„A Szomszédok mellékszereplőinek listája” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a 1 space
290. sor: 290. sor:
| foglalkozás=fuvarozó-vállalkozó
| foglalkozás=fuvarozó-vállalkozó
}}
}}
Vágási Feri haverja,Géza bácsi rokona, volt operaénekes, együtt dolgoznak mint költöztetési vállalkozók. A 9. részben mint kiöregedett labdarúgó (Korompai II. "Krumpli") használt autó kereskedőként tűnik fel először, Etus gépkocsit akar venni tőle. Egyszer mezítlábas taxis hiénaként is szerepel.{{-}}
Vágási Feri haverja, Géza bácsi rokona, volt operaénekes, együtt dolgoznak mint költöztetési vállalkozók. A 9. részben mint kiöregedett labdarúgó (Korompai II. "Krumpli") használt autó kereskedőként tűnik fel először, Etus gépkocsit akar venni tőle. Egyszer mezítlábas taxis hiénaként is szerepel.{{-}}


=== Ildikó, szállodaigazgatónő ===
=== Ildikó, szállodaigazgatónő ===

A lap 2016. szeptember 21., 16:34-kori változata

Ez a lap a Szomszédok c. tévésorozat mellékszereplőit mutatja be.

Mellékszereplők

Bakonyi Géza

Bakonyi Géza
Megjelenési információk
Első megjelenése23. fejezet
Utolsó megjelenése32. fejezet
MegszemélyesítőjeLáng Balázs
Epizódok száma4

Bakonyi Géza szocialista káder fia. Egy alkalommal megszerzi apja önvédelmi fegyverét, barátjával elmennek az erdőbe, és ott lelő egy fácánt. Szelényi János és Alma a közelben vannak, és bár a fiú ráfogja a fegyvert az erdészre, Alma határozott fellépésére sikerül kiütni a kezéből, Géza pedig elszalad. A barátja szerint adósságba keveredett, és a vadak eladásából akart pénzt szerezni. Az esetből rendőrségi ügy lesz, amit az apának - minden befolyását latba vetve - sem sikerül elintézni, a fiú két év felfüggesztett börtönbüntetést kap.[1] Amikor Bakonyi szidja a fiát, akkor mondja: „el akartam menni ebből a rohadt házból - és el is fogok.” Nem sokkal később csomagol: apjának azt mondja, hogy a nagyanyjához megy, de ehelyett felszáll a bécsi vonatra, ám a határőrök leszállítják. Nem indul ellene eljárás, de az apjának kell érte menni a rendőrségre. Az esemény befejezéseként Bakonyi elvtárstól bevonják a fegyverviselési engedélyt, mire Géza ezt mondja az apjának: „És jobb is, ha nincs fegyvered, mert még a végén lepuffantanál mérgedben.”

Bakonyi elvtárs

Bakonyi
Első megjelenése23. fejezet
MegszemélyesítőjeKiss Jenő
Epizódok száma15

A szocialista rendszer tipikus befolyásos, kapcsolataival mindent elintézni akaró negatív figurája, egy faipari vállalat igazgatója. Mialatt fia az erdőben vadászik apja fegyverével, ő a titkárnőjével este gépkocsi balesetet szenved; mindkettőjüknek az a legfontosabb, hogy ne tudódjon ki az, hogy együtt voltak. Bakonyi megpróbálja rávenni Szelényit a fia ellen tett feljelentés visszavonására. Ugyan sem ez nem sikerül, sem az ismeretségi utak, a megüresedő főmérnöki állásra benyújtott pályázatát sikerül lehetetlenné tennie.

A televíziós sorozat a rendszerváltás hajnalán Bakonyi szerepén keresztül próbálja bemutatni a pártállam kádereinek viselkedését, gondolkodásmódját és gyakorlatát. Amikor édesanyját a vállalati gépkocsi elviszi barátnőjéhez a Rózsadombra, és mivel elesik, mentőt hívnak hozzá. Az igazgató intézkedik, hogy a sérültet a Kútvölgyi kórházba vigyék. Természetesen Mágenheim a szabályoknak megfelelően az ügyeletes baleseti kórházba szállítja. Bakonyi emiatt személyesen felkeresi és felelősségre vonja a doktort, majd fel is jelenti.

Egy alkalommal fia pénzt "lop" a családi kasszából, és amikor ez kiderül, akkor gyógyszerrel öngyilkossági kísérletet szimulál. A mentővel kihívott Mágenheim részben pedagógiai célú gyomormosást alkalmaz, és bár kimutatható gyógyszer nincs a szervezetben, az előírásoknak megfelelően beszállítja a fiút a kórházba. Apja később emiatt felelősségre vonja a doktort, és feljelentéssel is fenyegetőzik.

Később egy vadászaton úgy szeretne részt venni, hogy rá ne vonatkozzanak a szabályok.

Még később, a 112. fejezetben, amikor János már a Pilisi Parkerdőgazdaság főmérnöke, majdnem főnöke is lesz mint igazgató.

A 298. fejezetben a Bakonyi elvtársat alakító színész (Kiss Jenő) egy másik szerepben jelenik meg (vadászni szeretne az erdőben)

Bánáti Vilmos

Bánáti Vilmos
Megjelenési információk
Első megjelenése29. fejezet
Utolsó megjelenése32. fejezet
MegszemélyesítőjeVersényi László
Epizódok száma3
Bánáti Vilmos adatai
Foglalkozásaboltvezető

Madarasi Bandit áthelyezik a Központba osztályvezetőnek, helyére Bánáti kerül. Egy alkalommal elromlik az egyik hűtőpult, és a kiolvadt mélyhűtött árut - szabályos jegyzőkönyvezés mellett - Marika leselejtezi. Amikor a boltvezető visszaérkezik, minősíthetetlen hangon felelősségre vonja Marikát és a mellette álló Lenke nénit. Amikor az utóbbi kikéri magának ezt a hangot, kijelenti, hogy csak volt kisegítő nyugdíjas az üzletben, kártérítéssel és perrel fenyegeti. Szerencsére a központban másképp látják a helyzetet, és Bánáti kap fegyelmit. Az ügy lezárásaként bocsánatot kér Lenke nénitől.

Bence

Bence
Megjelenési információk
Első megjelenése12. rész
Utolsó megjelenése18. rész
MegszemélyesítőjeVizy György
Epizódok száma5

Bencével Vágási Feri akkor ismerkedik meg, amikor három hetes tartalékos katonai szolgálatra hívják be őket. Összebarátkoznak, és később együtt dolgoznak a vagonok kirakásánál is, hogy plusz pénzhez jussanak.

Béres Erzsébet

Béres Erzsébet
Megjelenési információk
Első megjelenése24. fejezet
Utolsó megjelenése33. fejezet
MegszemélyesítőjeZentay Lilla
Epizódok száma4

Vágásiék elindulnak Feri apját meglátogatni, és a faluban betérnek a gyógyszertárba fejfájás elleni tablettát venni, egyúttal megkérdezik a fiatal asszisztenslányt, hogy hol lakik Béres Gáspár. A nő kabátot vesz, és elkíséri őket a házhoz, ahol bemutatkozik: „Én is ide tartozok: Béres Erzsébet vagyok.”

Miután az új rokonok meglátogatása az autó tönkremenetele miatt elmarad, egy későbbi alkalommal néhány napra egyedül elmegy Feriékhez. Nagyon tetszik neki a főváros, szívesen nézegeti az üzletek kirakatait, a városi nyüzsgést. Este, mivel Feri dolgozik, kettesben beszélgetnek Jutkával, és megemlíti, hogy édesapja tudomást szerezve a szövetkezet elnöke és helyettese sötét ügyeiről, azt kitálalta a közgyűlésen, és azóta nincs nyugalma. Jutka erre megállapítja, hogy „akkor mégiscsak Feri apja! Mert ő is ilyen.”

Erzsikével akkor találkozunk utoljára a sorozatban, amikor Jutka tanítványainak tanyai táborozása véget ér, és elbúcsúznak egymástól.

