„Melodika” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
*/ nemzetközi katalógusok
17. sor: 17. sor:
* [[Micheller Myrtill]]
* [[Micheller Myrtill]]
{{Commonskat|Melodicas}}
{{Commonskat|Melodicas}}
{{Nemzetközi katalógusok}}

{{Portál|zene}}
{{Portál|zene}}



A lap 2017. február 3., 23:01-kori változata

Hohner melodika

A melodika egy szabad nyelvsípokkal rendelkező aerofon hangszer, ebből a szempontból hasonló a tangóharmonikához és a szájharmonikához. A hangszeren való játékhoz levegőt kell fújnunk a fúvókába, közben a billentyűk segítségével – amik nyomásra kinyitnak egy-egy nyílást, hogy a befújt levegő a megfelelő nyelvsípot megszólaltassa – hozhatjuk létre a dallamot. Általában egy melodika két vagy három oktáv hangterjedelmű.

Melodikatípusok

A tenormelodikák mélyebben szólnak. A bal kéz tartja a hangszert az alján található fogantyúval, amíg a jobb kéz játszik a billentyűkön. A tenormelodikákon két kézzel is játszhatunk, ha a fúvókához illesztünk egy csövet és a hangszert valamilyen lapos felületre helyezzük.

A szoprán- és altmelodikák magasabb hangon szólnak, és valamivel vékonyabb a hangjuk a tenorokénál. Ezen felül néhányat kifejezetten kétkezes játékra terveznek úgy, hogy a bal kéz játszik a fekete billentyűkön, míg a jobb kéz a fehéreken, a többi azonban a tenorokhoz hasonlatosan működik.

Basszusmelodikák is léteznek, de kevésbé gyakoriak, mint a többi típus. Ezeknek van a legmélyebb hangjuk.

Gyártók

Nagyobb melodikagyártók például a Hohner vagy Samick. Ezeken kívül a Suzuki melodion néven, a Diana cég melodia néven, a Yamaha pianika vagy klavietta néven gyárt melodikákat. Bandmaster, német - nagyon szép hangú hangszer.

Zenészek

Commons:Category:Melodicas
A Wikimédia Commons tartalmaz Melodika témájú médiaállományokat.
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap