„Antiochiai ortodox egyház” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Maxval (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
YonaBot (vitalap | szerkesztései)
37. sor: 37. sor:
[[Kategória:Szíria]]
[[Kategória:Szíria]]


[[en:Greek Orthodox Church of Antioch]] [[ar:الكنيسة الأرثوذكسية الأنطاكية]] [[ca:Església Ortodoxa d'Antioquia]] [[de:Rum-Orthodoxe Kirche]] [[el:Πατριαρχείο Αντιοχείας]] [[es:Iglesia Ortodoxa de Antioquía]] [[fi:Antiokian ja koko Idän patriarkaatti]] [[fr:Église orthodoxe d'Antioche]] [[frp:Égllése ortodoxe d’Antioch·e]] [[ja:アンティオケイア教会]] [[nl:Patriarchaat van Antiochië]] [[no:Den ortodokse kirke i Antiokia]] [[pt:Igreja Católica Ortodoxa de Antioquia]] [[ru:Антиохийская православная церковь]] [[zh:安提阿牧首]]
[[en:Greek Orthodox Church of Antioch]] [[ar:الكنيسة الأرثوذكسية الأنطاكية]] [[ca:Església Ortodoxa d'Antioquia]] [[de:Rum-Orthodoxe Kirche]] [[el:Πατριαρχείο Αντιοχείας]] [[es:Iglesia Ortodoxa de Antioquía]] [[fi:Antiokian ja koko Idän patriarkaatti]] [[fr:Église orthodoxe d'Antioche]] [[frp:Égllése ortodoxe d’Antioch·e]] [[he:הכנסייה האנטיוכית]] [[ja:アンティオケイア教会]] [[nl:Patriarchaat van Antiochië]] [[no:Den ortodokse kirke i Antiokia]] [[pt:Igreja Católica Ortodoxa de Antioquia]] [[ru:Антиохийская православная церковь]] [[zh:安提阿牧首]]

A lap 2007. június 22., 19:49-kori változata

Sablon:Ortodox

Fájl:Greek-Orthodoxmain 02.gif.jpeg
IV. Ignatiusz pátriárka

Az Antiochiai Ortodox Egyház vagy antiochiai patriarchátus az öt eredeti ókeresztény patriarchátus egyike. Péter és Pál apostol alapították. Eredetileg a második legfontosabb ősi patriarkátus volt, később ezt a szerepet Konstantinápoly vette át. Azóta az autokefál ortodox egyházak tiszteletbeli sorrendjében a Konstantinápolyi és Alexandriai után a harmadik hely illeti meg.

Az egyház székhelye 1268 óta Damaszkusz, de nevében mind a mai napig megtartotta az eredeti székhelyre italó "antiochiai" jelzőt.

Jelenleg Szíriában 6, Libanonban 6, Irakban 1, Törökországban 3, Észak-Amerikában 2, Dél-Amerikában 2 egyházmegyéje van.

Szakadások

A 451-es khalkedóni egyetemes zsinaton szakadás következett be az ókeresztény egyházban, aminek következtében az antiochiai patriarchátus híveinek nagy többsége szintén Antiochiai székhellyel megalapította a miafizita (téves megjelöléssel monofizita) irányzatú Szír Ortodox Egyházat. Mind a mai napig a Szír Ortodox Egyház a legnagyobb az eredeti antiochiai patriarchátus jogutódjai között. Később a katolikus misszió hatására a Szír Ortodox Egyház híveinek kisebb csoportja csatlakozott a római székhekyű katolikus egyházhoz, így alakult ki a Szír Katolikus Egyház nevű keleti katolikus egyház.

Ugyancsak a katolikus misszió hatására a Antiochiai Ortodox Egyházban is bekövetkezett egy kisebb szakadás, hívek kisebb csoportja csatlakozott a katolikus egyházhoz, így alakult ki a Melkita Bizánci Katolikus Egyház nevű keleti katolikus egyház.

Külön figyelmet érdemel a Maronita Katolikus Egyház, amelynek alapítói szintén az antiochiai patriarchátusból váltak ki az 1054-es nagy egyházszakadás idején és a katolikus egyházhoz csatlakoztak. Ez az egyetlen keleti katolikus egyház, amely nem katolikus misszió hatására, hanem önként került a római pápa főhatalma alá.

Lásd még

Sablon:Portál1