„Nyíregyházi Állatpark” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
Zolik (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
251. sor: 251. sor:
* [[Maláj medve]] ''Helarctos malayanus''
* [[Maláj medve]] ''Helarctos malayanus''
* [[Pápaszemes medve]] ''(Tremarctos ornatus)''
* [[Pápaszemes medve]] ''(Tremarctos ornatus)''
* [[Jegesmedve]] ''(Ursus maritimus)''
* [[Közönséges hulmán]] ''(Semnopithecus entellus)''
* [[Közönséges hulmán]] ''(Semnopithecus entellus)''
* [[Borneói orangután]] ''(Pongo pygmaeus)''
* [[Borneói orangután]] ''(Pongo pygmaeus)''
267. sor: 268. sor:
== Magyarországon ritkán látható állatok ==
== Magyarországon ritkán látható állatok ==
* [[Ázsiai elefánt]] ''(Elaphus maximus)''
* [[Ázsiai elefánt]] ''(Elaphus maximus)''
* [[Borjúfóka]] ''(Phoca vitulina)''
* [[Jegesmedve]] ''(Ursus maritimus)''
* [[Kaliforniai oroszlánfóka]] ''(Zalophus californius)''
* [[Kaliforniai oroszlánfóka]] ''(Zalophus californius)''
* [[Komodói varánusz]] ''(Varanus komodoensis)''
* [[Komodói varánusz]] ''(Varanus komodoensis)''

A lap 2016. augusztus 21., 15:26-kori változata

Nyíregyházi Állatpark
A zsiráfszobor az állatkert főbejárata előtt
A zsiráfszobor az állatkert főbejárata előtt
OrszágMagyarország
HelyeNyíregyháza
Adatok
Megnyitás1974
Terület30 ha
Fajok száma500
Egyedek száma5000
TagságMÁSZ, EAZA, WAZA
Nyíregyházi Állatpark (Magyarország)
Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyházi Állatpark
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 59′ 58″, k. h. 21° 43′ 30″Koordináták: é. sz. 47° 59′ 58″, k. h. 21° 43′ 30″
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyíregyházi Állatpark témájú médiaállományokat.

A Nyíregyházi Állatpark a várostól 5 km-re, a sóstói üdülőövezetben található, ahol strandfürdő, falumúzeum és egy parkerdő nyújt kikapcsolódást az idelátogatóknak.

Az Állatpark ebben a természetes, szinte háborítatlan környezetben kapott helyet egy tölgyerdő mélyén. A 30 hektáros területen földrészek fogadják a látogatókat, hogy aki ide belép, végigjárhassa a Földet, megfigyelhesse miként élnek a világ különböző vidékein az állatok. A látogatók a Hotel Dzsungelben pihenhetik ki fáradalmaikat.

Története

A Nyíregyházi Állatpark 1974-ben nyílt meg, „Nyíregyházi Vadaspark” néven. A várostól 5 km-re fekvő sóstói üdülőövezetben kapott helyet, egy 14 hektáros tölgyerdőben. Sóstó Nyíregyháza Önkormányzata kezeli, a városrész határa a Park bejáratánál kezdődik. A Park éppen ezért mind a mai napig használja a „Sóstó Zoo” nevet is.

A megnyitáskor főleg az európai, Kárpát-medencei fajok bemutatására törekedtek. Igaz, hazánkban egyedülálló módon hatalmas, árkos kifutórendszert építettek az állatoknak. Az európai fajokat néha közeli rokonokkal helyettesítették, így pl. európai helyett amerikai bölényt mutattak be. Látványosak voltak az európai ragadozók, a medvék és az európai farkasokat helyettesítő amerikai timber farkasok is. Azonban ahogy az lenni szokott, a közönség egzotikus állatok hiányában elmaradozott...

Hatalmas áttörést jelentett az 1996-os esztendő. Ekkor került az igazgatói székbe Gajdos László, aki elhatározta, igazi állatkertet csinál Nyíregyházán... 1996-ban tehát megtörtént a névváltás, az intézmény a „Nyíregyházi Állatpark” nevet kapta (bár manapság is sokan – igaz, tévesen – „Vadaspark”-nak hívják a bemutatót). Gajdos László csapatával azóta minden évben előrukkol valami újdonsággal. Az egykori kis Vadaspark hazánk emlősállatokban ( ezen belül főemlősökben és vastagbőrűekben különösen) leggazdagabb állatkertje lett. Az egykori 14 ha-ros terület 30 ha-ra bővült, a kezdeti néhány tucat állat helyet mára 546 faj 5270 egyedét láthatja a közönség. A Magyarország legnagyobb vidéki állatgyűjteményévé fejlődött intézmény tagja a Magyar Állatkertek Szövetségének (MÁSZ), az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) és a Állatkertek és Akváriumok Világszövetségének (WAZA).

