„Illír Királyság (1816–1849)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Címke: HTML-sortörés
9. sor: 9. sor:


[[1822]]-ben az Illír Királyság területétől elcsatolták a volt francia ''Croatie civile'' („Civil-Horvátország”) nevű intendantúra (közigazgatási körzet) területét, azaz a [[Száva]] folyó jobb (déli) partja és [[Fiume]] városa között húzódó sávot, [[Károlyváros|Karlstadt/Karlovác]] központtal, és ezt hozzácsatolták a [[Habsburg Birodalom]]ba betagolt [[Horvát Királyság (1527–1868)|Horvát Királyság]]ba.
[[1822]]-ben az Illír Királyság területétől elcsatolták a volt francia ''Croatie civile'' („Civil-Horvátország”) nevű intendantúra (közigazgatási körzet) területét, azaz a [[Száva]] folyó jobb (déli) partja és [[Fiume]] városa között húzódó sávot, [[Károlyváros|Karlstadt/Karlovác]] központtal, és ezt hozzácsatolták a [[Habsburg Birodalom]]ba betagolt [[Horvát Királyság (1527–1868)|Horvát Királyság]]ba.

<center>{{galéria|width=225
|Fájl:Riedl - Koenigreiche Illyrien.jpg|<small>Az Illír Királyság 1816–1822 között<br/>(1818-as osztrák térképen)</small>
|Fájl:Königreich Illyrien. Das Gebiet der Stadt Triest in grösserem Maasse.jpg|<small>Az Illír Királyság 1822–1849 között<br/>(„Civil-Horvátország” és [[Fiume]] elcsatolása után)</small>
}}</center>

A lap 2017. február 3., 16:23-kori változata

Az Illír Királyság (németül: Königreich Illyrien, olaszul: Regno d’Illiria, szlovénül: Ilirsko kraljestvo, horvátul: Kraljevina Ilirija) az Osztrák Császárság koronatartománya volt 18161849 között,[1] amely a napóleoni háborúk végén, a volt Francia Császárság Illír tartományainak osztrák bekebelezése után, a bécsi kongresszus jóváhagyásával, I. Ferenc osztrák császár dekrétumával jött létre. Uralkodója Ausztria mindenkori császár volt, Illíria királyának minőségében. A királyság igazgatási központja, az alkirály (azaz császári helytartó) székhelye Laibach (Ljubljana) volt. Az 1849 utáni államreform keretében az Illír Királyságot három külön koronatartományra bontooták (Karinthiai Hercegség, Krajnai Hercegség, Osztrák Tengermellék).

Fekvése

Az Illír Királyságot a volt napóleoni Illír tartományok helyén hozták létre, az Adriai-tenger északkeleti partvidékén és a Keleti-Alpok előterében fekvő, a franciáktól visszaszerzett területeken. A volt francia császári tartomány magában foglalta a Krajnai Hercegséget, a Karintiai Hercegség nyugati részét (Felső-Karintiát), Görz és Gradisca grófságok Adria-menti területeit, Trieszt birodalmi szabad várost, és az Isztriai-félszigetet, továbbá a dalmát partvidéket, és a Horvát–Szlavónországnak a Száva folyótól délre fekvő területét. A felszámolt francia császári Illír tartományok területéből az osztrákok z 1816-ban leválasztották és újjáalakították a Habsburg Dalmát Királyságot, Karintia keleti felét (Alsó-Karintiát) viszont hozzácsapták az új (Habsburg) Illír Királysághoz.

Az Illír Királyság területe így magában foglalta a mai Szlovénia nyugati és központi területeit, azaz Krajnát (a régi Krajnai Hercegséget), Ljubljana (Laibach) székvárost és környékét, a „szlovén tengermelléket”, azaz Görz (Goriška) vidékét és Észak-Isztriát („Szlovén-Isztriát”), a Karinthiai Hercegség teljes területét (a nyugati Felső-Karintiát, azaz a mai osztrák Karintia szövetségi tartományt, és az ezzel szomszédos, keleti Alsó-Karintiát, „Slovenska Koroška” régiót (a mai Szlovénia északnyugati részét), továbbá a mai Horvátország Isztria megyéjét, a Quarnerói-öbölbeli Krk, Cres and Lošinj szigeteket), végül a mai Olaszország északkeleti „végvidékét”, a mai Trieszt megye és Gorizia megye területeit, és végezetül Fiume körzetét is.

1822-ben az Illír Királyság területétől elcsatolták a volt francia Croatie civile („Civil-Horvátország”) nevű intendantúra (közigazgatási körzet) területét, azaz a Száva folyó jobb (déli) partja és Fiume városa között húzódó sávot, Karlstadt/Karlovác központtal, és ezt hozzácsatolták a Habsburg Birodalomba betagolt Horvát Királyságba.

  1. szerk.: Marko Vidic: Ilustrirana zgodovina Slovencev. Ilirsko kraljestvo (A szlovének történelme. Az Illír Királyság) (szlovén nyelven). Mladinska knjiga, 213. o. (2000). ISBN 86-11-15664-1