasonlóan kétségkívül igen jelentős szerepet játszik a japán [[otaku]] kultúrában, ahogy ezt a hatalmas mennyiségben gyártott [[anime]], [[manga]], és [[dódzsinsi]] mutatja, melyekben a szereplőket egyenruhában jelenítik meg. pl.:
Sailor Fuku, más iskolai egyenruhákhoz hasonlóan kétségkívül igen jelentős szerepet játszik a japán [[otaku]] kultúrában, ahogy ezt a hatalmas mennyiségben gyártott [[anime]], [[manga]], és [[dódzsinsi]] mutatja, melyekben a szereplőket egyenruhában jelenítik meg. pl.:

A lap 2007. július 11., 17:29-kori változata

Japán diáklányok sailor fuku-ban

A sailor fuku (セーラー服, széráfuku, szó szerint tengerészruha) ismert japán iskolai egyenruha, amit a felsőtagozatos, gimnazista és főiskolás lánynövendékek viselnek. Az egyenruhát első alkalommal 1921-ben a Fukuoka Jo Gakuin University (福岡女学院) vezetője, Elizabeth Lee mutatta be. A ruházat az akkori Angol Királyi Tengerészet egyenruhája mintájára készült. Elisabeth Lee cserediákként járt az Egyesült Királyságban.

Jellemzők

A fiúegyenruhához gakuran hasonlóan a Sailor-fuku is magán viseli különböző katonai- illetve tengerész egyenruhák stílusjegyeit. A ruházat általában egy tengerészgalléros (襟 eri) blúzból és egy rakott szoknyából áll. A téli és nyári öltözék eymástól a felsőrész ujjhosszában és a ruha anyagában tér el egymástól. Kiegészítőként egy elöl megkötött szalag tartozik az öltözethez, mely a blúzhoz erősített hurkon van átbújtatva. A szalag sokféle variációjával találkozhatunk különféle nyakkendők, kendők és csokrok formájában. Az egyenruha általában tengerészkék, fehér, szürke vagy fekete.

Cipő, zokni és más kiegészítők is lehetnek a ruházat tartozékai. A hozzátartozó zokni jellemzően tengerészkék, illetve fehér; a cipő pedig barna vagy fekete bebújós félcipő. Újabban, bár nem az előírásos egyenruhához tartozik, a laza fehér lábszárvédő gyakran a divatozó japán lányok Sailor fukujának kiegészítője.

Kulturális háttér

Sailor fukuhoz nosztalgikus emlékek fűzik az egykori diákokat, gyakran a viszonylag gondtalan ifjúságra emlékezve. A Sailor Fuku utánzatok népszerű Halloweenre vagy más mulatságra készített jelmezek, melyeket szinte minden áruházban és ruházati boltban árusítanak Japánban.

Mivel az iskolai egyenruhák népszerű fétistárgyak Japánban, használt Sailor Fuku árusítása zuglétesítményekben burusera is folyik. Ezen létesítmények működése a japán törvénymódosítás hatására megnehezült.

Az egyenruha bizonyos fiatalokban a beolvasztás, alkalmazkodtatás szimbólumát jelenti és saját egyéniségük bizonyítéka gyanánt a lázadó diákok változtattak a ruha megjelenésén. Ilyen változtatás pl. a szoknya hosszának növelése, illetve kurtítása, az ingujjak felgyűrése, a szalag levétele, toldások és jelvények elhelyezése a galléron. Az 1990-es évektől kezdődően élénk színű Sailor Fuku variációk is megjelentek a japán aranyifjúság és bószódzuku bandák köreiben.

Sailor Fuku, más iskolai egyenruhákhoz hasonlóan kétségkívül igen jelentős szerepet játszik a japán otaku kultúrában, ahogy ezt a hatalmas mennyiségben gyártott anime, manga, és dódzsinsi mutatja, melyekben a szereplőket egyenruhában jelenítik meg. pl.:

  • A japán rajzfilm Sailor Moon, figurái gondosan megrajzolt Sailor Fukut viselnek szuperhőssé való átalakulásukkor.
  • A népszerű televízió és mozi filmsorozat Sukeban Deka főszereplői kötelességmulasztó tinedzser lányok.
  • InuYasha, női anime főhőst Kagome Higurashi, szinte mindig Sailor Fukuban ábrázolják

Más hivatkozások