Lássuk mi történt 1996 óta:

  • 1996: Az első év az Afrikai Állatoké. Elkészült az oroszlánok kifutója és átadják az ország legnagyobb kifutójának számító Afrika-Panorámát. Itt zebrák, struccok, jávorantilopok és fehérfarkú gnúk élnek békésen együtt. Elkészül a Madárház, ahol az ország állatkertjeinek leggazdagabb papagájgyűjteménye kap helyet. Egyebek mellett ekkor kerül átadásra a tigriskifutó.
  • 1997: Tovább folyik az Állatkert benépesítése. Láma- és kengurukifutó készül, valamint felépül a Zsiráfház. A hollandiai Emmen állatkertjéből érkező zsiráfpár még ez évben egy borjúval gyarapodik.
  • 1998: Egyre több faj kap helyet az Állatparkban, köztük számos ritkaság. A Madárházban magyar állatkertekben egyedülálló módon folyamatosan költenek az arák és számos ritka antilopborjú (pl. vörösnyakú víziantilop, fehérfarkú gnú) születik. Az újonnan érkezett fajok közül említésre méltó a csíkos szkunk és a Budapestről kihelyezett vörös óriáskenguru.
  • 1999: A vidéki állatkertek közül először kerül átadásra fókabemutató. A borjúfókák víz alatti úszását is meg lehet itt figyelni, az országban ekkor egyedülálló módon. Elkezdődik az orrszarvúház kiépítése.
  • 2000: Megnyílik az ország első vidéki, tengeri akváriuma. A számos érdekesség közül érdemes kiemelni, hogy szirti cápa is helyet kapott a bemutatóban.
  • házi bivaly
    2001: felépül az európai állatok új kifutó- és röpdesora Magyar Őspark néven. Az állatok mellett egy mini-skanzen is helyet kapott. A leglátványosabb újdonság a régóta hiányolt európai bölény.
  • 2002: Átadásra kerül a Trópusi Ház. Ide költöztek a cápák és majmok egy része, új fajokkal kiegészülve. A legértékesebb lakók a borneói orangutánok. Még ebben az évben felépül a Ház szabadtéri része, a Mediterrán Kert és a Majomerdő.
  • 2003: A korábbi fókabemutató körül felépül a Sarkvidéki Panoráma. A vidéki zoo-k közül elsőként kerül bemutatásra pápaszemes pingvin és jegesmedve.
  • 2004: elkészül az új oktatóterem és az azóta sajnos bezárt, az ember fejlődéstörténetét bemutató Panoptikum. Az év szenzációja a fehér tigris érkezése.
  • 2005: Végre megérkezik az első vastagbőrű, egy fiatal bika szélesszájú orrszarvú. Új, tágasabb kifutót kaptak a szibériai tigrisek és a kamcsatkai barnamedvék.
  • 2006: A Vastagbőrűek Éve. Felépül az új oroszlánkifutó, a Törpevíziló-ház és az Elefántház. Két tehén érkezik a szélesszájú orrszarvúhoz, rajtuk kívül egy törpevíziló-tehén, három afrikai elefánt és két indiai orrszarvú is gazdagítja az új lakókat. felépül az ország egyetlen állatkerti szállodája, a Hotel Dzsungel.
  • 2007: Elkészül a kaliforniai oroszlánfókák bemutatója. Megszületik Jumanee, az első magyar afrikai elefántborjú.
  • 2008: átadásra kerül a Dél-Amerika Ház. Legértékesebb lakója Pedró, a dél-amerikai tapír. Egyebek mellett dromedárok, jávorszarvasok és Grévy-zebrák érkeznek.
  • 2009: pápaszemes medvék és maláj medvék, fehér oroszlán és három indiai elefánt érkezett. Elkezdődött a Zöld Piramis – ami Ázsia rejtelmes világába invitálja látogatóinkat, valamint a projekt másik része, a Tarzan ösvénye, ami egy igazi afrikai kalandra csábítja majd vendégeinket –, az indonéziai ócenárium és az esőerdőház építése. Született egy fekete és egy foltos jaguárkölyök.
  • 2010: megérkeztek a komodói varánuszok, a szirtcápák, gömb,- és íjhalak, dajkacápa, homoki tigriscápa és barna (homokpadi) cápa, 6 fős orangutáncsalád, egy sziamang. Megszülettek: fehérfejű selyemmajmok (immár 18 egyed él nálunk), első kameruni kecskegidák, akik a Simogatóban várják az érdeklődőket, egy teve csikó, és a görög teknős utódok.[1]

