„Eusébio” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
19. sor: 19. sor:


== Jellemzése ==
== Jellemzése ==
A portugál labdarúgás történetének legnagyobb játékosa az akkor portugál gyarmatnak számító [[Mozambik]]ban született és nevelkedett. Ő volt az első afrikai labdarúgó, aki világhírnévre tett szert. A [[Sporting]]hoz 1961-ben érkezett próbajátékra, de a [[Benfica]] emberei egyszerűen elrabolták a repülőgépről, és addig bújtatták, amíg elült a botrány. Edzője a magyar veterán, [[Guttmann Béla]] volt. Válogatott mérkőzéseinek száma 46, amelyeken 38 gólt szerzett. Tehetségét sportemberként alkalmazta, mindig tisztességesen küzdött. Életpályájának emlékezetes stadionja a Wembley (BEK-döntő, világbajnokság: selejtező és torna).
A portugál labdarúgás történetének legnagyobb játékosa az akkor portugál gyarmatnak számító [[Mozambik]]ban született és nevelkedett. Ő volt az első afrikai labdarúgó, aki világhírnévre tett szert. A [[Sporting CP|Sporting]]hoz 1961-ben érkezett próbajátékra, de a [[SL Benfica|Benfica]] emberei egyszerűen elrabolták a repülőgépről, és addig bújtatták, amíg elült a botrány. Edzője a magyar veterán, [[Guttmann Béla]] volt. Válogatott mérkőzéseinek száma 46, amelyeken 38 gólt szerzett. Tehetségét sportemberként alkalmazta, mindig tisztességesen küzdött. Életpályájának emlékezetes stadionja a [[Wembley stadion (1923)|Wembley]] ([[1968-as bajnokcsapatok Európa-kupája-döntő|BEK-döntő]], [[1966-os labdarúgó-világbajnokság|világbajnokság]]: selejtező és torna).


== Csapatban ==
== Csapatban ==

A lap 2016. április 27., 12:03-kori változata

Eusébio
Eusébio 1963-ban
Eusébio 1963-ban
Személyes adatok
Teljes névEusébio da Silva Ferreira
Születési dátum1942. január 25.
Születési helyLourenço Marques, ma: Mozambik
Halálozási dátum2014. január 5. (71 évesen)
Halálozási helyLisszabon, Portugália
Halál okaszívelégtelenség
SírhelyChurch of Santa Engrácia
Állampolgárságportugál
Magasság177 cm
Testtömeg73 kg
BecenévFekete Párduc
Posztcsatár
Klubadatok
Mezszám10
A Wikimédia Commons tartalmaz Eusébio témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Eusébio da Silva Ferreira, ismertebb nevén egyszerűen Eusébio (Lourenço Marques, ma: Mozambik, 1942. január 25.Lisszabon, 2014. január 5.[1]) aranylabdás portugál labdarúgó. Beceneve a „Fekete Párduc”.

Jellemzése

A portugál labdarúgás történetének legnagyobb játékosa az akkor portugál gyarmatnak számító Mozambikban született és nevelkedett. Ő volt az első afrikai labdarúgó, aki világhírnévre tett szert. A Sportinghoz 1961-ben érkezett próbajátékra, de a Benfica emberei egyszerűen elrabolták a repülőgépről, és addig bújtatták, amíg elült a botrány. Edzője a magyar veterán, Guttmann Béla volt. Válogatott mérkőzéseinek száma 46, amelyeken 38 gólt szerzett. Tehetségét sportemberként alkalmazta, mindig tisztességesen küzdött. Életpályájának emlékezetes stadionja a Wembley (BEK-döntő, világbajnokság: selejtező és torna).

Csapatban

1952-ben belépett a mozambiki Lourenço Marques-i Sportingba, amely az azonos nevű portugál óriásklub utánpótlásáról gondoskodott. 1961-től a Benfica játékosa volt. 1962-ben a bajnokcsapatok Európa-kupájának győztese lett. 1965-ben Európában az év legjobb játékosának választották.

A 13 szezon alatt 1969-ben hetedszer lett portugál bajnok, mellette hétszer ő lett a gólkirály. Kétszeres portugál kupagyőztes volt.

1975-ben rövid időre a mexikói CF Monterreyben is játszott.[2]

A portugál válogatottban

1961-ben tagja lett a portugál labdarúgó-válogatottnak. 1966-ban a világbajnokságon 9 góljával gólkirály volt, a válogatott a harmadik helyen végzett.

Kitüntetései

Eusébio szobra a Benfica stadionja, az Estádio da Luz előtt
  • 1992-ben leleplezték szobrát a lisszaboni Estádio da Luz, a Benfica stadionja előtt.
  • A róla készült film alcíme ez volt: Sua Majertade o Rej, vagyis Őfelsége, a király.

Jegyzetek

  1. Meghalt Eusebio. origo.hu/, 2014. január 5. (Hozzáférés: 2014. január 5.)
  2. Cuando Eusébio jugó en México (spanyol nyelven). Fútbol Total, 2014. január 5. (Hozzáférés: 2015. június 19.)

Források

  • Futball Enciklopédia Carlton Books Ltd 1998