„Szlovák Nemzeti Felkelés hídja” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
formzás javítása
BinBot (vitalap | szerkesztései)
a BinBot politikailag semlegessé teszi a Wikipédiát. A bal oldal, jobb oldal két szó, ha nem politikai értelemben használjuk; a baloldalt, jobboldalt viszont egybeírandó. Kézi üzemmód.
44. sor: 44. sor:


== Étterem ==
== Étterem ==
A híd különleges attrakciója a 80 m magasan lévő ''[[UFO|Ufo]]'' étterem, amelynek kilátópontja 84,6 m magasan áll a pilonon. A vendéglátóhelyet [[1974]]-ben nyitották meg ''Bystrica'' néven, azonban [[2003]]-ban bezárt. [[2005]] június 15-től működik mai nevén. A jobboldali részen található lifttel lehet feljutni, ahonnan jó kilátás nyílik a városra. Az étterem felső részén már 95 méter magasból lehet körültekinteni. A vészlépcső 430 fokos. A vendéglő befogadó képessége 127 fő. Nem forog az étterem. Sokan össze tévesztik a '''Kamzik TV toronnyal:''' A 1975-ben épült, 200 méter magas torony Pozsony legmagasabb épülete.
A híd különleges attrakciója a 80 m magasan lévő ''[[UFO|Ufo]]'' étterem, amelynek kilátópontja 84,6 m magasan áll a pilonon. A vendéglátóhelyet [[1974]]-ben nyitották meg ''Bystrica'' néven, azonban [[2003]]-ban bezárt. [[2005]] június 15-től működik mai nevén. A jobb oldali részen található lifttel lehet feljutni, ahonnan jó kilátás nyílik a városra. Az étterem felső részén már 95 méter magasból lehet körültekinteni. A vészlépcső 430 fokos. A vendéglő befogadó képessége 127 fő. Nem forog az étterem. Sokan össze tévesztik a '''Kamzik TV toronnyal:''' A 1975-ben épült, 200 méter magas torony Pozsony legmagasabb épülete.


Egy „Torony” nevezetű étterem is található benne, amelynek érdekessége, hogy folyamatosan, körkörösen forog, így gyönyörű kilátás nyílik az egész városra.<gallery>
Egy „Torony” nevezetű étterem is található benne, amelynek érdekessége, hogy folyamatosan, körkörösen forog, így gyönyörű kilátás nyílik az egész városra.<gallery>

A lap 2016. augusztus 7., 18:38-kori változata

Szlovák Nemzeti Felkelés hídja
Elhelyezkedése Szlovákia, Pozsony
Áthidalt akadályDuna
Névadószlovák nemzeti felkelés
Szerkezettípusferdekábeles
Funkcióközúti híd
Anyagacél
Legnagyobb támaszköz303 m
Teljes hosszúsága430,8 m m
Szélesség21 m
Magasság85 m
Sávok száma4 + gyalogos/bicikliút
TervezőDopravoprojekt, a.s., Bratislava: Jozef Lacko, Ladislav Kušnír, Ivan Slameň, Arpád Tesár, Jozef Zvara
Építés kezdete1967.
Átadás ideje1972. augusztus 26.
Elhelyezkedése
Szlovák Nemzeti Felkelés hídja (Szlovákia)
Szlovák Nemzeti Felkelés hídja
Szlovák Nemzeti Felkelés hídja
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 48° 08′ 17″, k. h. 17° 06′ 16″Koordináták: é. sz. 48° 08′ 17″, k. h. 17° 06′ 16″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Szlovák Nemzeti Felkelés hídja témájú médiaállományokat.

A Szlovák Nemzeti Felkelés hídja a Duna egyik hídja Szlovákia fővárosában, Pozsonyban. A főváros két városrészét köti össze: Óvárosát Pozsonyligetfaluval. Építésétől kezdve 1993-ig A Szlovák Nemzeti Felkelés hídja nevet viselte. 1993-tól 2012. augusztus 29-ig Új hídként nevezték (szlovákul: Nový Most), helyi neve UFO. Jelképe volt a szocialista városépítészet diadalának, amelynek ára a történelmi zsidó negyed és Váralja lebontása, valamint a Szent Márton-dóm mellőzött szerep lett. Ez a világ kilencedik legnagyobb egyben hegesztett hídja, s a harmadik legnagyobb ferde pilonos (felfüggesztő tartó).[1] Az évszázad építménye a hidak kategóriájában Szlovákiában elismerést kapta 2001-ben.[2]

Története

A híd szerkezete
A híd építése
A híd útpályája, balra a várral, jobbra a Szent Márton-dóm

Miután a Ferenc József hidat 1945. április 2-án felrobbantották és helyébe csak tíz év élettartamra tervezett Öreg híd került, új híd építését határozták el. A három változat az volt, hogy nyugaton építenek hidat (ma ez a Lafranconi híd), átépítik az Öreg hidat, vagy új helyen a városközpontban emelnek hidat. A nyugati változat volt a kedvezőbb, de azt a határ közelsége miatt a katonai és a belügyminisztériumok nem támogatták. A keleti változat a téli kikötő magasságában volt, de azt nem ítélték elég központi fekvésűnek. A végső, azaz az óvároson átmenő nyomvonalat választották és 1963-ban törvényi megerősítéssel tervbe is vették. Ez az 1960-as éveket átjáró viszonylag liberálisabb közhangulattal való szembeállás volt, mivel művészek és értelmiségiek álltak ki ellene. A kritikusok kevésbé találták jónak a formáját, mintsem az a funkció dominált, hogy városi autópálya jellegű forgalmat vezethessen át. Építését 1967-ben kezdték el akkori költségen 360 millió csehszlovák koronába került. A híd építése a belváros és a Váralja egy részének pusztulását hozta, eltűnt a zsinagóga a zsidónegyeddel, a Óváros téri, a Halászcsárda (Rybné námestie) és a Szent Márton-dóm előtere. A dóm bejárata pár méterre, az út szintje alá mellérendelt szerepbe került, míg a Straromestská út a belvárosba külön szintű csomópontokkal vezette be Pozsonyligetfalu új lakótelepéről a forgalmat.

A Smena című lap ezért megbeszélést szervezett Híd Pozsony ellen? címmel és az archívumban a városért aggódó polgárok több száz aláírása megtalálható. A prágai tavasz leverése után 1968 augusztusában, ez a vita megállt és csak 1989 után, az új autópályahíd (ma: Lafranconi híd) építése kapcsán lángolt fel. A belvárosi környezet és a városi az autópálya között feszülő problémákat azonban a költségek fedezete nélkül nem tudták megoldani. Ez Pozsony látképének és városrendezési kérdéseinek talán az egyik legnagyobb sebhelye.

Kapacitása 37 000 jármű 24 óra alatt.

Étterem

A híd különleges attrakciója a 80 m magasan lévő Ufo étterem, amelynek kilátópontja 84,6 m magasan áll a pilonon. A vendéglátóhelyet 1974-ben nyitották meg Bystrica néven, azonban 2003-ban bezárt. 2005 június 15-től működik mai nevén. A jobb oldali részen található lifttel lehet feljutni, ahonnan jó kilátás nyílik a városra. Az étterem felső részén már 95 méter magasból lehet körültekinteni. A vészlépcső 430 fokos. A vendéglő befogadó képessége 127 fő. Nem forog az étterem. Sokan össze tévesztik a Kamzik TV toronnyal: A 1975-ben épült, 200 méter magas torony Pozsony legmagasabb épülete.

Egy „Torony” nevezetű étterem is található benne, amelynek érdekessége, hogy folyamatosan, körkörösen forog, így gyönyörű kilátás nyílik az egész városra.

Jegyzetek

  1. Pozsonyi hidak – Új Szó, 2004. szeptember 17.
  2. Dunai hidak és dunai átjárók – Danubius Fluvus

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Neue Brücke (Bratislava) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk

Commons:Category:Nový most (Bratislava)
A Wikimédia Commons tartalmaz Szlovák Nemzeti Felkelés hídja témájú médiaállományokat.