Ebben az évben adták át a Zöld Piramist és Ócenáriumot ( www.zoldpiramis.hu )

  • 2011-es esztendő jelesebb eseményei dióhéjban

Új állatfajok; mangrove varánusz, nagy kudu. Jelentősebb születések és kelések; fekete leopárd, fehér teve, sárgaszakállú makik, kanadai fehér farkasok születtek s világra jött az ország első borjúfóka bébije is, Barack, valamint Picur a törpevíziló lány. Az Ócenárium is bővelkedik szaporulatban, bikafejű cápa bébi kelt ki, s a ritkán szaporodó orrszarvú leguánoknál is kopogtatott a gólya! Építészeti különdíjat nyert a Zöld piramis. (Az országos díj után 2012-ben nemzetközi díjat is nyert speciális kategóriában) Itt zajlott az EAZA Academy különleges állatkerti szakemberek részére szóló konferencia is. afrikai elefánt tenyészközpont lett a park, megérkezett Jack az ivarérett afrikai elefánt( hozzá még 2012-ben 2 tehén érkezett)

Átadásra került az Evolúciós erdő és a régi akváriumházból kialakított Hüllő ovi, ahol saját kelésű állatok kerültek bemutatásra. Az esztendő végén a látogatók szavazata alapján a fehér tigris lett az év állata.

  • 2015. április 29-én kondorkeselyű tojó érkezett az állatparkba a németországi Wuppertal állatkertjéből, s a hírek szerint hamarosan érkezik a párja is; a madarat az elefántházzal szemközt, a Parasztudvar szomszédságában található röpdében helyezték el.[2][3][4][5] Megszületik Kito, a második magyar afrikai elefántborjú.

Állatkerti séta

Az alábbiakban az Állatpark leírása olvasható, egy képzetbeli sétára kalauzolva.

Sarkvidéki Panoráma

Az Állatpark könnyen megközelíthető kisvasúttal, autóval vagy a 8-as jelzésű busszal. A kocsival érkezőket ingyenes parkoló várja. A parkolóban, a bejárattal szemben kapott helyet a zsiráfszobor, mely a Park első nagyobb látványosságának számító fajt ábrázolja. A bejáraton belépve először a Sarkvidéki Panoráma nevű kifutókomplexum tárul elénk. Az országban csak itt tartanak Humboldt-pingvineket. A nyíregyházi csapat már több ízben szaporodott. Korszerű kifutójukat szúnyogháló védi a madarak számára halálos betegséget terjesztő szúnyogoktól. A pingvinek mozgása a víz alól is megfigyelhető. A 2007-es év nagy szenzációja az oroszlánfókák bemutatójának átadása volt. A korszerű medence és a hozzá tartozó épület az állatok és a gondozók minden igényét kielégíti, a lelátókon ülő közönség pedig naponta háromszor gyönyörködhet Fóka-Showban. A medencében három fiatal hím kaliforniai oroszlánfóka kapott helyet: Gino, Leon és Alf. A jegesmedvék kifutója két részre osztható, mindkettőben található medence. Jelenleg két hímet tartanak, egymástól elkülönítve. Az idősebbik hím, Ootek lassan 30 éves, fiatalabb fajtársa, Jorek viszont tini korú 8 éves. Hatalmas, feszített víztükrű medencéjében gyakran megmártózik. A Park távlati céljai közé tartozik egy fiatal nőstény beszerzése Jorek mellé. A koncepcióban látható az 1999-ben átadott borjúfóka-medence, amelyen négy fóka, három nőstény és egy hím látható. A nőstények között található a 2011-ben itt született kislány is, aki az ország első fóka bébije! Kifutójukat csak néhány nagyobb szikla választja el a rénszarvasoktól. A sarkvidéki madarakat két röpdében láthatjuk: egyikben ezüstsirályok, a másikban hóbaglyok kerülnek bemutatásra. A Sarkvidéki Panoráma mellett kapott helyet az igazgatósági iroda, amely mellett tágas kifutóban egy basset hound kutya él.

Zöld piramis-Ócenárium - Tevék, orrszarvúak, szálloda

A Panorámát elhagyva azonnal látjuk a Zöld Piramis és Ócenárium komplexumát. 2010-ben Magyarországon és a Közép-európai térségben is egyedülálló létesítmény nyitotta meg kapuit; 4000 négyzetméteren 3 szintes épületben Zöld Piramis épült Ócenáriummal és Esőerdőházzal.