Béres Gáspár

Béres Gáspár
Megjelenési információk
Első megjelenése24. fejezet
Utolsó megjelenése30. fejezet
MegszemélyesítőjeFekete Tibor
Epizódok száma4

Miután Jutka megtalálta Feri anyját és meglátogatta, annyit sikerül megtudnia, hogy vér szerinti apja egy Gáspár nevű katona, akinek kilétét szintén sikerül megállapítani. Jutka nagy nehezen rábeszéli férjét, hogy látogassák meg az illetőt. Béres Gáspár barátságosan fogadja Vágásiékat, és nem sokkal később egy pesti útja során fel is akarják keresni őket lányával, Erzsikével. Mielőtt elindulnak, betoppan a szövetkezet elnökhelyettese, és a beszélgetésből egy helyi konfliktus rajzolódik ki. A látogatás nem valósul meg, mert Béresék autója elromlik, így Vágásiék az ünnepi vacsorát Takácsékkal osztják meg.

Egy hónappal később Béres és Feri fényszórót keresnek az autós üzletekben, de nem találnak. Kávézás közben Gáspár megemlíti, hogy szívesen felkeresné egykori barátnőjét, és a látogatásra Ferit is meginvitálja. Közben felajánlja Jutkának, hogy az osztályát leviheti nyári táborozásra a tanyájára, ha saját maguk számára kitakarítják az épületet: a kirándulás később meg is történik, amit kisebb kazaltűz valamint fel nem robbant gránát megtalálása tesz emlékezetessé és izgalmassá.

Feri anyjának felkeresésére is sor kerül, de az italkedvelő nő semmire nem emlékszik, csak össze-vissza beszél. Béres Gáspár kimondja a szentenciát: „Micsoda szép lány volt... Nem szabad megöregedni!”

Bírónő

Bírónő
Megjelenési információk
Első megjelenése20. fejezet
Utolsó megjelenése223. fejezet
MegszemélyesítőjeÁbrahám Edit
Epizódok száma3

Takács István a bíróságon népi ülnök is. Első és egyetlen ilyen szerepében a közlekedési bűnügyben vádlott kollégának a büntetési tétel két éves alsó határa helyett felfüggesztett börtönt javasol a bírónőnek.[2] Majd' nyolc évvel később a bírónő a magánklinikán Mágenheim munkatársa, a szép röntgenes doktornő sógornőjeként jelenik meg a Gábor-Juli stúdió vendégei sorában.[3]

Bíró László

Bíró/Sudár László
Megjelenési információk
Első megjelenése1. rész
Utolsó megjelenése331. fejezet
MegszemélyesítőjeEpres Attila
Epizódok száma179

1963. június 28-án született,[4] azaz születési időpontja megegyezik az őt alakító színészével. Az Alkotás presszó tulajdonosa és Alma főnöke. A sorozat folyamán a 100. és a 101. rész között a vezetékneve Sudárról Bíróra változott.[5]

Charlotte

Charlotte Smith
Megjelenési információk
Első megjelenése60. fejezet
Utolsó megjelenése61. fejezet
Távozásának okavisszautazik Amerikába
MegszemélyesítőjeBékés Itala
Epizódok száma2
Charlotte Smith adatai
Születési neveKovács Sári

Virág doktor Etussal fagylaltozik, amikor valaki hátulról befogja a szemét: 20 éve nem látott barátnője az, aki hazalátogatott Amerikából. Azonnal közli a férfival, hogy együtt fognak szórakozni, mire az Etust, mint feleségét mutatja be. A művésznő nem tagadja meg önmagát: bejelenti, hogy kisbabájuk is van. Ehhez kölcsön kéri unokáját, Flórát. A helyzet akkor oldódik meg, amikor Charlotte elmegy a stúdióba kozmetikai kezelésre, és Gábor - megtudva hogy gazdag amerikai nő - üzletet szimatolva kapcsolatot kezdeményez vele. Ezt követően szakít Virág doktorral, aki ennek nagyon örül.

Charlotte révén jön létre a Stúdió egyik komoly akciója, „A tengeren túl már várja valaki”. Gazdag amerikai urak és vállalkozó magyar hölgyek kapcsolatát szervezik – „kizárólag házasság céljából”.

Dávid, Julcsi barátja

Dávid
Megjelenési információk
Első megjelenése96. fejezet[j 1]
Utolsó megjelenése120. fejezet
MegszemélyesítőjeMagyar Zoltán
Epizódok száma15
Húga
NeveTeréz
MegszemélyesítőjeHámori Eszter
Első megjelenése96. fejezet
Utolsó megjelenése110. fejezet
Epizódok száma2

Karácsony után a mentőt öngyilkossági kísérlethez riasztják: Dávid testvérét, Terézt kizárják a kollégiumból, ezért bátyjának albérletébe költözik, de apjától félve gyógyszert szed be. Szerencsére az életét sikerül megmenteni, és hálából egy sálat köt Mágenheim doktornak, amit Dávid visz el a lakásra. Julcsinak megtetszik a fiú, és elviszi neki az Etus által írt köszönő levelet, így ismerkedik össze Dáviddal, akibe szerelmes lesz. Egy alkalommal a fiú lakása elé érve meglátja, hogy egy lányt kísér ki a kapun, és puszival válnak el egymástól. Nem tudva, hogy a lány Dávid testvére, nem akar többet szóba állni vele. Ezt követően újságkihordás közben megismerkedik Kristóffal. Dávid Panni közvetítésével ugyan tisztázza a félreértést Julcsival, de a kapcsolat már nem áll helyre. Annál kevésbé, mivel Dávid és Panni összemelegednek, és még azt az ízléstelen dolgot is elkövetik, hogy a Julcsi által szervezett buliba együtt állítanak be egy-egy üveg pezsgővel.

Dessewffy Károly

Dessewffy Károly
Megjelenési információk
Első megjelenése70. fejezet
Utolsó megjelenése75.fejezet
MegszemélyesítőjeMakay Sándor
Epizódok száma5

Dessewffy úr Etus műveiből - kicsit balul - kiállítás szervezésére vállalkozik. A bemutatkozó látogatáskor sikerül úgy bepálinkáznia, hogy egy értékes kerámiát lever, ami összetörik. Legközelebb egy nagy csokor virággal kér bocsánatot. Megbeszélik a művésznővel, hogy ne a művelődési házban, hanem a lakásban rendezzék a tárlatot, és a kedvezőbb költségek érdekében egy másik művész alkotásai is bemutatásra kerüljenek. Ez meg is valósul: Etus egyik belsőépítész ismerőse hozza el szép lakberendezési termékeit. A tárlatot Julcsi és barátai is segítenek berendezni, a reklámfotót és a társat Etus intézte, Dessewffy mégis további előleget szeretne kapni a költségeire, ami persze határozott elutasításra talál. A kiállítás jól sikerül - a művésznővel Gáspár Dezső újságíró készít interjút -, itt már a „főszervező” is hatékonyan közreműködik. Az utolsó alkalommal, az elszámolás mellett-helyett Dessewffy és Virág doktor véget nem érő politikai diskurzusba bonyolódik...

Dr. Nagy Éva

Évike
Első megjelenése7. rész
MegszemélyesítőjeSimorjai Emese
Epizódok száma62
Évike adatai
Foglalkozásamentőorvos

Évike (végzős medika) a barátnőjével evez a Dunán, aki meggondolatlanul beugrik a vízbe, és természetesen mentőt kell hívni hozzá, miután a vízirendőrség segítségével kimentették. Mágen sajátos stílusában legorombítja, és még nem sejti, hogy nemsokára kollégája lesz a mentőknél. A sorozat folyamán végig magázódva évődnek Mágennel: a doktornő rendszeresen elkésik a munkából, és még rendszeresebben menyasszony, ám egyszer sem sikerül férjhez mennie.

Erdészigazgató

Erdészigazgató
Megjelenési információk
Első megjelenése28. fejezet
Utolsó megjelenése194. fejezet
Távozásának okaaz alakító színész halála
MegszemélyesítőjeÚjlaky László
Epizódok száma27

Az erdőgazdaság igazgatójaként Szelényi János erdőmérnök főnöke. A szerep olyannyira semleges, hogy a hét éves fennállás alatt igazából semmi emlékezetes esemény nem kapcsolódik hozzá. Az első alkalommal az igazgató meglátogatja Jánost az erdészházban, és jó munkájának fizetésemeléssel történő elismerésével vezeti be azt a kellemetlen közlendőt, hogy nem sok esélye van a főmérnöki pályázaton. Mint ritkán megjelenő szereplő úgy távozik a sorozatból, hogy János és Dénes bácsi beszélgetés során említi az igazgató halálát.

