„U5-ös metróvonal (Bécs)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
B.Zsoltbot (vitalap | szerkesztései)
clean up AWB
64. sor: 64. sor:


=== Jelenlegi tervek ===
=== Jelenlegi tervek ===
Az jelenlegi tervek szerint A 2023-ra készül el a vonal első része, mely ''Frankhplatz''tól fog indulni, utána ''Rathaus''tól ''Karlsplatz''ig, az U2-es vonal alagútját fogja használni. Itt található Karlsplatz, Museumsquartier, Volkstheater és Rathaus állomás, valamint a megszüntetett [[Lerchenfelder Straße metróállomás|Lerchenfelder Straße állomás is]]. A 2-es metró Karlsplatz, Museumsquartier és Volkstheater nevű állomása egy az egyben átkerül az 5-ös metróhoz, Rathaus pedig a 2-es- és 5-ös metró csomópontja lesz. Érdekesség, hogy Rathaus állomás építésénél már számoltak egy esetlegesen Hernals felől megépülő metróval. Rathaus és a [[Schottentor metróállomás|Schottentor]] megállók között egy szűk ívet hagytak, amely a 2-es és 5-ös metró üzemi összekötővágánya lehet.
Az jelenlegi tervek szerint A 2023-ra készül el a vonal első része, mely ''Frankhplatz''tól fog indulni, utána ''Rathaus''tól ''Karlsplatz''ig, az U2-es vonal alagútját fogja használni. Itt található Karlsplatz, Museumsquartier, Volkstheater és Rathaus állomás, valamint a megszüntetett [[Lerchenfelder Straße metróállomás|Lerchenfelder Straße állomás is]]. A 2-es metró Karlsplatz, Museumsquartier és Volkstheater nevű állomása egy az egyben átkerül az 5-ös metróhoz, Rathaus pedig a 2-es- és 5-ös metró csomópontja lesz. Érdekesség, hogy Rathaus állomás építésénél már számoltak egy esetlegesen Hernals felől megépülő metróval. Rathaus és a [[Schottentor (metróállomás)|Schottentor]] megállók között egy szűk ívet hagytak, amely a 2-es és 5-ös metró üzemi összekötővágánya lehet.


A 2-es metrót Rathaus állomás után elterelik másik irányba. Az új hosszabbítás során [[U3 (Bécs)|U3-as]] vonalat [[Neubaugasse metróállomás|Neubaugassénál]], az [[U4 (Bécs)|U4-et]] pedig [[Pilgramgasse metróállomás|Pilgramgassénál]] fogja keresztezni. Ezután tovább fog haladni először csak Matzleinsdorfer Platzig, majd 2030-ra ''Wienerberg''ig.
A 2-es metrót Rathaus állomás után elterelik másik irányba. Az új hosszabbítás során [[U3 (Bécs)|U3-as]] vonalat [[Neubaugasse (metróállomás)|Neubaugassénál]], az [[U4 (Bécs)|U4-et]] pedig [[Pilgramgasse (metróállomás)|Pilgramgassénál]] fogja keresztezni. Ezután tovább fog haladni először csak Matzleinsdorfer Platzig, majd 2030-ra ''Wienerberg''ig.


A változásoktól azt várják, hogy a [[U6 (Bécs)|6-os metrón]], [[43-as villamos (Bécs)|43-as villamoson]] és [[13A busz (Bécs)|13A-s buszon]] megszűnik a jelenlegi zsúfoltság.
A változásoktól azt várják, hogy a [[U6 (Bécs)|6-os metrón]], [[43-as villamos (Bécs)|43-as villamoson]] és [[13A busz (Bécs)|13A-s buszon]] megszűnik a jelenlegi zsúfoltság.

A lap 2016. augusztus 17., 13:04-kori változata

5-ös metró
Adatok
Ország Ausztria
HelyszínBécs
Típus
  • automatizált vezető nélküli vasúti vonal
  • tervezett entitás
HálózatBécsi metró
Állomások/megállók száma8 (terv)
Nyomtávolság1 435 mm
Áramellátás750 V =
Feszültség750 V egyenáram
Üzemeltető
A Wikimédia Commons tartalmaz 5-ös metró témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Útvonaldiagram
Sablon:BS4TSablon:BS4TSablon:BS4TSablon:BS4TSablon:BS4TSablon:BS4TSablon:BS4TSablon:BS4TSablon:BS4TSablon:BS4TSablon:BS4TSablon:BS4TSablon:BS4TSablon:BS4TSablon:BS4TSablon:BS4TSablon:BS4T
A jelenlegi vonalhálózati térkép...
...tervek 2023-ra...
...és 2030-ra.

Az U5 (eredeti nevén: U-Bahnlinie 5) a bécsi metróhálózat egyik tervezett, de máig meg nem épült tagja. A vonal tervei már 1967-ben napvilágot láttak, azonban a többi metróvonal építése sürgetőbb volt, így erre a vonalra nem nagyon jutott pénz - emiatt „a bécsi 4-es metró”-nak is lehet nevezni. Az útvonalát az első tervek elkészülte óta többször módosították már. Jelenlegi elképzelések szerint 2023-ra fogják átadni a metrót Frankhplatz és Karlsplatz, között részben a 2-es metró alagútját felhasználva, de már tervben van a még el sem készült metró meghosszabbítása először Elterleinplatzig, majd onnan Hernals vasútállomásig.

A vonal színe az eredeti tervek szerint türkizkék. A Wiener Linien 2014 augusztusában szavazást indított a vonal színéről: az eredetileg javasolt türkizkék mellett a rózsaszín volt a kínálatban, de a válaszadók túlnyomó többsége a türkizre szavazott.[1]

Története

Kezdeti tervek

Az első terveket 1966 és 1967 között dolgozták ki. E szerint a metró az északnyugati Hernals varősrésztől indulva Schottenringen és Pratersternen át egészen az Ernst Happel Stadionig tartott volna. (Ma nagyrészt ezen az útvonalon jár 2008 óta a meghosszabbított 2-es metró, ám az nem érinti Hernalst.)

