„Prudentius” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Mekdl (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
'''Aurelius Prudentius Clemens''' (348, [[Hispania Tarraconensis]] 348. - 413 körül Hispánia) római születésű kersztény himnuszköltő.
'''Aurelius Prudentius Clemens''' (348, [[Hispania Tarraconensis]] 348. - 413 körül Hispánia) római születésű keresztény himnuszköltő.
{{Író infobox
{{Író infobox
|név=Prudentius
|név=Prudentius

A lap 2016. augusztus 23., 22:12-kori változata

Aurelius Prudentius Clemens (348, Hispania Tarraconensis 348. - 413 körül Hispánia) római születésű keresztény himnuszköltő.

Prudentius
Élete
Született4. század, 348
Elhunyt5. század, 413 körül
Nemzetiségrómai
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)költészet
Fontosabb műveiPsychomachia

Élete

Ügyvédként praktizált Hispániában, és kétszer a tartomány kormányzójává is kinevezték. I. Theodosius utasítására az udvari méltóságok sorába emelkedett. Bevallása szerint életének jelentős részét már elvesztegette és csak élete alkonyán, 392 körül fordult a katolicizmushoz. Ekkor visszavonult a közéleti pályától, és idejét az önmegtartóztatásnak és az írásnak szentelte. Ugyanakkor összegyűjtötte korának keresztény költeményeit is, melyeket előszóval látott el - saját datálása szerint 405-ben. Részt vett korának pogány-keresztény vitájában, és élesen támadta a pogány irányzat vezéralakját, Symmachust.

Költészete

Művészetére hatást gyakoroltak korának jelentősebb keresztény írói, így például Tertullianus és Szent Ambrus. Himnuszainak egy részét ma is énekli a katolikus egyház. Legjelentősebb művében, a Psychomachiában (Kb. A lélek küzdelme) a Bűn és az Erény küzdenek egymással - az Erény győzelmével. Ez a költemény jelentős hellenisztikus filozófiai gondolatokat is idéz, ugyanakkor döntő hatást gyakorolt a középkori allegorikus művészetre.

Művei

  • Liber Cathemerinon -- ("Órák könyve") a nap egyes óráiról és az ekkor tartandó egyházi ünnepélyekről szól.
  • Liber Peristephanon -- ("A mártírok koronája") 14 lírai költeményt tartalmaz hispániai és római mártírokról.
  • Apotheosis --("Megistenülés") azokat támadja, akik kétségbe vonják Jézus istenségét, és elutasítják a Szentháromság tanát.
  • Hamartigenia -- ("A bűn eredete") a gnossztikusok, különösen Markión felfogását támadja
  • Psychomachia
  • Libri contra Symmachum -- Symmachus ellen, a Győzelem istennője oltár visszaállítása ellen
  • Dittochæon -- ("A kettős testamentum") a római bazilika falára szánt verses feliratokat tartalmaz

Művei magyar nyelven

Forrás

  • Adamik 2009: Adamik Tamás: Római irodalom a kezdetektől a nyugatrómai birodalom bukásáig. Kalligram. Pozsony, 2009. ISBN 978-80-8101-226-6
  • Albrecht 2003-2004: Michael von Albrecht: A római irodalom története I-II. Ford.: Tar Ibolya.Balassi Kiadó. Budapest, 2003-2004. ISBN 9635065234 , ISBN 963-506-574-4

További információk

Kapcsolódó szócikkek