Farkas Gábor

Farkas Gábor
Megjelenési információk
Első megjelenése30. fejezet
Utolsó megjelenése43. fejezet
MegszemélyesítőjeSzékhelyi József
Epizódok száma5

Farkas Gábor először azon az üres telken jelenik meg, ahol Almáék építkezni szeretnének. Kolonits építészmérnök úgy mutatja be, hogy „.. a jobbkezem - vagy balkezem? Csupa o: gyors, pontos, okos.” Ezt a továbbiakban inkább úgy látjuk, hogy egy minden hájjal megkent, ügyes ember. Két hét múlva szivarozva beszáguld Takácsék lakásába, leveti magát az első fotelba, és közli Lenke nénivel, hogy egy kis pénzért jött, mert most jó áron lehet építőanyagot venni, kellene 80-100 ezer forint. Mivel Lenke néni nem tud adni, elviharzik, de az ajtóból még visszaszól: ne felejtsék, pénz, pénz, pénz.

Sajnos az építkezés kútba esik, ezért Takács felkeresi az egyik munkahelyen Farkast, hogy visszakérje az anyagra adott 57 ezer forintot. Ő előveszi a tárcáját és ezt mondja: Nincs nálam annyi. Adja nekem ide az elismervényt, és én holnap reggel felugrok az összeggel.

Farkassal legközelebb Böhm bácsi társaságában találkozunk, ugyanis pecsenyesütő céljára ki akarja bérelni a Lantos utca 8. alsó traktusát. Mivel egy másik ajánlat is van kötöde létesítésére, ezt a közös képviselő föltétlen meg akarja beszélni a lakókkal. Farkas rámenősen korrupciós ajánlatot tesz, mire Böhm úr „Apage satanas!” felkiáltással válaszol neki, amit természetesen nem ért. A fordítás után elindul kocsijához, és meglátja Takácsék taxiját, amelyről épp aznap éjszaka lopták le a négy kereket. Farkas reakciója: „Ez a baba újítás: defekt nyista, fogyasztás nyista!” Farkas megtudva, hogy többek között Takácsék sem járulnak hozzá a sütöde létesítéséhez, Pista bácsit és barátját, Szedlák Kálmánt meghívja egy presszóba. Ajánlatot tesz nekik, miszerint a karácsonyi csomagküldő szolgáltatása kisebb csomagjainak kiszállítását rájuk bízná („jó kis adómentes jövedelem”) - ha mehet a sütöde! Az ajánlata Taki bácsi részéről visszautasításra kerül.

Gitta

Gitta
Megjelenési információk
Első megjelenése27. fejezet
Utolsó megjelenése31. fejezet
MegszemélyesítőjeKökényessy Ági
Epizódok száma5
Gitta adatai
Foglalkozásafodrász

1988 tavaszán váratlanul eltűnik a Stúdióból Mara, így fodrász nélkül maradnak. Klarissza megemlíti, hogy az unokahúga fodrász: egyik esti partin Gábor és Juli megismerkedik vele. Kiderül, hogy csak pár hónapot dolgozott a szakmában, utána férjhez ment, és gyorsan el is vált. Megegyeznek, hogy Gitta jelentős pénzösszeggel társul a vállalkozásba, ugyanakkor a fodrász beosztást is ellátja. Az első alkalommal egy menyasszony haját kell elkészíteni, de minden apróságban Juli segítségét kéri. A következő alkalommal viszont a kozmetikus lesz a szenvedő alany, rajta mutatja meg tudását az új munkatárs. Nem sokkal később, még a próbaidő lejárta előtt egy felháborodott vendég visszajön reklamálni a haja miatt, és visszakéri a kifizetett díjat. Ezt a helyzetet már Gábor Gábor se látja tovább tarthatónak, és - mondván: letelt a próbaidő - az „aranyhajúnak” visszaadja a vállalkozásba adott pénzét, és elválnak egymástól.

Góliát

Góliát (keresztneve Frédi)
Megjelenési információk
Első megjelenése9. rész
Utolsó megjelenése318. rész
MegszemélyesítőjeCsányi János
Epizódok száma55
Góliát (keresztneve Frédi) adatai
Foglalkozásafuvarozó-vállalkozó

Vágási Feri haverja, Géza bácsi rokona, volt operaénekes, együtt dolgoznak mint költöztetési vállalkozók. A 9. részben mint kiöregedett labdarúgó (Korompai II. "Krumpli") használt autó kereskedőként tűnik fel először, Etus gépkocsit akar venni tőle. Egyszer mezítlábas taxis hiénaként is szerepel.

Ildikó, szállodaigazgatónő

Ildikó
Megjelenési információk
Első megjelenése98. fejezet
Utolsó megjelenése113. fejezet
MegszemélyesítőjeHámori Ildikó
Epizódok száma5

Gábor és Juli felkeresi Ryan urat a szállodában, ám az igazgatónő közli velük, hogy az illető fizetés nélkül távozott. Gábor pillanatnyi meghökkenés után rögtön témát vált, és megkérdezi, hogy a szállodában lehetne-e egy fodrász-kozmetikus-fotós szalont üzemeltetni, mert bővíteni akarják a vállalkozásukat. A részletek megbeszélése céljából Ildikó a stúdióba is ellátogat. Gábor természetesen azonnal udvarolni is kezd a csinos nőnek. A következő alkalommal új ötlettel - az igazgatónő szerint a tizennegyedikkel[6] - áll elő: a szálloda egyik faházában nyissanak egy Útivideó-szolgálatot a gazdag külföldi vendégek számára. Ennek vezetésére már ki is szemelte Olit, aki tiltakozik ellene, de a terv egyébként sem valósul meg.

Józsi

Józsi
Megjelenési információk
Első megjelenése52. fejezet
Utolsó megjelenése301. fejezet
Távozásának okaaz alakító színész halála
MegszemélyesítőjeSzabó Ottó
Epizódok száma77

Zöldséges, Etus egyik ismerőse. Erdélyben született, onnan települt át az édesapjával.[7] A zöldségek mellett a művésznő egy-egy kerámiáját is árulja a piacon; így ismerkednek össze Gyulával, az öreg műgyűjtővel. Egy ideig házhoz szállítással árult zöldséget a lakótelepen.

Kenéz elvtárs

Kenéz Gyula
Megjelenési információk
Első megjelenése6. rész
Utolsó megjelenése325. rész
MegszemélyesítőjeBodor Tibor
Epizódok száma57

Kenéz elvtárs Feri első nyomdájában főművezető; Ottlakán Gézával együtt kezdték a szakmát. Utóbbi gyakran öreg bolsinak nevezi. Ferivel munkahelyi kérdésekben gyakran összetűzésbe keverednek. 65 éves korában, 1988. július 1-jétől nyugdíjba küldik, amit nagyon sérelmez, és kifejti véleményét, hogy mi lesz itt a tapasztalt öregek nélkül.[8] Egy alkalommal Feri könyvet vásárol, és összetalálkozik Kenézzel, aki a nyugdíjának kiegészítésére ott végez kisegítő munkát.[9] Később Feri hivatalsegédi beosztást szerez neki az Állami Nyomdában, és jó viszony alakul ki közöttük: alkalmi bélyegsorozatot vesz, elsőnapi borítékot küld az öreg filatelistának.

Kerei Gusztáv

Kerei Gusztáv
Megjelenési információk
Első megjelenése254. fejezet
Utolsó megjelenése330. fejezet
MegszemélyesítőjeÉless Béla
Epizódok száma35

Kerei Gusztáv (Éless Béla) a Lantos utca 8. 7. emeletén lakott.

1997-ben költözött be a házba. A kezdetektől fogva utálták. Sümeghy "Keszei"-nek nevezte el. Bosszantó és szenilis természete miatt bolondnak is tartották. A 292. részben a lakása felrobbant, mert egy turista-gázpalackkal kísérletezett. Legnagyobb bűne, hogy elfelejtette befizetni saját adóját.

Klamár házaspár

Klamár úr
Megjelenési információk
Első megjelenése81. fejezet
Utolsó megjelenése83. fejezet
Távozásának okaaz alakító színész halála
MegszemélyesítőjeKépessy József
Epizódok száma3
Klamár úr adatai
Születési neveKalmár
Felesége
NeveMrs. Klamár
MegszemélyesítőjeÁgh Éva
Első megjelenése81. fejezet
Utolsó megjelenése82. fejezet
Epizódok száma2

Deziré egy utazási iroda vezetőjeként "Egy nap egy családnál" szlogennel Magyarországra látogató magyarok vendégül látását találja ki, és erre a célra a Takács családot akarja megnyerni Alma segítségével. Némi vita után elvállalják a feladatot: Pista bácsi a látogatóknak bemutatja Budapestet, Lenke néni pedig finom házi koszttal várja őket. Első vendégük a Klamár házaspár, akik 42 éve vándoroltak ki Brazíliába. Budapest nevezetességeinek megtekintésekor a Gellért-hegyre is eljutnak, ahol Pista bácsi egyebek mellett elmeséli a Szabadság-szobor legendáját is.

