„Szabó Zoltán (bűnöző)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
TurkászBot (vitalap | szerkesztései)
a →‎Hivatkozások: Index (WP:BÜ), replaced: [[Index (internetes újság)| → [[Index.hu|
→‎Hivatkozások: Kategória hozzáadása/eltávolítása
59. sor: 59. sor:


[[Kategória:Magyar bűnözők]]
[[Kategória:Magyar bűnözők]]
[[Kategória:Sorozatgyilkosok]]
[[Kategória:Férfi sorozatgyilkosok]]
[[Kategória:1968-ban született személyek]]
[[Kategória:1968-ban született személyek]]
[[Kategória:Bebörtönzött személyek]]
[[Kategória:Bebörtönzött személyek]]

A lap 2016. június 20., 09:28-kori változata

Szabó Zoltán
Született1968
nem ismert
Elhunyt2016. december 5. (47-48 évesen)[1]
Szeged
Halál okaakasztás
Bűncselekmények részletei
Áldozatok száma4–6 (vagy több)
Modus operandibántalmazás
Indítékpénzszerzés
Országok Magyarország
Időszak1998 április–2001 augusztus
Őrizetbe véve2002. március 6.
Büntetéséletfogytiglani börtön

Szabó Zoltán (1968 –) sorozatgyilkos, közkeletű megnevezésével a balástyai rém. Szabó pénzszerzés céljából gyilkolt nőket. Négy ember megöléséért ítélték el, ő maga öt gyilkosságot vallott be, de lehetséges, hogy ennél több áldozata volt.

Szabó előélete

Szabó az alföldi tanyavilág egyik földműves családjába született 1968-ban. Fiatal korától kezdve tanyán élt. Az általános iskola nyolc osztályának elvégzése után nem tanult tovább. Édesapja korán meghalt, a tanyán vele együtt élő testvére öngyilkosságot követett el. Szabó a gyilkosságok elkövetésekor már büntetett előéletű volt, egy 60 éves nő megerőszakolásáért már korábban elítélték. A férfi erőszakosan viselkedett élettársával is, aki emiatt megszakította vele a kapcsolatot. Szabó ezután földművesként és alkalmi munkákból élt egyedül a tanyáján. Nem csak alkalmi munkákat végzett, de maga is részt vett a tanyavilág sajátos munkaszervezésének bonyolításában: a mezőgazdasági szezonmunkák idejére Romániából érkező idénymunkások számára munkát és szállást kerített a környéken. Az 1990-es évek második felében Balástyán fellendült a forgalom. A jugoszláviai polgárháború véget ért, a településen átvezető 5-ös úton pedig jelentősen megnövekedett a teherforgalom. Az országút növekvő forgalma vállalkozások és bűnözők mellett, ügyeskedő kereskedőket és prostituáltakat is a településre vonzott. Ebből a körből kerültek ki Szabó áldozatai.

Bizonyított gyilkosságok

Szabó első bizonyított áldozata egy presszóban dolgozó nő volt, akivel 1998. április 28-án ismerkedett meg. Szabó rábeszélte a nőt, hogy tartson vele a Balástya külterületén lévő tanyára. Megérkezésük után az asszonyt egy nehéz tárggyal többször is fejbe ütötte, a súlyos fejsérülésbe a nő belehalt. Szabó lemeztelenítette és áldozatát, majd a tanyától 50 méternyire egy gödröt ásott, amelybe a testet és a ruhákat elhelyezte. A második gyilkosság az elsőhöz igen hasonló módon zajlott le. Szabó ugyanabban a presszóban ismerkedett meg egy nővel, kit a tanyájára hívott. A tanyára érkezvén a nőt egy nehéz tárggyal fejbe és nyakon ütötte, az ütésekbe az áldozat belehalt. A testet az előzőekhez hasonlóan helyezte el, annyi különbséggel, hogy második áldozatának a fejét később nem találták meg.

2000 februárjában Szabó tűzoltófecskendők közös ellopásának ürügyével egy gyümölcsösbe csalta K. Teréziát. A nőt a szilváskertben előbb megfojtotta, majd teljesen levetkőztette és eltemette. A fiatal nő ruhái később sem kerültek elő.

