„Nyíregyházi egyházmegye” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nemokap (vitalap | szerkesztései)
Visszavontam az utolsó 2 változtatást (Gernera), visszaállítva Nemokap szerkesztésére
Nemokap (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
34. sor: 34. sor:
| korábbi = [[Orosz Atanáz]]
| korábbi = [[Orosz Atanáz]]
<!-- Térkép -->
<!-- Térkép -->
| térkép = Magyarország görög katolikus egyházmegyéi.png
| térkép = Görögkatolikus metropólia térképe 2016.jpg
<!-- Honlap -->
<!-- Honlap -->
| honlap = http://www.nyirgorkat.hu/
| honlap = http://www.nyirgorkat.hu/

A lap 2016. december 12., 21:34-kori változata

Nyíregyházi Egyházmegye
(Eparchia Nyiregyhazana)
Elhelyezkedés
OrszágMagyarország
Területi fennhatóságSzabolcs-Szatmár-Bereg megye
FőegyházmegyeHajdúdorogi
é. sz. 47° 57′ 20″, k. h. 21° 42′ 51″
Statisztikai adatok
Terület5936,45 km²
Lakosság
Teljes552000
Egyházmegyéhez tartozók102 000
További jellemzők
EgyházKatolikus
Rítusbizánci / görögkatolikus
Alapítás ideje2015
SzékhelyNyíregyháza
SzékesegyházSzent Miklós görögkatolikus székesegyház (Nyíregyháza)
VédőszentSzent Miklós
Vezetése
PápaFerenc
Apostoli kormányzóSzocska Ábel
Térkép
Nyíregyházi egyházmegye
Nyíregyházi egyházmegye
Honlap
Nyíregyházi egyházmegye weboldala
Nyíregyházi egyházmegye a Catholic Hierarchy-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyíregyházi egyházmegye témájú médiaállományokat.

A Nyíregyházi Egyházmegyét, mely egy magyarországi görög katolikus egyházmegye Ferenc pápa 2015. március 20-án alapította a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház részeként. Ezzel egy időben hozta létre a Hajdúdorogi főegyházmegyét, valamint a Miskolci egyházmegyét Ugyanezen rendelkezésével Metropolitai Egyház alá rendelve Nyíregyháza székhellyel, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közigazgatási területével megegyezően alapította meg a Nyíregyházi Egyházmegyét.[1]

Története

Ferenc pápa 2015. március 20–án a Hajdúdorogi egyházmegye Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lévő parókiáit az egyházmegyéről leválasztva létrehozta a Nyíregyházi egyházmegyét Szent Miklós görögkatolikus székesegyház, Nyíregyháza székhellyel. Az egyházmegye vezetését apostoli adminisztrátorként ideiglenesen Orosz Atanáz miskolci püspökre bízta. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei parókiákon szolgáló lelkipásztorok automatikusan átkerültek (inkardinálódtak) az új egyházmegyébe. 2015. október 30-án a Szentatya, Ferenc pápa 2015. október 31-én Főtisztelendő Szocska Ábel OSBM urat, a Miskolci Egyházmegye első helynökét a Nyíregyházi Egyházmegye „sede vacante” apostoli adminisztrátorává nevezte ki, püspöki karakter nélkül, de a Hierarchák Tanácsában (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia) való részvételi joggal.

Alapító bullájának magyar fordítása

FERENC PÜSPÖK, ISTEN SZOLGÁINAK SZOLGÁJA a dolgok örök emlékezetéül.

A Magyarországon élő bizánci szertartású krisztushívők lelki java és kormányzása előmozdítása érdekében szükségesnek látszik számukra eparchiát alapítani. Miután meghallgattuk tiszteletreméltó testvérünket, a Keleti Egyházak Kongregációja bíboros- prefektusát a következőket határoztuk el. A Hajdúdorogi Érsek joghatósága alatt álló területekből kihasítva azokat, melyek megegyeznek Szabolcs-Szatmár-Bereg közigazgatási területével, legfőbb apostoli hatalmunknál fogva megalapítjuk a Nyíregyházi Eparchiát, minden jogával és kötelezettségével, azt a Hajdúdorogi Metropolitai Egyház alá rendeljük, székhelyét Nyíregyháza városába helyezzük, székesegyházának pedig a Szent Miklós, mürai püspök tiszteletére épült templomot rendeljük. A Hajdúdorogi Főegyházmegye minden, a fent nevezett terület parókiáin szolgáló papja az új eparchiába inkardinálódik. Hasonlóképpen az ugyanazon terület parókiáiból származó papnövendékek az új egyházkormányzati egységhez tartoznak. Felépítése és adminisztrációja feleljen meg a Keleti Egyházak Törvénykönyve normáinak. Amit megparancsolunk, hajtassék végre, a végrehajtásról pedig készüljenek el az ilyenkor szokásos okmányok, s küldessenek el a Keleti Egyházak Kongregációjához. Azt akarjuk, hogy ezen Apostoli Konstitúció most hatályba lépjen és a jövőben hatályban maradjon, minden ellenkező dolog ellenére.

Kelt Rómában, Szent Péternél, március hó tizenkilencedik napján, Szent Józsefnek, a Boldogságos Szűz Mária jegyesének és az Egyetemes Egyház patrónusának főünnepén, az Úr kétezer-tizenötödik esztendejében, pápaságunk harmadik évében. [2]

Elöljárói

Jelenlegi apostoli kormányzója

Szocska Ábel OSBM
nyíregyházi "sede vacante" apostoli adminisztrátor
Nagyszőlős, 1972szeptember 24. (51 éves) nyíregyházi apostoli kormányzó, püspöki kinevezés nélkül, de a Hiearchiák Tanácsában (a keleti egyházakban az ország összes részegyházainak főpásztorait magába foglaló állandó testület, ez Magyarországon Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának felel meg) való részvételi joggal: 2015. október 31.

Korábbi apostoli kormányzója

Fénykép Név, beosztás Születési helye, ideje Kinevezés dátuma
Orosz Atanáz
miskolci püspök
Nyíregyháza, 1960május 11. (63 éves) miskolci apostoli adminisztrátornak kinevezve: 2011. május 5.
miskolci püspök és nyíregyházi apostoli kormányzó: 2015. március 20.
A nyíregyházi apostoli kormányzóságról lemondott: 2015. október 31.

Jegyzetek

Források