„Keskenyorrú majmok” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a jav.
aNincs szerkesztési összefoglaló
13. sor: 13. sor:
| parvordo_authority = [[Étienne Geoffroy Saint-Hilaire|É. Geoffroy]], 1812
| parvordo_authority = [[Étienne Geoffroy Saint-Hilaire|É. Geoffroy]], 1812
}}
}}
A [[főemlősök]] rendjébe tartozó '''keskenyorrú majmok''' (''Catarrhini'') nagycsaládját '''óvilági majmok'''nak is nevezik, mert az [[Óvilág]], ezen belül főleg [[Afrika]] és [[Ázsia]] trópusi és szubtrópusi területein élnek. Orrsövényük keskeny, orrlukaik lefelé néznek. Fogófarkuk nincs, arcuk csupasz; minden ujjukon köröm nő. Füljáratukban van dobcsont.
A [[főemlősök]] rendjébe tartozó '''keskenyorrú majmok''' (''Catarrhini'') nagycsaládját '''óvilági majmok'''nak is nevezik, mert az [[Óvilág]], ezen belül főleg [[Afrika]] és [[Ázsia]] trópusi és szubtrópusi területein élnek. Orrsövényük keskeny, orrlyukaik lefelé néznek. Fogófarkuk nincs, arcuk csupasz; minden ujjukon köröm nő. Füljáratukban van dobcsont.


A legtöbb faj nőstényei menstruálnak.
A legtöbb faj nőstényei menstruálnak.
25. sor: 25. sor:
# [[Hominidák|Emberszabásúak]] (''Hominidae'')
# [[Hominidák|Emberszabásúak]] (''Hominidae'')


A cerkóffélék fejlődési vonala mintegy 25 millió éve, a földtörténet [[paleogén]] időszakában vált el az [[emberszabásúak]]étól és a [[gibbonfélék]]étől (e két csoport azóta elveszítette a farkát). E különválás után az óvilági majmok közöd őse hjelenlegi ismereteink szerint a [[Victoriapithecus]] lehetett, amelynek számos maradványa került elő a [[Viktória-tó]] szigeteiről és környékéről. A három család közös őse a mintegy 30 millió éve élt [[Aegyptopithecus]] lehetett.
A cerkóffélék fejlődési vonala mintegy 25 millió éve, a földtörténet [[paleogén]] időszakában vált el az [[emberszabásúak]]étól és a [[gibbonfélék]]étől (e két csoport azóta elveszítette a farkát). E különválás után az óvilági majmok közöd őse jelenlegi ismereteink szerint a ''[[Victoriapithecus]]'' lehetett, amelynek számos maradványa került elő a [[Viktória-tó]] szigeteiről és környékéről. A három család közös őse a mintegy 30 millió éve élt ''[[Aegyptopithecus]]'' lehetett.


== Külső hivatkozások ==
== Külső hivatkozások ==

A lap 2007. június 25., 18:06-kori változata

Keskenyorrú majmok
Gorilla (Gorilla gorilla)
Gorilla (Gorilla gorilla)
Rendszertani besorolás
Törzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Rend: Főemlősök (Primates)
Alrend: Orrtükör nélküliek (Haplorrhini)
Részalrend: Keskenyorrú majmok (Catarrhini)
É. Geoffroy, 1812
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Keskenyorrú majmok témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Keskenyorrú majmok témájú kategóriát.

A főemlősök rendjébe tartozó keskenyorrú majmok (Catarrhini) nagycsaládját óvilági majmoknak is nevezik, mert az Óvilág, ezen belül főleg Afrika és Ázsia trópusi és szubtrópusi területein élnek. Orrsövényük keskeny, orrlyukaik lefelé néznek. Fogófarkuk nincs, arcuk csupasz; minden ujjukon köröm nő. Füljáratukban van dobcsont.

A legtöbb faj nőstényei menstruálnak.

Rendszertani felosztásuk

Három családjuk van:

  1. Cerkóffélék (Cercopithecidae);
  2. Gibbonfélék (Hylobatidae);
  3. Emberszabásúak (Hominidae)

A cerkóffélék fejlődési vonala mintegy 25 millió éve, a földtörténet paleogén időszakában vált el az emberszabásúakétól és a gibbonfélékétől (e két csoport azóta elveszítette a farkát). E különválás után az óvilági majmok közöd őse jelenlegi ismereteink szerint a Victoriapithecus lehetett, amelynek számos maradványa került elő a Viktória-tó szigeteiről és környékéről. A három család közös őse a mintegy 30 millió éve élt Aegyptopithecus lehetett.

Külső hivatkozások