„Tim Naish” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a ÉLő s kategória hozzáadva (a HotCattel)
a ÉLő s kategória eltávolítva; Élő személyek kategória hozzáadva (a HotCattel)
24. sor: 24. sor:
[[Kategória:Antarktisz-kutatók]]
[[Kategória:Antarktisz-kutatók]]
[[Kategória:A 20. században született személyek]]
[[Kategória:A 20. században született személyek]]
[[Kategória:ÉLő s]]
[[Kategória:Élő személyek]]

A lap 2016. június 3., 17:53-kori változata

Tim Naish geológus, glaciológus, (Új-zélandi Földtani és Nukleáris Tudományok Intézetének tudományos munkatársa) A Wellingtoni Victoria Egyetem Antarktisz kutató Központ egyik vezetője. Geulógusként 1996-ban szerzett PhD fokozatot. Három szakterülete van a geológián belül. (Paleoclimatology, Sedimentology, Sequence Stratigraphy)

Az Antarktisz Larsen B selfjegének 2002-es leszakadásáról írt a világnak, mely erős figyelmeztetés a globális felmelegedés gyorsulására vonatkozóan. Felhívta a figyelmet a Weddell-tengeren lévő jégtömbök veszélyeztetettségére. 3 °C-os változásnál az Antarktisz nagyobb selfjegei törékennyé válhatnak. „Ezek drámai változások.” – összegezte mondanivalóját Tim Naish. Al Gore a Kellemetlen igazság című könyvében megemlíti Tim Naish munkásságát.

2001-től tagja a ANDRILL programnak. 2004-től jégfúrásokkal jégmintákat gyűjt és klímamodelleket készít. 2005-től a délnyugati Csendes-óceán áramlását és a Antarktisz jegének változásait kutatja. Nevét sok a globális felmelegedési válságot kutató csoportban jegyzik. (International Association of Sedimentologists, International Union of Quaternary Research)

Publikációi jelentős tudományos újságokban jelennek meg, mint például a "Nature" magazinban, a "Geology" kiadványban, a "Quaternary science reviews"-ban, a "Antarctic Science"-ben.

Külső hivatkozások