„Farkaskölyök” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Pegybot (vitalap | szerkesztései)
a clean up, replaced: Nyolc éves → Nyolcéves AWB
Qsf (vitalap | szerkesztései)
a 2015-ben történt változások hozzáadása.
1. sor: 1. sor:
Farkaskölyköknek hívják/hívták a 6 és 11 év közötti kisfiúcserkészet egyik ágát. Magyarországon 1920-tól 1948-ig létezett.
Farkaskölyköknek hívták a 6 és 11 év közötti kisfiúcserkészet egyik ágát Magyarországon 1920 és 1948 között. Az [[Egységes Ifjúságnevelési Koncepció]] 2015-ös bevezetésével ismét megjelentek a Farkaskölykök a magyar cserkészetben. Jelenleg az általános iskola első évfolyamában tanulók alkotják ezt a csoportot.


== Kialakulása ==
== Kialakulása ==
33. sor: 33. sor:


Az örsi zászló helyet egy [[Totem és tabu|totem]] oszlopa volt minden őrsnek és az őrsi portyák helyett ''vadászni mentek a dzsungelbe''.
Az örsi zászló helyet egy [[Totem és tabu|totem]] oszlopa volt minden őrsnek és az őrsi portyák helyett ''vadászni mentek a dzsungelbe''.

== [[Egységes Ifjúságnevelési Koncepció]] ==
Az [[Egységes Ifjúságnevelési Koncepció|EINK]] megjelenésével ismét bekerültek a farkaskölykök a Magyar Cserkészszövetség korosztályai közé. Jelenleg a [[kiscserkész]] korosztály első évét ölelik fel, ami megegyezik az általános iskola első évfolyamával.
A nevelési célok eléréshez ebben az időszakban az általános cserkészmódszerhez képest máshol vannak a hangsúlyok. Az eszközök és alkalmazott eljárások során nagyobb hangsúly van a játékosságon, a sokrétű és vidám tapasztaláson.


== Források ==
== Források ==
38. sor: 42. sor:
*Bakay Kornél: Ragyogj cserkészliliom!
*Bakay Kornél: Ragyogj cserkészliliom!
*{{hivnyelv|angol}} Lord Baden-Powell of Gilwell: [http://www.thedump.scoutscan.com/wolfcubshandbook.pdf ''The Wolf Cub's Handbook'']
*{{hivnyelv|angol}} Lord Baden-Powell of Gilwell: [http://www.thedump.scoutscan.com/wolfcubshandbook.pdf ''The Wolf Cub's Handbook'']
*Solymosi Balázs (felelős szerkesztő): Vezetői kézikönyv segédtiszteknek - Kiscserkész korosztály


[[Kategória:Cserkészet| ]]
[[Kategória:Cserkészet| ]]

A lap 2017. március 18., 12:38-kori változata

Farkaskölyköknek hívták a 6 és 11 év közötti kisfiúcserkészet egyik ágát Magyarországon 1920 és 1948 között. Az Egységes Ifjúságnevelési Koncepció 2015-ös bevezetésével ismét megjelentek a Farkaskölykök a magyar cserkészetben. Jelenleg az általános iskola első évfolyamában tanulók alkotják ezt a csoportot.

Kialakulása

A Farkaskölyök (Wolf Cub Scouting) rendszert Baden-Powell alkotta meg 1916-ban a cserkészet iránt érdeklődő kisgyermekek részére. A cél az volt, hogy a cserkésznek még túl fiatalok is megtapasztalhassák a cserkészet romantikáját és közösségformáló erejét, de a saját korosztályuknak megfelelő szinten.

Baden-Powell a Dzsungel könyve című könyv történetét és világát használta fel a Farkaskölyök rendszer kialakításához, miután megkapta az engedélyt a barátjától Rudyard Kiplingtől.

Az új irányzat alapműve a The Wolf Cub's Handbook (A farkaskölykök könyve) 1917-ben jelent meg Nagy-Britanniában. Ez a mű egyaránt szólt a farkaskölykökhöz és a vezetőikhez is.