A negyedik bizonyított gyilkosság vezetett Szabó Zoltán lebukásához. 2001 augusztusában Szabó meggyőzte egyik használt rádiótelefonok adásvételével foglalkozó nőismerősét, hogy nagy mennyiségű telefont tud szerezni kedvező áron. A nő hitt neki, így augusztus 25-én 300 ezer forintot vett fel a bankban. Szabó tanyájához motorozott, ahol a férfi őt is megfojtotta és a tanyától nem messze elásta. A bűncselekmény elkövetésére utaló tárgyakat és a nő kismotorját egy közeli vizesgödörbe dobálta. A rendőrség ekkorra már fokozott figyelemmel kísérte az újabb eltűnéseket. A telefonkereskedő nő eltűnésekor a rendőrség átnézte az asszony híváslistáit amelyeken megtalálták Szabó Zoltán számát is. A férfit kikérdezték, aki bevallotta a gyilkosságot. Később újabb holttestek előkerülése után újabb gyilkosságokat ismert el.

Nem bizonyított gyilkosságok

1998. augusztus 25-én Szabó az 5-ös országút mellett prostituáltként dolgozó nőt arra kényszerítette, hogy hagyja ott a parkolót és menjen vele a tanyájára. Szabó egy bozótos helyen egy darab madzaggal megfojtotta a prostituáltat, majd holttestét a Cegléd–Szeged-vasútvonal közelben futó vágányára vonszolta. A gyomokkal és egy letört ággal álcázott holttestet előbb egy tehervonat majd két másik vonat is elgázolta, a holttest teljesen összeroncsolódott. Szabó magára vállalata a nő meggyilkolását, azonban a bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy valóban ő Zoltán lenne a tettes, így K. Mónika megöléséért nem ítélték el.

Szabó megemlített egy hatodik gyilkosságot is, amelyet ugyan nem ő követett el, de tudomása volt róla. A nyomozók azt gyanították, hogy abban az esetben is Szabó lehet a tettes, ám a holttest utáni kutatás eredménytelennek bizonyult, így ezen esetet már a vádiratban sem szerepeltették.

A vizsgálat kezdeti szakaszát vezető rendőrnyomozó is kijelentette: biztos abban, hogy a balástyai rémnek ötnél több áldozata volt. A detektív egy tanú vallomására hivatkozva Szabó számlájára írja egy 5 tagú Romániából érkezett család eltűnését is. Véleménye igazában annyira biztos volt, hogy minden egyes újabb holttest helyének meghatározásáért cserébe 500 ezer forintot ajánlott fel Szabónak.[2]

Nyomozás, per és ítéletek

Szabó lebukása után nagyszabású kutatás kezdődött a gyilkos áldozatai után. Szabó vallomása alapján átkutatták a környéket, a megadott helyeken pedig Balástyán soha nem látott, szinte tájátalakítás léptékű feltáró ásatások kezdődtek. A kutatás során Szabó vallomásai alapján négy holttestet találtak meg. Nem kerültek elő a Szabó szerint más által elkövetett gyilkossághoz tartozó maradványok. Az ügyészség öt nő megölésével gyanúsította meg.

A férfit az első fokon eljáró Csongrád Megyei bíróság több emberen aljas indokból, nyereségvágyból elkövetett emberölésben találta bűnösnek, ezért 2003 novemberében életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.[3] 2004. szeptember 10-én a Szegedi Táblabíróság jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.[4][5] A Táblabíróság nem látta bizonyítottnak, hogy Szabó gyilkosságaiban szerepet játszott volna szexuális aberrációja, ezért az ítéletben nem szerepel az erre utaló "más aljas indokból" kitétel.

A tanya, ahol Szabó bűncselekményeit elkövette, a 2015-ben még állt.[6] A balástyai rémet a szegedi Csillag börtön elkülönített körletében tartják fogva.

Források

Jegyzetek

  1. Öngyilkos lett a börtönben a balástyai rém (magyar nyelven). Origo, 2016. december 5. (Hozzáférés: 2016. december 9.)
  2. Újra elővették a balástyai gyilkosságok ügyét (magyar nyelven). Origo, 2005. december 5. (Hozzáférés: 2015. október 2.)
  3. Életfogytiglani fegyház a "balástyai rém" megérdemelt büntetése (magyar nyelven). ma.hu, 2003. november 20. (Hozzáférés: 2015. október 2.)
  4. Életfogytiglant kapott a balástyai rém (magyar nyelven). Origo, 2004. szeptember 10. (Hozzáférés: 2015. október 2.)
  5. Pipás Pista a mi Drakulánk (magyar nyelven). Délmagyarország, 2015. augusztus 31. (Hozzáférés: 2015. október 2.)
  6. A balástyai rém horrortanyája (magyar nyelven). RTL Klub, 2005. január 7. (Hozzáférés: 2015. október 2.)

Hivatkozások