„Akasztófa (játék)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
A források résznél 2 link van, ami nem működik. Én alulra tettem egy testre szabható akasztófa játék linkjét.
19. sor: 19. sor:
== További információk ==
== További információk ==
* [http://www.hezekiah.hu/jatek/index2.php?id=10 Akasztófajáték, madarak - Hezekiah.hu]
* [http://www.hezekiah.hu/jatek/index2.php?id=10 Akasztófajáték, madarak - Hezekiah.hu]
* [http://www.akasztofajatek.hu Akasztófa játék]


{{DEFAULTSORT:Akasztofa}}
{{DEFAULTSORT:Akasztofa}}

A lap 2017. március 12., 17:29-kori változata

A játék 15 részes változata

Az akasztófajátékot papír és ceruza segítségével két vagy több játékos játszhatja. Az egyik játékos gondol egy szóra, és a másik játékos megpróbálja kitalálni a szót a szóban szereplő betűk kitalálásával.

Áttekintés

A kitalálandó szót a szóban szereplő betűk számával megegyező számú és elrendezésű vízszintes vonal reprezentálja. A találgató játékos javasol egy betűt, mely ha szerepel a kitalálandó szóban, a betű helyének megfelelő vonalakra ráírásra kerül. Amennyiben a betű nem szerepel a kitalálandó szóban, úgy egy stilizált akasztófa egy része kerül lerajzolásra.

A játék akkor ér véget, ha az akasztófa (és a benne lévő emberalak) teljes egészében megformálásra kerül, vagy kérdező az összes betűt kitalálja. A játék végét jelentő stilizált ábra megjelenésében eltérő lehet: egyes esetekben az akasztófa áll 7-10 vagy több vonalból, valamint az emberalak is hasonló mennyiségű vonalból. Nehezítésnek számít, ha ennél kevesebb elemből állnak a részek, könnyítésnek, ha több elemből. Az is könnyítés, ha a feladvány szófaját vagy témáját tekintve a feladó segítséget ad.

Egyes esetekben az akasztófa mint szimbólum alkalmazása a társadalmi megítélése miatt nem helyénvaló, így helyettesíteni szokták más ábrákkal, de a játék lényegét tekintve ugyanaz marad.

Kialakulása

A játék eredete tisztázatlan. Egyes források a viktoriánus Angliát jelölik meg eredetként. A játékot Alice Bertha Gomme Tradicionális játékok című, 1894-ben megjelent könyve is említi „Madarak, állatok és halak” néven.

Források

További információk