„Gunbai” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Voodookoop (vitalap | szerkesztései)
Készült a(z) „Gunbai” oldal lefordításával
 
Voodookoop (vitalap | szerkesztései)
A hivatkozás pótlása.
1. sor: 1. sor:
[[Fájl:Gyoji_with_fan.jpg|jobbra|bélyegkép|Egy szumó ''[[gjódzsi]]'' ''gunbait ''tart]]
[[Fájl:Gyoji_with_fan.jpg|jobbra|bélyegkép|Egy szumó ''[[gjódzsi]]'' ''gunbait ''tart]]
A '''''gunbai'''''&#x20;(<span class="t_nihongo_kanji" lang="ja">軍配</span><sup class="t_nihongo_help noprint"><span class="t_nihongo_icon" style="color: #00e; font: bold 80% sans-serif; text-decoration: none; padding: 0 .1em;">?</span></sup>, a 軍配団扇 - ''gunbai-ucsiva ''rövidített változata'')''a [[szumó]] döntőbírók (''[[gjódzsi]]) ''legyezőjét szokás ezzel a névvel illetni''.''
A '''''gunbai'''''&#x20;(<span class="t_nihongo_kanji" lang="ja">軍配</span><sup class="t_nihongo_help noprint"><span class="t_nihongo_icon" style="color: #00e; font: bold 80% sans-serif; text-decoration: none; padding: 0 .1em;">?</span></sup>, a 軍配団扇 - ''gunbai-ucsiva ''rövidített változata'')'' a [[szumó]] döntőbírók (''[[gjódzsi]]) ''legyezőjét szokás ezzel a névvel illetni<ref>''Kenkyusha's New Japanese-English Dictionary'', Kenkyusha Limited, ISBN 4-7674-2015-6</ref>''.''


== Leírás ==
== Leírás ==

A lap 2016. augusztus 24., 08:04-kori változata

Egy szumó gjódzsi gunbait tart

A gunbai (軍配?, a 軍配団扇 - gunbai-ucsiva rövidített változata) a szumó döntőbírók (gjódzsi) legyezőjét szokás ezzel a névvel illetni[1].

Leírás

A gunbai a legyezők egy speciális fajtája, a Sino-Japán gyökerű szó szó szerinti fordításban "katonai ellátmány[-ú legyező]"-t jelent. Ezeket a legyezőket szamuráj katonatisztek használták a parancsnoki feladatok ellátása közben a parancsok kiosztásához. A hagyományos legyezőkkel ellentétben a gunbai-t nem lehet összehajtani, mivel tömör anyagból készül, ez lehet fa, fém borítású fa vagy teljes egészében fém.

A gunbai a szumó gjódzsik felszerelésének központi eleme. Több mindenre használják, ezzel jelzik a győztes oldalt a küzdelem végén (kelet vagy nyugat), illetve ezen nyújtják át a győztes birkózónak a pénznyereményeket is (ha vannak). Ezen felül a gjódzsi döntésére is szoktak (nem hivatalosan) gunbai-ként hivatkozni. Amennyiben a döntéssel kapcsolatban a többi bíró (shimpan) egyet nem értését fejezi ki, a megkérdőjelezés tényét gunbai-dóri-ként (軍配通り) jelentik be, ez szó szerinti fordításban "a gunbai-jal összefüggésben"-t jelent. Amennyiben a gjódzsi döntését megváltoztatja a shimpan-ii (bírói tanács), azt gunbai-sashichigae-nek (軍配差し違え) nevezik, szó szerinti fordításban: "a gunbai rossz irányba mutat[ott]."

Gunbai a popkultúrában

A Naruto című japán mangasorozatban két rivális, Ucsiha Obito és Ucsiha Madara rendszeresen látható egy-egy lila és barna színű gunbai-jal, az utóbbiról tudni lehet, hogy nagy hozzáértéssel képes használni is azt.

A Team Fortress 2 című videojátékban a "Fan O'War" a Felderítő (Scout) osztály közelharc-fegyvere, leírása szerint ez egy "5-ös Szintű Gunbai". Bár önmagában nem számít erős fegyvernek, de ha valakit eltalálnak vele, akkor a következő 15 másodperc folyamán a megsebzett célpont 35%-kal nagyobb sebzést szenved, továbbá ezen időtartam alatt a Fan O'Warral kritikus találatokat lehet bevinni a szóban forgó ellenfélnek.

A Tomb Raider Definitive Edition című videojátékban a gunbai egy felfedezhető ereklye.

Hivatkozások

  1. Kenkyusha's New Japanese-English Dictionary, Kenkyusha Limited, ISBN 4-7674-2015-6

Lásd még