A Zöld Piramisnak nevezett épület föld alatti szintjén az Indiai-óceán élővilága jelenik meg. Üvegfolyosóban közlekedve az 500 000 literes akváriumban lévő cápák, ráják, korallok és más élőlények világát figyelhetjük meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel egy héten kétszer élményt jelent a cápaetetés, ahol a több mint 2 méter hosszú homoki tigriscápa reggelijét kísérhetik figyelemmel az üvegfolyosóban a park látogatói. Az Ócenárium fölött található az Esőerdő, ahol bemutatkozik Európa legnagyobb komodói varánusz tenyészpárja, de a függőhídon eljutunk az orangután bemutatóhoz éppúgy mint a Félelem barlangjához. A 10 méter magasságból lezúduló vízesés mellett elhaladva pedig találkozhatunk a borzongatóan szép hüllők különleges gyűjteményével.

A házból kifelé tartva a ház bal oldalán az egyik külső kifutókban egy különleges és ritka állatfajjal találkozhatunk, az indiai orrszarvúval. Egy fiatal tenyészpár él itt, egymástól elkülönítve. Számos egyéb állathoz hasonlóan Magyarországon csak itt bemutatásra kerülő faj. Kifutójuk mellett egy érdekes madár, a jégmadarakhoz tartozó ausztrál kookabura avagy kacagójancsi kapott helyet; nevét jellegzetes hangjáról kapta. Egy közeli kifutó az otthona az ország legnagyobb kétpúpú teve családjának. Tőlük nem messze egy díszkút áll, közvetlen szomszéda jókora épület: a Hotel Dzsungel hazánk egyetlen, állatkertben található szállodája.

Oktatóterem és főemlősök

Az építési terület mentén visszafelé indulva az Oktatóteremhez érünk. Az épületnek más funkciója is van: a közeli kifutókban elhelyezett főemlősök számára nyújt belső férőhelyet. Az egyik ilyen kifutó lakója Tódor, a bóbitás gibbon. Szomszédai a varik, a legnagyobb ma élő félmajmok. Érdekesség, hogy az Állatparkban mindkét alfaja látható, a fekete-fehér és a vörös vari is. Sőt, az itt látható pár hibrid kölykei is bemutatásra kerülnek érdekességképpen. A harmadik kifutó lakói a fehérkezű gibbonok, egy tenyészpár látható itt kölykével. Kicsivel odébb, az Akvárium mellett pedig egy pár mandrill kapott helyet.

Lámák és szomszédaik

Közismert hobbiállat a tengerimalac, itt egy tágas ketrecben több változat is bemutatásra kerül. A közelben több patás állat kifutója kapott helyet. A legnépesebb számban a lámák láthatóak. A láma Dél-Amerika fontos háziállata, az Andok népeinek nélkülözhetetlen segítője. Hasonló a szerepe a Himalája-hegységben őshonos jaknak, e szarvasmarhaféle állatok kifutója a lámák mellett nyújtózik. Kis tavon úszkál a két fekete hattyú. E faj csak kifejlett korában fekete, a fiókák fehéren kelnek ki. Nyíregyházán található az egyik legnagyobb tevecsapat hazánkban. Szépen szaporodnak a kétpúpú tevék, gyakran két egymást követő évben is van egy-egy csikója az anyáknak, ami ritkaságszámba megy. Kicsivel odébb egy voilerben ausztrál papagájok, többek között rózsás kakaduk és királypapagájok röpködnek. mellőlük indul a Madárvédelmi Tanösvény, mely a Madárházig lenyúlik. A Madárházzal szemközt, a jakok kifutója mellett két kis tó kapott helyet, az egyiket közönséges ékszerteknősök ( két alfaj, sárgafülű és vörösfülű) és Mississippi-tarajosteknősök, a másikat vízimadarak: récék, kanadai-, nyári- és sarki ludak lakják.

