„League of Legends” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Források: http://eune.leagueoflegends.com/hu/news/game-updates/patch/legujabb-frissites-73
6. sor: 6. sor:
| kiadó = Riot Games<br />Tencent Holdings
| kiadó = Riot Games<br />Tencent Holdings
| tervező = Rob Garret<br />Steve Feak
| tervező = Rob Garret<br />Steve Feak
| verzió = v 7.1 <small>(2017. január)<ref>{{cite web|url=http://leagueoflegends.wikia.com/wiki/Patch |title=Az 5.14-es verzió változtatásai |publisher=League of Legends |date=2015-07-22|accessdate=2015-07-22}}</ref></small>
| verzió = v 7.3 <small>(2017. február)<ref>{{cite web|url=http://leagueoflegends.wikia.com/wiki/Patch |title=Az 5.14-es verzió változtatásai |publisher=League of Legends |date=2015-07-22|accessdate=2015-07-22}}</ref></small>
| platformok = [[Windows|Microsoft Windows]], [[Mac OS X]]
| platformok = [[Windows|Microsoft Windows]], [[Mac OS X]]
| kiadási dátum = 2009. október 27.
| kiadási dátum = 2009. október 27.

A lap 2017. február 18., 21:25-kori változata

League of Legends
FejlesztőRiot Games
KiadóRiot Games
Tencent Holdings
TervezőRob Garret
Steve Feak
SorozatLeague of Legends
PlatformokMicrosoft Windows, Mac OS X
Kiadási dátum2009. október 27.
Verzióv 7.3 (2017. február)[1]
Legfrissebb kiadás
Stabil14.6 (2024. március 20.)[2]
Műfajakció RTS MOBA
Játékmódokonline többjátékos
Korhatár PEGI: 12+
USK-besorolásUSK 12
AdathordozóDigitális terjesztés, DVD
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Minimum Rendszerkövetelmények[3]

10 GB szabad hely

2 GHz-es processzor

Windows XP vagy újabb

1 GB RAM

DirectX 9.0 képes videokártya

Ajánlott rendszerkövetelmények[3]

12 GB szabad hely

Windows XP vagy újabb

3 GHz-es processzor

2 GB RAM

Intel HD Graphics 4000 vagy egyenértékű videokártya
A League of Legends weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz League of Legends témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A League of Legends egy valós idejű stratégiai játék, illetve online többjátékos csatamező, ami a Defense of the Ancients (röviden DotA) nevű, Warcraft III: The Frozen Throne című játékhoz tartozó módján alapszik.[4] A játék fejlesztője, és egyben kiadója a Riot Games. Kína területén a Tencent Holdings látja el a kiadói teendőket.

A játék bejelentésére 2008. október 7-én került sor, 2009. április 10-én pedig a zárt bétateszt vette kezdetét ami 2009. október 22-én ért véget, ugyanis ezután a tesztelés lehetősége mindenki számára elérhetővé vált.[5] A játék végül 2009. október 27-én jelent meg.

Játékmenet

Általános

A játékos regisztráció után az úgynevezett Idéző szerepébe bújik, aki egy mágikus kapcsolattal egy hőst tud irányítani. A négy különböző pályán a játékosok két egyenlő, 3 illetve 5 fős csapatokra oszlanak, mindenki egy általa vagy véletlenszerűen választott hőst irányítva. A csapatok a térkép két átellenes pontján kezdenek egy Érkező Medence (Spawn Pool) nevű helyen, a Nexus (főközpont, szó szerint: összeköttetés) mellett. Az ellenfél Nexusának elpusztításával lehet megnyerni a játékot, vagy ha az ellenfél csapata feladja.

A hősök a játék során folyamatosan tapasztalatot és aranyat gyűjtenek, ellenséges lények (hősök és minionok) illetve semleges szörnyetegek legyilkolásával, valamint tornyok és inhibitorok lerombolásával. Az aranyból különféle tárgyakat vehetnek, amelyek fokozzák a hatékonyságukat, képességeik erejét, vagy éppen védelmet adnak. Első szinten kezdenek és a 18. szintig fejlődhetnek minden játék alkalmával, míg az Idézői szint, folyamatosan növekszik, 30-as szintig.

