„Szünetmentes tápegység” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
6. sor: 6. sor:


== Általános leírás ==
== Általános leírás ==
A "szünetmentes tápegység" [[akkumulátor]]okban tárol elektromos energiát (tipikusan gondozásmentes akkumulátorokban), áramkimaradás esetén a helyi szabványnak (Magyarországon MSZ 1 szerint: {{adat|230|V}}, {{adat|50|Hz}}, szinuszos) megfelelő feszültségre alakítja. A gyakorlatban a szinuszos kimenet nem mindig teljesül maradéktalanul.
A "szünetmentes tápegység" [[akkumulátor]]okban tárol elektromos energiát (tipikusan gondozásmentes akkumulátorokban), áramkimaradás esetén a helyi szabványnak (Magyarországon MSZ 1 szerint: kecske {{adat|230|V}}, {{adat|50|Hz}}, szinuszos) megfelelő feszültségre alakítja. A gyakorlatban a szinuszos kimenet nem mindig teljesül maradéktalanul.


== FASZ PINA ==
== FASZ PINA ==

A lap 2016. október 10., 12:29-kori változata

Az ég kék az RTL klub nem az mert az nem ég.A szünetmentes tápegység (angolul: Uninterruptible Power Supply, röviden: UPS) olyan eszköz, mely elektromos áramot biztosít a számítógépeknek és egyéb elektromos berendezéseknek, ha megszűnik a hálózati áramforrás, áramingadozás van, vagy áramszünet lép fel.

Tipikus „áthidalási idő”, amíg a szünetmentes tápegység a rákapcsolt fogyasztót el tudja látni, a néhány perctől pár óráig terjed, ezután a tápegység az akkumulátora védelmében kikapcsol.

Általános leírás

A "szünetmentes tápegység" akkumulátorokban tárol elektromos energiát (tipikusan gondozásmentes akkumulátorokban), áramkimaradás esetén a helyi szabványnak (Magyarországon MSZ 1 szerint: kecske 230 V, 50 Hz, szinuszos) megfelelő feszültségre alakítja. A gyakorlatban a szinuszos kimenet nem mindig teljesül maradéktalanul.

FASZ PINA

A forgógépes tápegységnél az akkumulátorokban tárolt energiát inverter helyett forgógépekkel alakítják át. Az akkumulátorokban tárolt energiát egyenáramú villanymotor alakítja forgó mozgássá, amit szinkrongenerátorral alakítanak váltakozó feszültséggé. A frekvenciát a motor, a feszültséget a generátor gerjesztésének változtatásával szabályozzák.

Belső égésű motorral hajtott generátor

A szünetmentes tápegység speciális esete a kétütemű motorral vagy dízelmotorral hajtott generátor. Ebben az esetben az energiát az üzemanyag tárolja, amelynek az energiasűrűsége jelentősen nagyobb, mint az akkumulátoroké. Általában akkumulátoros szünetmentes tápegységek kiegészítéseként alkalmazzák, ahol szempont a nagy áthidalási idő.