Madárház

A közelben áll a Madárház. Egykor itt kapott helyet az aprócska, mára megszűnt Pálmaház is, valamint egyfajta telelőként is funkcionált. A közönség ma már nem látogathatja, lévén tenyésztés folyik. Az épületben Magyarország legnagyobb állatkerti papagájgyűjteménye kapott helyet ( persze e madarakkal az Állatpark más részein is találkozhatunk). Különösen szép a nagypapagájok gyűjteménye. Az arák közül két faj rendszeresen költ, s összesen négy fajukat mutatják be : katona-, zöldszárnyú-, sárgaszárnyú- és sárga-kék arát. Szintúgy gazdag a kakadugyűjtemény, említést érdemel az inkakakadu és a Maluku-kakadu. Amazonpapagájokból is látható három faj, s nem hiányozhat a jákó sem. A tágas röpdékben még számos papagájfaj helyet kapott: hullámos-, nimfa-, énekes-, kecske-, örvös-, nemes-, barát- és sziklapapagájok egyebek között. A "kampóscsőrűeken" kívül egyéb madarak is helyet kapnak: szarvascsőrű madarak, koronás darvak, szövőmadarak, turákó, tukán és trópusi seregélyek is lakják a röpdéket. A legértékesebb a hófehér Bali-seregély. A Madárháztól nem messze a tyúkfélék röpdesora nyújtózik. Különféle fácánfajok mellett pávák, pulykák, gyöngytyúkok és díszbaromfiak lakják. Egy-két páva és japán baromfi szabadon él, ők is leggyakrabban a környéken láthatóak. Egy nagymacskafaj is a közelben kapott helyet. A hópárduc igazi állatkerti ritkaság, bár eredeti élőhelyén, Közép-Ázsia magashegységeiben is kiveszőben van. Nyíregyházán egy pár él a különleges állatból, akik 2004-ben költöztek az Állatparkba.[1]

Trópusi Ház

Közvetlenül a Madárház mellett épült fel 2002-ben a Trópusi Ház. Az épülethez számos kisebb-nagyobb kifutó és röpde is tartozik. Ezek egyikében egy fehérzászlós gereza kapott helyet, aki a költözésére vár. Kicsivel odébb egy csapat kacagó gerleél. Magába az épületbe belépve először a karmosmajmok belső férőhelyeihez érünk. A fehérfejű selyemmajom és a Liszt-majmocska egyaránt veszélyeztetett fajok, szerencsére az Állatparkban jól szaporodnak. A majomvilágban egyedülálló módon szinte mindig kettesikrek születnek, sőt nemegyszer előfordult már hármasikrek érkezése. A mókus nagyságú állatok részére természetesen külső kifutók is rendelkezésre állnak. Közeli rokonuk a fehérpamacsos selyemmajom. Ezek az állatok 2008-ban érkeztek a Parkba és szintén a Trópusi Házban kaptak elhelyezést. Nagyméretű , óvilági gyíkok a varánuszok. A Ház két fajukat is bemutatja, egyaránt megfigyelhető fehértorkú varánusz és szalagos varánusz. A központi csarnokban elhelyezett röpdében papagájok és zöldszárnyú galambok röpködnek, a kis tóban különböző halfajok: koi, aranyhal, paplanszájú sügér, cápaharcsa és még mások láthatóak. Gazdag a növényzet is, egy hídon pedig felkapaszkodhatunk a lombkoronáig. itt, a galérián egy terráriumban zöld leguán és több szárazföldi teknősfaj kapott helyet, mellettük pedig egy pár fehérajkú tamarin. Több főemlősfaj belső férőhelye is itt található. Hulmánok, kapucinus majmok és katták egyaránt megfigyelhetők. Dél-Amerikát reprezentálják a hatalmas zöld anakonda és a közönséges boák terráriumai. Egy tágas ketrecben szibériai csíkosmókusok szaladgálnak, több albínó példány is. Az egyik legérdekesebb bemutató a Denevérbarlang. Itt bekukucskálva a félhomályban egy nílusi repülőkutya-csapat tagjait figyelhetjük meg. A vízesés alatti akváriumban hatalmas trópusi halak, egyebek között gyümölcsevő piranhák élnek. Sok látogatót vonz a külön terráriumban elhelyezett albínó tigrispiton. A Steve Irwin-ról elnevezett Krokodilházban páncélos krokodilok nyújtózkodnak. Medencéiket aligátor-és keselyűteknősökkel osztják meg. Egy harmadik medence lakója egy fiatal pápaszemes kajmán és a nála jóval nagyobb borneói folyamiteknős. A szomszédos területen telelnek a sarkantyús teknősök, fejük felett zöldszárnyú arák és sárgabóbitás kakaduk tanyáznak, ők télen-nyáron a Ház lakói. Ázsia óriáskígyó a pitonok. Egy jókora terráriumban egyaránt bemutatásra kerül egy hatalmas kockás piton és két szintén jókora szalagos tigrispiton. Az India-Óceán élővilágát képviselik a szomszédos cápák, a több tízezer literes akváriumban egy fehérfoltú szirticápa és egy feketefoltú szirticápa él. A Mediterrán-kertben lévő madárröpdében két érdekes faj kapott helyet, belső röpdéjük a cápaakvárium mellett áll. A két állandó faj a szent íbisz és a szépen szaporodó szürkenyakú koronásdaru-család, de néha más vízimadarak is társbérlőik lesznek. A közönség kedvencei az orángutánok. Az Állatpark két fiatal hím borneói orangutánt mutat be. A Trópusi Ház külső része a Mediterrán-kert. Számos földközi-tenger környékéről származó növényfajt lehet a bemutatóban látni, de nyaranta itt sütkéreznek a görög teknősök, a mór teknősök és a zöld leguán. A már említett vízimadarak és az orángutánok, kapucinus majmok kifutói is itt kaptak helyet. Különlegesség a Mediterrán-kert melletti Makierdő is. A közönség itt besétálhat a sárgaszakállú makik és a nyaranta szintén itt helyet kapó sarkantyús teknősök közé. Hasonló módon lett kialakítva a katták kifutója is. Ebben a kifutóban három hím él. A félmajmok nemritkán karnyújtásnyira találhatók a látogatóktól.[1]

