„Közeg” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SieBot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: ja:流体
SieBot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: sr:Флуид
18. sor: 18. sor:
[[Kategória:Áramlástan]]
[[Kategória:Áramlástan]]


[[en:Fluid]]
[[en:Fluid]] [[ar:مائع]] [[ca:Fluid]] [[cs:Tekutina]] [[de:Fluid]] [[es:Fluido]] [[fa:شاره]] [[fi:Fluidi]] [[fr:Fluide]] [[gl:Fluído]] [[id:Fluida]] [[io:Fluido]] [[it:Fluido]] [[ja:流体]] [[ko:유체]] [[ku:Şileme]] [[mk:Флуид]] [[nds:Fluid]] [[nl:Fluïdum]] [[no:Fluid]] [[pl:Płyn]] [[pt:Fluido]] [[ro:Fluid]] [[simple:Fluid]] [[sk:Tekutina]] [[sl:Tekočina]] [[sv:Fluid]] [[zh:流體]]
[[ar:مائع]]
[[ca:Fluid]]
[[cs:Tekutina]]
[[de:Fluid]]
[[es:Fluido]]
[[fa:شاره]]
[[fi:Fluidi]]
[[fr:Fluide]]
[[gl:Fluído]]
[[id:Fluida]]
[[io:Fluido]]
[[it:Fluido]]
[[ja:流体]]
[[ko:유체]]
[[ku:Şileme]]
[[mk:Флуид]]
[[nds:Fluid]]
[[nl:Fluïdum]]
[[no:Fluid]]
[[pl:Płyn]]
[[pt:Fluido]]
[[ro:Fluid]]
[[simple:Fluid]]
[[sk:Tekutina]]
[[sl:Tekočina]]
[[sr:Флуид]]
[[sv:Fluid]]
[[zh:流體]]

A lap 2007. június 10., 10:05-kori változata

Egy közeg olyan halmazállapotú anyag, mely folyamatos alakváltozást szenved nyírófeszültség alatt a feszültség nagyságától függetlenül. A közeg fogalma az anyag fázisainak egy csoportja, mely magába foglalja a folyadékokat, gázokat, plazmákat és némi kiterjesztéssel a képlékeny szilárdtesteket is.

A közegeket folyadékokra és gázokra szokás osztani. A folyadékoknak szabad felszínük van (vagyis olyan felszínük, melyet nem az edény alakja szab meg), míg a gázoknak nincs. A képlékeny szilárdtestek és a folyadékok közötti különbség nem ilyen nyilvánvaló. A különbséget a viszkozitás alapján lehet megtenni: a viszkózusabb anyagok a képlékenyek, de nincs hivatalosan elfogadott határ.

A folyadékok tulajdonsága egyrészt, hogy nem állnak ellen az alakváltozásnak, másrészt, hogy felveszik az edényük alakját. Ezek a tulajdonságok tipikusan annak következményei, hogy nyugvó, egyensúlyi állapotban képtelenek nyírófeszültséget felvenni. Ennek a viselkedésnek következménye Pascal törvénye, mely kihangsúlyozza a nyomás szerepét a nyugvó folyadékokban.

Attól függően, hogy a feszültség hogyan változik a sebesség változásával, kétféle folyadékot különböztetnek meg:

A folyadékok viselkedését egy parciális differenciálegyenlet rendszerrel lehet leírni, mely a folytonosságból (a tömeg megmaradásból), a Navier-Stokes egyenletekből és az energia megmaradás elvéből vezethető le.

Az összenyomhatatlan közegek tulajdonságaival foglalkozó tudomány a folyadékok mechanikája, mely tovább bomlik folyadékok dinamikájára és folyadékok statikájára, attól függően, hogy a folyadék mozog vagy áll. A mozgó gázok fizikájával a gázdinamika foglalkozik.