Az Igazság Mezeje

Jelenleg 3 állandó játékmód létezik a játékban , mely 3 különböző térképen zajlik de a kiemelt játékmódokban van benne a kristályseb (játékbeli nevük Field of Justice, azaz Igazság Mezeje):

  • Idézők Szurdoka: a klasszikus pálya, melyen három ösvény (top-felső, mid-középső és bot-alsó) van, ezeket a dzsungel választja el egymástól. Két 5 fős csapat küzd egymás ellen, hogy a másik csapat Nexusát lerombolják, vagy feladásra kényszerítsék őket. Ezen a térképen található Baron Nashor, a Szurdok Hírnöke, valamint a Sárkány.
  • Kanyargó Rengeteg: a pályán két ösvény található, három fős csapatoknak, dzsungellel elválasztva. Ezen a térképen 1-1 oltár található, melyek elfoglalásával az adott csapat 90 másodpercre erős támogató tulajdonságot (buffot) kap. Ezen a térképen található Vilemaw, a pók, Vilemew legyőzésével a csapat minion erősítő buffot kap. Kezdéskor a játékosok több aranyat kapnak itt, mint az összes többi térképen.
  • Kristályseb: a Dominion (Uralom) játékmódot támogató pálya, capture-and-hold (foglald el, és tartsd meg) rendszerben.[6] Ezen a pályán található több sebesség- és életrelikvia, illetve egy állandó pajzsot biztosító relikvia is. Ez az egyetlen térkép, ahol mindkét kezdőhelyen, 3-3 Nexus Obeliszk van. 2016.02.22-én véglegesen leállították ezt a játékmódot és a pályát törölték.
  • Ordító Szakadék: a 2013 április végén megjelent térkép egy hidat foglal magába, azaz egyetlen úttal rendelkezik, ahol a játékosok véletlenszerűen kisorsolt hőssel játszhatnak, szintén 5 vs 5. Ha nem azzal a hőssel szeretnének játszani 2 újrapörgetési, azaz reroll lehetőségük van, ekkor egy új, szintén véletlenszerűen kisorsolt hőst kapnak. Ezt a lehetőséget az Ordító Szakadékon játszott mérkőzésekkel lehet szerezni. A másik lehetőségük a játékosoknak, hogy cserélnek csapattársukkal, amennyiben meg van mindkettőjüknek ugyanaz a hős, és a kért játékos is beleegyezik a cserébe. Elődje a Proving Grounds pálya volt, melyen szintén hídon folytak a harcok, így szintén egy útvonallal rendelkezett, csak más kinézettel. Maradványai még mindig láthatóak a térkép „tetején”.

A hősök

Jelenleg 1387576564 hős áll rendelkezésre, melyek közül a legutóbbi Camille, az acélhölgy.[7] A hősök a játék világában olyan nagy hatalmú egyének, különbözőféle hatalmi forrásokkal, akiket/amiket az Idéző (a játékos) idéz meg és irányít. Ezek a hősök egyedi képességekkel és játékstílussal rendelkeznek, de beoszthatók 6 kategóriába:

