„Yorkshire terrier” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Szóismétlés megszüntetése
a Kékítés
16. sor: 16. sor:


== Eredete ==
== Eredete ==
A fajtát az észak-angliai [[Yorkshire]]-ben tenyésztették ki a 19. században a skótok a textilüzletekben való egerészéshez, mivel egy nagyobb kutya lába alatt könnyen átszaladt az egér, így egy olyan fajtát kellett kitenyészteni, ami kicsi, de ugyanúgy van akaratereje. Több kutyafajtából tenyésztették ki. Ősei a mára kihalt Clydesdale és Paisley terrierek voltak, valamint a még ma is élő Skye és Airedale terrierek.
A fajtát az észak-angliai [[Yorkshire]]-ben tenyésztették ki a [[19. század]]ban a skótok a textilüzletekben való egerészéshez, mivel egy nagyobb kutya lába alatt könnyen átszaladt az egér, így egy olyan fajtát kellett kitenyészteni, ami kicsi, de ugyanúgy van akaratereje. Több kutyafajtából tenyésztették ki. Ősei a mára kihalt Clydesdale és Paisley terrierek voltak, valamint a még ma is élő Skye és Airedale terrierek.


== Besorolása ==
== Besorolása ==

A lap 2017. május 21., 20:47-kori változata

Yorkshire terrier (Yorkshire Terrier)
Fajtagazda országNagy-Britannia
Osztályozás
CsoportIII. Terrierek
Szekció2. Kis méretű terrierek
Fajtaleírás
Osztályozó szervezetFCI
Érvényes standardangol
Kiadás éve2003
A Wikimédia Commons tartalmaz Yorkshire terrier témájú médiaállományokat.

A yorkshire terrier (röviden: "yorkie") egy kutyafajta, a terrierek fajtacsoportjához tartozik, ezen belül a Toy terrier szekcióba. Az egyik legkisebb méretű és igen népszerű terrier. A kiállítások népszerű és látványos sztárja, kedvencként masnit, ékszert szoktak divathóbortból a sűrű szőrébe kötni vagy éppen divatos ruhácskákat adnak rájuk.

Eredete

A fajtát az észak-angliai Yorkshire-ben tenyésztették ki a 19. században a skótok a textilüzletekben való egerészéshez, mivel egy nagyobb kutya lába alatt könnyen átszaladt az egér, így egy olyan fajtát kellett kitenyészteni, ami kicsi, de ugyanúgy van akaratereje. Több kutyafajtából tenyésztették ki. Ősei a mára kihalt Clydesdale és Paisley terrierek voltak, valamint a még ma is élő Skye és Airedale terrierek.

Besorolása

FCI által:

Fajtacsoport: III. Terrierek

Szekció: 4 Toy terrierek

munkavizsga nélkül

Viselkedése

A Yorkshire terrier mindenhol jól érzi magát, akár lakásban, akár házban is. Nagyon jó jelzőkutya és az ősei tulajdonságai közül a vadászösztönt még máig megőrizte és képes kisebb emlősökre vadászni. Sem emberektől, sem nagy kutyáktól nem tart. A gazdáját nagyon szereti és a családtagjaihoz nagyon ragaszkodik, de az idegenekkel szemben néha barátságos néha viszont barátságtalan. A kutya személyiségétől is függ ez. A macskákkal nincsen barátságban, csak abban az esetben jönnek ki egymással, ha együtt nevelkedtek. A Yorkshire terrier vakmerő házőrző és néha a fogait is képes használni idegenekkel szemben! Ez egy valódi terrier és hiába kicsi kutya, de erős. És egy kifejezés ezzel a fajtával kapcsolatos a garati szájpecek reflex. Amikor a levegő hirtelen felszökik az orrukba, mintha visszafelé tüsszentenének; olyan hangot adnak ki mint a libák. Ez csak pár másodpercig tart és teljesen ártalmatlan.

miniatur
miniatur

Megjelenése

Hosszú szőrű terrier, a szőrzet nagyon sima és a test két oldalán egyenletesen lelóg. A választék az orrtól a farok végéig terjed. Nagyon tömör (kompakt) és elegáns, egyenes testtartású, jelentőségteljes a kisugárzása. Megjelenése életerőt sugároz, teste arányos. Minden magánál kisebb élőlényt meghajszol.

