„John Lax” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
infobox
BinBot (vitalap | szerkesztései)
a Helyesírási javítások (2/a csoport: számok toldalékolása) kézi ellenőrzéssel. Főleg a „nullaás”→nullás. Lásd még: WP:SZÁM
13. sor: 13. sor:
A [[Bostoni Egyetem]]re járt és ott jégkorongozott valamint [[amerikai futball]] játékos is volt. Tanári diplomát szerzett.
A [[Bostoni Egyetem]]re járt és ott jégkorongozott valamint [[amerikai futball]] játékos is volt. Tanári diplomát szerzett.


Az [[1936. évi téli olimpiai játékok]]on, a [[Jégkorong az 1936. évi téli olimpiai játékokon|jégkorongtornán]], [[Garmisch-Partenkirchen]]ban játszott az [[Amerikai férfi jégkorong-válogatott|amerikai válogatottban]]. Az első fordulóban csak a második helyen jutottak tovább a csoportból, mert az [[Olasz férfi jégkorong-válogatott|olasz csapat]] legyőzte őket hosszabításban. A németeket 1–0-ra, a [[Svájci férfi jégkorong-válogatott|svájciakat]] 3–0-ra verték. A középdöntőből már sokkal simábban jutottak tovább. Három győzelem és csak a [[Svéd férfi jégkorong-válogatott|svédek]] tudtak ütni nekik 1 gólt. A négyes döntőben viszont kikaptak Kanadától 1–0-ra és 0–0-át játszottak a [[Brit férfi jégkorong-válogatott|britekkel]], valamint megverték a [[Csehszlovák férfi jégkorong-válogatott|csehszlovákokat]] 2–0-ra és így csak bronzérmesek lettek. 3 mérkőzésen játszott és nem ütött gólt.
Az [[1936. évi téli olimpiai játékok]]on, a [[Jégkorong az 1936. évi téli olimpiai játékokon|jégkorongtornán]], [[Garmisch-Partenkirchen]]ban játszott az [[Amerikai férfi jégkorong-válogatott|amerikai válogatottban]]. Az első fordulóban csak a második helyen jutottak tovább a csoportból, mert az [[Olasz férfi jégkorong-válogatott|olasz csapat]] legyőzte őket hosszabításban. A németeket 1–0-ra, a [[Svájci férfi jégkorong-válogatott|svájciakat]] 3–0-ra verték. A középdöntőből már sokkal simábban jutottak tovább. Három győzelem és csak a [[Svéd férfi jégkorong-válogatott|svédek]] tudtak ütni nekik 1 gólt. A négyes döntőben viszont kikaptak Kanadától 1–0-ra és 0–0-t játszottak a [[Brit férfi jégkorong-válogatott|britekkel]], valamint megverték a [[Csehszlovák férfi jégkorong-válogatott|csehszlovákokat]] 2–0-ra és így csak bronzérmesek lettek. 3 mérkőzésen játszott és nem ütött gólt.


Harcolt a második világháborúban az amerikai légierőben. A háború után középiskolai tanár lett.
Harcolt a második világháborúban az amerikai légierőben. A háború után középiskolai tanár lett.

A lap 2016. szeptember 14., 06:19-kori változata

John Lax
Született1911. július 23.
Massachusetts
Elhunyt2001. július 14. (89 évesen)
Cambridge
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozásajégkorongozó
IskoláiBostoni Egyetem
SablonWikidataSegítség
Szerzett érmek
Egyesült Államok színeiben
Jégkorong
Olimpiai játékok
bronz
1936, Garmisch-Partenkirchen
csapat
Világbajnokság
bronz
1936, Garmisch-Partenkirchen

John Charles „Johnny” Lax (USA, Massachusetts, Arlington, 1911. július 23.USA, Massachusetts, Cambridge, 2001. július 14.) olimpiai bronzérmes amerikai jégkorongozó, második világháborús katona, tanár.

A Bostoni Egyetemre járt és ott jégkorongozott valamint amerikai futball játékos is volt. Tanári diplomát szerzett.

Az 1936. évi téli olimpiai játékokon, a jégkorongtornán, Garmisch-Partenkirchenban játszott az amerikai válogatottban. Az első fordulóban csak a második helyen jutottak tovább a csoportból, mert az olasz csapat legyőzte őket hosszabításban. A németeket 1–0-ra, a svájciakat 3–0-ra verték. A középdöntőből már sokkal simábban jutottak tovább. Három győzelem és csak a svédek tudtak ütni nekik 1 gólt. A négyes döntőben viszont kikaptak Kanadától 1–0-ra és 0–0-t játszottak a britekkel, valamint megverték a csehszlovákokat 2–0-ra és így csak bronzérmesek lettek. 3 mérkőzésen játszott és nem ütött gólt.

Harcolt a második világháborúban az amerikai légierőben. A háború után középiskolai tanár lett.

Források