Klamár úr úgy tervezi, hogy nagyobb összeg befektetésével és a brazíliai magyarok szervezésével a jelenlegi ötletet komolyabb vállalkozássá lehetne fejleszteni, amiről Dezirével és Takácsékkal megállapodást is köt. Sajnos az elképzelés nem valósul meg, mert nem sokkal később hírt kapnak arról, hogy Klamár úr a harmadik szívinfarktus következtében Brazíliában elhunyt.[10]

Kolonits Sándor

Kolonits Sándor
Megjelenési információk
Első megjelenése27. fejezet
Utolsó megjelenése38. fejezet
MegszemélyesítőjeSzabó Sándor
Epizódok száma7
Kolonits Sándor adatai
Foglalkozásaépítész
HázastársaAdél
alakító színésznőBárczy Kató

Alma és János Dénes bácsi telkén házat szeretne építeni. A tervek elkészítéséhez Pista bácsi felkeresi Kolonits Sándor neves építészt, akivel együtt voltak 28 hónapig a fronton, majd öt hónapig hadifogságban. A jómódú villába megérkezve a volt tizedes szeszes itallal kínálja valamikori őrmesterét, és azt is megtudják a nézők, hogy Taki bácsi kedvenc mondása („csak az íze miatt”) még a második világháború idejéből ered. Az építész vállalja a megbízást, így két hét múlva már Almával együtt látogatják meg; felesége begipszelt karral fogadja őket, és amíg férje kimegy a tervrajzokért, addig informálja őket, hogy meglehetősen drága lesz az építkezés: „Sándor nem tudja, hogy az embereknek általában nincs pénzük”. Kolonits el is árulja, hogy csak Takácséknak 37 000 Ft/m2 árat számol.

Egy hónappal később Farkas Gábor-ral együtt kimennek a telekre terepszemlét tartani. Sajnos az építkezés meghiúsul, mivel a területre építési tilalom van érvényben. Amikor János felkeresi, elmondja neki, hogy még a minisztériumban sem sikerült elintéznie a feloldást, bár arra a területre ő fog tervezni egy másik, komoly beruházást. Közben Virág doktoron keresztül Etushoz is eljut; az építendő gyógyszállóhoz komoly kerámia kompozícióra adna neki megbízást, de a művésznő - sok munkájára hivatkozva - visszautasítja, így az építésznek csak felesége születésnapi ajándékát sikerül megoldania egy nyolcezer forintért vásárolt kerámiával.

Utolsó epizódként Kolonits megkéri Takácsot, hogy külföldi barátaival együtt vigye el őket BMW-jével a Balaton mellé egy exkluzív betyárcsárdába. Ez meg is történik, de Pista bácsi étlen-szomjan, a kerítésen keresztül kénytelen végignézni az urak szórakozását. Miután hazaviszi őket, a kapuban derül ki, hogy a sofőr éhes, fáradt. Adél behívná pár falatra, de ezt Pista bácsi nem fogadja el. A sorozatbeli kapcsolat azzal ér véget, hogy a Takács családot Kolonitsék meghívják vacsorára, de amikor szépen kiöltözve éppen indulnának, értesítést kapnak, hogy Adél könnyű megfázása miatt erre egy másik alkalommal kerülhet sor.

Kovács igazgató

Kovács
Megjelenési információk
Első megjelenése50. fejezet
Utolsó megjelenése53. fejezet
MegszemélyesítőjeKenderesi Tibor
Epizódok száma4

Doktor Kovács - ahogy legelőször bemutatkozik - egy műanyagipari vállalat igazgatója, jellemtelen figura, már-már bűnöző.

János és #Dénes bácsi az erdőt járva arra lesznek figyelmesek, hogy egy teherautó gyanús rakományt hozott. A gépkocsivezető elmondja, hogy az erdőgazdaság korábbi főmérnökének engedélyével ide hordják a műanyag üzem veszélyes hulladékát. János az erdészet igazgatójának jelenlétében telefonon felhívja a műanyagosok igazgatóját és számon kéri rajta a dolgot, de Kovács tagadó választ ad, ugyanakkor megbízza titkárnőjét, puhatolja ki, van-e Szelényi főmérnöknek gyenge pontja. János titkárnője elmondja főnökének, hogy mit érdeklődnek róla. Kovács és János találkozik az utóbbi irodájában, ahol Kovács egy tízezer forintos betétkönyvet ad át, és ígéri, hogy ezt az összeget havonta folyósítják, ha továbbra is az erdőben rakhatják le a veszélyes anyagot. A beszélgetést János rejtett magnóra rögzíti, és átadja a rendőrségnek. Amikor Kovácsot bekérik kihallgatásra, mindent tagad, a szembesítés során is, sőt azt mondja, hogy Szelényi tette az ajánlatot, a magnófelvétel összevágott hamisítvány.

A szövegben nem történik egyértelmű utalás arra, hogy a két hónappal később az erdőben megtalált mérgező anyaggal teli hordók is a műanyagosoktól származnak. Mivel egy forrás közelében voltak, Dénes bácsiék kihelyeznek egy tájékoztató táblát, hogy a víz nem iható, ám ezt két arra járó fiatal fiú leszedi. Az utánuk jövő kiránduló nagyszülők és két unokájuk ennek következtében súlyos mérgezést szenvednek: szerencsére a gyorsan kiérkező mentők meg tudják menteni az életüket, de Dénes bácsit így is nagyon megviselik a történtek.[11]

A szerepet alakító színész, Kenderesi Tibor a sorozatban még egy alkalommal, a 195. fejezetben is megjelenik egy rövid epizód erejéig, mivel a kárpótlás során egy kisebb erdőterület került a birtokába.

László, mentőápoló

László
Megjelenési információk
Első megjelenése1. rész
Utolsó megjelenése103. fejezet
MegszemélyesítőjeKoroknay Géza
Epizódok száma52

László Mágenheim doktorral együtt dolgozik, nemcsak kollégája, hanem barátja is. A sorozat első részétől kezdve az 1991-es kilépéséig átlagosan minden második epizódban szerepel, bár alakjához kiemelkedő esemény nem fűződik.

Az 1987. év Karácsony előtti adása bemutatja a szocialista hiánygazdaságot. Ádám tévét szeretne venni, ezért Lászlóval elmennek egy áruházba. Kérdésükre az eladó unott arccal kijelenti, hogy tévé nincsen, nézzenek be minden nap, de készpénzt hozzanak, mert részletfizetés sincsen.[12] László magánéleti gondjait némi itallal próbálja megoldani, amihez - enyhe túlsúlya miatt is - szívbetegség is társul: kezelés után újra munkába áll, és életmódján is sikerül változtatnia. A sorozatból észrevétlenül távozik.

László Ervin

László Ervin
Megjelenési információk
Első megjelenése303. fejezet
Utolsó megjelenése304. fejezet
MegszemélyesítőjeSzegedi Molnár Géza
Epizódok száma2
unokaöccseLászló Dani

A történet a 302. fejezetben kezdődik: László Dani,[j 2] hetedikes tanuló fél a következő matematika óra dolgozat írásától, ezért az énekóra végén kikéredzkedik, bemegy a tanári szobába és meggyújtja a papírkosarat. A riadalmon túl nagyobb baj, kár nem keletkezik. A tanári kar véleménye megoszlik a további tennivaló ügyében: az igazgató ki akarja csapni az iskolából, helyettese a hivatalos eljárás mellett van, Jutka szerint viszont nem kell nagy ügyet csinálni a dologból.