Dél-Amerika Ház

A Dél-Amerika Ház kicsiny épület, azonban igen tetszetős. Akárcsak a Trópusi Házat, ezt az épületet is két évig építették és 2008-ban avatták fel a nagyközönség előtt. Nemcsak állatokat, hanem a kontinens növényeit is meg lehet ismerni. Éppen ezért került kialakításra előtte egy Kaktuszkert, a bejáratnál pedig egy konyhakert kapott helyet, ahová Dél-Amerikából származó növényeket ültettek. Nem messze pedig az Illatkert található, amely egy gyógy-és fűszernövénykert, a világ minden tájáról bemutatásra kerülnek itt növények.

A Dél-Amerika Házba belépve először a fehérajkú tamarinok fogadnak. Alattuk egy medencében vitorláshalak úszkálnak. Szemben a kontinens jellemző krokodilféle ragadozója, a pápaszemes kajmán látható.

Betekinthetünk a kapibarák és a tapír belső férőhelyére, továbbhaladva egy tavacskához érünk, lakója jókora keselyűteknős. Több, méteres nagyságú zöld leguán fogad minket az út végén, medencéjükben az újabban kedvelt hobbiállatként elterjedőben lévő márványsügérek.

A leguánok nyaranta abba a ketrecbe is kimászhatnak, amely a látogatók feje fölé nyúlik.

A bemutatót egészíti ki a Dél-Amerika Híd. Rajta végighaladva kitűnő a kilátás a kapibarák, a dél-amerikai tapír és a velük élő kistestű tevefélék, az alpakák kifutójára, vagy akár a kétpúpú tevékre. A híd végén lévő majomkifutóban bolíviai mókusmajmok és fehérarcú sátánmajmok ugrándoznak. De egy társas kifutóban bemutatásra kerülnek a kontinens futómadarai, a nanduk és a velük együtt élő, kistestű ragadozók, a fehérorrú ormányosmedvék.

A közelben néhány nagyobb dél-amerikai ragadozó is helyet kapott. A Trópusi Ház oldalában lévő kifutóban és az épületben lévő belső férőhelyekben élnek a pápaszemes medvék. A pápaszemes medve igazi kuriózum hazánkban, most először kerül bemutatásra. A három fiatal hím 2009-ben érkezett az Állatparkba és hamar a közönség kedvenceivé váltak.

Szépen szaporodik a Park jaguárcsaládja. A jaguár Amerika legnagyobb macskaféléje, két színváltozata van: a hagyományos foltos és a ritkább fekete. A nyíregyházi pár mindkét tagja fekete, azonban már többször is születtek foltos kölykeik. Jelenleg is itt élő két nőstény kölykük közül is az egyikük foltos, a másik fekete. A jaguárok és a pápaszemes medvék kifutói között egy másik szép nagymacskapár él: fehér tigrisek csak itt láthatóak hazánkban. A nőstény különlegessége, hogy csíkjai majdnem teljesen hiányoznak. A tigriseket a látogatók- a többi nagymacskához hasonlóan- üvegfalon át is megtekinthetik, jóformán testközelből. Egy kis tavacska is itt kapott helyet, melyen egy híd ível át. Benne aranyhalak és koik úszkálnak.

Afrika-panoráma

Az Állatpark legnagyobb területű kifutókomplexuma.

A legnagyobb kifutó közel 2 hektáros, itt egy növényevő-közösség lakik. Jávorantilopok és hatalmas szarvú watussi marhák mellett egy zebraménes is legelészik itt. Az itt bemutatásra kerülő faj az alföldi zebra, azonban itt három alfaja is látható: a Böhm-zebra, a Chapmann-zebra és a Damara-zebra, a két utóbbi az országban csak itt kerül bemutatásra.A kifutó két legnagyobb lakója a szélesszájú orrszarvúpár.

