„Cserkésznyakkendő” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Addbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 8 interwiki link migrálva a Wikidata d:q1709503 adatába
Qsf (vitalap | szerkesztései)
→‎Színe: korosztályok javítása
7. sor: 7. sor:
==Színe==
==Színe==
A cserkésznyakkendő színe országonként, korcsoportonként és egyéb szempontok szerint is változhat.
A cserkésznyakkendő színe országonként, korcsoportonként és egyéb szempontok szerint is változhat.
A [[magyar cserkészet|magyar cserkészek]] nyakkendője zöld (nemzetközi táborok alkalmával nemzeti színű szegéllyel kiegészítve). A [[kiscserkészeké]] csapatonként változó (mintás használata ajánlott), a [[rover korosztály|rovereké]] szürke, a felnőttcserkészeké barna. A tisztek és segédtisztek nyakkendője arany szegélyű.
A [[magyar cserkészet|magyar cserkészek]] nyakkendője zöld (nemzetközi táborok alkalmával nemzeti színű szegéllyel kiegészítve). A [[kiscserkészeké]] csapatonként változó (mintás használata ajánlott), a [[kósza korosztály|kószáké]] indigókék, a [[vándor korosztály|vándoroké]] szürke, az öreg- és véncserkészeké barna. A tisztek és segédtisztek nyakkendője arany szegélyű. A vezetők általában a vezetett korosztálynak megfelelő színű nyakkendőt hordanak.
A vezetőképző táborokban a kiképzők sárga, a biztonsági altábor (BALTA) tagjai fekete nyakkendőt hordanak.
A vezetőképző táborokban a kiképzők sárga, a biztonsági altábor (BALTA) tagjai fekete nyakkendőt hordanak.



A lap 2017. május 19., 18:12-kori változata

A cserkésznyakkendő egy cserkészek által nyakkendőként viselt ruhadarab. Az alapformája egy egyenlő szárú, derékszögű háromszög.

Eredete

Mint sokcélúan (pl kar felkötése, fejkendő stb) alkalmazható praktikus ruhadarab, a kezdetektől fogva a cserkész egyenruha része.

Színe

A cserkésznyakkendő színe országonként, korcsoportonként és egyéb szempontok szerint is változhat. A magyar cserkészek nyakkendője zöld (nemzetközi táborok alkalmával nemzeti színű szegéllyel kiegészítve). A kiscserkészeké csapatonként változó (mintás használata ajánlott), a kószáké indigókék, a vándoroké szürke, az öreg- és véncserkészeké barna. A tisztek és segédtisztek nyakkendője arany szegélyű. A vezetők általában a vezetett korosztálynak megfelelő színű nyakkendőt hordanak. A vezetőképző táborokban a kiképzők sárga, a biztonsági altábor (BALTA) tagjai fekete nyakkendőt hordanak.

Viselése

A cserkésznyakkendőt a háromszög átfogója felől felcsavarva viselik, úgy, hogy a derékszögű rész vége a nyakban hátulra kerülve kilóg, míg a két szára elölre kerül. A két szárát nyakkendőgyűrű, egyes esetekben barátságcsomó fogja össze. Bár egyik eredeti célja az ing gallérjának védelme volt a gyors elkoszolódástól, a magyarok a hagyományok szerint gallér alatt hordják elsősorban cserkészingen. Más országokban a pólón való viselése is gyakori.