„Pátmosz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Pasztillabot (vitalap | szerkesztései)
a Rendezés a gondolatjelek körül
YonaBot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: he:פטמוס
31. sor: 31. sor:
{{Sablon:Görögország világörökségi helyszínei}}
{{Sablon:Görögország világörökségi helyszínei}}


[[en:Patmos]] [[ar:بطمس]] [[bg:Патмос]] [[ca:Patmos]] [[de:Patmos]] [[el:Πάτμος]] [[es:Patmos]] [[fi:Patmos]] [[fr:Patmos]] [[id:Patmos]] [[it:Patmos]] [[lmo:Patmos]] [[nl:Patmos]] [[no:Patmos]] [[pt:Patmos]] [[ru:Патмос]] [[sv:Patmos]] [[tr:Batnaz]] [[uk:Патмос]]
[[en:Patmos]] [[ar:بطمس]] [[bg:Патмос]] [[ca:Patmos]] [[de:Patmos]] [[el:Πάτμος]] [[es:Patmos]] [[fi:Patmos]] [[fr:Patmos]] [[he:פטמוס]] [[id:Patmos]] [[it:Patmos]] [[lmo:Patmos]] [[nl:Patmos]] [[no:Patmos]] [[pt:Patmos]] [[ru:Патмос]] [[sv:Patmos]] [[tr:Batnaz]] [[uk:Патмос]]

A lap 2007. június 8., 11:45-kori változata

Patmosz
Világörökség
Adatok
OrszágGörögország
TípusKulturális helyszín
Felvétel éve1999
Elhelyezkedése
Pátmosz (Görögország)
Pátmosz
Pátmosz
Pozíció Görögország térképén
é. sz. 37° 19′ 30″, k. h. 26° 32′ 30″Koordináták: é. sz. 37° 19′ 30″, k. h. 26° 32′ 30″
A Wikimédia Commons tartalmaz Pátmosz témájú médiaállományokat.

Patmosz (görögül Πάτμος) kis görög sziget az Égei-tengerben, a Dodekaniszosz szigetcsoport tagja. Területe 34,6 km², lakosága 3000 fő. A legmagasabb pontja a Profitisz Iliasz, 269 méterrel a tengerszint felett. A két legfontosabb település Hora és Szkala, az egyedüli kikötő.

Patmosz legfőbb nevezetessége az, hogy szerepel a Bibliában, a Jelenések könyvének első részében:

"9. Én János, a ki néktek atyátokfia is vagyok, társatok is a Jézus Krisztus szenvedésében és királyságában és tűrésében, a szigeten valék, a mely Páthmósnak neveztetik, az Isten beszédéért és a Jézus Krisztus bizonyságtételéért.
10. Lélekben valék ott az Úrnak napján, és hallék hátam megett nagy szót, mint egy trombitáét."
(Károli Gáspár fordítása)

Hieronymus Bosch: János evangélista Patmosz szigetén

96-ban a Domitianus által száműzött János evangélista Patmosz szigetén látta azt a látomást, amelyet leírt a Jelenések könyvében. Emiatt a szigetet gyakran keresik fel keresztény zarándokok, főleg a barlang miatt, ahol Jánosnak megjelentek a látomások.

Patmoszon található a Patmoszi Iskola is, egy nevezetes görög szeminárium.

A Szent Jánosról elnevezett kolostort 1088-ban alapította Szent Krisztodulosz, I. Alexiosz bizánci császár támogatásával. A kolostor helyén korábban egy Artemisz-szentély állt. Az erődítményszerű kolostor és híres könyvtára, valamint a Jelenések barlangja a Világörökség része.

A szigetet 1537-ben a törökök hódították meg. 1659-ben a velenceiek feldúlták a szigetet, de a kolostort megkímélték. 1912-ben a szigetet – a szigetcsoport többi tagjával együtt – az olaszok foglalták el, és csak a II. világháború után nyerte vissza függetlenségét. 1948 óta ismét Görögországhoz tartozik.

Külső hivatkozások