Az iskolában megjelenik Dani nagybátyja, László Ervin. A tanári szobában elmondja, hogy korábban öccsével és annak feleségével személykocsival utaztak vidékre, és egy teherautóval frontálisan ütközve hármuk közül csak ő maradt életben, de véglegesen megrokkant, tolószékbe kényszerült.[j 3] Mivel unokaöccsének más rokona nincsen, ezért ő neveli. Kéri az igazgató urat, hogy a tűzesetért - ha lehet - ne csapják ki az iskolából a gyereket. Hável igazgató megenyhülve megrovásban részesíti a fiút.[j 4]

Dani, nagybátyját meglátva kiszalad az iskolából, és egy autó elüti. Súlyos medencesérüléssel kerül kórházba, ahol - Karácsony közeledvén - Jutka és Feri egy ajándékkönyvvel keresi fel. Csak a nagybátyjával találkoznak a folyosón, aki elmondja, hogy Dani azért szaladt el, mert megijedt, hogy csínytevéséért intézetbe fogják küldeni.

Manci, használtcikk kereskedő

Manci
Megjelenési információk
Első megjelenése30. fejezet
Utolsó megjelenése79. fejezet
MegszemélyesítőjeBáró Anna
Epizódok száma4

Takács Pista bácsi varrógépet szeretne venni feleségének, ezért elmennek Kálmán barátjával a használtcikk piacra. Természetesen Mancinak mindene van, így varrógépe is: 4800 forintról indul az alku, Pista bácsi kétezret ajánl. Hogy végül mennyiért vitte el a varrógépet, nem lehet tudni, de Lenke néni azzal varrja meg Alma menyasszonyi ruháját, melynek felhasználására szülei halála miatt nem kerülhet sor.

Amikor Vágásiék Janka nénitől a Lantos utcába költöznek, kapnak ajándékba egy régi komódot. Ez idővel feleslegessé válik, és Manci - akit Jutka anyja, szemész főorvos operált - jön el megvásárolni. Az első vételi ajánlata 700 forint (szállítási költség gyanánt), végül 1500 forinttal ütik nyélbe az üzletet. Később persze Janka néni szóvá teszi, hogy elherdálták az értékes bútort.

Manci Sümeghy Oszkárral, annak egy énekes kollégájával és egy szerkesztővel időnként ultizik. A sorozatban bemutatott második ilyen alkalommal a szükséges négy játékos helyett csak hárman vannak, ám megjön #Lillácska, aki kibicelés helyett beül negyediknek és megkopasztja őket.

Madaras(i) Bandi

Madaras(i) Bandi
Első megjelenése12. fejezet
MegszemélyesítőjeDobránszky Zoltán
Epizódok száma103

A Gazdagréti közért vezetője. Először akkor tűnik fel, amikor Lenke néni leszidja a közértben a kiszolgáló Marikát a 12. részben: „Ebből sem lesz jó kereskedő, nézze, hogyan vágja azt a párizsit!”. Kiderül hogy Madaras Bandi és Lenke néni régen munkatársak voltak, és megkéri Lenkét, hogy álljon be kisegítőnek a közértbe, mert többen szülési szabadságon vannak, és nem győzik a munkát. Így kezdődött Lenke szomszédokbeli közértes pályafutása. Érdekes módon egyszer Madarasnak, máskor azonban Madarasinak szólítják. Ő és Lenke sok mindent éltek meg együtt: egy fegyveres rablást (az 54. részben), majd a privatizációt, melyben Madaras pályázata alul maradt, de az új tulajdonos (Plus) továbbra is alkalmazta. Madaras, és Marika között kapcsolatot enged feltételezni a sorozat, Bandi sokszor vitte haza Marikát, sőt több alkalommal zárás előtt hazaküldte Lenkét, és csak ketten maradtak a boltban.

Mara

Mara
Megjelenési információk
Első megjelenése11. rész
Utolsó megjelenése80. fejezet
MegszemélyesítőjeMálnay Zsuzsa
Epizódok száma31

Gábor Gábor egy fotó-fodrász-kozmetika stúdiót szervez, ahol Mara - Juli régi szövetkezeti kolléganője - lesz a fodrász. A megnyitás alkalmából pezsgőt bontanak, pertut isznak. Később Mara Gáborhoz költözik, együtt élnek. A kicsi lány - ahogy Gábor nevezi - nehezen viseli barátja csapodárságát, aki minden nőnek teszi a szépet, de nősülni nem akar.

Gábor névnapja alkalom a koccintásra, ahol Mara bejelenti, hogy a meglepetés hat hónap múlva lesz látható: Gábor apa lesz! Ezen a férfi felháborodik és elzárkózik a dologtól.[13] Egy hónappal később Mara eltűnik. Csak egy levelet hagy Gábor asztalán, amiben megírja, hogy a fényképezőgép vásárlása céljából rábízott pénzzel együtt Münchenbe megy, vissza ne várják.[14] Fél év múlva Juli és Mara találkoznak: az utóbbi elmondja, hogy az egész külföldre távozás csak félrevezetés volt, hogy nyugodtan kihordhassa a babát; a néhány levelet itthon írta, és egy ismerőse adta postára Münchenben. Az újdonsült apa büszke fiára, de házasodni továbbra sem akar.[15]

Az utolsó szereplésekor Mara és Juli egy szórakozóhelyen beszélgetnek. Mara elpanaszolja, hogy végleg megunta Gábor csélcsap viselkedését, és haza költözik az édesanyjához. Egyúttal figyelmezteti barátnőjét, hogy az ő viselkedéséből, Karesszel folytatott kacérkodásából is könnyen baj lehet.[16]

Nóra, Alma édesanyja

Nóra Nisky
Megjelenési információk
Első megjelenése9. rész
Utolsó megjelenése33. fejezet
Távozásának okahalálos autóbaleset
MegszemélyesítőjeBajcsay Mária
Epizódok száma4

Takácsék lánya, Nóra az NDK-ba megy férjhez, ott születik lánya, Alma, aki úgy megszereti Magyarországot, hogy ideköltözik nagyszüleihez. A család levélben tartja a kapcsolatot egymással. Amikor Lenke néni szemműtétre készül, Nóra hazajön külföldről, hogy édesanyját helyettesítse, látogassa.[17] Egy hónappal később visszautazik. Alma esküvője előtt Berlinben találkozik édesanyjával, és megbeszélik a tennivalókat. Az esküvő napján, augusztus 11-én a szülők helyett azonban csak egy távirat érkezik a Külügyminisztériumból, miszerint Kurt és Nora Nisky augusztus 9-én a berlini autópályán halálos autóbalesetet szenvedett.[18]

Ottlakán Géza

Ottlakán Géza
Megjelenési információk
Első megjelenése19. fejezet
Utolsó megjelenése170. fejezet
MegszemélyesítőjeHorváth Sándor
Epizódok száma64
Ottlakán Géza adatai
Foglalkozásanyomdász

Feri idős nyomdász tanítómestere, munkatársa, gyakran fröccsözgetnek együtt. Szerepe elején átszervezés miatt kényszernyugdíjazni akarják, de Feri eléri, hogy elvégezze a fényszedő tanfolyamot. Egyszer rosszul lesz, és Feri hazakíséri őt munkaidő alatt, amiért fegyelmit kap. Nyugdíjazása után már nem szerepel a sorozatban, legutolsó jelenetében Vágási Ferivel vitatkozik össze.

Pityu és Panni

Pityu
Megjelenési információk
Első megjelenése51. fejezet
Utolsó megjelenése54. fejezet
MegszemélyesítőjeMelis Gábor
Epizódok száma3
Pityu adatai
Állapotaelvált
Menyasszonya
NevePanni
MegszemélyesítőjeStrasszer Anikó
Első megjelenése51. fejezet
Utolsó megjelenése55. fejezet
Epizódok száma3

Alma és János többször próbálkozik saját lakáshoz jutással: többek között a család férfi tagjai (titokban) lakáscsere hirdetést is feladnak. Néhány kritikus eset után egyszer rájuk mosolyog a szerencse. Pityu és Panni közvetlenül házasságkötés előtt állnak, és mindkettőjüknek van egy kis lakása, amit egy nagyobbért elcserélnének. A lakások mindkét félnek megfelelnek, olyannyira, hogy a jegyespár egy alkalommal váratlanul beállít Takácsékhoz papír-ceruzával, mérőszalaggal, hogy a bútoraikat hogyan tudják majd elhelyezni. Lenke néni is beletörődik a költözésbe: a lakótársaktól elbúcsúznak, mindent összecsomagolnak, de a megbeszélt időben a teherautó nem jön. Pista bácsi és Alma elmegy Panni lakására, akit teljes búskomorságban találnak. Elmondja, hogy vőlegénye egy levelet hagyott hátra, melyben közölte, hogy mindennek vége, valószínűleg visszamegy elvált feleségéhez. A pórul járt Takácsék hiába méltatlankodnak, bele kell nyugodniuk a helyzetbe: ezek után legnagyobb gondjuk az, hogyan mondják el a dolgot Lenke néninek és Jánosnak.