  • Orgyilkos: középszintű támadó- és védekezőképességgel rendelkeznek. Lényegük az, hogy magas prioritású célpontokat gyorsan tudjanak megsemmisíteni. Általában van valamilyen "utazó" képességük, mellyel gyorsan tudnak helyet változtatni, akár támadás, akár menekülés céljából. Könnyen végeznek a Támogató, Mágus és Lövész karakterekkel.
  • Harcos (vagy Off-Tank): erős támadóerővel és védekezéssel rendelkeznek, viszont általában lassúak. A Harcosok alapértékei igen magasak, ezért a játék elején kulcsfontosságú a szerepük. A játék végében viszont érdemesebb, úgymond "rásegítésre" vagy védekezésre használni őket. A Harcosok bármilyen szerepet fölvehetnek.
  • Mágus: főleg távolsági karakterek, nagyon erős támadóerővel, de nagyon gyenge védekezéssel és alaptámadással. Céljuk, hogy távolról és területre, vagy több játékosra sebezzen. Gyakran CC-vel (crowd control effect) rendelkeznek, melyek rövid távon negatív hatással vannak az ellenfél küzdőképességére. Ezekkel irányítható a játék menete is. Érdemes velük a háttérből irányítani, mivel erejük miatt magas szintű célpontok és gyorsan megölhetők.
  • Lövész (vagy ADC vagy Carry): távolsági karakterek, melyeknek alaptámadása gyors és erős. Leggyakrabban rendelkeznek olyan képességekkel, amikkel saját értékeiket (támadási sebesség, mozgási sebesség stb.) erősíteni, növelni tudják. Mivl ők képesek kiosztani a legnagyobb sebzést a legrövidebb idő alatt, ezért kulcsfontosságú karakterek, mind a saját, mind az ellenfél csapat számára. A játék elején és közepén folyamatos támogatásra szorulnak, így nem érdemes egyedül menni egy Lövész karakterrel.
  • Támogató: gyenge támadó- és védekező képességű karakterek. Céljuk, a csapattársak támogatása, gyógyítással, buffolással, előnyös helyzetek teremtésével vagy éppen a támadási lehetőségek elkerülésével. A Támogató nem öli meg a minionokat, de megfelelő eszközzel, vagy Mesterségekkel megfelelő mennyiségű aranyat gyűjthet a fejlődéshez.
  • Tank: extrém védekezőképességgel és viszonylag gyenge támadással rendelkeznek és minden Tank rendelkezik valamilyen tömegirányító hatással. Lényegük, hogy megvédjék a gyengébb karaktereket, fölfogják a támadásokat, így előnyhöz juttatva saját csapatát. Nem ritka, hogy a Tank (akár a Támogató) teljesen föláldozza magát, amíg a csapattársak megölik a fontos ellenfeleket.

Erőforrások

A játék jelenleg többféle erőforrást tartalmaz, valamint különféle módszereket a képességhasználat korlátozására.[8] Egy hős maximum egy erőforrással rendelkezik.

  • Mana: a legáltalánosabb erőforrás, a legtöbb hős manát (mágikus energiát) használ a képességeihez. A maximális értéke és a visszatöltődés sebessége is növekszik szintlépéskor, illetve tárgyakkal vagy fogyaszthatókkal is fokozható. A játékban kék színnel jelölik.
  • Energia: négy nindzsa (Akali, Kennen, Shen, Zed) és egy szerzetes által (Lee Sin) használt erőforrás. Jellemzője, hogy a maximális alapértéke rögzített (200), valamint a visszatöltődés sebessége is kevésbé befolyásolható, viszont alapvetően gyors. Ez azt eredményezi, hogy az erőforrás a manával ellentétben hosszú távon nem fogy el, viszont rövidtávon a képességek túlzott használatával könnyen kimerülhet.
  • Düh/Vadság: ez az erőforrás nulláról indul, nagyrészt alaptámadásokkal növekszik, és a képességek használatát erősíti, és röviddel a harc befejezése után folyamatosan fogy. Maximum értéke 100, illetve 5. Jelenleg 5 hős, Tryndamere, Renekton, Shyvana, Gnar és Rek'Sai használja a Dühöt képességeik erősítésére, míg Rengar a Vadságot használja fel erőforrásként. A Düh piros, a Vadság narancssárga színnel van jelölve.
  • Hő: jelenleg egy hős használja, (Rumble) a mechanikus gépezetének a túlmelegedését mérve ezzel. Minden képességhasználattal növekszik, bizonyos határ felett erősíti a képességeit, valamint ha eléri a maximumot akkor a túlmelegedett gép kihűlésig nem tud több képességet használni. Képességhasználat nélkül folyamatosan hűl a gép, fogyasztva az erőforrást.
  • Élet: öt karakter a saját életerejéből veszít, amikor bizonyos képességeket használ. Ezeknél a karaktereknél az élet visszatöltése megoldott, így általában nem áll fent az a veszély, hogy "túlhasználja" a képességeit az adott karakter.
  • Semmi: vannak olyan karakterek is, amelyeket csupán a töltési idő korlátoz képességeik használatában. Illetve vannak hősök akik ezt az erőforrást a passzív képességükkel felhasználják (Pl.: Yasuo).