A farkaskölykök Magyarországon

A farkaskölykök viszonylag hamar, már 1920-ban megjelentek Magyarországon. Nyolcéves kortól jelentkezhettek a gyerekek a falkába, azaz a csapatba. Hazánkban elsősorban a katolikus csapatok voltak eme rendszer hívei a hangsúlyos erkölcsi és vallási nevelés miatt.

Ugyanakkor az MCSSZ felső vezetése és az Országos Intéző Bizottság is a rendszer ellenzője volt az ideológia miatt (külsőségek, alapmese, katolikus jelleg stb.) ennek ellenére megtűrték. A legnagyobb ellenlábasa Faragó Ede volt, aki híveivel együtt elsősorban a magyaros jelleget hiányolta.

Az első falkát Gabona István alapította a 4. sz. BIK csapatában és ő fektette le az alapokat is. Korai halála miatt megtorpant a lendületes munka, de az édesapja kitartásának nyomán túl tudtak lépni a nehézségeken. Megalakították a vezértanácsot és újságot is adtak ki Farkaskölyök címmel.

Egyenruha

A farkaskölykök egyenruhája erőteljesen különbözött a cserkészekétől. A búrkalap helyett egy sötétzöld színű, hat körcikkből álló sildes sapkát viseltek. Ezen a farkaskölyök jelvényt a homlokrészen viselték, míg ettől jobbra és balra is egy-egy próbacsillag került. A sapka bal oldalán volt a fém csapatszám.

Ing helyett egy sötétzöld színű, három gombos, galléros, kötött gyapjú szvettert viseltek. Ezen is rajta voltak a cserkészegyenruhán meglévő jelzések (csapatszám, Hungária jelzés, különpróbák stb.) A sárga színű nyakkendő viszont Magyarországon nem igazán honosodott meg, helyette piros és szürke színű kendőt hordtak, sárga kereszttel. A piros szín a szeretetet, a szürke szín az engedelmességet jelképezte, míg a sárga kereszttel azt fejezték ki, hogy a farkaskölykök Krisztus katonái.

A rövid, térdig érő nadrág és a térdharisnya azonos volt a cserkészekével.

A farkaskölykök a nagyvilágban

A farkaskölyök rendszer az 1960-as években jutott válságba a legtöbb Nyugati országban. Sok helyen eltértek az alapmesétől és a külsőségektől, mivel azt elavultnak találták, de a nevet megtartották. Több országban is megváltoztatták a nevet, Cub Scout-ra (kiscserkészet), illetve ezen időpontól kezdve lányok is beléphettek a csapatokba.

Külsőségek

A farkaskölyök-rendszer a Dzsungel könyvére építkezett és ebből merítette a foglalkozások keretmeséjét és szertartásait is.

A farkaskölyköknél a csapatot falkának vagy hordának hívták, mindenki kapott egy nevet, amit szintén a könyvből kölcsönöztek (például a parancsnok - a vezérfarkas - rendszerint az Akela nevet viselte). A gyűlések egy szikla körül ülve zajlottak, és a Nagy üvöltéssel (Grand Howl) kezdődtek.

Tisztelgésnél a mutató és gyűrűs ujjakból V alakot formáztak, ez jelképezte a farkas füleit míg a többi ujjukat összeérintették az összetartozás jelképeként.

Az örsi zászló helyet egy totem oszlopa volt minden őrsnek és az őrsi portyák helyett vadászni mentek a dzsungelbe.

Egységes Ifjúságnevelési Koncepció

Az EINK megjelenésével ismét bekerültek a farkaskölykök a Magyar Cserkészszövetség korosztályai közé. Jelenleg a kiscserkész korosztály első évét ölelik fel, ami megegyezik az általános iskola első évfolyamával. A nevelési célok eléréshez ebben az időszakban az általános cserkészmódszerhez képest máshol vannak a hangsúlyok. Az eszközök és alkalmazott eljárások során nagyobb hangsúly van a játékosságon, a sokrétű és vidám tapasztaláson.

Források

  • Gergely Ferenc: A magyar cserkészet története 1910-1948.
  • Bakay Kornél: Ragyogj cserkészliliom!
  • (angol) Lord Baden-Powell of Gilwell: The Wolf Cub's Handbook
  • Solymosi Balázs (felelős szerkesztő): Vezetői kézikönyv segédtiszteknek - Kiscserkész korosztály