„Kanonikus kvantálás” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
szerkezet módosítása WP:FELÉP alapján, továbbá átfogalmazások: a túl elvont gondolatmenetek nagy ugrásait igyekeztem áthidalni, hogy laikus olvasóknak is legyen esélye követni. A téma talán kicsit olvasmányosabb leírást kívánna.
a Kvantummechanika kategória hozzáadva (a HotCattel)
35. sor: 35. sor:
== Kapcsolódó szócikkek ==
== Kapcsolódó szócikkek ==
* [[Hilbert-tér]]
* [[Hilbert-tér]]

[[Kategória:Kvantummechanika]]

A lap 2017. május 3., 15:48-kori változata

A kvantummechanikában a kanonikus kvantálás egy matematikai módszer, amely a klasszikus dinamikai rendszerek Hamilton-formalizmusáról a kvantumelméletben alkalmazott operátor-formalizmusra való áttérést valósítja meg, így a fizikai mennyiségeket operátorokkal helyettesítjük.

Szemléltetése egy példával

A kvantumelmélet egy nevezetes axiómája – a korrespondencia-elv – szerint a klasszikus mechanika és a kvantummechanika alapelvei egymással bizonyos mértékig korrelálnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenségek azon körére, melyeket a klasszikus fizika kellő pontossággal tárgyalni képes, a kvantummechanikán belül is tárgyalható, bár esetleg más formalizmussal.

Példaképpen tekintsük egy atomi spektrumot, melynek vonalait, megoldásait keressük. A kvantummechanikai tárgyalásmód alapján egy n és m kvantumszámmal meghatározott atomi elektronállapotok közti átmenetkor létrejövő sugárzás frekvenciáját az határozza meg. A Bohr-modellben az elektron L impulzusmomentuma állandó, ennek nagyságát az összefüggés határozza meg. Ezt Arnold Sommerfeld rezgő mozgásokra általánosította, és erre a összefüggést adta meg.

A korrespondencia-elv alapján az mondható, hogy a fentebb definiált frekvenciák adott feltételek mellett közelítőleg egybeesnek a klasszikus frekvenciákkal. Nézzünk egy klasszikus kanonikus fizikai mennyiségpárt, erre érvényes, hogy  . Rendeljünk ehhez egy olyan operátorpárt, amely a Hilbert-térben megfelel a felcserélési relációnak. Mivel a Hilbert-tér operátorai egymással rendszerint nem felcserélhetők, a kommutátoruk nem lesz nulla. Ekkor a következő írható fel:

.

Azon fizikai mennyiségek, melyek operátorai nem kommutálnak, nem mérhetők tetszőleges pontossággal. Ezt mondja ki Heisenberg határozatlansági elve is. Követve ezt a gondolatmenetet, tekintsük a operátorpárt, amelyet hozzárendelünk a Hamilton-függvényhez. Ezt gyakorlatilag minden dinamikai mennyiséggel megtehetünk (hermitikus operátorok). Ha operátora és ennek adjungáltja , akkor azt írhatjuk, hogy:.

A rendszer kvantumállapotát t időpontban a Schrödinger-egyenlet írja le, azaz

.

A értékét kezdeti feltételek határozzák meg. A fentiek értelmében a kvantumelméletben – éppúgy, mint a klasszikus értelmezésben – a rendszer fizikai állapotának időfejlődését a Hamilton-függvény határozza meg.

Kanonikus kvantálás a térelméletben

A kanonikus kvantálás a térelméletben a kvantummechanikai axiómák klasszikus térelméletben való alkalmazásával adható meg. Egy skalártérre, ha a Lagrange-sűrűség , akkor a kanonikus impulzus:.

Nemrelativisztikus terek esetén – követve a kvantálási szabályokat – végső soron egy sokrészecskés Hilbert-tér jön létre. Ennek okán a téroperátor kiterjeszthető egy normált síkhullám megoldáshalmazára. Ekkor felírható, hogy . Megfigyelhető, hogy az egyenlet jobb oldala részecskekeltő és eltüntető operátorokat is magában foglal. Ez annak tudható be, hogy a tér- és impulzus operátor kvantálása hermitikus operátorokat képez (ez azt jelenti, hogy ). Behelyettesítve és helyére az explicit hullámfüggvényeket a következő kifejezést kapjuk:

A fenti kifejezések a Hilbert-tér szabad részecskéire teljes kifejezés.

Források

  • Kleinert, Hagen. Particles and quantum fields. Singapore Hackensack, NJ: World Scientific Publishing Co. Pte. Ltd (2016). ISBN 978-981-4740-89-0 
  • W. Greiner and J. Reinhardt: Quantum Electrodynamics, Springer, Berlin, 2008.
  • Nagy, Károly. Kvantummechanika : egyetemi tankönyv (magyar nyelven). Budapest: Nemzeti Tankönyvkiado (2000). ISBN 963-19-1127-6 
  • Sailer Kornél: Bevezetés a kvantummechanikába Debreceni Egyetem, Elméleti Fizikai Tanszék (2008)

Kapcsolódó szócikkek