Eszközök

Ezek olyan tárgyak, melyek nagyban módosítják az adott karakter állapotát és növelik teljesítményét (két kivétel ez alól a Vadászpenge (Hunter's Machete) és a Lélekkő (Spirit Stone) melyek nem adnak hozzá a karakter statisztikájához). Jelenleg 6+1 tárgyat hordhat magával minden hős, így ezek összeválogatása kulcsfontosságú a játékmenet tekintetében. Ezeket kizárólag a boltban lehet megvenni, a Kezdő Medencétől nem messze. Ez alól kivétel az Ordító Szakadék, mivel itt csak bizonyos feltételek mellett lehet vásárolni. A boltban az eszközöket el is lehet adni, amiért a teljes ár 70%-át kapjuk vissza. Kivételt képeznek a Kutató- és Doran tárgyak, azok, amiknek arany bevételük van, a fogyaszthatók és az Őrangyal (Guardian Angel), melyek után az értékük 40%-a jár vissza. Azok a tárgyak, amik egyedi passzív képességekkel rendelkeznek, nem halmozhatók más, azonos nevű passzív képességekkel. A tárgyak csoportokra oszthatók használatuk szerint: támadó, védekező, varázserőt növelő, talizmánok, illetve egyéb tárgyak, mely csoportba a fogyaszthatók is beletartoznak. Vannak olyan tárgyak is, amik kizárólag közelharci (Vérszomjas hidra (Ravenous Hydra), Húsevő (Flesheater)), vagy távolsági (Runaan hurrikánja (Runaan's Hurricane)) bajnokok számára használható, ezen felül olyanok is vannak, melyek kizárólag bizonyos bajnokok által használhatók (Kalista - Fekete lándzsa (The Black Spear), Viktor - A Hex agy (The Hex Core)). Külön említést érdemelnek a támogatók számára készített tárgyak, amiknek egyedi képességeik segítségével a csapattársakat támogathatják, akár pajzsolással (A hegy arca (Face of the Mountain)), akár saját maguk erősítésével, pl. plusz arany bevétellel (A felemelkedés talizmánja (Talisman of Ascension)) vagy éppen mindkettővel (pl. a pajzs pusztításával a támogató kap aranyat - Bizalomgömb (Globe of Trust)).

Minionok

A minionok[9] feláldozható lények, amik automatikusan generálódnak a Nexusban, azzal a céllal, hogy az előre kiválasztott ösvényen haladva folyamatosan törjenek előre. Az első hullám a játék kezdete után másfél perccel indul, mind a kék, mind a piros csapat oldaláról, ezután 30 másodpercenként új hullámban jönnek és 3 percenként minden új minion erősödik. A tornyok felé 50%-kal többet, míg a hősök felé 15%-kal kevesebbet sebeznek. Fontos, hogy a minionok nem összetévesztendők a dzsungelben lévő semleges szörnyekkel. A minionok 'lelketlen háborús gépezetek' így nem éreznek, nem gondolkodnak. Mégis, csak bizonyos esetekben fognak támadni. Jelenleg négy fajtájuk van:

  1. Közelharci: a legközelebbi ellenséges egységet támadják, erősebb védekezéssel rendelkeznek.
  2. Távolsági: 600 egységnyi távolságban támadnak. Elenyészően, de magasabb DPS-sel (damage per second) rendelkeznek, viszont gyengébbek is.
  3. Ostromminion: minden harmadik hullámban jön egy. Erősebb a többi minionnál és 30%-kal kevesebb sebzést szenvednek a tornyoktól.
  4. Nexustörő: csak azon az ösvényen erednek, ahol az ellenséges inhibitort már elpusztították. Minden hullámmal folyamatosan jönnek az nexustörő leváltva, amíg az inhibitor visszaáll (ami négy perc). Az összes többi minionnál több életpontja és sebzése van, sokkal nehezebb is legyőzni egy ilyet.

Rúnák és mesterségek

A Rúnák olyan erősítések, melyeket az Idéző azelőtt szerez be és állít össze, mielőtt hősével az Igazság Mezejére lépne. Ezeket a Riot boltban Idézői-pontokért (IP) lehet megvenni. A Rúnák Jelekre (9 db), Pecsétekre (9 db), Díszekre (9 db) és Esszenciákra (3 db) oszlik szét, melyekből összesen 720 lehet egy Idézőnél. Minden rúnának három szintje van (csekély, normál, hatalmas) mindegyik ára ezek függvényében van megadva. 1. szintű rúnákat akárki használhat, normál rúnákat 10-es szinttől, hatalmasakat pedig 20-as szinttől lehet használni. Minden szinten felszabadul egy-egy rúnahely, így a teljes rúnakészletet csak a 30. szint elérése után lehet használni.

