„Poligráf” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
korr, átfogalmazás, bővítés
YonaBot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: ar, de, es, et, fi, fr, he, ja, lt, nl, pl, pt, ru, sr, sv, tr, uk
5. sor: 5. sor:
[[kategória:élettan]]
[[kategória:élettan]]
[[kategória:pszichológia]]
[[kategória:pszichológia]]

[[en:Polygraph]]
[[en:Polygraph]] [[ar:جهاز كشف الكذب]] [[de:Lügendetektor]] [[es:Polígrafo]] [[et:Valedetektor]] [[fi:Valheenpaljastin]] [[fr:Détecteur de mensonge]] [[he:פוליגרף]] [[ja:ポリグラフ]] [[lt:Poligrafas]] [[nl:Leugendetector]] [[pl:Wariograf]] [[pt:Polígrafo]] [[ru:Полиграф]] [[sr:Полиграф]] [[sv:Lögndetektor]] [[tr:Yalan makinesi]] [[uk:Поліграф]]

A lap 2007. június 8., 05:17-kori változata

A poligráf (a köznyelvben helytelenül: hazugságvizsgáló gép) egy olyan eszköz, amellyel több élettani jellemzőt (vérnyomás, pulzus, légzési gyakoriság, a bőr elektromos vezetőképessége) lehet egyszerre vizsgálni, miközben a vizsgált személynek kérdéseket tesznek fel.

A vizsgálattal a válaszadások során fellépő szorongás mutatható ki. A kimutatott szorongás kiugró értékeiből arra következtetnek, hogy az adott válasz erős érzelmi reakciót váltott ki – ez pedig hazugság kísérőjelensége is lehet. Az eredmény nem 100%-osan megbízható, mivel az alany szoronghat más okból is és tudatos hazugság esetén ellenőrzése alatt tarthatja a szorongás bizonyos jeleit. A poligráfos teszt eredményei PDD (psychophysiological detection of deception) vizsgálatoknál is kétségbe vonhatók.