A patásokkal szemben afrikai ragadozók: két leopárd kapott helyet. Az ő kifutójukban egy üvegbúra található, egy alagúton végigsétálva innen a közönség testközelből szemlélheti a nagymacskákat. A leopárdkifutó melletti ház és kis kifutó ideiglenesen a tarajos sülök otthona. A dögevő madarakat egy-egy pár marabu és karvalykeselyű képviseli, akik a szomszédos voilerben élnek. A nagy patás-kifutó mellett egy kisebb, hasonlóan árkos kivitelű is található, ahol fehér gólya, daru és nílusi ludak, valamint egy csapatnyi zambézi mocsáriantilop látható. A szomszédos kifutóban a struccpár kapott helyet, továbbmenve egy kis tó látható, melyen pelikánok élnek.

A nagy tavon főleg tőkés récék úszkálnak, igaz ők vadon élő állatok, főleg a téli hónapokban keresik fel a Parkot. A tó egy elkerített részére a flamingók is begázolhatnak.

A Panoráma része a Tarzan-ösvény. Az első kifutó lakója a különleges, nagyobbacska sertés nagyságú törpevíziló. érdekes módon ennél a fajnál jóval több nőstény születik, mint hím, fogságban viszont csak magányosan vagy párban lehet tartani, lévén a természetben is így él. Éppen ezért a hímek iránt állandó kereslet van, az itteni nősténynek is három évet kellett várnia, míg párhoz jutott.

Különleges az oroszlánkifutó, lévén jórészt csak egy vizesárok választja el a látogatóktól. Az Állatpark alapító lakója a hatalmas hím oroszlán, Elek, valamint feleségei, akik folyamatosan gondoskodnak kölykökről. Különlegesség a 2009 óta itt élő nőstény fehér oroszlán, a tervek szerint hozzá hamarosan egy hasonló színű hím is érkezik. Az oroszlánok melletti tó lakója nyaranta a kubai krokodil, telente különböző vízimadarak lakják.

A Flamingóház stílszerűen egy maszáj kunyhót formáz, A madarak kifutójával szemközt kapott helyet a szurikáták férőhelye. Az ösvény végén a gepárdok kifutójához érünk.

Visszasétálva a törpevízilovakhoz, egy domboldalnál találjuk magunkat, lakói a sörényes juhok és a varacskos disznó, a vizesárkában pedig teknősök, tőkés récék és bütykös hattyúk élnek. Érdekes a szurikátával rokon zebramongúz-csapat is.

Afrikát több főemlős is képviseli, tágas kifutókban találkozhatunk galléros páviánokkal, kattákkal és fehérzászlós gerezákkal. A páviánok mellett egy újabb patáskifutó kapott helyet, lakói a különleges mendeszantilopok és Grevy-zebrák. A Panoráma területén kapott helyet egy szökőkút, valamint az örvös medvék és a kőszáli kecskék kifutói.

A zsiráfok a közönség kedvencei közé tartoznak, az újjáépített Zsiráfházban egy bika Rotschild-zsiráf él két tehenével.

A korszerű Elefántház 2006-ban épült fel. Jelenleg egy család afrikai elefánt lakja. Az országban csak itt látható ez a faj. Az elefántok kifutójukat kameruni törpekecskékkel osztják meg, s átmenetileg az Elefántházban és az egyik hozzá tartozó kifutóban kaptak helyet a dromedárok is.[1]

Parasztudvar

A parasztudvar egy háziállat-bemutató és egy állatsimogató szerepét egyaránt ötvözi egy skanzennel. Nemcsak a háziállatokat láthatjuk itt, hanem a velük kapcsolatos hagyományos eszközöket, épületeket is. A bemutatóhoz két legelő csatlakozik, az egyiken szarvasmarhák ( skót felföldi, magyar szürke és magyar tarka), a másikon házibivalyok ( fehér színű példány is) látható.

A bemutató kifutóiban és a középpontban álló istállóban különböző pónik, magyar hidegvérű lovak, kecskék, juhok és szamarak kaptak helyet. Az istálló padlásterén egy, a hagyományos állattartást bemutató kiállítás látható. A simogató melletti elkerített tóban magyar ludak úszkálnak, a disznóólban fehér hússertések és mangalicák röfögnek. Padlásáról szabadon kijárhatnak a pávagalambok. A baromfiudvaron magyar kacsák, pézsmarécék, magyar sárga tyúkok és díszbaromfiak élnek. Az istállóban házi nyulak is helyet kaptak, a magyar kutyafajtákat a pulik képviselik.