A színész, Melis Gábor különböző szerepekben még kilenc alkalommal megjelenik a sorozatban egészen 1996-ig. Talán legérdekesebb esete, amikor a baleseti sérültet ellátó Mágenheim doktor egy nyilvános WC-ben kezet szeretne mosni, de nincs nála pénz, és ő fizeti ki a szigorú WC-s néninek a tíz forintot.

Rozsomák

Rozsomák
Megjelenési információk
Első megjelenése30. fejezet
Utolsó megjelenése203. fejezet
MegszemélyesítőjeFarkas Tamás
Epizódok száma14

Egy ideig közös képviselője a Lantos utca 8-nak, de már azelőtt is szerepel a színész három epizódban is. Először a 30. fejezetben tűnik fel: Jutka és Vilma tanárnők a tanulók nyári kirándulását beszélik meg a diákok szüleivel, ahol Rozsomák akkurátus szülőként a tudnivalókról jegyzeteket is készít. Nagyon pontos ember. Sokszor mondja: "Mindenről pontos kimutatásom van". Taki bácsinak eldicsekszik, hogy az utóbbi évek összes magyar sporteredménye el van neki könyvelve, egyéni és országos szinten is. Az egykori olvasószobában kocsmát nyit a lakók felháborodására. Helyére Kutya, azaz Hegyi Bernát jön. A 203. fejezetben visszatér a történetbe egy rövid vita erejéig, a gyerekek iskolaudvaron történő esti játéka miatt felháborodva megy a tanárokhoz.

Sudár László

lásd itt

Szedlák Kálmán

Szedlák Kálmán
Megjelenési információk
Első megjelenése2. rész
Utolsó megjelenése48. fejezet
Távozásának okaa színész halála
MegszemélyesítőjeFillár István[19]
Epizódok száma20
Szedlák Kálmán adatai
BeceneveRezső
Foglalkozásagarázsmester, később taxis

Szedlák Kálmán Takács István barátja, együtt dolgoztak a Magyar Rádiónál, és együtt énekelnek a kórusban. Alighogy beköltöznek Takácsék a Lantos utcába, megjelenik Kálmán, és hívja vissza átmeneti sofőrködésre. Pista bácsi el is megy, ahol egy közös kalandjuk is akad: egyik ügyeskedő munkatársuk a vállalati gépkocsi négy új gumiját kicseréli a saját használt abroncsaival, de a két barát gyorsan visszacseréli őket. Amikor a kórus támogatását meg akarja szüntetni a vállalat, akkor is Istvánt hívja segítségül. Később Alma esküvőjére az énekkar is felkészül, de a szülők halála miatt az esküvő elmarad.

Szedlák nyugdíjba vonulása után felkeresi barátját azzal az ötlettel, hogy az öreg kocsijával taxis kisiparos akar lenni, és rábeszéli, hogy legyen a váltója. Egy alkalommal elviszi a kocsit a Lantos utcába és otthagyja, mivel néhány napra vidékre utazik: ekkor lopják le éjszaka az autó kerekeit, amit Farkas Gábor vesz észre. Mivel az öreg Lada olyan rossz állapotban van, hogy a szigorított műszaki vizsgán nem felel meg, a taxizás egy idő után abbamarad.

Miután Takácséknál a lakáscsere meghiúsul, Alma vesz egy autót nagyapónak. 1989 júniusában Pista bácsi olvassa az újságot, és a megdöbbenéstől alig tudja elmondani Lenkének: „Kálmán... Szedlák Kálmán meghalt... Szívroham.” Pedig azt terveztem, hogy a mostani kocsimmal együtt folytathatjuk a taxizást...[20]

Szűcs úr

Szűcs úr
Megjelenési információk
Első megjelenése13. rész
Utolsó megjelenése43. fejezet
MegszemélyesítőjeSörös Sándor
Epizódok száma5
Gyermekei#Szűcs Gabi
Szűcs Pisti
Pisti megszemélyesítőjeLéner Tibor
Epizódok száma2

A hetedik osztályos Szűcs Pisti, Mágenheim Julcsi osztálytársa énekóra alatt Mozart helyett magnóján könnyűzenét hallgat, a tanárnő kérdésére szemtelenül válaszol, ezért beírnak az üzenőfüzetébe. Másnap édesapja bejön az iskolába panaszt tenni: az igazgató irodájába kéri Vágási tanárnőt. A kellemetlen szóváltás után Szűcs úr a tanács művelődési főosztályán dolgozó sógornőjére hivatkozva fenyegető kijelentést tesz Hável igazgató felé.

Amikor az osztály színházba megy, Szűcs Pisti rosszul lesz. Vágásiné Julcsi kíséretében taxival hazaviszi a gyereket, de apjától a taxiköltséget sem fogadja el. Egy hónappal később Szűcs apuka ismét bemegy az iskolába azzal a szándékkal, hogy honorálja a tanárnő fáradozását, amit az ismételten visszautasít, így a pénzt - Béla bácsi javaslatára - az igazgatónak adja át: ebből tudják megvásárolni a tanulók számára a mikulásajándékot.

A téli szünet után Vágási tanárnő kérdezgeti a gyerekeket, ki milyen ajándékot kapott, de Szűcs úr másik fia, Gabi válasz helyett sírva fakad. Később elmondja Jutka néninek, hogy édesanyja éppen Karácsonykor öccsével, Pistivel együtt véglegesen elhagyta a családot, külföldre mentek. Ő attól fél, hogy ezután intézetbe fog kerülni. Nem sokkal később - részben a rossz bizonyítvány miatt - eltűnik. Apja mindenhol keresi: a tanárnőhöz is eljön, mivel előző nap ő kísérte Gabit a házukig, de az nem ment fel a lakásba. A fél Lantos utca keresi a gyereket, akit végül a rendőrség segítségével a házuk egyik közös helyiségében találnak meg.

Szűcs apukával a sorozatban utoljára - közel egy év múltával - azon az osztályfőnöki órán találkoznak a nézők, ahol a gyerekek továbbtanulási lehetőségeit beszélik meg.

Valerie

Valerie
Megjelenési információk
Első megjelenése38. fejezet
Utolsó megjelenése40. fejezet
Távozásának okavisszautazott az Egyesült Államokba
MegszemélyesítőjeSue Garay[21]
Epizódok száma3
Valerie adatai
Foglalkozásaújságíró, fotóriporter
Nemzetiségeamerikai

Sümeghy művész úr unokahúga - aki bájosan töri a magyar nyelvet - az Államokból Budapestre jön néhány hétre, és két hétig a Lantos utca 8-ban lakik, mialatt a művész vidéki turnén tartózkodik. Budapesten nemsokára nagy nemzetközi konferencia lesz, és Valerie mint újságíró előbb eljön, hogy ismerkedjen a várossal. A sorozat készítői megragadják az alkalmat arra, hogy érintsék a hazai telefonhelyzetet is.

Valerie a beköltözés után felkeresi Böhm bácsit, hogy Sümeghy valahol eldugta a telefont, és választ kap, hogy a művész úr ebben az esetben ártatlan.

– Ezt nem értem. Akkor hogy tudnak beszélni egymással emberek?

– Személyesen.

– Vagy a sarki telefonfülkéből. De onnan se tud telefonálni, mert rossz.

– A postáról lehet telefonálni. Lehet, hogy egy kicsit várni kell, de biztosan sikerülni fog.

Kiderül az is, hogy a művész napi 25 dollárt kap a rokonlánytól a lakásért. Ezután Pista bácsi taxijával elviszi a vendéget néhány olyan helyre, amit szeretne megnézni, de a régi épületeket lebontották, vagy azért mert az új lakótelepnek kellett a hely, vagy azért, mert ronda volt.

Az utolsó jelenetben Böhm bácsi és Valerie megegyeznek abban, hogy itt most még nehéz a helyzet, de biztos lesz jobb is, és ha legközelebb eljön Magyarországra, akkor felkeresi az öregurat.

