„Született feleségek” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Budabot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: ro:Neveste disperate, tr:Desperate Housewives
YonaBot (vitalap | szerkesztései)
124. sor: 124. sor:
{{Link FA|fi}}
{{Link FA|fi}}


[[en:Desperate Housewives]] [[bg:Отчаяни съпруги]] [[bn:ডেস্পারেট্‌ হাউজওয়াইভ্‌স]] [[bs:Očajne kućanice]] [[cs:Zoufalé manželky]] [[da:Desperate Housewives]] [[de:Desperate Housewives]] [[el:Νοικοκυρές Σε Απόγνωση]] [[es:Desperate housewives]] [[et:Meeleheitel koduperenaised]] [[fa:کدبانوهای درمانده]] [[fi:Täydelliset naiset]] [[fr:Desperate Housewives]] [[he:עקרות בית נואשות]] [[hr:Kućanice]] [[it:Desperate Housewives]] [[ja:デスパレートな妻たち]] [[lt:Nusivylusios namų šeimininkės]] [[ms:Desperate Housewives]] [[nl:Desperate Housewives]] [[nn:Desperate Housewives]] [[no:Frustrerte fruer]] [[pl:Gotowe na wszystko]] [[pt:Desperate Housewives]] [[ro:Neveste disperate]] [[ru:Отчаянные домохозяйки (телесериал)]] [[simple:Desperate Housewives]] [[sk:Zúfalé manželky]] [[sq:Desperate Housewives]] [[sv:Desperate Housewives]] [[tr:Desperate Housewives]] [[zh:欲乱绝情妻]]
[[en:Desperate Housewives]] [[ar:زوجات يائسات]] [[bg:Отчаяни съпруги]] [[bn:ডেস্পারেট্‌ হাউজওয়াইভ্‌স]] [[bs:Očajne kućanice]] [[cs:Zoufalé manželky]] [[da:Desperate Housewives]] [[de:Desperate Housewives]] [[el:Νοικοκυρές Σε Απόγνωση]] [[es:Desperate housewives]] [[et:Meeleheitel koduperenaised]] [[fa:کدبانوهای درمانده]] [[fi:Täydelliset naiset]] [[fr:Desperate Housewives]] [[he:עקרות בית נואשות]] [[hr:Kućanice]] [[it:Desperate Housewives]] [[ja:デスパレートな妻たち]] [[lt:Nusivylusios namų šeimininkės]] [[ms:Desperate Housewives]] [[nl:Desperate Housewives]] [[nn:Desperate Housewives]] [[no:Frustrerte fruer]] [[pl:Gotowe na wszystko]] [[pt:Desperate Housewives]] [[ro:Neveste disperate]] [[ru:Отчаянные домохозяйки (телесериал)]] [[simple:Desperate Housewives]] [[sk:Zúfalé manželky]] [[sq:Desperate Housewives]] [[sv:Desperate Housewives]] [[tr:Desperate Housewives]] [[zh:欲乱绝情妻]]

A lap 2007. június 23., 21:44-kori változata

Született feleségek
Desperate Housewives

(Desperate Housewives)
Fájl:Szf-magyarlogo.jpg
Műfajvígjáték

AlkotóMark Cherry
FőszereplőTeri Hatcher
Felicity Huffman
Marcia Cross
Eva Longoria
Nicollette Sheridan
Zeneszerző

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok8
Epizódok56 (epizódlista)
Gyártás
ProducerMarc Cherry
Forgatási helyszín
Részenkénti játékidő44 perc
Gyártó
  • Touchstone Television
  • ABC Studios
Forgalmazó
  • Walt Disney Studios Home Entertainment
  • Hulu
  • Disney+
  • Disney–ABC Domestic Television
Sugárzás
Eredeti adóSablon:ABCtv
Eredeti sugárzás2004. október 3. – fut
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Született feleségek témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Fájl:SetDesperate.jpg
A Lila Akác köz, a sorozat fő helyszíne

A Született feleségek (Desperate Housewives) egy amerikai televíziósorozat. A Marc Cherry alkotta szériát 2004. október 3-án kezdték vetíteni az amerikai ABC csatornán. A kitalált Fairview városában, a Lila akác közben játszódó sorozat négy feleség életét követi nyomon, míg a háttérben több rejtély bontakozik ki, ami férjeiket, barátaikat és szomszédaikat érinti. A műsor hangvétele és stílusa a dráma, a vígjáték, a thriller, a farce, a szappanopera és a szatíra elemeit vegyíti.

Cherry a sorozatot először az HBO-nak, a CBS-nek, az NBC-nek, a Fox-nak, a Showtime-nak, illetve a Lifetime-nak mutatta meg, de mindenhol elutasításra talált. A sorozat a nézettségi listák élére került, és a "született feleségek" Amerikában kulturális jelenséggé vált, az "igazi született feleségek" olyan műsorokban tűntek fel, mint a The Oprah Winfrey Show és a The Dr. Phil Show. A Lost – Eltűntek és A Grace klinika mellett ennek a sorozatnak tulajdonítják az ABC szerencséjének feléledését; a csatorna legutolsó nagy nézettségű műsora a Legyen Ön is Milliomos! volt.

A show négy külvárosi feleségre koncentrál, kiknek barátnője nemrég végett vetett életének, és most a síron túlról osztja meg velük a környék összes "szaftos" titkát. A műsort kritika érte vallási és konzervatív csoportok felől a szereplők vélt moráltalansága miatt. Bár nem ritkaság szappanopera-karakterek számára, hogy etikailag megkérdőjelezhető döntéseket hoznak, a Született feleségek első évadában majdnem mindegyik szereplő követett el bűncselekményt.

A sorozat óriási siker volt a 2004-2005-ös tévészezonban, s számos kritikai elismerést gyűjtött. Mind az öt színésznő, különösen Cross és Huffman karaktermegformálása rengeteg dicséretben részesült.

Fájl:SZFpromos3 hun.jpg
A sorozat harmadik évadjának egyik promóciós képe

Szereplők

Színészek – szereplők – magyar hangok

További szereplők

Korábbi szereplők

Visszatérő szereplők


Epizódok