1973-ban új tervek születtek. Ekkor az 5-ös metrót Meidling Hauptstraßétől a Gürtel déli részéig építették volna meg, lényegében kiváltva a mai 18-as villamost. Erről a tervről hamar lemondtak, mert nagyrészt párhozamos lett volna a Stammstrecke S-Bahn-hálózattal.

2003-ban már a mai tervekhez hasonló elképzeléssel álltak elő. E szerint a Gudrunstraße ↔ Hernals útvonalon épült volna meg. A Hernals és Rathaus közötti egyedül járt volna, Rathausnál pedig rácsatlakoztat volna a 2-es metróra, mellyel Karlsplatzig együtt haladtak volna. A 2-es metrónak Karlsplatz maradt volna a végállomása, az U5 pedig továbbhaladt volna egymaga déli irányba. Erről lemondtak, mivel nem a Rathaus - Karlsplatz szakasz amúgy sem forgalmas.

Jelenlegi tervek

Az jelenlegi tervek szerint A 2023-ra készül el a vonal első része, mely Frankhplatztól fog indulni, utána Rathaustól Karlsplatzig, az U2-es vonal alagútját fogja használni. Itt található Karlsplatz, Museumsquartier, Volkstheater és Rathaus állomás, valamint a megszüntetett Lerchenfelder Straße állomás is. A 2-es metró Karlsplatz, Museumsquartier és Volkstheater nevű állomása egy az egyben átkerül az 5-ös metróhoz, Rathaus pedig a 2-es- és 5-ös metró csomópontja lesz. Érdekesség, hogy Rathaus állomás építésénél már számoltak egy esetlegesen Hernals felől megépülő metróval. Rathaus és a Schottentor megállók között egy szűk ívet hagytak, amely a 2-es és 5-ös metró üzemi összekötővágánya lehet.

A 2-es metrót Rathaus állomás után elterelik másik irányba. Az új hosszabbítás során U3-as vonalat Neubaugassénál, az U4-et pedig Pilgramgassénál fogja keresztezni. Ezután tovább fog haladni először csak Matzleinsdorfer Platzig, majd 2030-ra Wienerbergig.

A változásoktól azt várják, hogy a 6-os metrón, 43-as villamoson és 13A-s buszon megszűnik a jelenlegi zsúfoltság.

Automatikus metró

Volkstheater állomás napjainkban. Az U5 átadása után az U2 helyett az U5 fog itt megállni

A metrót teljesen automatikus lesz, olyan mint a budapesti 4-es metró. Járművezető nem lesz, de helyette megnövelt létszámú személyzet lesz a peronokon és a járműveken. Ez az automatizált metró viszont különbözni fog abban a budapestitől, hogy lesznek a peronkapuk. Az automatizálás előnye, hogy gyorsabban lehet a metrószerelvényt visszafordítani, mert a vezetőnek nem kell végigsétálni a szerelvény hosszát. Az automatizálás Bécsben nem teljesen ismeretlen, hiszen az U1, U2, U3 és U4 jelzésű metrók ma is félautomata módban közlekednek.
A vonalra 45 db új generációs járművet fognak venni, ami nem csak az 5-ös vonalon tud majd közlekedni, hanem a 6-os metrót kivéve mindegyik bécsi metróvonalon - de ott vezetővel. Erre szükség is van mivel az új kocsik részben le fogják váltani a Silberpfeile becenevű első szériás U típuscsaládot. Az első új járművek 2018/2019-ben fognak először próbameneteket futni, a teljes széria megérkezése 2020 és 2029 között várható.

Állomáslista és átszállási lehetőségek

Az átszállási kapcsolatok a 2-es metrót kivéve a mai állapotokat mutatják. A megállók között már szerepel a tervezett Elterleinplatzi hosszabbítás.

U5 (Elterleinplatz ↔ Karlsplatz)
Állomás Átszállási lehetőségek Fontosabb létesítmények
Karlsplatz
Kärtner Ring; Oper
 U1 ,  U4 

D, 1, 2, 62, 71
2A, 4A, 59A
Wiener Lokalbahn

Károly tér; Szent Károly templom; Operaház; Ring (körút)
Museumsquartier 57A Szépművészeti Múzeum; Természettudományi Múzeum
Mariahilfer Straße
Volkstheater
Dr.-Karl-Renner-Ring
D, 1, 2, 46, 49, 71
48A
Népszínház; Várkert (Burggarten)
Rathaus  U2 

2

Rathaus (Városháza), Parlament
Frankhplatz - AKH 43, 44
13A
Allgemeines Krankenhaus (Bécs legnagyobb kórháza)
(Ma itt található a Landesgerichtsstraße villamosmegálló)
Arne-Carlsson-Park 5, 33, 37, 38, 40, 41, 42 Arne-Carlsson-Park, Pázmáneum, USA nagykövetség
(Ma itt található a Spitalgasse/Währinger Straße villamosmegálló)
Michelbeuern-AKH  U6 
42
Allgemeines Krankenhaus (Bécs legnagyobb kórháza)
Elterleinplatz 9, 43 Hernals-Bevásárlóközpont, Pezzl-Park

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az U-Bahnlinie 5 (Wien) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Forrás

  1. [1] Linie U5 wird türkis (Hozzáférés: 2014. augusztus 30.)
Commons:Category:Metro line U5 (Vienna)
A Wikimédia Commons tartalmaz bécsi 5-ös metró témájú médiaállományokat.