„II. Péter jugoszláv király” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
65. sor: 65. sor:


==Korai élete==
==Korai élete==
Péter, későbbi jugoszláv király Belgrádban született 1923-ban. Tanulmányait magántanároknál kezdte, majd az [[Egyesült Királyság]]ban a Sandroyd Schoolban tanult, [[Wiltshire]]ben. Az [[I. Sándor jugoszláv király]] elleni merénylet után 11 évesen lett Jugoszlávia királya. Mivel kora miatt nem tudott uralkodni, ezért régensként a tényleges hatalmat Pál (Pavle) nagybátyja, a jugoszláv államtanács és a szerb ortodox egyház által kijelölt régens gyakorolta.
Péter, későbbi jugoszláv király Belgrádban született 1923-ban. Tanulmányait magántanároknál kezdte, majd az [[Egyesült Királyság]]ban a Sandroyd Schoolban tanult, [[Wiltshire]]-ben. Az [[I. Sándor jugoszláv király]] elleni merénylet után 11 évesen lett Jugoszlávia királya. Mivel kora miatt nem tudott uralkodni, ezért régensként a tényleges hatalmat Pál (Pavle) nagybátyja, a jugoszláv államtanács és a szerb ortodox egyház által kijelölt régens gyakorolta.


==Királyként==
==Királyként==

A lap 2016. május 13., 13:17-kori változata

II. Péter
Karađorđević Péter

Jugoszláv Királyság királya
Uralkodási ideje
1934. október 9. 1945. november 29
Koronázásanem koronázták meg
ÖrököseSándor (1945–) jugoszláv trónörökös
ElődjeI. Sándor jugoszláv király
Utódjanem volt
Életrajzi adatok
UralkodóházKarađorđević-ház
Született1923. szeptember 6.
Belgrád, Jugoszláv Királyság
Elhunyt1970. november 3. (47 évesen)
Denver, Colorado,  Amerikai Egyesült Államok
Nyughelye
  • Oplenac
  • St. Sava's Serbian Orthodox Seminary

ÉdesapjaI. Sándor jugoszláv király
ÉdesanyjaMária jugoszláv királyné
Testvére(i)
  • Prince Tomislav of Yugoslavia
  • Prince Andrej of Yugoslavia
HázastársaOldenburgi Alexandra görög királyi hercegnő (1921–1993)
GyermekeiSándor (1945–2016) jugoszláv trónörökös
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Péter témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

II. Péter jugoszláv király (más néven: Peter II Karađorđević, szerbhorvátul: Petar II Karađorđević, szerbül: Петар II Карађорђевић), (Belgrád, 1923. szeptember 6.Denver, 1970. november 3.) a Jugoszláv Királyság harmadik, egyben utolsó királya 1934 és 1945 között, a Karađorđević-ház feje 1970-ben bekövetkezett haláláig.

Korai élete

Péter, későbbi jugoszláv király Belgrádban született 1923-ban. Tanulmányait magántanároknál kezdte, majd az Egyesült Királyságban a Sandroyd Schoolban tanult, Wiltshire-ben. Az I. Sándor jugoszláv király elleni merénylet után 11 évesen lett Jugoszlávia királya. Mivel kora miatt nem tudott uralkodni, ezért régensként a tényleges hatalmat Pál (Pavle) nagybátyja, a jugoszláv államtanács és a szerb ortodox egyház által kijelölt régens gyakorolta.

Királyként

Kora miatt királyként befolyása az eseményekre minimális volt. Pál régens herceg németbarát politikát folytatott, és 1941-ben aláírta a háromhatalmi egyezményt. Ekkor Dušan Simović tábornok vezetésével angolbarát katonai vezetők egy csoportja puccsot hajtott végre, amely lényege az volt, hogy a régenst elmozdították, s II. Péter királyt 17 évesen nagykorúvá nyilvánították.[1]

Uralkodása rendkívül rövid életűnek bizonyult, mivel Németország 10 napon belül megtámadta Jugoszláviát, majd ehhez csatlakozott Bulgária, Magyarország és Olaszország is. Az ország megszállása után 1941. április 17-én a jugoszláv kormány elmenekült, az ország területének nagy részét elcsatolták, s II. Péter emigrációba kényszerült. A fiatal király hazájából előbb Görögországba, Egyiptomba majd végül Nagy-Britanniába menekült.

Az emigrációban

II. Péter király az emigrációban folytatta tanulmányait, a Cambridge-i Egyetem hallgatójaként, majd a Brit Királyi Légierő tagja lett. A második világháború után Josip Broz Tito, magát a Jugoszláv Föderatív Népköztársaság első miniszterelnökévé nyilvánítva, egyik első intézkedéseként 1945. november 19-én megfosztotta a száműzetésben élő II. Pétert a jugoszláv tróntól. 1947-ben megfosztották jugoszláv állampolgárságától is.[1]

Péter később a családjával együtt az Egyesült Államokban, Chicagóban telepedett le. Az utolsó jugoszláv király egészsége egész életében gyenge volt, 1970-ben májátültetésre szorult, mely sikertelen lett. Denverben hunyt el operációs szövődmények következtében, 1970. november 3-án. Földi maradványait az Illinois állambeli Libertyville városkában található Szent Száva szerb ortodox monostorban helyezték el. Testét - noha végakaratában ez szerepelt -, csak 2013-ban tudták hazaszállítani, majd feleségével együtt 2013. május 26-án a család oplenaci mauzóleumában újratemették.

Családi élete

Felesége Oldenburgi Alexandra (1921–1993) görög királyi hercegnő volt, akitől egy fia született:

  • Sándor (1945–) jugoszláv trónörökös, 1970-től a Karađorđević(Karagyorgyevics)-ház feje. Ő 2001. júliusában tért vissza Szerbiába, használatra visszakapta a dinasztia belgrádi rezidenciáit. Jelenleg - bár nem választatta meg magát semmiféle politikai tisztségre - részt vesz a szerb politikai életben.

Ősei

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Peter II of Yugoslavia című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek

  1. a b (2001) „A Karadjordjevicek7. szám, Kiadó: História folyóirat. [2007. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva].  

Források


Előző uralkodó:
I. Sándor jugoszláv király
Jugoszlávia királya
19341945
A Jugoszláv királyság címere
Következő uralkodó:
nem volt