Vera, Jutka barátnője

Vera
Megjelenési információk
Első megjelenése102. fejezet
Utolsó megjelenése103. fejezet
MegszemélyesítőjeVándor Éva
Epizódok száma2
Fia
NevePéter
MegszemélyesítőjeKovács Péter
Első megjelenése103. fejezet
Utolsó megjelenése114. fejezet
Epizódok száma3

Vera a postán összetalálkozik a GYES-en lévő Jutkával. Miután megtudja, hogy régi ismerőse a közeli iskolában tanárnő, megemlíti neki, hogy Péter fia szemüveg használata mellett is nagyon rosszul lát, ezért problémája van az iskolában. Jutka bemutatja Hável igazgatónak, aki szokásos körülményeskedésével attól fél, hogy a fiú tanításához egy csomó különleges eszköz kellene. Leendő osztályfőnöke, Vilma úgy gondolja, hogy nem fogja látni a táblát, és tornából is fel kell menteni. Béla bácsi véleménye: "... kit érdekel a könnyű feladat?" Végül a tantestület úgy dönt, hogy felveszik Pétert, aki feltalálja magát, és jól beilleszkedik az osztályközösségbe.

Virág doktor - gégész, Etus ismerőse

dr. Virág György
Megjelenési információk
Első megjelenése20. fejezet
MegszemélyesítőjeKézdy György
Epizódok száma140

Virág doktor Etus hódolója a sorozatban, akinek nagyon sokszor megkérte már a kezét, de ő mindig nemet mond. A doktornak vannak „szerelmei” a sorozatban, egyiküket rövid időre el is veszi. Gégészként sokszor vizsgálja meg a Mágenheim családot, kiveszi Juli manduláját is. Etusnak van pár mondása a doktor úrral kapcsolatban, pl.: Ne féljetek tőle! Goromba, de belül meleg szíve van.

Zoltán - nőgyógyász

Zoltán
Megjelenési információk
Első megjelenése32. fejezet
Utolsó megjelenése77. fejezet
MegszemélyesítőjeNagy Sándor Tamás[j 5]
Epizódok száma7

A Mágenheim család második gyerekének jövetele kissé körülményesen jut az atya tudomására: Mivel a terhesség elején Juliék együtt voltak Karesszal, akinek viszont a nagyobbik gyereke rózsahimlős lett, ezért a helyzet tisztázódásáig nem mondták meg az örömhírt Ádámnak. Ő viszont közben összetalálkozik Zoltánnal, aki célozgat arra, hogy ilyen helyzetben nem szerencsés dolog külföldre utazni. A doktor lassan összerakja a mozaikdarabkákat, és nagy csokor virággal lepi meg feleségét. Zoltán Juli terhessége folyamán még két alkalommal kap szerepet.

A nőgyógyász kapcsolatba kerül Karakas Ágnes építésszel, akit el is jegyez. 1988. december 29-én az orvosok előszilvesztert tartanak, ahol együtt van Zoltán és menyasszonya, valamint Karesz a feleségével. Megérkezik Nagy Éva doktornő László kíséretében, aki rögtön átlátja a helyzet veszélyességét, és azzal az ürüggyel, hogy a kocsiban maradt a pezsgő, lemegy az utcára: az érkező Mágenheim házaspárt tájékoztatja, mire azok hazamennek.[22]

Jutka szeretne gyereket, ezért tanácsot kér Mágen doktortól, aki ez ügyben Zoltánnal akar beszélni. Utóbbi megemlíti menyasszonyának, hogy Ádám négyszemközti találkozóra hívja: Ágnes arra gondol, hogy az orvos korábbi szerelmi próbálkozásairól akarja tájékoztatni a vőlegényt, és megelőzésképpen azt állítja, hogy Ádám akarta őt megkörnyékezni. Ezt Zoltán meg is kérdezi kollégájától, aki úri módon kitér a válasz elől. Jutka Zoltán orvosi tanácsait megfogadva teherbe esik: az eredmény közlésekor látható a sorozatban utoljára a nőgyógyász.[j 6]

Zomboriné (Szép Ilonka)

Zomboriné
Első megjelenése1. rész
MegszemélyesítőjeKállay Ilona
Epizódok száma17
Apja
MegszemélyesítőjeViktor Gedeon[j 7]
Első megjelenése59. fejezet
Utolsó megjelenése62. fejezet
Epizódok száma2[j 8]

Szép Ilonka - ahogy a későbbiekben Lenke néni nevezi - már az első részben színre lép: az apja rosszul lesz az utcán, és Mágenheim doktor jön ki hozzá a mentővel. Közreműködését meg akarja hálálni: este egy pénzes borítékkal keresi fel a doktort a lakásán. Természetesen az öntudatos orvos a pénzt nem fogadja el.

Zomboriné a Magyar Rádióban dolgozik, ahol eredetileg Taki bácsi is: itt két epizódban is láthatjuk. A sorozatban folyamatosan, bár viszonylag ritkán szerepel. Előbb apja lakását akarja Almáéknak átadni eltartási szerződéssel, plusz némi készpénzért. Bár Almának nem nagyon tetszik a megoldás, mégis ügyvédhez fordulnak. Ám egyik este csengetnek Takácséknál: tolószékben megjelenik az apa, és a leghatározottabban kijelenti, hogy az eltartási szerződésből nem lesz semmi, mert a lánya pénzügyi problémáit akarja így megoldani.

A későbbiek során a „taxis” nagynénjeként ismét alkalma lesz Takit ugratni.

Zsóka, Szelényi János elvált felesége

Zsóka
Megjelenési információk
Első megjelenése24. fejezet
Utolsó megjelenése39. fejezet
MegszemélyesítőjeDőry Virág
Epizódok száma5

Az erdész első felesége meglehetősen arrogáns, kellemetlen személyiség. Bemutatkozásként megjelenik Takácsék lakásában, ahol kedvesen fogadják. „A felesége VAGYOK” kijelentés mellett olyan szavakat használ, hogy Lenke néni szó szerint kizavarja. A következő alkalommal, megtudva hogy Alma egyedül van az erdészházban, kiviszi neki a férjétől korábban kapott szerelmes leveleket azzal, hogy olvassa el nyugodtan, és felszólítja, hogy mondjon le róla. János felkeresi a butikjában Zsókát, hogy a bíróság által számára megítélt pénzt elkérje, de szinte erőszak szükséges ahhoz is, hogy egy kis részét megkapja. Egy idő múlva elviszi a hátralevő összeget az erdészházba, és kijelenti, hogy kezdjenek újra mindent, mert ők egymáshoz tartoznak. A találkozásból kis bonyodalom származik, mivel Alma éppen akkor lép be, amikor egymással szemben állnak, némileg félreérthető helyzetben. Az utolsó találkozásuk is emlékezetes: Jánosék pihenni mennek egy dobogókői szállodába, és éppen első vacsorájukra várnak, amikor belép a volt feleség egy férfi társaságában, és kellemetlen megjegyzéseket tesz.

Több mellékszereplőhöz kapcsolódó esemény

A Gazdagréti templom

A sorozatba egy 1990 nyári valóságos eseményt is beépítettek: Gazdagréten templom épül közadakozásból. Ennek egyik bevételi forrása egy jótékonysági hangverseny, melynek szervezését Böhm bácsi és Sümeghy művész úr kezéből Lillácska veszi át. Az énekes meghívja művésztársait: az első helyszíni megbeszélésen Melis György, Pitti Katalin és Simándy József jelenik meg, és az ingyenes fellépést is vállalják.[23] Az énekpróbán az előbbiek mellett Begányi Ferenc is részt vesz.[24]

A hangverseny a 84. fejezet fő motívuma. Gábor Gábor videofelvételt készít, Juli kozmetikus sminkeli a résztvevőket, Böhm úr irányít. A megnyitó beszédet Lipp László atya mondja el, az előzőekben említett énekesek mellett Palócz Lászlót és továbbiakat is felsorolva.[j 9] A hangverseny nagy sikert arat, a bevétel a várakozást meghaladja. Az ott készült felvételt később - némi bonyodalmak árán - Böhm és Sümeghy az olvasószobában megnézi, miután Lillácska megtanulja a videomagnó kezelését.

