„Visszafelé világ” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Commonsba áthelyezett kép linkjének javítása
sablon
56. sor: 56. sor:
* [http://www.libri.hu/konyv/visszafele-vilag.html A regény a Libri webboltjában]
* [http://www.libri.hu/konyv/visszafele-vilag.html A regény a Libri webboltjában]


{{Philip K. Dick}}
{{Portál|Sci-fi||Irodalom }}
{{Portál|Sci-fi||Irodalom }}
[[Kategória:Amerikai sci-fi regények]]
[[Kategória:Amerikai sci-fi regények]]

A lap 2016. május 3., 20:51-kori változata

Visszafelé világ
SzerzőPhilip K. Dick
Eredeti címCounter-Clock World
Ország USA
Nyelvangol
Témasci-fi
Műfajregény
Kiadás
KiadóBerkley Books
Kiadás dátuma1967
Magyar kiadóAgave Könyvek
Magyar kiadás dátuma2009
FordítóPék Zoltán
BorítógrafikaKuszkó Rajmund
Média típusakönyv
Oldalak száma160 oldal USA
188 oldal Magyarország
ISBNISBN 9789639868403 Magyarország
SablonWikidataSegítség

A Visszafelé világ (Counter-Clock World) egy 1967-ben megjelent science fiction regény Philip K. Dick tollából. A regény a szerző egy 1966-ban megjelent novellájának, a Your Appointment Will Be Yesterdaynek a kibővítéséből született.

A Visszafelé világ egy olyan jövőben játszódik, melyben visszafelé jár az idő. A halottak feltámadnak, majd az idő elteltével fokozatosan visszafiatalodnak, és végül lebomlanak spermára. A visszafelé járó idő a tárgyakra is vonatkozik, például egy cigarettát csikként kezdenek el szívni, majd teljes rúdként teszik le.

A könyvet 2009-ben adta ki az Agave Könyvek, a fordítást pedig Pék Zoltán készítette.

Történet

Alább a cselekmény részletei következnek!

A 4. világháború után az Amerikai Egyesült Államok már a múlté, szétbomlott négy országra: a Nyugati Partra (Nyugati Egyesült Államokra), Szabad Néger Helyhatóságra, Hawaii-ra és Alaszkára. A pár milliárd évente jelentkező csillagászati folyamat, Hobart-fázis (anti-idő hatás) következtében a Földön megfordult az idő menete. Halottak támadtak fel a föld alatt a sírjukban, és nyöszörögve könyörögtek, hogy ássa már ki valaki őket. Az emberi élet visszafelé haladt: fáradt öregekből dolgos középkorúak, később lázadó fiatalok lettek, majd a felhőtlen kisgyermekkor következett. Végül a tehetetlen magzatokat visszahelyezték egy – önkéntesen jelentkező – befogadó anyaméhbe, hogy az kilenc hónapig védett helyen tárolja az apróságokat a megsemmisülésig. Furcsa – magányosságot kedvelő – étkezési szokások jöttek divatba: a páciens időközönként felöklendezte – egy erre a célra rendszeresített edénykébe – az ételeket, amiket ezután egy ideig a hűtőjében tárolt, majd a készételeket visszaszállította egy – a lakásához közeli – hipermarketbe. Mivel az emberek már nem táplálkoztak, ezért gyakran rágyújtottak egy-egy csikkre, amibe belepöfékelték a füstöt, így szép szál cigarettákat pakolhattak vissza a dobozba. A kellemes sógumpipák szívása nyugtatóan hatott a felzaklatott idegekre, a marsi vobfából készített bútorok felettébb kényelmessé tették az életet.

Egy becsületes közrendőr (Joseph Tinbane); egy vitárium (= kihantoló és felélesztő cég) holtabb (= újraélő) tulajdonosa (Sebastian Hermes) és felesége (Lotta); egy agresszívan aktív csinos bombázó (Ann Fisher); Ray Roberts tiszteletes és Anarchista Thomas Peak spirituális vezető a fantasztikus regény fontosabb szereplői.

A könyvtárosok vezető szerepet játszottak ebben a kifordult világban. Nélkülözhetetlen a szerepük a könyvek, iratok, találmányok és egyéb írásos és nemírásos emlékek felkutatásában, áttanulmányozásában és fokozatos megsemmisítésében, egészen a végső példányon elkövetett hivatalos kitörlésig. Ők üldözték a Felhalmozókat, az indexre feltett könyveket vissza nem szolgáltató állampolgárokat. A Népi Aktuális Könyvtár Irtói jezsuita-hadseregként védelmezték az újjászülető felbujtóktól a társadalmi békét, a rendet.

A csodálatos látomásokat átélő Anarchikus Peak feltámadásakor kezdetét vette a hajsza a rómaiak, a NAK és az Uditi között.

  • A rómaiak: titokzatos keresztény olaszok.
  • A NAK: Népi Aktuális Könyvtár befolyásos ügynökei.
  • Uditi: Thomas Peak nézeteit követő vallási szekta tagjai, akik a Szabad Néger Helyhatóságban – az egyházalapító halála után – óriási színes bőrű tömegbázist tudtak maguk mögött.
Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Források

További információk