A Parasztudvar mellett két karám és egy, a disznóólhoz kapcsolódó kifutó áll. A két karám közül az egyiket a haplingi lovak, a másikat welsh pónik használják. Kissé lejjebb, az Elefántház bejáratával szemben is áll egy kisebb lovaskarám, többnyire itt is pónik láthatóak.

Észak-Amerika és a tigrisek

A kisebbik elefántkifutóval (jelenlegi dromedárkifutó) szemben kapott helyet egy pihenőpavilon, mely a pihenést, piknikezést szolgálja. E mellett található a puma kifutója. Amerika második legnagyobb macskaféléjét a Parkban egy nőstény képviseli, aki majdnem egyidős az Állatparkkal. A tervek szerint hamarosan egy fiatal tenyészpár várható Nyíregyházára. Tágas kifutóban lépdel a három amerikai bölény, két bika (a fiatalabb ivartalanított) és a tehén. A farkasok kifutósorában egy fiatal tundrafarkas-pár és Alex, a tundrafarkas-szürke farkas hibrid él, aki szintén itt volt már az 1996-os Állatparkavatásnál. A közönség kedvencei közé tartoznak a mosómedvék, kifutójuk mellett egy mini indiántábor épült. Az amerikai állatok bemutatója végén a 2005-ben felújított tigriskifutó áll. Itt két szibériai tigris él, Borisz és Pamír, apa és lánya.[1]

Magyar Őspark

Az Állatpark végén érünk el a Magyar Őspark nevű Európa-bemutatóhoz. Az első kifutó lakói az európai bölények és a vaddisznók, előbbieket két tehén és egy bika, utóbbiakat két koca képviseli. Kifutójukkal szemben, egy közös röpdében élnek a fácánok és a szarkák.

A dámvadak egy egész erdőt birtokolnak, Nyíregyházán több színváltozat is bemutatásra kerül. Velük átellenben dávid szarvasok és jávorszarvasok élnek. Nem messze innen, a hiúzok kifutója melletti téren áll egy jurta, mely a honfoglaló magyarok életét mutatja be. Az európai ragadozó madarakat képviseli még a holló és a baglyok, közülük a leglátványosabb az uhu.

Az egy hektáros Medveerdő lakói Lolka és Bolka, az európai barna medve tenyészpár, akik 2009-ben kerültek a Parkba. Kifutójukkal szemközt áll egy lovaskarám, mely mellett egy út vezet ki az Elefántházhoz. Itt tekinthetőek meg a bivalyok és szarvasmarhák kifutói is. A Magyar Őspark mellett pedig egy új lovaskarám épül.

Érdekességek

  • A Nyíregyházi Állatpark több rangos szakmai szervezet tagja, pl. a MÁSZ-é, az EAZA-é és a WAZA-é.
  • A Park Magyarország második legnagyobb állatbemutatója és egyben legnagyobb vidéki állatbemutatója.
  • Az Állatparkban található az ország legnagyobb vastagbőrű-és emlősgyűjteménye, itt látható a legtöbb medve faj (maláj, jeges, európai barna, pápaszemes), valamint a legnagyobb állatkerti papagájgyűjteménye.
  • Az intézmény területe 30 ha, nagy része beépítetlen, így területi gondok nem állnak a fejlesztések elé.
  • 1996 óta páratlan fejlődésen ment végbe az állatkert, hazánk legdinamikusabban fejlődő állatkertje.
  • A Hotel Dzsungel Magyarország első és ezidáig egyetlen állatkerti szállodája.
  • A bemutatott fajok száma 500 körüli, kb. 5000 állat kerül bemutatásra. Számos, hazánkban csak itt látható állatot tartanak.
  • A jelenlegi Sarkvidéki Panoráma helyén 1995-ig az Ifjúsági Park működött, amely a ’70-es, 80-as években Nyíregyháza legjelentősebb koncerthelyének számított.

Magyarországon csak itt látható állatok

Magyarországon ritkán látható állatok

Források

  1. a b c d e Nyíregyházi Állatpark archívuma. sostozoo.hu. (Hozzáférés: 2012. január 31.)
  2. (2015. április 30.) „Kondorkeselyű Nyíregyházán”. metropol Budapest, 16. o.  
  3.  Sóstózoo-kondorkeselyű érkezése [youtube-videó]. Alfabrand Produkció. (Hozzáférés ideje: 2015-05-13.)
  4. Íme a nyíregyházi dögevő (magyar nyelven). MTI/greenfo.hu, 2015. április 29. (Hozzáférés: 2015. május 13.)
  5. Andoki kondorkeselyű Nyíregyházán (magyar nyelven). MTI/hirado.hu, 2015. április 29. (Hozzáférés: 2015. május 13.)

További információk