„Déva (hinduizmus)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
16. sor: 16. sor:
== Kapcsolódó cikkek ==
== Kapcsolódó cikkek ==
* [[Hindu panteon]]
* [[Hindu panteon]]
* [[Kategória:Hindu istenek]]
* [[Avatára]]
* [[Avatára]]
* [[Déva (buddhizmus)]]
* [[Déva (buddhizmus)]]

A lap 2016. szeptember 7., 11:30-kori változata

A déva (szanszkrit: देव, devá) jelentése "mennyei, isteni". A hinduizmusban a létezés hierarchiájában Ísvara (Isten) alatt (a keresztény kozmológiához hasonlóan) olyan létfokozatok vannak, amelyek Istennél alacsonyabb, de az embernél pillanatnyilag magasabb fejlődési fokon állnak. Ezeket nevezi a hindu bölcselet déváknak, szó szerinti fordításban: fénylő lényeknek, utalva arra, hogy nincs fizikai, csak fénytestük.

A dévák nem istenek, nem önálló istenségek, noha gyakran a Föld (mikrokozmosz) egy-egy funkciójáért felelősek. A mitológiai dévák gyakran rokonságban állnak Ísvara hármasságának (trimúrti) valamely megnyilvánulásával, sőt gyakran egymással is, amely jelképesen, fejlett eredetüket és a kozmikus hierarchiában elfoglalt helyzetüket jelenti, de szimbolizálja azt is, hogy a dévák az emberhez közelebb álló létformája nem zárja ki a hibák elkövetését sem.

Az alacsonyabb rendűek a rúpa-dévák, a magasabb rendűek az arúpa-dévák. A nyugati (ábrahámi) vallások e lényeket nevezik összességben angyaloknak. A hindu panteonban leplezetlenül emberszerű (antropomorf) külső és belső jegyekkel jelennek meg, de gyakran magukénak tudhatnak olyan képességeket is, amelyek nem kizárólag isteniek, és amelyeket az ember csak később, fejlődésének egy időben távoli szakaszában nyer majd el.

A védikus vallásban még elsősorban az istenek egy bizonyos csoportját nevezik déváknak; a védák szövegeiben már elkezdődik az általánosodás, de gyakran még elkülönítik a dévákat az aszúráktól és más csoportoktól is. [1]

A hinduizmusban a dévákról nem lényeges tudni, honnan származnak. Lehetséges, hogy eredendően egy magasabb szintet képviselnek, de az sem kizárt, hogy valamikor ők is az emberek szintjén éltek, és a folyamatos, fokozatos fejlődéssel váltak "emberfelettivé". Az ind mitológia a dévákat mint fejlett, tökéletes, megvilágosult, önmagára ébredt embereket írja le, akik néha hibáznak is és gyakran tévednek. Ennek szimbóluma egyszerű: az embernek szüksége van a "magasabb világok" megismerésére, amelyhez a dévák világa nyújthat legkönyebben érthető, legemberközelibb példát. Csak emberi vonásokkal felruházott lények figyelmeztethetik az embert legfontosabb kötelességére, az önmegismerés, önfelismerés elodázhatatlan feladatára. [2]

A fő dévák a következők: Ganésa, Indra, Varuna, Agni stb.

A fő dévík: Párvati, Szaraszvati, Laksmi, Gájatri stb.

Kapcsolódó cikkek

Hivatkozások

  1. http://jeindia.hu/index.php/glossary/d%C3%A9va
  2. Kozma András: A hindu istenalakok szimbólumai
  • Kozma András: A hindu istenalakok szimbólumai, 2001, Saxum Kiadó