Koponyája kicsi és lapos, nem túl kiemelkedő vagy ívelt. Orra nem túl hosszú, orrtükre fekete. Harapás szabályos, tökéletes ollós harapás. A felső fogak szorosan illeszkednek az alsóakhoz és derékszöget alkotnak az állkapoccsal. A fogak egyenletesen helyezkednek el az állkapcson. Szemei közepes méretűek, sötétbarnák, csillogóak, élénk tekintetűek és egyenesen előre néznek. Nem túl előreugróak. A szemhéjak sötét színűek. Fülei kisméretűek, V-alakúak, egyenesen állnak, nem túl messze egymástól, rövid és nagyon sötét tan-színű szőrzettel borítottak.

Nyaka kicsi. Teste tömör, kompakt, háta egyenes. Ágyéka jól tartott, feszes. Bordái mérsékelten íveltek. Farka korábban általában vágott. Vágott: Közepes hosszúságúra kurtított, sűrű szőrzettel fedett. A szőrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb kék, különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott. Hosszúsága kiegyensúlyozott összképet ad.

Mellső végtagjai egyenes tartásúak, arany tan színű szőrzettel fedettek. A szőrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-szín nem terjedhet a térdízület fölé. Vállai jól fekvőek. Hátsó végtagjai hátulról nézve teljesen egyenesen állnak, a térdek csak mérsékelten fordulnak el. Sűrűn fedettek arany tan színű szőrrel, a szőrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-színezet nem terjedhet a térdízület fölé. Mancsai kerek formájúak, a körmök sötétbarnák vagy feketék.

Szőrzete a testen mérsékelten hosszú, tökéletesen egyenes (nem hullámos), fényes, selymes szerkezetű, nem gyapjas. A fejen hosszú, arany tan-színű, mélyebb árnyalatú a fej két oldalán, a gyökerénél és az orron, ahol nagyon hosszú. A fej szőrzetének tan színe semmiképpen nem terjedhet ki a nyakra, a sötét vagy kormos színű szőrzet nem keveredhet a tan-színűvel. Szőre mindennapos gondozást igényel. Színezet: A nyakszirttől a farok végéig sötét acélkék (nem ezüstös kék) szőrzet borítja a testet, melybe nem keveredhet fakó, bronzszínű vagy sötét árnyalat. A mellkason sűrű, fényes tan-színű szőrzet. A tan-színű szőrzet a gyökerénél sötétebb, mint a szőrszál közepén, a vége felé egyre világosabb. Nem hullatja a szőrét. A születésükkor fekete és cser színű bundája hamar acélkék és cser színűvé válhat.

Tömege kölyök korban általában 100 dkg alatt, felnőtt korban pedig 1,5 kg-tól fejlődnek tovább a kutyák. A testtömegük nem haladhatja meg a 3 kg-ot. Némely országokban 2,5 kg alatt nem engedélyezett a fajta tenyésztése.

Mozgása lendületes; elölről és hátulról nézve szimmetrikusan és egyenes vonalon haladó.

A fenti leírástól való bármilyen eltérés hibának minősül és alapos figyelemmel a megfelelő módon elbírálandó.

Kanoknál a két here normális fejlettségű és a herezacskóban helyezkedik el.

Egyes országokban tilos a farok csonkítása, a kiállításokon csak hosszú farkú kutyákat lehet felvezetni. (Pl. Németország, Skandináv országok, Magyarország).

Élettartama

Várható élettartama 14 -16 év.

Források

  • Patay László: Kutyák - Búvár Zsebkönyvek, 1975. 56.o
  • www.fci.be FCI 86. standard

További információk