A mesterségekbe úgy lehet plusz pontokat tenni, hogy az Idézői szint növekszik (max. 30). Ezzel lehet finomhangolni egy-egy játékstílust vagy karaktert. A mesterségek három alkategóriára bontható le: támadás, védekezés vagy kitartás.

Ezek összessége nagy előnyhöz juttatja a hőst és Idézőjét.

Épületek

  • Torony: célja a védelem, a minionhullámok lassítása. Minden lövéssel 37%-kal növekszik a sebzésük, így nem érdemes sokáig célpont maradni. Mikor elérte a maximális sebzési bónuszt (75%), +25%-kal többet sebez. A szövetséges tornyok közelében a láthatatlan ellenséges egységek láthatóvá, így támadhatóvá válnak. A külső tornyok életereje 4000 pont, a pajzsos tornyoké (belső tornyok) 4000 pont, az inhibitor tornyok 4000 ponttal és élet-regenerálódással, a nexus tornyok 2500 ponttal és szintén élet-regenerálódással rendelkeznek.
  • Inhibitor: meggátolja, hogy az ellenfél oldalán Szuperminionok induljanak el. Az inhibitorok nem sebeznek, bár a hősök, csak alapsebzésük 85%-át tudják kiosztani, plusz a bónusz fizikai sebzést, vagy a varázserő 40%-át, attól függ, melyik a magasabb. 4000 életponttal rendelkeznek és az elpusztítás után négy perccel újra üzemkészek. Mikor a bemondó figyelmeztet, hogy az inhibitor hamarosan visszaáll, onnantól kezdve 15 másodperc múlva felépül.
  • Nexus: ez indítja el a minionokat az útjukra, valamint a Nexus tartja fent a kapcsolatot az Idéző és hőse között. Tehát, amikor a Nexus elpusztul, a kapcsolat megszakad és a játék véget ér. 5500 élettel és 25 élet-regenerációval rendelkezik.
  • Nexus Obeliszk: az érkező medence sarkában található torony, ami célozhatatlan. A hatótávján belül (ami maga a medence) 1000 sebzést oszt ki 0,5 másodperc alatt. Ez semmilyen páncéllal, varázsellenállással vagy képességgel nem védhető.

A játék mint e-sport

A 2010-es Los Angeles-i World Cyber Games Grand Finals tartott egy League of Legends bajnokságot. Hétezer dolláros nyereményért küzdöttek a csapatok a Föld minden tájáról, a győztes a Counter Logic Gaming észak-amerikai csapat lett.[10][11]

Az első évad lezárásaként megrendezett bajnokságnak a Dreamhack svéd rendezvény adott otthont, 2011 júniusában. A százezer dollár összdíjazású bajnokságot az európai Fnatic csapat nyerte. A meccsek nézettsége rekordokat döntött, a legmagasabb mért érték több mint 700000 néző volt.[12][13]

Források

  1. Az 5.14-es verzió változtatásai. League of Legends, 2015. július 22. (Hozzáférés: 2015. július 22.)
  2. https://www.leagueoflegends.com/en-us/news/game-updates/patch-14-6-notes/, 2024. március 20.
  3. a b League of Legends rendszerkövetelmény. GameStop. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
  4. Nguyen, Thierry: A DOTA által inspirált játékok. 1UP.com, 2009. szeptember 1. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
  5. League of Legends nyílt bétateszt. Riot Games, 2009. október 22. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
  6. http://gameinfo.eune.leagueoflegends.com/hu/game-info/game-modes/the-crystal-scar/
  7. http://leagueoflegends.wikia.com/wiki/List_of_champions
  8. A képességek használatához szükséges jellemzők. League of Legends Wiki. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
  9. http://leagueoflegends.wikia.com/wiki/Minion
  10. Macdonald, Stuart: World Cyber Games 2010 információk. sk-gaming, 2010. szeptember 30. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
  11. A mérkőzések időpontjai és eredményei. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
  12. A Fnatic csapata nyerte az 50 000 dolláros fődíjat. Fnatic.com, 2011. június 20. (Hozzáférés: 2011. október 11.)
  13. Funk, John: A League of Legends bajnokságot 1,7 millióan követték nyomon. The Escapist, 2011. június 24. (Hozzáférés: 2011. október 11.)