A mellékszereplők teljes listája

Kiemelt mellékszereplők (a teleregény korai szakaszában főszereplők)

  • Szöllősy Zsuzsa (Jutka édesanyja) – Bánki Zsuzsa (1987–1997; a 282. részben meghal)
  • Szöllősy Pál (Jutka édesapja) – Szatmári István (1987–1988 ; 45 fejezet)
  • Deziré (Sipos Dezső) – Kovács István (1987–1999)
  • Bíró/Sudár László (Alma első barátja, később főpincér az Alkotás presszóban) – Epres Attila (1987, 1990–1999)

A ház egyéb lakói

  • Rozsomák (kis ideig közös képviselő, előtte kötekedő szülő) – Farkas Tamás (1988-1992, 1995)
  • Kerei Gusztáv, adótanácsadó (1997-től költözik be) – Éless Béla (1997–1999)
  • Virágh Antónia, modell (1993-tól költözik be) – Závodszky Noémi (1992–1999)
  • Csók Antal, rendőr (1994-től költözik be) – Rátóti Zoltán (1994–1999)
  • Sorbanálló (1996-tól költözik be, rajongói "Pattogi"-nak nevezték) – Botár Endre (1987-1990, 1993-1999)
  • Beregi Sanyi (1995-ben költözik be, majd 1997-ben ki) (Alma új barátja) – Schnell Ádám (1994–1997)
  • Német Helga (1995-ben költözik be, majd 1996-ban ki) – Orosz Helga (1994–1996)
  • Erzsike (bejárónő, felvigyázó) - Várhegyi Teréz (1991-1993)

A főszereplők rokonai

  • Szöllősy Janka (Jutka nagynénje) – Pásztor Erzsi (1987, 1989–1999)
  • Nóra (Alma édesanyja) – Bajcsay Mária (1987–1988)
  • Vágási Margit (Feri édesanyja, egy ideig a ház lakója) – Hacser Józsa (1988-1990)
  • Béres Gáspár (Feri feltételezett vér szerinti apja) - Fekete Tibor (1988)
  • Béres Erzsébet (Béres Gáspár lánya) - Zentay Lilla (1988)

Taki bácsi ismeretségi köre

Lenke néni kollégái

Julcsi barátai

Etus ismerősei

János erdész kollégái és hozzá kapcsolódó személyek

Ádám kollégái

Alkotás presszó, ahol Alma dolgozik

Feri munkatársai a nyomdában

  • Kenéz Gyula (főművezető a nyomdában, majd nyugdíjas) – Bodor Tibor (1987–1999)
  • Dudás (nyomdász) – Rácz Géza (1987–1988)
  • Ottlakán Géza – Horváth Sándor (1987–1993)
  • Művezető 1 – Perlaki István (1987–1993, 1996)
  • Művezető 2 – Geréb Attila (1990-1991)
  • Ági (kis nyomdánál szedő) - Naszlady Éva (1988-1990)
  • Irén (szedő) - Bódis Irén (1991-1992)
  • Garami Dezső (újságíró) – Gáspár Tibor (1989-1994, 1997, 1999)
  • Béres Stefi (újságíró) – Borbás Gabriella (1993–1999)
  • Kovács Piri – Kocsis Judit (1993–1998)
  • Kecskeméti Péter "Szöszi" (korábban osztályfőnök Julcsi első gimnáziumában) – Cseke Péter (1989, 1995–1998)

Fodrász-, és kozmetikai szalon, Juli volt munkahelye

  • Igazgató - Horkai János (1987, 1992)
  • Ágoston Erika (a Szelényi ház építészmérnöke, a fodrászszalon egyik vendége) - Sajgál Erika (1987, 1991-1993, 1999)

Gábor–Juli szalon, egy ideig Gábor–Juli–Oli szalon

Jutka iskolája

  • Márta néni (Jutka korábbi iskolájának igazgatója, 2 epizód) - Földi Teri (1987) (Földi Teri 1996-tól Mimike postáskisasszonyt, Kutya barátnőjét alakította)
  • Hável Imre igazgató – Kiss Gábor (1987–1999)
  • Nagy Csaba (földrajz-, magyar- és történelemtanár) – Böröndi Tamás (1989–1999)
  • Báthory Béla magyar- és történelemtanár (az idős tanár) – Both Béla (1987–1999)
  • Bujáki (igazgatóhelyettes, gazdaságis) – Kertész Péter (1990–1999)
  • Nagy Vilma (tornatanár) – Gór Nagy Mária (1988–1999)
  • Tóth Veronika (tornatanár) – Timkó Eszter (1998–1999)
  • Borzas (tanuló) – Borók Róbert (1988-1989)
  • Méray Szilvi (tanuló) – Fülöp Szilvia (1988-1989)
  • Bea (tanuló) – Zsigmond Tamara (1992)
  • Pongrác (tanuló) – Tolmár Bálint (1993-1996)
  • Petra (tanuló) – Köves Petra (1994-1996)
  • Mari (Marika Mária) (Méray Szilvi anyja, gyógyszerész) - Szür Mari (1988-1989, 1996-1997)
  • Jászi Kati (Rudi nevelő anyja) - Naszlady Éva (1997-1998)
  • László Ervin (László Dani nagybátyja) - Szegedi Molnár Géza (1998)

Egyéb mellékszereplők

A sorozatban egy-egy fejezetben feltűntek még: Szegvári Katalin, Petress István, Kudlik Júlia, Albert Györgyi, Bessenyei Ferenc, Dőry Virág, Vicsek Ferenc, Székhelyi József, Kánya Kata („Borzas” anyukája), ifj. Jászai László, Lipp László (László atya), Forgács Gábor, Pitti Katalin, Csavlek Etelka, Lehoczky Éva, Begányi Ferenc, Melis György, Simándy József, Maszlay István, R. Kárpáti Péter,[j 10] Garas Dezső, Benkő Péter, Erdélyi Mari, Timár Béla, Hofi Géza, Bicskey Lukács, Keresztes Sándor, Gregor Bernadett és Szabó Simon.

Többen vannak a sorozatban akik több szerepet is vállaltak, vagy a főbb szerepük előtt névtelenül felbukkantak egy-két alkalommal. A sorozatban érdekesség, hogy az első részek epizódszereplői a sorozat utolsó éveiben állandó mellékszereplőket játszottak (pl. Földi Teri, Benkóczy Zoltán).

Jegyzetek

  1. A színész neve a 96. fejezet stáblistájából hiányzik.
  2. Alakítója Turi Bálint.
  3. A szerepet alakító színész valóban rokkant. Szegedi Molnár Géza
  4. Az adás december 3-án volt. Ennek kapcsán mondja Vágási tanárnő: „Egyébként ma van a fogyatékos emberek világnapja. Akik Dani kirúgása mellett voltak, vegyék úgy, hogy ezt adták ajándékba a nagybácsinak.”
  5. A színész a Szomszédok stáblistáiban születési nevén szerepel: művészneve Ádám Tamás
  6. A sorozat stáblistáiban meglehetősen sok baki van, de Zoltáné egyedülálló: az 51., 52, és 54. fejezet listáiban is szerepel a neve, de ő maga az epizódban nem látható, nem hallható. Ez lehet az oka annak, hogy az IMDb oldalán olvasható szerepszám gyakorlatilag téves.
  7. Az IMDb listában Szabó Imre magyar szöveggel(!) mint 'Szép' Ilonka apja szerepel. A valóság az, hogy az 1. rész stáblistájában szerepel Szabó Imre, és 'Szép Ilonka' apja is, de szövege nincsen, és arcra sem azonosítható a későbbiekben több epizódszerepben látható idős színésszel.
  8. A 62. fejezet stáblistájában nem szerepel
  9. Csavlek Etelka szerepel a stáblistában, mivel rövid szövege is van, de Begányi Ferenc neve kimaradt, igaz csak énekel. (84. fejezet)
  10. 136. fejezet. Érdekesség, hogy itt Szép úr néven szerepel: a fejezet bemutatásakor a tévében indult másik sorozat, a Família Kft. családfője Szép Károly. A stáblistában neve tévesen P. Kárpáti Péter.

Források

  1. 32. fejezet
  2. 20. fejezet
  3. 223. fejezet
  4. 109. fejezet
  5. Epres Attila az IMDb-n
  6. 104. fejezet
  7. 113. fejezet
  8. 33. fejezet
  9. 43. fejezet
  10. 88. fejezet
  11. 57. fejezet
  12. 17. rész
  13. 24. fejezet
  14. 26. fejezet
  15. 36. fejezet
  16. 80. fejezet
  17. 9. rész
  18. 34. fejezet
  19. Magyar színházművészeti lexikon/Fillár István
  20. 56. fejezet
  21. A 40. fejezet stáblistájában Soo Garay
  22. 44. fejezet
  23. 82. fejezet
  24. 83. fejezet

További információk

(Az epizódok száma is innen származik.)